Compact version |
|
Sunday, 19 January 2025 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/04/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12.4.96ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Κυπριακό[3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ[4] Αλβανία - Επίσκεψη Φίσερ[5] Επίσκεψη Σημίτη[6] Ελλάδα - Βαλκάνια[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 12/04/1996 (ΑΠΕ)Η κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης από τον Παναθηναϊκό, οι συναντήσεις που έχει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το Κυπριακό και οι σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάσχα Ελλήνων στο Παρίσι. Για πρώτη φορά φορά ομάδα μας κατακτά πρωτάθλημα Ευρώπης". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το στέμμα στον Παναθηναϊκό. Αψίδα θριάμβου για το ελληνικό μπάσκετ". Η ΑΥΓΗ: "ΗΠΑ(ν) Χάγη, εννοούν διάλογο. Ο Κρίστοφερ ισορρόπησε της πλάστιγγα". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καρτέλ Μιμίκων κατά κ. Σημίτη. Διάσπαση του ΠΑΣΟΚ μεθοδεύει η Εκάλη". ΕΘΝΟΣ: "Ο Μεσσίας του Μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης σ'ενα ματς που έσπασε τις καρδιές". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χάνουμε τα αυγά και τα καλάθια... Κερδίσαμε το στοίχημα δηλώνει ο κ. Σημίτης, αλλά...." ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μυστικός δείπνος με οικοδεσπότες τους Ακη-Αρσένη και τη συμμετοχή πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αξιος εστί ο ΠΑΟ. Κάηκε τη νύχτα όλη η Ελλάδα για τον πρωταθλητή Ευρώπης" ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανάσταση ! Το τρόπαιο που έσπασε καρδιές. Ο ΠΑΟ έκανε την Ελλάδα να γιορτάσει πρόωρα". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με το όπλο του Κλίντον στην αρένα του ΠΑΣΟΚ. Ενισχυμένος επανέρχεται στην Αθήνα ο κ. Σημίτης". Ο ΛΟΓΟΣ: "Πράσινη ανάσταση. Γκρεμίζει τείχη η Ελλάδα για του ήρωες". ΤΑ ΝΕΑ: "Αξιος πρώτος στην Ευρώπη. Θρίαμβος του ΠΑΟ". ΝΙΚΗ: "Η Βάσω πνίγηκε στο Φλοίσβο. Πως ανακλήθηκε η άδεια για το Καζίνο.... Λαμπράκης-Κόκκαλης και ΣΙΑ τα θέλουν όλα..." ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάσχα λιτότητας για τις οικογένειες των εργαζομένων. Μειωμένη κατά 20% η κίνηση στην Πασχαλινή αγορά."
[2] ΚυπριακόΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πρόεδρος Κληρίδης διαβιβάζει, μέσω του Γούσταβ Φεϊσέλ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ειδικό μήνυμα με ορισμένες νέες απόψεις επί του Κυπριακού. Πιστεύεται πάντως ότι οι απόψεις που ο πρόεδρος Κληρίδης διαβιβάζει στον Μπούτρος Γκάλι αφορούν την ουσία του Κυπριακού. Οι κ.κ. Κληρίδης και Φεϊσέλ είχαν χθες συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις διαγραφόμενες εξελίξεις μετά τη συνάντηση του προέδρου Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο κ Φεϊσέλ θα συναντηθεί σήμερα και με τον Ντενκτάς. Αύριο μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Κύπρο και τις θέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί δια της διπλωματικής οδού για τη συνάντηση των κ.κ. Κλίντον και Σημίτη". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "απόλυτη ικανοποίηση εκφράζουν αμερικανικοί κύκλοι στη Λευκωσία για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Σε τούτο φαίνεται να έχει συμβάλει και μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη, το οποίο ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετέφερε στον Πρόεδρο Κλίντον. Με το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη ενθαρρύνεται ο αμερικανικός παράγοντας να εκδηλώσει την πρωτοβουλία του διαβεβαιώνεται για την προθυμία της ελληνοκυπριακης πλευράς να ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία και να αποδεχθεί απευθείας διάλογο εφόσον εξευρεθεί κοινό έδαφος για τις συνομιλίες". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία κ. Γ. Κασουλίδης κατήγγειλε χθες χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση τη νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Τα τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, φωτογραφίζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις της Εθνικής Φρουράς ,την Τετάρτη".
[3] Ελλάδα - ΠΓΔΜΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπούτρος Γκάλι. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν ότι ο γενικός γραμματέας θα ζητήσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό την ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεως για την ονομασία των Σκοπίων, έως το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας θα εξηγήσει στον κ. Σημίτη ότι εάν δεν βρεθεί λύση ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Σάϊρους Βανς θα αναγκασθεί να καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο συμβιβασμός της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας που προωθεί η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη φαίνεται να βρίσκει εμπόδια στην αδιαλλαξία των Σκοπιανών. Τόσο η αναγνώριση των Σκοπίων από τη Νέα Γιουγκοσλαβία όσο και φαινομενική απροθυμία των Αμερικανών να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχουν δώσει το δικαίωμα στον Γκλιγκόροφ και την παρέα του να οργιάζουν με προκλητικές δηλώσεις εκφράζοντας ανυποχώρητη στάση". Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "στο απόγειο της προκλητικότητάς τους έφτασαν χθες τα Σκόπια, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι ο οποίος δήλωσε από την Πράγα ότι ο μόνος συμβιβασμός που είναι διατεθειμένο να κάνει το κρατίδιο είναι να... δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αποκαλεί την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" όπως εκείνη επιθυμεί". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τα Σκόπια θέλουν διπλή ονομασία ενώ ο Γκλιγκόροφ μιλά για ανάγκη συμβιβαστικής λύσης". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Ρεσιτάλ θράσους. Οι σκοπιανοί μας... επιτρέπουν να τους αποκαλούμε όπως θέλουμε".
[4] Αλβανία - Επίσκεψη ΦίσερΤο ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "έτοιμοι να αθετήσουν για μια ακόμα φορά τις υποσχέσεις τους σχετικά με την ελληνική μειονότητα εμφανίζονται οι Αλβανοί. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αλβανία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γερμανίδας Βουλευτού Λένι Φίσερ, οι Αλβανοί αρμόδιοι της εξήγησαν ότι τα ελληνόφωνα σχολεία στο Αργυρόκαστρο, το Δελβίνο και τους Αγίους Σαράντα θα λειτουργήσουν όταν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από τον νόμο αριθμός μαθητών. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας σχολιάζουν ότι οι συγκεκριμένες "εξηγήσεις" αποτελούν μια πρώτη αμφισβήτηση των υποσχέσεων που έδωσε ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Μάρτιο στα Τίρανα. Το θέμα των σχολείων είναι το δεύτερο κρούσμα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας μέσα σε λίγες μέρες. Στις αρχές της βδομάδας η αστυνομία εισέβαλε βίαια και χωρίς αιτία στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Σκόδρα, του κόμματος δηλαδή που εκφράζει κυρίως την ελληνική μειονότητα". "Το άνοιγμα των σχολείων είναι δικό σας πρόβλημα", δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Λένι Φίσερ, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όταν εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας έθεσαν κατά την επίσκεψή της στο Αργυρόκαστρο το ζήτημα της λειτουργίας ελληνικών σχολείων στο Δελβινο, το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα. Η κ. Φίσερ που άφησε με τη δήλωσή της σαφέστατα να εννοηθεί ότι η λειτουργία μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά αποτελεί "εσωτερικό πρόβλημα" της γειτονικής χώρας, ήταν αντιθέτως ιδιαίτερα επικριτική για την μεταχείριση της οποίας τυγχάνει η αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε η κ. Φισερ η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία "χαίρει των δικαιωμάτων της και δικαιούται πάντα να απαιτήσει περισσότερα. Ομως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Τα δικαιώματα εκεί έχουν λησμονηθεί".
[5] Επίσκεψη ΣημίτηΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "δικαιωμένη αισθάνεται η ελληνική κυβέρνηση για τις πολιτικές επιλογές της στα ελληνοτουρκικά μετά την υιοθέτηση των θέσεών της από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον". "Η αποδοχή από τον πρόεδρο Κλίντον και την ΕΕ όλων των αρχών που η Ελλάδα υπερασπίστηκε και έθεσε ως όρους για μια σωστή διεθνή συνεργασία σημαίνει ότι έχουμε κερδίσει το στοίχημα που θέσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, γράφει η ΝΙΚΗ. Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε η απάντησης της Ελλάδας στην Τουρκία είναι μια και μοναδική. "Δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε". Διευκρίνισε ωστόσο "η πολιτική μας θα είναι ανάλογη των περιστάσεων και θα χρησιμοποιήσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, τη δύναμη της αποτροπής όταν πρέπει, όταν κρίνουμε ότι αυτό είναι σωστό για το καλό του έθνους". "Πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε τα μέσα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε και θα αποτρέψουμε τον τουρκικό επεκτατισμό. Στόχος μας, τώρα, είναι να αποκόψουμε την Τουρκία από κάθε άλλοθι κι ανοχή της επιθετικής της συμπεριφοράς στο διεθνές περιβάλλον και να αποκόψουμε από τη στήριξη του διεθνούς περιβάλλοντος". Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, όπου συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα και σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ. Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του ότι μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον "τέθηκαν τα πλαίσια διαγράφτηκαν οι διαδικασίες και αποσαφηνίστηκαν τα βήματα που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος και θα βοηθήσουν ν' αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ο τουρκικός επεκτατισμός". Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ήταν "συννεφιασμένη" η συνάντηση που είχε χθες στη Ν. Υόρκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ιάκωβο παρά τα καλά λόγια που ακούστηκαν εκατέρωθεν...". Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την πάγια αμερικανική θέση για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου εφόλης της ύλης "υποστήριξαν απόλυτα" σύμφωνα με τη χαρακτηριστική διατύπωση της επίσημης ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ και οι σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κλίντον Τόνι Λέικ κατά τη συνάντησή τους με τον Ελληνα πρωθυπουργό αργά προχθές το βράδυ, στην Ουάσιγκτον. Η αμερικανική πλευρά έθεσε στους συνεργάτες του κ. Σημίτη και το θέμα της ύπαρξης στην Αθήνα ενόπλων Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ που ενισχύονται σύμφωνα πάντα με την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση από ιδιωτικές οργανώσεις. Η ανακίνηση θέματος ΡΚΚ αποτελεί κίνηση πίεσης προς την Ελλάδα και εξευμενισμού της Τουρκίας όπου ο Τύπος έγραψε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση των κ.κ. Σημίτη και Γιλμάζ. Μιλώντας χθες στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε γιατί δεν ωφελεί η έναρξη ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων (δεν θα οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση είπε επικαλούμενος την αρνητική εμπειρία προηγουμένων προσπαθειών) και επέμεινε στη γραμμή βήμα-βήμα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, αρχής γενομένης με την προσφυγή της Τουρκίας για την ΙΜΙΑ στο δικαστήριο της Χάγης - πρόταση που φάνηκε να συμμερίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία ο Τζόν Κόρνμπλουμ βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών διάδοχος του Ρ. Χόλμπρουκ. Η επίσκεψή του θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών". Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλου ότι "ο αμερικανός πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από το πνεύμα και τη σοβαρότητα του κ. Σημίτη τον οποίο εξετίμησε ιδιαίτερα". Και τόνισε ότι "στη συνάντηση έγινε πρόοδος επί της ουσίας. Ελπίζουμε ,πρόσθεσε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις προσεχείς εβδομάδες βάσει αυτής της συνάντησης". Επανέλαβε την αμερικανική θέση για το θέμα των Ιμια: ο πρόεδρος Κλίντον πιστεύει, είπε, ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διεθνούς δικαστηρίου. Αυτή είναι η σωστή απάντηση για όλες τις πλευρές και για το ΝΑΤΟ". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπέρνς σύμφωνα με τις οποίες στις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες η Ουάσιγκτον εξέφρασε τις ανησυχίες της για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους "αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος". Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με τον πιο επίσημο τρόπο η αμερικανική πλευρά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να αποκρύψει αυτή τη διάσταση των συνομιλιών". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "με όσα διημείφθησαν μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, χάσαμε, στην κυριολεξία, τα αυγά και τα καλάθια. Διότι: α) το Σκοπιανό αγνοήθηκε εντελώς - λες και δεν πρέπει να μας απασχολεί - από τη συζήτηση, β) το Κυπριακό τοποθετήθηκε και αυτό σε δευτερεύουσα θέση, γ) δρομολογήθηκε ο ενδοτισμός και για το Αιγαίο, ενώ η περίφημη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα δώσει και νομικά ερείσματα στους Τούρκους σε κάθε διεκδίκησής τους, στον εθνικό εναέριο θαλάσσιο και εδαφικό κυριαρχικό μας χώρο". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "οι "επιτυχίες" του κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το στίγμα των προθέσεων των ΗΠΑ σε ο,τι αφορά την Ελλάδα που ουδόλως έχουν αλλάξει μετά τον... θρίαμβο Σημίτης. Αντίθετα μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέτουν επίμονα θέμα απευθείας διαλόγου με τους Τούρκους ενώ την ίδια στιγμή επιπλήττουν την Ελλάδα διότι υποθάλπει τους Κούρδους αγωνιστές του ΡΚΚ". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός "έκρυψε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "πρόθυμος να προσέλθει σε διάλογο εφόλης της ύλης με την Τουρκία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με κάθε ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ".
[6] Ελλάδα - ΒαλκάνιαΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "μια διαβαλκανική διάσκεψη που θα στοχεύει στην υπογραφή περιφερειακού συμφώνου για το σεβασμό των συνόρων, τη διασφάλιση της καλής γειτονίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των μειονοτήτων ειδικότερα, περιέχεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια. Αυτό έκανε γνωστό χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ των ΗΠΑ σε ένα μικρό ακροατήριο διανοουμένων, τεχνοκρατών και επιχειρηματιών. Οι άλλες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο χώρο των Βαλκανίων είναι η εξέταση της διεύρυνσης του σχεδίου του ΝΑΤΟ της "Πρωτοβουλίας για την ειρήνη" με βαλκανικές χώρες που δεν έχουν ήδη συμπεριληφθεί και με τη Ρωσία και η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με την Αλβανία. Για το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στα Βαλκάνια είπε ότι η Ελλάδα προωθεί τέσσερις δραστηριότητες: Επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας (με Τράπεζα οικονομικής ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου με βάση στη Θεσσαλονίκη και ασφάλιση των επενδυτών κατά πολιτικών κινδύνων). Ανθρώπινοι πόροι, δηλαδή μεταφορά διευθυντικών ικανοτήτων, κατάρτισης και τεχνογνωσίας και προώθηση επιστημονικών ανταλλαγών. Μακροοικονομική σταθερότητα με οικονομική συνεργασία μεταξύ βαλκανικών χωρών με κοινές δραστηριότητες στον οικονομικό τομέα, ανταλλαγή πληροφοριών από τις κεντρικές Τράπεζες και διευρωπαϊκά δίκτυα, δηλαδή να επεκτείνει η χώρα μας στα Βαλκάνια την ενοποίηση των δικτύων ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών ως το 2010". |