Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Δημοσκοπήσεις

  • [3] Συνέδριο Συνασπισμού - Πρωθυπουργός

  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Συμφωνία Aramco - Ομίλου Βαρδινογιάννη

  • [7] ΕΕ - αγωγός φυσικού αερίου


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων και οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων της Πολιτικής Ανοιξης, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, η αποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ της πρόσκλησης του Θεόδωρου Πάγκαλου για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το συνέδριο του Συνασπισμού είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκοτώστε, βιάστε, ληστέψτε. Βγάζουν έξω 800 γιατί δεν τους χωράνε οι φυλακές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κομπίνα και από την ΕΥΔΑΠ".

    Η ΑΥΓΗ: "Συνέδριο προοπτικής. Κεντρικό πολιτικό γεγονός με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών ηγετών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραιτείται ο Παπαθεμελής. Με πρόσχημα το Σκοπιανό ελάχιστοι πεμπτοφαλαγγίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν με παραιτήσεις".

    ΕΘΝΟΣ: "Εφιάλτης: 5.000 το χρόνο θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονος. Τσιγάρο, νέφος και διατροφή τα αίτια της συμφοράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πατητήρι" κάνει τη Μακεδονία ο κ. Πάγκαλος (υπουργός- αμπελουργός) και υποδέχεται το Σκοπιανό ομόλογό του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παράνομες οι απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση των διωχθέντων από το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βουτιά Σημίτη. Πανελλαδικό γκαλοπ-σόκ για το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανοιγμα στο Συνασπισμό με καθαρούς όρους. Αναμένουμε τη νέα αντίληψη απαντά ο Κωνσταντόπουλος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκσυγχρονισμός: αιχμάλωτος συνδικάτων και υπουργών. Και εμπλοκή στη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "40.000 προσλήψεις. Διαγωνισμοί για μόνιμους. Μόρια για έκτακτους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πέρασε πάλι μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Η 1η σφυγμομέτρηση για την κυβέρνηση Σημίτη. "Παίζει" τώρα και το κόμμα Τσοβόλα".

    ΝΙΚΗ: "Ανοιγμα Σημίτη προς ΣΥΝ για νέο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ στο μίξερ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προτάσεις για άμεση ρύθμιση των εκκρεμοτήτων Αθηνών - Σκοπίων διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    [2] Δημοσκοπήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πέρασε και πάλι τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτης όπως προκύπτει από την πρώτη πανελλαδική σφυγμομέτρηση της PRC. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 0.7%, με 29,3% έναντι 28,6%, ενώ το κόμμα Τσοβόλα κάνει αισθητή την παρουσία του με 4,5 %".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επικαλούμενος τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης η οποία όπως γράφει "δεν έχει δει προς το παρόν τουλάχιστον το φως της δημοσιότητας" αναφέρει ότι "η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις του συνόλου των ψηφοφόρων και προηγείται με διαφορά 2% από το ΠΑΣΟΚ".

    [3] Συνέδριο Συνασπισμού - Πρωθυπουργός

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει την αναφορά του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στην ομιλία του στο Β' τακτικό συνέδριο του κόμματος οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες και ο οποίος τόνισε ότι "η προοπτική της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να αγνοήσει τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά".

    "Αυτόνομα στις εκλογές ο Συνασπισμός" είναι ο τίτλος του ΛΟΓΟΥ.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "έξι φορές χειροκροτήθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός από τους συνέδρους του Συνασπισμού- μια τιμή που το κόμμα αυτό ουδέποτε είχε επιφυλάξει σε ηγέτη άλλου κόμματος. Αλλά και μια τιμή που δικαιολογείτο πλήρως από το περιεχόμενο της ομιλίας του Κώστα Σημίτη - από το "'άνοιγμα" που έκανε ο πρωθυπουργός στην Αριστερά, από την καταδίκη πολιτικών του παρελθόντος και απο τη διάθεσή του για ισότιμο διάλογο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο πρωθυπουργός απηύθυνε στο συνέδριο του Συνασπισμού ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία".

    Για "ξαφνικό έρωτα ΠΑΣΟΚ - Κωνσταντόπουλου" κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ο πρωθυπουργός "ψάχνει δεκανίκι στο χώρο της Αριστεράς που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει στο σχόλιό της ότι "έχει ανάγκη ο τόπος την παρουσία και του Συνασπισμού στο πολιτικό σκηνικό σε ενεργό ρόλο μαζί με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Χρειάζεται ο χώρος και την πολιτική του σκέψη και το ήθος της Αριστεράς γενικότερα".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου πάνω σε κοινή βάση για το Σκοπιανό αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης όντως διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και το Νίκο Κωνσταντόπουλο τους οποίους και ενημέρωσε για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Ν. Υόρκη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Σημίτης άκουσε τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών στο φλέγον αυτό θέμα ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αγνωστο παραμένει εάν την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σημίτη -Εβερτ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το Σκοπιανό καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη παρά τις εσωκομματικές αντιθέσεις να δοθεί οριστική λύση στο θέμα με την αναγνώριση του γειτονικού κράτους με σύνθετη ονομασία. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς της Πολιτικής Ανοιξης του ΚΚΕ και του ΣΥΝ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις θέσεις της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στην πάγια θέση του για μη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό του. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συμφώνησαν πλήρως στην επίλυση του προβλήματος με σύνθετη ονομασία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δηλώσεις του από την Πάτρα υιοθετεί τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, αντιτιθέμενος έτσι στη γραμμή του Μ Εβερτ. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τέλος όπως ο Στέλιος Παπαθεμελης φέρονται δυσαρεστημένοι για τις επιλογές της κυβέρνησης και μεθοδεύουν την αντίδρασή τους. Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Λιουμπομίρ Φερτσκόφσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Θ. Πάγκαλου για επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, ο καθορισμός της ημερομηνίας της οποίας θα γίνει αργότερα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανεπισήμως έτοιμη για την υιοθέτηση της λύσης της σύνθετης ονομασίας. Παράλληλα επιχειρεί να επιμερίσει το κόστος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ θα στηρίξει οριστική λύση σύνθετης ονομασίας, τάσσεται ενάντια στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και υπέρ της συζήτησης στη Βουλή. Το σενάριο επίλυσης της υπόθεσης των Σκοπίων περιλαμβάνει σκληρές διαπραγματεύσεις υπό το Σαιρους Βανς για την ονομασία του νέου κράτους που δεν θα είναι άλλη από το "ΝΟΒΑΜΑΣΕΝΤΟΝΙΑ" έστω κι αν η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει τον όρο "Σλαβομακεδονία" ο οποίος θα αποδειχθεί από τα Σκόπια".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "πάση δυνάμει δείχνει να οδεύει η κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσεως στο Μακεδονικό. Προκειμένου πάντως το "πάση δυνάμει" να μην εξελιχθεί σε "πάση θυσία" στο εσωκομματικό κυρίως επίπεδο η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Δ Ρέππα "επιφυλάχθηκε" χθες να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το αν θα τεθεί η όποια απόφαση προς κύρωσιν στη Βουλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να περιστραφεί στο θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων αν και η οριστική συμφωνία θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Πάντως, ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό Σάιρους Βάνς φαίνεται να προβληματίζεται και να ανησυχεί από την πληθώρα δηλώσεων και αντιδηλώσεων των δύο πλευρών. Πάντως, επαναβεβαιώνεται ότι ο νέος γύρος των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών της Νέας Υόρκης θα αρχίσει κατά τα μέσα του Απριλίου δηλαδή αμέσως μετά το ελληνικό Πάσχα και την επιστροφή του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα. Σχετικά οι κύκλοι αυτοί υπογραμμίζουν ότι "το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει με την έναρξη του νέου αυτού γύρου, ενώ οι τελευταίες εκτός βήματος της Νέας Υόρκης διεργασίες και διαβουλεύσεις κάθε πλευράς αφορούσαν απλώς την ανάγκη λήψης αποφάσεων για αλλαγή του πλαισίου των συζητήσεων".

    "Πάντως, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να παίξει σοβαρά το χαρτί των διμερών σχέσεων θεωρώντας ότι η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και θα διευκολύνει την προσέγγιση ακόμη και στο ακανθώδες πρόβλημα της ονομασίας κατά τον επόμενο γύρο των συνομιλιών υπό τον κ. Βάνς. Ηδη, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει ένα πλήρες "πακέτο" για την οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνει από τη συνηγορία στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση κοινών ελληνοσκοπιανών διασυνοριακών προγραμμάτων υποδομής (μέσω του Phare και του Intereg) έως την παροχή διευκολύνσεων για τη σκοπιανή πλευρά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία κοινών εμπορικών επιχειρήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "μυστικές επαφές στις ΗΠΑ πραγματοποιούν η Ελλάδα και τα Σκόπια μετά τις αυξανόμενες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων και της κοινής γνώμης στην Αθήνα για τον επικείμενο συμβιβασμό. Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κ. Λ. Τσίλας και η ομόλογός του των Σκοπίων κ. Λ. Ατσέφσκι είχαν στις αρχές της εβδομάδας εκτενή συνομιλία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για τις διμερείς σχέσεις και συναίνεσαν στη διαπίστωση ότι οι αντιδράσεις στις δύο πρωτεύουσες απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που εκτιμά πως θα κλείσει το θέμα των Σκοπίων με τη φόρμουλα της "σύνθετης ονομασίας" πηγές του περιβάλλοντος του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς στη Νέα Υόρκη τόνιζαν ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Οι νέες συνομιλίες για το Σκοπιανό αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Απριλίου και αφού ο κ Σημίτης θα έχει ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με την ελπίδα μεσολάβησης υπέρ των ελληνικών θέσεων από τον Μπίλ Κλίντον. Ελληνικές διπλωματικές πηγές απέκλειαν πάντως παρά τη φιλολογία των τελευταίων ημερών το ενδεχόμενο συνάντησης του Θ. Πάγκαλου με το Σκοπιανό ομόλογό του Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι πριν την ολοκλήρωση του Απριλίου".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "επιστολή κατά της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων έχει υπογράψει ο πρώην υπουργός κ. Στ. Παπαθεμελής μαζί με δέκα συνάδελφους του από το ΠΑΣΟΚ ενώ χθες το μεσημέρι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια τέτοια λύση. Η επιστολή τριών παραγράφων που διακινείται με πρωτοβουλία του κ Παπαθεμελή - εκφραστή του λεγόμενου "Μετώπου των αδιαλλάκτων" - απευθύνεται στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ρητώς: "Είμαστε αντίθετοι σε σύνθετη ονομασία". Αναφέρει πως είναι απαραίτητο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ επειδή η διαφαινόμενη κυβερνητική τακτική έρχεται σε αντίθεση με την εθνική γραμμή όπως αυτή καθορίσθηκε από τη σύσκεψη των αρχηγών το 1992. Στο κείμενο, πάντως δεν υπάρχει η απειλή της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα, ώστε η κίνηση να πλαισιωθεί από μεγάλο αριθμό βουλευτών".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "το υπαριθμόν ένα πρόβλημα για την Κυβέρνηση και την αποδοχή της στο χώρο του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει το Σκοπιανό. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα γίνει στην Αθήνα και όχι σε ουδέτερο έδαφος όπως ανέφεραν αρχικά οι πληροφορίες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η άπελπις προσπάθεια του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να διαμορφώσει ευρύ ενιαίο εθνικό μέτωπο που θα του επιτρέπει να προχωρήσει στο συμβιβασμό για την αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία ναυαγεί καθώς οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ είναι οξύτατες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βρει άλλοθι για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στις χθεσινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλοθι που δεν βρήκε όμως στο πρόσωπο του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το "προδοτικό δίδυμο" Σημίτη-Πάγκαλου προχωρά ακάθεκτο προς ανίερο συμβιβασμό με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασία. Οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος το έχουν πάρει απόφαση να κλείσουν αρον-αρον το Σκοπιανό υπακούοντας στα κελεύσματα ανεξέλεγκτων κέντρων εντός και εκτός Ελλάδος".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θέτει ως προϋπόθεση την έναρξη διαλόγου για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει την 4η στρατιά του Αιγαίου. Πρόκειται προφανώς για νέα ακόμη "τρικ" της Αγκυρας καθώς είναι πάγια θέση της Ελλάδος ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο εφ'όλης της ύλης με την Τουρκία για τις διεκδικήσεις που αυτή εγείρει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε θετικά στη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού που έδωσε πιο ευρωπαϊκό πρόσωπο στη χώρα του από ο,τι η Τσιλέρ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ωστόσο ότι "οι λόγοι πρέπει να έχουν και αντίκρυσμα. Υπέρ της λύσης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Νίελς Πέτερσεν. "Ραντεβού στα Ιμια" προτείνει Γερμανίδα βουλευτής για να ενημερωθούν "επιτόπου" εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "διπλωματική στροφή επιχειρεί η νέα τουρκική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί μείζον θέμα για την Τουρκία την ύπαρξη της 4ης Στρατιάς και πως μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα για την επίλυση των διμερών προβλημάτων με διάλογο. Η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική σε αυτό το τουρκικό άνοιγμα, θεωρώντας ότι δεν έχει ακόμη σαφείς και επίσημες ενδείξεις για τις προθέσεις της Αγκυρας οι οποίες στη φάση αυτή εκφράστηκαν μέσω του Τύπου και όχι μέσω της διπλωματικής οδού".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι διαβλέπουν θεαματική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας επί πρωθυπουργίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει σημαντικές κινήσεις προς την πλευρά της Αθήνας τις δηλώσεις που έκανε ο Γιλμαζ στο Παρίσι. Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Γιλμαζ είναι αποφασισμένος να μετατρέψει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ύφεση. Εξοικειωμένος άλλωστε με το θέμα μπορεί άνετα να διατυπώσει θέσεις χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "τα δεδομένα που δημιούργησε στο Αιγαίο η τουρκική διπλωματία με την κρίση της Ιμιας και οι εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε αναθεώρηση της πολιτικής της απέναντι στην Αγκυρα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "η τακτική Γιλμάζ σχετίζεται και με τις συναντήσεις Ντεμιρέλ και Σημίτη με τον πρόεδρο Κλίντον και με την Τελωνειακή Ενωση ακόμα και με τις μεγάλες διαφορές που οξύνονται με τη Ρωσία λόγω των πετρελαίων".

    Και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η Τουρκία αλλάζει ύφος χωρίς όμως ο νέος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ να αφίσταται των πάγιων τουρκικών θέσεων".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "το ενδεχόμενο να μην προβάλει βέτο η Ελλάδα στην εξέλιξη των ευρωτουρικών σχέσεων εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενωσης Ευρώπης - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σταθμιζουσα το διεθνή αντίκτυπο των διαλλακτικών δηλώσεων του Γιλμάζ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αμφισβητούμενη περιοχή πλέον η Ιμια όπου χθες η τουρκική ακταιωρός που περιπολεί στη περιοχή εκδίωξε Καλύμνιο βοσκό ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με τη βάρκα του τα δύο νησάκια προκειμένου να φροντίσει τα ζώα του, που βόσκουν εκεί".

    [6] Συμφωνία Aramco - Ομίλου Βαρδινογιάννη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφει ότι "υπεγράφη τελικά χθες μεταξύ της Σ. Αραβίας και του ομίλου Βαρδινογιάννη η συμφωνία με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας που επεκτείνει τις δραστηριότητες της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου στις μεγάλες αγορές διύλισης διανομής και εμπορίας πετρελαίου εκτός των ορίων της Μέσης Ανατολής. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Αλ Ναϊμί επέβλεψε ο ίδιος στο Λονδίνο την υπογραφή της συμφωνίας η οποία παρέχει στον κρατικό πετρελαϊκό "γίγαντα" Saudi Aramco και στον όμιλο Βαρδινογιάννη μερίδιο 50% στην κοινοπραξία - που σύμφωνα με πηγές - είναι ύψους περίπου 400 εκατ. δολαρίων".

    [7] ΕΕ - αγωγός φυσικού αερίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "θετικά αντιμετωπίζει η Ε. Επιτροπή την ερώτηση-πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ Κωστή Χατζηδάκη για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Αλβανία και τα Σκόπια. Σε απάντηση της Κομισιόν προς τον κ. Χατζηδάκη αναφέρεται πως ένα τέτοιο πρόγραμμα επέκτασης "συμβιβάζεται με την πολιτικής της για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και αποτελεί παράγοντα οικονομικής συνεργασίας και ως εκ τούτου πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 15 March 1996 - 10:36:49