Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Κυπριακό

  • [4] ΗΠΑ - Ελλάδα - οικονομική συνεργασία

  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ - Σερβία

  • [6] Ελλάδα - Βουλγαρία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/04/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλαδος-ΗΠΑ, το Κυπριακό, οι αντιδράσεις για την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Σερβία ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δι-έξοδος με... καπέλο. Νέα έκρηξη στη βενζίνη, ενώ η φυγή παίρνει μορφή τρέλας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σταύρωση των συνταξιούχων. Κόβουν τις αυξήσεις για να καλύψουν τα ελλείμματα".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα 'πληρώσουν' τις κρατικές σπατάλες. Ροκανίστηκε και το αποθεματικό του προϋπολογισμού".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εφιάλτης υπουργός. Εδωσε στον Τύπο χαλκευμένα στοιχεία από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τα καζίνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Εξοδος με καπέλο. Μπήκε πλαφόν στα καύσιμα. Αρχισε η μαζική φυγή. Οργιάζει η κερδοσκοπία σε βενζίνη-τρόφιμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ολα πήραν τον δρόμο της... σούβλας. Α. Σαμαράς: Ανοίξαμε τώρα και θέμα Δωδεκανήσων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πρωθυπουργός ή εργολάβος;"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαράτσι στον αγρότη. Από 10 έως 57% πάνω οι φόροι που θα πληρώσει φέτος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Ο Γολγοθάς των καυσίμων. Ανεβαίνει πάλι η βενζίνη, συν 15% σε 3,5 μήνες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πλαφόν" στις τιμές των υγρών καυσίμων. Προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο θα φθάσει στο 9,5%".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προσγείωση στα καύσιμα. Συγκρατούνται οι τιμές σε αρνιά, κατσίκια, οπωροκηπευτικά".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Με εμπόδια και... εισαγγελέα η έξοδος. Επιμένουν να κλείσουν την εθνική Αθηνών-Λαμίας".

    ΝΙΚΗ: "Νάρκες στο Αιγαίο. Σχέδιο Πάγκαλου για εφ όλης της ύλης συνομιλίες με την Τουρκία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σούπερ υποκρισία με τις τιμές στα καύσιμα. 'Ψευτοπλαφόν' για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου".

    [2] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πίεση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της Ιμιας περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την επιτυχή, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, κατά την οποία η αμερικανική πλευρά ουσιαστικά υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Η ελληνική πλευρά βέβαια αν και ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Λευκό Οίκο αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λόγω των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις ΗΠΑ σε έξι μήνες. Οι πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ θα γίνουν αντιληπτές από το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει στα τέλη Απριλίου στην Αθήνα (την Αγκυρα και τη Λευκωσία) ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κόρνμπλουμ. Οι ίδιες πηγές ωστόσο επισήμαιναν ότι οι δηλώσεις Κλίντον έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς οτι ο Αμερικανός πρόεδρος που θέλει να έχει με το μέρος του και το ισχυρό τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, δεν δίστασε - παρά τις όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες - να ζητήσει, κατά την επίσκεψη Ντεμιρέλ πριν από μερικές μέρες απο τον Τούρκο πρόεδρο την παραπομπή του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ενοχλημένη εμφανίζεται η Αγκυρα από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρθηκε δημοσίως σε θέσεις που έχει ασπαστεί και υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση: Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια. Να επιλυθούν οι διαφορές χωρίς την απειλή βίας. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνών συμφωνιών. Η Τουρκία τώρα, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, είναι στριμωγμένη αφού η 'επίθεση φιλίας' με την πρόταση διαλόγου του Μ. Γιλμάζ έπεσε στο κενό και στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια βρίσκεται απομονωμένη. Ακόμη η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια στους όρους για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών που έθεσε η Ελλάδα για την άρση του βέτο ούτως ώστε να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση. Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει πολλές διαφορετικές απόψεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη-Κλίντον".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσιγκτον είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ το οποίο αναφέρει ότι ο κ. Κλίντον επέλεξε να υιοθετήσει την ελληνική θέση στο θέμα της Ιμιας παρά τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να διατηρεί στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Κλίντον Τζορτζ Στεφανοπουλος εξέφρασε πάντως χθες την ελπίδα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμφωνήσουν σύντομα για την παραπομπή του ζητήματος της Ιμιας στο διεθνές δικαστήριο. Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Κλίντον βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θετική την παρουσίαση που του έκανε ο κ. Σημιτης και υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα παραμείνει προσωπικά αναμεμιγμένος στη διαδικασία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τις επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημιτης με τον υπουργό Αμυνας Γ. Μπέρι και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κριστοφερ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η 'λύση πακέτο' που θα οδηγεί στη συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου φαίνεται πως είναι το 'κρυφό μυστικό' πίσω από την συνάντηση Κλίντον-Σημίτη. Εκεί οδηγούν οι 'τριγωνικές επαφές' του αμερικανού προέδρου με τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο "απευθείας διμερής διάλογος σε ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αμερικανική επιδιαιτησία στα 'δυσχερή' σημεία είναι η προοπτική που διαγράφεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην εκτίμηση αυτή συνέπιπταν πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες χθες στην Αθήνα μη κρύβοντας τη, δυσάρεστη, έκπληξή τους για την τροπή που φαίνεται ότι παίρνουν τα πράγματα μετά τη συνάντηση Κλίντον-Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "απέφυγε να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αν έχει αποδεχθεί τις αμφισβητήσεις των Τούρκων στα Δωδεκάνησα και την έναρξη διαλόγου επί όλων των θεμάτων που ζητάει η Αγκυρα".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οι κύριοι Σημίτης και Πάγκαλος ξεπέρασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο στις ΗΠΑ. Από την παραδοχή ότι πίσω από τη συζήτηση για τα Ιμια κρύβεται το ευρύτερο θέμα των Δωδεκανήσων μέχρι την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στο διμερή πολιτικό διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και την ουσιαστική εγκατάλειψη των ελληνικών θέσεων για το Σκοπιανό έχουμε μια άτακτη εθνική υποχώρηση".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Γουίλιαμ Πέρι "να αγοράσει η Ελλάδα 40 μαχητικά F-16 (Blocu 50) και να αποκτήσει 40 πυραύλους εδάφους - εδάφους τύπου ATACMS προκειμένου να μην διαταραχθεί η αναλογία 7 προς 10 από την παραχώρηση 120 τέτοιων πυραύλων στην Τουρκία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "επικυρώνεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτον η στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα - βήμα προς βήμα - αλλά εφόλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο".

    [3] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στον πρόεδρο Κλίντον για την πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Κασουλίδη, που επισήμανε με θετικό τρόπο ότι κατά τη συνάντηση Κλίντον-Σημίτη υπήρξε επανάληψη για πολλοστή φορά της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο Κλίντον γεγονός που τόνισε πως "σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, όπως ελπίζουμε, θα επενεργήσουν επί της τουρκικής πλευράς για τον τερματισμό της αδιαλλαξίας της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού". Παράλληλα διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κόρνμπλουμ στο τέλος Απριλίου δεν σημαίνει επίσπευση των διαδικασιών που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλάξεις δέχθηκε η Λευκωσία τη φραστική ανανέωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος και τις νέες υποσχέσεις για πρόοδο στο Κυπριακό που δόθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον κατά την προχθεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εξασκήσουν επιτέλους την αναγκαία πίεση ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της Αγκυρας".

    "Ελπίδες στη Λευκωσία για πιέσεις στην Τουρκία από ΗΠΑ" γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ και προσθέτει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στις ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "πρώτος σταθμός της επίσκεψης Κόρνμπλουμ θα είναι η Αγκυρα, δεύτερος η Αθήνα και τρίτος η Λευκωσία όπου θα βρίσκεται στις 25 και 26 Απριλίου. Στο μεταξύ, η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση από την Αθήνα για τη συνάντηση Κλίντον-Σημίτη προκειμένου να προβεί σε σχόλια και εκτιμήσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό πρέπει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς πίεσης επί της Τουρκίας για να αλλάξει την πολιτική της πρόβλημα. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν σε περιόδους προεκλογικής εκστρατείας δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν εκπληρώθηκαν και γι αυτό πρόσθεσε χρειάζεται επιφυλακτικότητα".

    [4] ΗΠΑ - Ελλάδα - οικονομική συνεργασία

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ενδιαφέρον για κοινές ελληνοαμερικανικές επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών καθώς και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης τον αγωγό Φυσικού Αερίου προς την Αλβανία και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαριας σε αντικατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι εκδήλωσαν Αμερικανοί επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνιου. Στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας κ. Ρουμπιν παρουσία και του πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί επιχειρηματίες ήταν επιφυλακτικοί για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αρθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πολλές προσδοκίες για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Και ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου προσπάθησαν με ομιλίες και συναντήσεις τους να προσελκύσουν Αμερικανούς επενδυτές στη χώρα μας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ήρθε τώρα η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και εντυπωσίασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους αμερικανούς επιχειρηματίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εκτός από την 'υποταγή' στα σχέδια του Λευκού Οίκου για τα εθνικά μας θέματα όπως διαφάνηκε και από τη συνάντησή του με τον κ. Μπίλ Κλίντον ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εκλιπαρεί τους Αμερικανούς για επενδύσεις παρουσιάζοντας την Ελλάδα περίπου ως... σύγχρονο οικονομικό παράδεισο. Σε ομιλία του στο Μικτό Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο χθες το μεσημέρι στη Ν. Υόρκη ο κ. Σημίτης έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας και ως 'γέφυρα' για την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ - Σερβία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Τη Δευτέρα ο αμερικανός διαμεσολαβητής Σάιρους Βανς και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Σκοπίων θα ξεκινήσουν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ένα γύρο που είχε προγραμματιστεί για αρκετούς μήνες νωρίτερα είχε αναβληθεί όμως εξαιτίας της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Κιρο Γκλιγκόροφ και την ασθένεια του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Πάντως σε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Βάνς δεν έμεινε χωρίς δουλεία. Αντίθετα θεωρείται βέβαιο ότι και για το θέμα της ονομασίας η λύση έχει βρεθεί όπως άλλωστε και οι ίδιος ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει συχνά υπαινιχθεί. Στο πλαίσιο αυτό η σκληρή στάση που φαινομενικά τηρεί ο Κιρο Γκλιγκόροφ δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από εσωτερικές σκοπιμότητες και κυρίως την αντιμετώπιση των αντιδράσεων των εθνικιστικών κομμάτων στα Σκόπια. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του ευρωβουλευτή της 'Πολιτικής Ανοιξης' Νικήτα Κακλαμάνη, τη Δευτέρα ο κ. Βανς θα ανακοινώσει την ονομασία του κρατιδίου ενώ έχει δοθεί 'πράσινο φως' για αυτή τη λύση και από την Αθήνα και από τα Σκόπια. Η νέα ονομασία φυσικά μετά από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα θα είναι σύνθετη όπως άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει ανοιχτά".

    Διπρόσωπη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που γράφει ότι ενώ στο εσωτερικό "υποκρίνεται ότι είναι δυσαρεστημένη με τη Σερβία, στο εξωτερικό συνυπογράφει με τους εταίρους της ΕΕ συγχαρητήρια δήλωση για την αναγνώριση των Σκοπίων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Αθήνα συναίνεσε στην έκδοση του κειμένου (στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως ΠΓΔΜ) σύμφωνα με τις καταρχήν θέσεις της υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά εμμένει στην άποψη ότι η αναγνώριση με την ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' δεν συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια". Εν τω μεταξύ νέα ένδειξη ότι η ΠΓΔΜ εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της στο ζήτημα του ονόματος συνιστά το γεγονός ότι η αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων - Βελιγραδίου ερμηνεύθηκε από την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μασεντονια" ως μήνυμα προς την Αθήνα ότι "ο καιρός των διαιρέσεων στα Βαλκάνια έχει περάσει και η μάχη για την αλλαγή του ονόματος είναι χαμένη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οξύτατη είναι η αντίδραση του Πατριαρχείου της Σερβίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με το όνομα μάλιστα 'Μακεδονία'. Εκ μέρους του Πατριαρχείου ο ηρωικός μητροπολίτης Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, σε αποκλειστική του δήλωση προς την εφημερίδα μας και μέσω αυτής στον ελληνικό λαό "καταδικάζει και απορρίπτει την αναγνώριση ανύπαρκτου κρατιδίου και ανυπάρκτου εθνότητος που πάει να σφετερισθεί το αρχαιόθεν όνομα της ελληνικής Μακεδονίας".

    [6] Ελλάδα - Βουλγαρία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Βούλγαρος πρόεδρος Ζελιου Ζελεφ απέρριψε χθες την επικύρωση που έγινε στις 28 του περασμένου Μαρτίου από το βουλγαρικό κοινοβούλιο - της ελληνοβουλγαρικης συμφωνίας η οποία υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου του 1995 στη Σόφια σχετικά με τα ύδατα του ποταμού Νέστου. Μετά την εξέλιξη αυτή η επικύρωση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο εάν ψηφιστεί εκ νέου από το Κοινοβούλιο. Ο κ Ζελεφ ωστόσο υπέγραψε την ελληνοβουλγαρικη συμφωνία για τη διάνοιξη τριών νέων συνοριακών φυλακίων συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 22 Δεκεμβρίου του 1995 και επικυρώθηκε ομόφωνα στις 28 του περασμένου Μαρτίου από το βουλγαρικό κοινοβούλιο".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 11 April 1996 - 10:34:28