Compact version |
|
Sunday, 17 November 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/04/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/1996ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] HΠΑ - Αποτελέσματα επίσκεψης Σημίτη[3] Κυπριακό[4] Συνομιλίες Ελλάδα - ΠΓΔΜ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 16/04/1996 (ΑΠΕ)Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι συνομιλίες για το Σκοπιανό που επαναλαμβάνονται αύριο στη Νέα Υόρκη, το Κυπριακό, οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και οι αποκαλύψεις για παράνομες υιοθεσίες παιδιών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πούλησαν 7.000 ελληνόπουλα σε πλούσιους αμερικανούς". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αρπαξαν 2.000 ελληνόπουλα. Σκάνδαλο παράνομων υιοθεσιών". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σχέδιο διάσπασης μετά το συνέδριο. Προεδρικοί και Μιμίκοι φεύγουν μαζί με τη σφραγίδα και τον τίτλο του ΠΑΣΟΚ". ΕΘΝΟΣ: "6 καυτοί όροι Σκανδαλίδη για ενότητα. Συνέντευξη- μανιφέστο προς τον Σημίτη και τους δελφίνους". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πες μας για να γελάσουμε κι εμείς ... Α. Σαμαράς: απορώ που βρήκε την ικανοποίηση ο πρωθυπουργός και χαμογελά". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μυστική διπλωματία. Υπόγειες διαδρομές σε ελληνοτουρκικά- Σκοπιανό από τον πρωθυπουργό". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "76.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Που, πώς και πότε οι διορισμοί μονίμων και εποχικών. Και καβγάς υπουργών για τα ρουσφέτια". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δίδυμο μπλόκο στον Σημίτη. Στην τελική ευθεία η αναμέτρηση με Ακη-Αρσένη. Φουντώνει η κόντρα εν όψει του συνεδρίου τον Ιούλιο". ΤΑ ΝΕΑ: "Τρώει" τα ακίνητα η εφορία με 37 φόρους, τέλη και εισφορές". ΝΙΚΗ: "Σταύρωσαν την ειρήνη στο Λίβανο. Μαίνονται οι επιδρομές των Ισραηλινών".
[2] HΠΑ - Αποτελέσματα επίσκεψης ΣημίτηΗ ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την αμερικανική πολιτική ηγεσία επέστρεψε χθες από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Οι θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Κλίντον ικανοποιούν πλήρως την ελληνική πλευρά σε σχέση με την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και κυρίως με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής επιθετικότητας. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του χθες από τις ΗΠΑ τόνισε ότι προωθήθηκαν με επιτυχία όλοι οι στόχοι της κυβέρνησης, υπήρξε αναστροφή του κλίματος υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, ενώ άσκησε κριτική σε όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις, για την αμυντική στάση που κρατούσαν κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής". Την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι με την επίσκεψη στις ΗΠΑ "αναστράφηκε η πορεία της μέχρι τώρα κατάστασης που έβρισκε την Ελλάδα αμυνόμενη, ενώ άλλοι είχαν την πρωτοβουλία", υπογραμμίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "παρά τον ... συναινετικό λόγο που είχε υιοθετήσει εσχάτως, η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ έσπευσε να απορρίψει - εκ νέου - την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον για παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, ο Λευκός Οίκος μετέφερε στην Αγκυρα το περιεχόμενο των συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, οι προτάσεις του Κώστα Σημίτη μεταφέρθηκαν δια της διπλωματικής οδού με την επισήμανση πως η παραπομπή του θέματος των Ιμίων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή "βήμα προς βήμα" εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τώρα την απαισιοδοξία τους για το αν θα καταστεί δυνατή οιαδήποτε πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, δηλώνουν με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Κλίντον δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία σε μια φάση σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην καλή διάθεση των Αμερικανών άφησε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων και κυρίως των ελληνοτουρκικών και του Σκοπιανού". Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "δραματική αλλαγή θέσεων" από ελληνικής πλευράς και επισημαίνει ότι "επικείμενος ελληνοτουρκικός διάλογος έρχεται έπειτα από μια κρίση στο Αιγαίο, όπως ακριβώς και το Νταβός ήλθε μετά την "κρίση" του Μαρτίου του 1987. Καμιά αργοπορία για την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο MEA CULPA". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα, εν μέσω πανηγυρισμών Σημίτη, σύρεται σε διάλογο άνευ όρων με τους Τούρκους και εγκαταλείπει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Επικίνδυνα παζαρέματα: κίνδυνος μιας "γκρίζας περιοχής" στην Ιμια". "Εχασε το "στοίχημα" ο Σημίτης" γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και προσθέτει ότι "πλήρης υποταγή στα σχέδια των ΗΠΑ στο Αιγαίο. Ακόμη και η δήλωση Κλίντον για τη Χάγη έπεσε μέσα σε ένα 24ωρο".
[3] ΚυπριακόΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Γκουστάβ Φεϋσέλ αναχώρησε προχθές για τη Ν. Υόρκη όπου θα παραστεί στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Φεϋσέλ είπε ότι κατά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασιστεί η επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Θα αναφέρω στη συνάντηση ,είπε, πως παρόλο που δεν σημειώθηκε καμιά πρόοδος στο Κυπριακό για αρκετό καιρό, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για λύση υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν χρειάζονται νέες ιδέες. Αυτά που χρειάζονται κατέληξε, είναι θέληση και αποφασιστικότητα όλων των ενδιαφερομένων ώστε μέσα από μια διαδικασία πάρε-δώσε πάνω σε όλα τα θέματα να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δραματικές είναι για την Κύπρο, καθώς και για την ευρύτερη παρουσία της Ελλάδος στη ΝΑ Μεσόγειο οι συνέπειες της μυστικής τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συμφωνίας. Οπως προκύπτει από χθεσινοβραδινές πληροφορίες από τη Λευκωσία ολόκληρη η Μεγαλόνησος και οι γύρω περιοχές θα βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό αεροναυτικό κλοιό της Τουρκίας. Οπως μεταδόθηκε από την κυπριακή πρωτεύουσα, ο τουρκικός στόλος βάσει της συμφωνίας θα ελέγχει όλες τις νότιες προσβάσεις προς την Κύπρο (περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας) ενώ ο Αττίλας ελέγχει ήδη από το 1974 τις βόρειες και ανατολικές ακτές της Κύπρου". Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη ότι "όλες οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να συντονιστούν σε μία, παραμονές σύσκεψης των 5 μονίμων μελών του ΣΑ στη Ν. Υόρκη στην οποία θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό".
[4] Συνομιλίες Ελλάδα - ΠΓΔΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η Αθήνα αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων των Σκοπίων για την τελική ονομασία του κράτους τους στις διαπραγματεύσεις που επαναλαμβάνονται αύριο στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Σάϊρους Βανς. Η κυβέρνηση έχει με πολλούς τρόπους μέχρι τώρα δείξει την προτίμησή της να καταλήξει η διαπραγμάτευση σε μια σύνθετη ονομασία, αν και επισήμως δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, σχετική δήλωση. Τα Σκόπια από την πλευρά τους δεν έχουν κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς μια σύνθετη ονομασία. Η πρόσφατη μάλιστα αναγνώριση από τη Νέα Γιουγκοσλαβία της "Μακεδονίας" αναμένεται να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση των Σκοπίων". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με τη σκοπιανή πλευρά κατηγορηματικά ανυποχώρητη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να δηλώνει -τώρα- ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την επίτευξη συμφωνίας επαναρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βάνς οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων". "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ, ο κ. Βάνς δεν είναι ακόμα έτοιμος να ανακοινώσει τη δική του πρόταση παρά το γεγονός ότι έχει καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα με βάση τα όσα άκουσε από τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών". "Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αθηνών, γράφει η ΝΙΚΗ, φαίνεται ότι στον ευρωπαϊκό χώρο παραμένουν δυνάμεις που επιμένουν να θεωρούν αναγκαία τη διατήρηση "περιπλοκών" στην περιοχή της Βαλκανικής. Σε αυτές τις δυνάμεις αποδίδεται και η σπουδή του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει εσπευσμένα την ΠΓΔΜ, με το συνταγματικό της όνομα γεγονός που στην ελληνική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει ερωτηματικά". |