Compact version |
|
Thursday, 19 December 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/04/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/04/1996ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΗΠΑ[3] ΤΙΡΑΝΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ[4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ[5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 02/04/1996 (ΑΠΕ)Οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες εκτροφής των κοτόπουλων της εταιρίας ΒΟΚΤΑΣ, και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φρίκη. Από τα σάπια κοτόπουλα. 15.000 πτώματα πουλερικών φορείς σαλμονέλας". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρώμε και ψοφίμια. κοτόπουλα - κανίβαλοι στην αγορά. Αφήνιασαν οι κερδοσκόποι. SOS για τη δημόσια υγεία". Η ΑΥΓΗ: "Φάρμα τρελών ζώων. Μετά τις αγελάδες στην Αγγλία και ελληνικά κοτόπουλα που τρώνε τις σάρκες τους". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελεσίγραφο στην Εκάλη. Οι εταιρίες ζητούν πίσω τις μίζες που είχαν δώσει για τις "άδειες" των καζίνο". ΕΘΝΟΣ: "Μπονους στις συντάξεις. Αυξήσεις και χρήμα μέσω εφορίας μέχρι τον Ιούνιο". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θα κουφάνει τους πάντες ο Ανδρέας με το μήνυμά του το Πάσχα προς προεδρικούς και μη". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απάτη με υπογραφή Βασούλας. Αυξήσεις τελικώς οι "μειώσεις" στα τιμολόγια της ΔΕΗ". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάγια ληστεία. Αγριες αυξήσεις οι 'μειώσεις' της Βάσως". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νευρική κρίση στην αγορά. Υπόνοιες και για μολυσμένα κοτόπουλα τώρα". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλάζει η κλίμακα των τιμών της ΔΕΗ. Δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης κατά τετράμηνο κατανάλωσης". Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξεφουσκώνουν οι λογαριασμοί. Κλιμακωτό τιμολόγιο και 'καμπάνες' στους σπάταλους". ΤΑ ΝΕΑ: "Φρίκη με χιλιάδες ψόφια κοτόπουλα". ΝΙΚΗ: "Ορνιθοπαγίδες στην αγορά. Στη λίστα κινδύνου αλλαντικά και γαλακτοκομικά". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απόφαση - βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας παιδείας. 'Ναι' στους τίτλους σπουδών 'κολεγίων' από το Συμβούλιο της Επικρατείας".
[2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΗΠΑΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον καθώς όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό έπειτα από το μήνυμα Κλίντον, ενώ η αμερικανική πλευρά δείχνει απόλυτη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται σοβαρά να εξασφαλίσει ένα ομαλό κλίμα στην περιοχή, κάτι που διαφάνηκε και από τις παραινέσεις τις οποίες έκανε ο κ. Κλίντον στον πρόεδρο της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ". Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η ελληνική διπλωματία, έχει λάβει ήδη το μήνυμα, πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένων ιδεών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την προώθηση μιας διαδικασίας συζητήσεων με την Αγκυρα, η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εγγυάται η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν το πιθανότερο πλαίσιο για την εξέλιξη μιας τέτοιας συζήτησης θα είναι η Νατοϊκή συμμαχία". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι η "Λευκωσία πιστεύει ότι η συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, την ερχόμενη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, θα δώσει νέα ώθηση στο Κυπριακό. Ο κ. Σημίτης, ύστερα από συνεννόηση με τη Λευκωσία, θα μεταβεί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον απόλυτα προετοιμασμένος. Προς συντονισμό των απόψεων και ενεργειών της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης έρχεται μεθαύριο στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. Κατά την σύσκεψη θα γίνει επανεκτίμηση των ελληνικών θέσεων και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συνταχθεί ειδικό έγγραφο που ο κ. Σημίτης θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κλίντον από μέρους του Προέδρου Κληρίδη. Παρόμοιο έγγραφο ο κ. Σημίτης μετέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
[3] ΤΙΡΑΝΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τόξο στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-ΠΓΔΜ-Αλβανίας-Βουλγαρίας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, θέλουν να εγκαθιδρύσουν οι ΗΠΑ με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ. Ως κορωνίδα αυτού του οργασμού συνεργασίας ανέφερε την απομάκρυνση των στρατιωτικών μονάδων από τα μεταξύ των νοτίων βαλκανικών χωρών, σύνορα, δηλαδή προώθησε την τουρκική άποψη περί αποστρατιωτικοποίησης. Δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα διότι ως παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε τον πρόσφατο μερικό αφοπλισμό Τούρκων και Βουλγάρων". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι " Η απουσία της Ελλάδας στη συνάντηση ήταν αισθητή. Ο Πρόεδρος Μπερίσα τόνισε ότι η δημιουργία οποιασδήποτε συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον άλλων κρατών και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαφωνήσει και με την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτή την ώρα και με το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί οι άλλες βαλκανικές χώρες, η Κροατία, η Βοσνία, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία. Η Βουλγαρία επίσης αρχικά δεν είχε σκοπό να συμμετάσχει. Τόσο όμως η πίεση από την πλευρά του Προέδρου Ζέλεφ, όσο και οι πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό στην κυβέρνηση Βίντενοφ, οδήγησαν στη συμμετοχή και της Βουλγαρίας". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι η Ελλάδα "απέχει από την συνάντηση των Τιράνων" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, μετέφερε στη Διάσκεψη "τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον για τους τρόπους εκτόνωσης των κρίσεων στη νότια βαλκανική, ζητώντας στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών". Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Βαλκανική "σύμπραξη" προωθούν οι ΗΠΑ", υπογραμμίζουν τη δήλωση του κ. Πέρι ότι "το ΝΑΤΟ αποτελεί το πρώτο από τα σημαντικά στοιχεία στην οικοδόμηση της "νέας Ευρώπης".
[4] ΚΥΠΡΙΑΚΟΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στο θέμα της ίσης και κάθετης κατανομής εξουσίας, αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, θα επικεντρώσουν βασικά την προσπάθειά τους οι Αμερικανοί στην αναμενόμενη επαναδραστηριοποίηση της πρωτοβουλίας τους στο Κυπριακό".
[5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την έναρξη επικίνδυνου ελληνοτουρκικού διαλόγου σε μέσο υπηρεσιακό επίπεδο διπλωματών και όχι σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, "τύπου Νταβός" μεταξύ των Πρωθυπουργών κ.κ. Κ. Σημίτη και Μ. Γιλμάζ - μεθοδεύει η Ουάσιγκτον για το αμέσως προσεχές διάστημα. Η νέα αυτή πορεία, που παγιδεύει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, θα αρχίσει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών ή γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τουρκικά έγγραφα για την ελληνικότητα της Ιμιας. Η άνευ ορίων τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αφορμή πάντα τα Υμια και η κυβέρνησις - σε χαμηλούς τόνους - τονίζει ότι "η Ελλάδα θα ασκή πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα που κατοχυρώνονται από αναμφισβήτητες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι κατά στις συνομιλίες που έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι πολύ πιθανόν "να υπάρξει απόπειρα πολιτικής διαμεσολάβησης του Συμβουλίου" στις ελληνοτουρκικές διαφορές και ιδιαίτερα στην κρίση στο Αιγαίο". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "οι προκλήσεις της Τουρκίας, έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα και η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση για την επίσκεψη του Ελληνα βοσκού στην Ιμια, ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας". Επίσης, κατηγορεί για "αδράνεια" στην αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και άλλα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, αναφέρουν ότι "η κυβέρνηση με χθεσινή διακοίνωση απάντησε με σκληρή γλώσσα στη νέα πρόκληση της Αγκυρας" και υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα ότι "η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα Ιμια". Στη διακοίνωση προσθέτει η ΝΙΚΗ τονίζεται ότι οποιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση στα Δωδεκάνησα είναι ανυπόστατη και προκλητική, καθώς και ότι το καθεστώς στην περιοχή είναι σαφές και δεδομένο. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Μπιλ Κλίντον προτίθεται κατά τη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη να προτείνει την ανάληψη ρόλου διαμεσολαβητή σε ένα στάδιο που θα προηγηθεί ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο επιθυμεί η Αγκυρα και φυσικά, η Ουάσιγκτον". |