Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Συμφωνία Τουρκία - Ισραήλ

  • [3] Τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Αντιεισαγγελέα Α.Π.

  • [4] Συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ

  • [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Κυπριακό

  • [7] Δηλώσεις Γιλμάζ

  • [8] Τουρκία - εξοπλισμοί


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η επιστολή Κλίντον προς τη διεθνή συντονιστική επιτροπή για δικαιοσύνη στην Κύπρο, οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και η βομβιστική επίθεση εις βάρος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκρηξη στη βενζίνη. 25 δραχμές επάνω και βλέπουμε. Ασυδοσία, νοθεία και... νερό στα ρεζερβουάρ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νεκρό ήθελαν τον εισαγγελέα. Κόκκινος: τρομοκρατική ενέργεια".

    Η ΑΥΓΗ: "Κλοιός στην Κύπρο; Ανησυχεί η Λευκωσία για την τουρκοϊσραηλινή στρατιωτική συμφωνία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποιοί συνωμοτούν κατά Σημίτη. Βρόμικα κόλπα απ' το ετοιμόρροπο καρτέλ προεδρικών και Μιμίκων".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαχαίρι 200 δις σε συντάξεις-προσλήψεις. Πρόταση-σόκ για περικοπές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για... ρέψιμο μας σερβίρουν το Σκοπιανό. Αρχισαν οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για το ξεπούλημα της Μακεδονίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαιρετίσματα στον Σημίτη. Προειδοποίηση-τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό με ημερομηνία λήξεως".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγριο χέρι στο εισόδημα του '96. Ανεβαίνουν κλιμάκια-αντικειμενικά κριτήρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "6-ο χτύπημα σε δικαστικό. Βόμβα στην πόρτα του προέδρου εισαγγελέων. Υπόνοιες για 17 Νοέμβρη, Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα αλλά και άλλους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέα αύξηση στη βενζίνη προκαλεί ανησυχία. Απειλείται με ανατροπή το οικονομικό πρόγραμμα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Από την Κύπρο ως τα Σκόπια. Κλίντον: Πρωτοβουλία για Μεγαλόνησο-Χάγη για την Ιμια. Σημίτης: από την άμυνα, με θέσεις στην επίθεση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων. Αλλες τρεις δραχμές πάνω από τα μεσάνυχτα η βενζίνη".

    ΝΙΚΗ: "Εμπρησμός της Οικονομίας με βενζίνη. Καίνε τα... λίτρα της αισχροκέρδειας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φωτιά στα καύσιμα βάζει η κυβερνητική πολιτική".

    [2] Συμφωνία Τουρκία - Ισραήλ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η τουρκοϊσραηλινή συμφωνία αλλάζει τη στρατηγική ισορροπία στη Μέση Ανατολή, τροποποιεί το τουρκικό δόγμα ασφάλειας, που συνίστατο στην προσεκτική στάση έναντι των αραβικών κρατών, και επιδιώκει να δημιουργήσει νέο "άξονα" μεταξύ δύο χωρών που αποτελούν τους χωροφύλακες της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής σε μια περίοδο που φαινόταν να σταθεροποιείται η ειρηνευτική διαδικασία. Η συμφωνία εκτός των άλλων προβλέπει την αμοιβαία πρόσβαση πολεμικών πλοίων στα λιμάνια των δύο χωρών. Η προοπτική αυτή προκάλεσε ήδη ανησυχία στη Λευκωσία και η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε ενημέρωση από το Ισραήλ φοβούμενη τουρκικό σχέδιο περικύκλωσης του νησιού, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου καθίσταται πλέον ευχερής η πρόσβαση τουρκικών δυνάμεων στα νότια παράλια της Κύπρου".

    "Η συμφωνία είναι, κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, παρακολούθημα της προηγηθείσης εμπορικής συμφωνίας, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων με την οποία η Τουρκία αναθέτει στο Ισραήλ τον εκσυγχρονισμό των 54 αεροσκαφών τύπου φάντομ F-4 που διαθέτει. Η ανίερη συμμαχία των Τούρκων με τους Ισραηλινούς θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα αφού στα τουρκικά και αμερικανικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο θα προστεθούν σε λίγο και τα ισραηλινά παγιώνοντας το καθεστώς της χλιαρής κυριαρχίας μας στον εναέριο εθνικό χώρο".

    [3] Τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Αντιεισαγγελέα Α.Π.

    "Υστερα από επτά χρόνια ένας ανώτατος δικαστικός - ο έκτος κατά σειρά - βρέθηκε χθες βράδυ στο στόχαστρο τρομοκρατών. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλος, γλίτωσε γιατί η ωρολογιακή βόμβα είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του σπιτιού του και εξερράγη όταν απουσίαζε", γράφει η ΑΥΓΗ.

    "Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τη Δικαιοσύνη" αναφέρει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, "Επίθεση τρόμου".

    "Αποφασισμένοι να χυθεί αίμα ήταν οι τρομοκράτες με τη θεαματική επιχείρηση που έστησαν", σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    "Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, γράφει το ΕΘΝΟΣ η 17ΝΟΕΜΒΡΗ και ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας είναι οι πρώτοι ύποπτοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "οι αρχές θεωρούν ύποπτη μια γυναίκα".

    [4] Συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "χωρίς βιασύνη για το τελικό αποτέλεσμα προσέρχεται σήμερα η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την τελική ονομασία των Σκοπίων, υπό τον Σάιρους Βάνς στη Ν. Υόρκη. Η κυβέρνηση, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, επιθυμεί να εξελιχθεί ομαλώς η διαπραγμάτευση υπό τον κ. Βάνς στα χέρια του οποίου βρίσκεται η τελική προσπάθεια για την κατάληξη σε μια σύνθετη ονομασία με επικρατέστερη το "Νόβα Μακεντόνια". Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα ο Βάνς είχε εκφράσει την επιθυμία να έχει μια συνάντηση είτε με τον Κ. Σημίτη είτε με τον Θ. Πάγκαλο κατά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά όμως προτίμησε να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση για να μην δημιουργηθούν "περιπλοκές" στο εσωτερικό μέτωπο".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το "ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ" θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Σάϊρους Βάνς η οποία θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Βάνς όπως αναμένεται επιδιώκει με τον τρόπο αυτό, να δώσει ένα εντυπωσιακό φινάλε σε μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς η αμερικανική διπλωματία τη θεωρεί πονοκέφαλο".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΑΥΡΙΑΝΗ, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συζήτησε το θέμα με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ν. Υόρκη και τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν βιάζεται να "κλείσει" όπως-όπως το ζήτημα της ονομασίας, εν τούτοις είναι αποφασισμένη να χειρισθεί την υπόθεση με ρεαλιστικό και δυναμικό τρόπο. Με την τακτική της αυτή, η Αθήνα αποσκοπεί στο να καταλήξει σε διεθνές επίπεδο ότι η ίδια διακατέχεται από πνεύμα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας και, επομένως, οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θα οφείλεται αποκλειστικά στη σκοπιανή πλευρά".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον των απευθείας διαπραγματεύσεων για το όνομα. Η ελληνική πλευρά αναμένει από τους Σκοπιανούς να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους καθώς η πρόσφατη αναγνώριση του γειτονικού κράτους από το Βελιγράδι ως "Μακεδονία" είχε ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των σκοπιανών θέσεων".

    "Χωρίς θετικά αποτελέσματα, προσθέτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αναμένεται ο νέος γύρος των συνομιλιών. Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί σαφής σκλήρυνση της σκοπιανής στάσης μετά την αναγνώριση της FYROM από το Βελιγράδι και τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί σύνθετη ονομασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ Βάνς θα περιορισθεί να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών και στη συνέχεια θα επανεξετάσει τη στάση που ο ίδιος θα κρατήσει".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "ο μεσολαβητής Σάιρους Βάνς αναμένεται να επιμείνει για μια κόμη φορά στην ονομασία "Νέα Μακεδονία" (Νόβα Μακεντόνια) που έχει επανειλημμένως ο ίδιος προτείνει ωστόσο η σκοπιανή ηγεσία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη προς το παρόν τουλάχιστον να προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Η αμερικανική πλευρά εξετάζει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ακόμη και το να υποστηρίξει τη δυνατότητα απευθείας διαλόγου Αθηνών-Σκοπίων χωρίς μεσολαβητές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί "την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει αμαχητί τα διπλωματικά όπλα της χώρας". "Συνέχεια της ιταμής "ενδιάμεσης συμφωνίας " της Ν. Υόρκης" είναι ο νέος γύρος των συνομιλιών", σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "ταφόπλακα στο όνομα από τη Νέα Υόρκη".

    [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "υπέρ των ελληνικών θέσεων για το Αιγαίο τάσσεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον με επιστολή του που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 1996 (μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Λευκό Οίκο), την οποία έστειλε στη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για τη Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Στην επιστολή του, την οποία έλαβε προχθές η Επιτροπή, ο πρόεδρος Κλίντον εμφανίζεται να συμφωνεί με την ελληνική θέση για παραπομπή του πολύπλοκου - όπως το χαρακτηρίζει - θέματος των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο διεθνές "φόρουμ". Αν και ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει τη βραχονησίδα με "διπλό" όνομα Ιμια-Καρντάκ, εν τούτοις συμφωνεί και με τη γενικότερη ελληνική θέση για το Αιγαίο, δηλαδή ότι η επίλυση όλων των εδαφικών διαφορών θα πρέπει να γίνει "χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας".

    "Υπέρ των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον", τονίζει και ο ΛΟΓΟΣ.

    "Ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον συμφωνεί απόλυτα με τη θέση της κυβέρνησης Σημίτη για επίλυση όλων των εδαφικών διαφορών στο Αιγαίο χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής βίας και δεσμεύεται προσωπικά να βοηθήσει την Αθήνα στην προσπάθειά της να διευθετήσει ειρηνικά τις διαφορές της με την Αγκυρα", γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    "Διγλωσσία Κλίντον για Ιμια - Κυπριακό" επισημαίνει η ΝΙΚΗ, η οποία χαρακτηρίζει "προεκλογικές τις αναφορές του αμερικανού προέδρου για παραπομπή στη Χάγη οι οποίες συνοδεύονται από καινοφανείς, όπως επισημαίνει, απόψεις για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ανακύπτει "μείζον πολιτικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό προσωπικώς και την κυβέρνηση γενικότερα καθώς ο πρόεδρος Κλίντον ούτε λίγο ούτε πολύ διαψεύδει τον κ. Σημίτη ως προς το τι ακριβώς ελέχθη μεταξύ τους για το θέμα της Ιμιας".

    "Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, υποστηρίζουν ότι η κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί κατευθείαν στο τραπέζι ενός εφόλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία. Οι προθέσεις της Ουάσιγκτον καταγράφονται σαφέστατα στην επιστολή του προέδρου Κλίντον προς την ελληνική ομογένεια. "Μαζί με την ΕΕ εργαζόμαστε τώρα με την Ελλάδα και την Τουρκία - αναφέρει στην επιστολή του ο Μπιλ Κλίντον - για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας, όπως και τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο".

    Η επιστολή του αμερικανού προέδρου"αποκαλύπτει ,γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ότι οι ΗΠΑ δεν πήραν θέση στο θέμα της βραχονησίδας Ιμια, ενώ το πνεύμα της επιστολής παρότι απευθύνεται σε Ελληνοκύπριους δείχνει ότι σε καμία περίπτωση ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εγκατέλειψε την πολιτική ίσων αποστάσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ο αμερικανός πρόεδρος "ουσιαστικά αδειάζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά την επίσκεψή του προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα περί στήριξης των ελληνικών θέσεων από τον κ. Κλίντον".

    "Αρνείται να λάβει ξεκάθαρη θέση ο αμερικανός πρόεδρος στην υπόθεση της Ιμια", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από την άτυπη σύσκεψη για το Κυπριακό των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ που πραγματοποιείται σήμερα στη Ν. Υόρκη. Η κυπριακή κυβέρνηση χωρίς να το δηλώνει δημοσίως πιστεύει ότι η σύσκεψη ουσιαστικά έχει στόχο να ικανοποιήσει τη Μόσχα και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ρωσία μετέχει κατά κάποιον τρόπο στις εξελίξεις του Κυπριακού. Αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις ως προς το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα πέντε μόνιμα μέλη".

    [7] Δηλώσεις Γιλμάζ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ερωτηματικά και για τη δυνατότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εκφράζει τώρα ο Μεσούτ Γιλμάζ. Κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι "αν δεν δημιουργηθούν σαφείς πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα είναι δύσκολη η διαμόρφωση συνθηκών διαλόγου". Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ασαφείς" τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία δεν παραιτείται από τη θέση της ότι είναι "αιτία πολέμου" η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. "Αν επιμένει η Ελλάδα σ'αυτόν τον όρο - είπε ο κ. Γιλμάζ - οι άλλοι όροι δεν έχουν καμία σημασία, δεν βλέπω το κλίμα κατάλληλο για την αξιολόγηση των δηλώσεων της ελληνικής πλευράς".

    [8] Τουρκία - εξοπλισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "προγράμματα - μαμούθ με στόχο - μέσα στα επόμενα χρόνια - την ανατροπή της ήδη ταραγμένης ισορροπίας αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο, εξήγγειλε προχθές η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ενώ ειδικά για την πολεμική αεροπορία του ανατολικού μας γείτονα θα δαπανηθούν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, 65 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Α" η τουρκική αεροπορία στοχεύει να έχει στη διάθεσή της στα επόμενα χρόνια 640 μαχητικά αεροσκάφη (των τύπων F-16, F-4 κ.α.), 160 εκπαιδευτικά, 68 μεταφορικά, 79 ειδικών επιχειρήσεων, 85 ελικόπτερα και 442 ειδικά συστήματα αεράμυνας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 17 April 1996 - 11:08:02