Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Επίσκεψη Σημίτη

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ και η χθεσινή σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου .

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θράσος και... βλακεία. Μας μήνυσαν οι Σκοπιανοί επειδή χρησιμοποιούμε το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζωολογία στο ΠΑΣΟΚ... αντί της πολιτικής. Κροκόδειλοι και ιπποπόταμοι οι "σύντροφοι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαυραγορίτες στην αγορά. Το όργιο κερδοσκοπίας γονατίζει μισθωτούς και συνταξιούχους".

    ΕΘΝΟΣ: "Πάθη ΠΑΣΟΚ. Δύο μπλοκ και θερμές κόντρες εν όψει συνεδρίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Α. Σαμαράς: Δεν δίνουμε Ελλάδα... Από το Μεσολόγγι, χθες, όταν ρωτήθηκε για τα περί Χάγης...".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φάρμα των ζώων η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και του εθνικού του συμβουλίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ζούγκλα θηρίων το ΠΑΣΟΚ. Σημίτης-Ακης μονομαχούν για την προεδρία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θερμή πρόβα συνεδρίου. ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτή αντιπαράθεση Σημίτη-Εκτελεστικού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αυξήσεις 2 ταχυτήτων στους μισθούς. Ποιά επιδόματα έχουν ήδη δοθεί".

    ΝΙΚΗ: "Τα 5 σημεία που μας ενώνουν. Ο Ακης έριξε το γάντι στον Σημίτη".

    [2] Επίσκεψη Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο της συναντήσεως που θα έχει αύριο Μεγάλη Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον, ο κ. Σημίτης που ανεχώρησε χθες. Ο κ. Σημίτης που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον Γ. Παπαντωνίου και τον Δ. Ρέππα, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης αλλά και με τον Γραμματέα του ΟΗΕ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις, αναμένεται δε να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα της χώρας παρουσιάζοντας χάρτες - ακόμα και τουρκικούς - που εμφανίζουν τις βραχονησίδες Ιμια εντός της ελληνικής κυριαρχίας. Με δεδομένες τις τελευταίες τοποθετήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ - οι οποίες αν και έγιναν παραμονή του προγραμματισμένου Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν εν μέρει μια διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής - αλλά και την αποδοχή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την Ιμια από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η Αθήνα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκηθούν προς την Αγκυρα οι δέουσες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος θα επιμείνει στις από διετίας εκπεφρασμένες θέσεις του για υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δείξει στην Ουάσιγκτον την ρεαλιστικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα η οποία είναι διατεθειμένη να δείξει τις καλές της προθέσεις για καλή γειτονία με την Τουρκία, αρκεί και η Αγκυρα να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και την εγκατάλειψη της βίας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής της. Η αμερικανική θέση στηρίζεται στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αλλά ο κ. Κλίντον φαίνεται ότι θα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να μη θιγεί καμιά πλευρά απ' αυτόν τον διάλογο. Ο κ. Κλίντον για το θέμα των Ιμιων φαίνεται ότι θα προτείνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες του για να οδηγηθεί το θέμα στη Χάγη. Για το Κυπριακό ο πρόεδρος Κλίντον αναμένεται να πει ότι μετά τις κυπριακές εκλογές, η Ουάσιγκτον θα εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση της επίλυσης του ζητήματος. Σε ο,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το σκοπιανό αναμένεται να διαπιστωθεί θετική πρόοδος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να παρουσιάσει στην κυβέρνηση του κ. Κλίντον μια νέα εικόνα της Ελλάδας μέσα από μια φυσιογνωμία μετριοπάθειας και τεχνοκρατικής αντίληψης. Εγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές αναμένουν ότι ο κ. Σημίτης θα τονίσει στον κ. Κλίντον με τη δέουσα αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα είναι καθ'οδόν προς επίλυση των πολιτικών προβλημάτων με τους βόρειους γείτονές της, ώστε πρακτικά να μπορεί να θεωρείται ως ο κατ'εξοχήν οικονομικός και πολιτικός παράγων στην περιοχή, και πως "παράλληλα" θα επισημάνει ότι πέραν από την πολιτική βούληση βελτίωσης των σχέσεων με τη γείτονα Τουρκία "τα μεταξύ μας προβλήματα είναι σοβαρά, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και σκέψη για την επίλυσή τους".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "αν και η κυβέρνηση θέλει να μη δημιουργήσει υπέρμετρες προσδοκίες για τα αποτελέσματα του ταξιδιού είναι σαφές ότι ο κ. Σημίτης θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Αγκυρα να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Αγκυρα να συμπεριφέρεται με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην συνάντηση της Ουάσιγκτον χωρίς προκαταλήψεις σε μια προσπάθεια να κάνει μια ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση με την αμερικανική πλευρά για όλα τα προβλήματα της περιοχής. Η Αθήνα επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των Βαλκανίων και για το λόγο αυτό έχει πετύχει σχέσεις καλής γειτονίας ακόμη και με χώρες με τις οποίες στο παρελθόν είχε σημαντικές διαφορές (Σκόπια, Αλβανία)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρεται στη συνέντευξη του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" της Λευκωσίας, στην οποία τόνιζε ότι "το Κυπριακό θα θέσει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον και θα υπογραμμίσει ότι εναπόκειται στην Τουρκία να δείξει οτι σέβεται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο σε ο,τι αφορά τη σχέση της με την Κύπρο αλλά και με την Ελλάδα. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα και έχει προτεραιότητα στην ιεραρχία των εθνικών μας θεμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "η επίσκεψη του κ. Σημίτη πραγματοποιείται σε μια (εύφλεκτη)περίοδο στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας δύο μόλις μήνες μετά την κρίση στο Αιγαίο που παρολίγο να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη. Οι ΗΠΑ περιμένουν με ενδιαφέρον τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον οποίο έχουν άλλωστε εκφρασθεί επανειλημμένα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ στη διάρκεια κατάθεσής του πριν δέκα περίπου ημέρες ενώπιον της υποεπιτροπής κατανομής κονδυλίων της Βουλής".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "ήταν φανερό από την αρχή τι έκρυβε και που απέβλεπε η υπόθεση στα Ιμια. Ολοι κατάλαβαν τα σχέδια και τις προθέσεις της Αγκυρας. Ηταν φανερό ότι επρόκειτο για υπόθεση που αποτελούσε μεθόδευση προκειμένου να δεχθεί η Ελλάς το διάλογο εφ'όλης της ύλης που επιδιώκει η Αγκυρα για να επιβάλει συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Τώρα όλα επιβεβαιώνονται. Αν ο κ. Σημίτης υποκύψει τότε εμπλέκει την Ελλάδα στην αδιέξοδη διαδικασία να υποκύπτει εφεξής στους εκβιασμούς της Αγκυρας. Αρχή άνδρα δείκνυσι, κύριε Σημίτη. Αύριο θα μετρηθείς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ σκληρές πιέσεις για διάλογο με την Τουρκία".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια προχώρησε χθες το κατοχικό και παράνομο καθεστώς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς χαρτογραφώντας τα εδάφη που κατέχει ο Αττίλας, καθώς και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης χαρακτήρισε σπασμωδική την ενέργεια των αρχών του ψευδοκράτους, που έχει στόχο "την εσωτερική κατανάλωση αφού τα χωρικά ύδατά του δεν είναι αναγνωρισμένα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει επίσης ότι "οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν την κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων στην περιοχή του χωριού Αχνα, κατά μήκος του δρόμου Δεκελείας-Αμμοχώστου. Τούρκοι εργάτες, υπό την επίβλεψη αξιωματικών στήνουν πολυβολεία κατά μήκος του δρόμου που βρίσκεται στην περιοχή της βρετανικής βάσης".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η σκοπιανή πρεσβεία της Ρώμης κατέθεσε στις ιταλικές δικαστικές αρχές μήνυση κατά του "Ιδρύματος Ρόμπερτ Μέμο" επειδή στην έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο που εγκαινιάστηκε στην ιταλική πρωτεύουσα τον περασμένο Δεκέμβριο χρησιμοποιεί τον τίτλο "Μακεδόνες - οι βόρειοι Ελληνες". Την ίδια στιγμή ο κ. Γκλιγκόροφ εμφανίζεται προκλητικός, τόσο εναντίον μας όσο και εναντίον των Σέρβων σε συνέντευξη προς το ραδιοσταθμό "Ελεύθερη Ευρώπη" τις μέρες μάλιστα που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης και τα τοπικά τους ραδιόφωνα και οι εφημερίδες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, με ψεύτικα στοιχεία για δήθεν κακή εξυπηρέτηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "αυξήθηκαν οι μεταφορές εμπορευμάτων σκοπιανών συμφερόντων από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πέντε μήνες μετά την άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Οι μεταφορές μέσω του λιμανιού θα προσεγγίσουν πολύ σύντομα το ύψος των φορτίων από και προς τα Σκόπια που διακινούνταν πριν απο την επιβολή των εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Εξάλλου, σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των Σκοπιανών που επισκέπτονται κυρίως πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για τα ψώνια τους. Σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών αρχών από τον περασμένο Οκτώβριο με την άρση των περιοριστικών μέτρων μόνο μέσω του Τελωνειακού Σταθμού των Ευζώνων επισκέφθηκαν την Ελλάδα 55.000 Σκοπιανοί".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 8 April 1996 - 10:25:36