Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικό Συμβούλιο ΝΔ

  • [3] Κυβέρνηση -οικονομική πολιτική

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία

  • [6] Επίσκεψη ΓΓ ΝΑΤΟ

  • [7] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές της Πάτρας, η θέση της Ε. Επιτροπής για το βέτο και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ερχομαι να ζήσω στο Τατόι. Ξαφνική παρέμβαση του τέως Βασιλέα με συνέντευξη του Παύλου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαράτσι για τα μεγάλα έργα. Υπερδιπλασιάζονται τα διόδια".

    Η ΑΥΓΗ: "Αλλα 3 χρόνια Σαρακοστή. Η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή της λιτότητας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξέσπασε θύελλα στο Ωνάσειο. Επίθεση της Μιμής κατά των Αμερικανών γιατρών που αρνούνται να δώσουν εξιτήριο στον πρώην πρωθυπουργό. Στα μαχαίρια και με τα παιδιά του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Κύμα αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία. 10% πάνω τα επιδόματα ανεργίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Θράκη τώρα στη θράκα της Τουρκίας. 25 εκπρόσωποι των... 'Τούρκων' της Θράκης στην Αγκυρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σωσίβιο στο Σημίτη. Αθλιο παιχνίδι και πάλι σε βάρος του λαού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλαση με... παραγγελιά στις φυλακές Πάτρας. Η κυβέρνηση ήξερε για το σχέδιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λιτότητα ως το τέλος του αιώνα. 'Πειθαρχία' για άλλα 3 χρόνια λέει ο Παπαδόπουλος. Ο Σημίτης όμως υπόσχεται κοινωνικά μέτρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις. Εφευρίσκει συνεχώς ζητήματα και μετά ζητάει... διαπραγματεύσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στενεύει ο κλοιός για μισθούς-συντάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απαλλαγές: ποιες κόβουν, ποιες μένουν".

    ΝΙΚΗ: "Στα χέρια Ντόρα-Εβερτ. Συγκρούστηκαν για τα εθνικά θέματα. Βολές και απο Μάνο-Σουφλιά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χωρίς χαλάρωση και για 3 χρόνια λιτότητα".

    [2] Πολιτικό Συμβούλιο ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "έντονη ήταν η διαφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, χθες, ως προς το χειρισμό των ελληνοτουρκικών απο την κυβέρνηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Τη σκληρή και ακραία στάση της ηγεσίας του κόμματος επέκριναν πολλά μέλη του Συμβουλίου όπως οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Στ. Μάνος και Γ. Σουφλιάς οι οποίοι τόνισαν οτι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι υπερβολικοί τόνοι και να χαρακτηρισθεί η κυβερνητική στάση ως "οδυνηρή ήττα". Αντίθετα, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Μ Εβερτ υποστήριξε οτι η στάση αυτή ήταν η πιο σωστή και οτι δεν πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαμηλώσει την οξεία κριτική της στα εθνικά θέματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "η Νέα Δημοκρατία επανήλθε χθες στους παλαιούς... γνωστούς της ρυθμούς. Κόντρες, διαφωνίες, διαφοροποιήσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Κάθε στέλεχος είχε και τη δική του άποψη και όλες μαζί βρίσκονταν σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της ηγεσίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "τα πυρά των περισσότερων κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για τη στάση που κράτησε στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, δέχτηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ εξέφρασαν το βαθύ προβληματισμό τους για την εσφαλμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και την οικονομία".

    [3] Κυβέρνηση -οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας των δημοσιών επιχειρήσεων ενίσχυση των πτωτικών τάσεων στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με προσπάθειες για αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και περικοπές δαπανών ώστε να είναι δυνατές εντός του 1996 αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και το νέο μισθολόγιο στις Ενοπλες Δυνάμεις αποφασίσθηκαν χθες σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με οικονομικούς υπουργούς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσο και για την ανεργία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την επίτευξη εθνικής κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ της πολιτείας των εργαζομένων και των εργοδοτών".

    "Επανασύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς, αύξηση 10% στα επιδόματα ανεργίας, έξτρα αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και στήριξη των ταμείων που υποφέρουν (Ν.Α.Τ., ΟΓΑ κλπ) με κρατικό χρήμα ήταν οι εκπλήξεις που επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός στην ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. με την οποία συναντήθηκε χθες", σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "επιχειρώντας έναν απολογισμό της πρώτης συνάντησης της Γ.Σ.Ε.Ε. με τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να επισημανθεί οτι η εργατική πλευρά πέτυχε: Την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Τη δέσμευση του Κ. Σημίτη οτι σε κάθε περίπτωση τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξαγγελίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην εμμένει στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις Δ.Ε.Κ.Ο.. Προωθείται το νομοσχέδιο για την ανεργία".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "μέχρι τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κατώτατων συντάξεων ενώ, εντός του προσεχούς διμήνου, θα προωθηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης αυξάνονται εκ νέου τα επιδόματα ανεργίας και αναλαμβάνεται κυβερνητική πρωτοβουλία για την επίτευξη Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας μεταξύ της πολιτείας, των εργαζομένων και των εργοδοτών".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα καυτά κοινωνικά προβλήματα του τόπου καλείται να δώσει λύσεις για τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων, για την ανεργία, για την αύξηση της παραγωγικότητας και για την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Ε. δε δεσμεύτηκε για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, πλην όμως άφησε ανοιχτά πολλά παράθυρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους εν ευθέτω χρόνω, αφού προηγουμένως μελετηθεί το κόστος. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα των συντάξεων και θα λάβει οριστικές αποφάσεις στο τέλος Ιουνίου".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη να εξωραϊσει την πολιτική λιτότητες με κάποιες παροχές 'κοινωνικού χαρακτήρα' στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα της χώρας προσκρούουν στον ογκόλιθο των ελλειμμάτων του δημοσίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ούτε δραχμή παραπάνω δεν πρόκειται να πάρουν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς το πολυδιαφημισμένο 'κοινωνικό πρόσωπο' του ΠΑΣΟΚ αλλά και το νέο 'ύφος' της κυβέρνησης δεν πρόκειται να 'φανερωθούν' πριν το εκλογικό έτος 1997".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "τρία ακόμη χρόνια λιτότητα και... βλέπουμε, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, στέλνοντας ένα μήνυμα και προς όσους εντός κυβέρνησης ή κόμματος, εμμένουν στην παροχολογία. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό - και φυσικά με την έγκριση του κ. Σημίτη - ο υπουργός Οικονομικών ήταν πλέον σαφής οτι οποιαδήποτε απόκλιση απο τη δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή θα έχει επώδυνες συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η δήλωση εκτιμάται πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σημιτη να δείξει πυγμή και 'σκληρή γραμμή' προς τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να στείλει το απαιτούμενο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το μήνυμα αυτό οι 'εταίροι' εκτός απο το 'ευχαριστώ' που εισπράττουν για τη στάση τους απέναντι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας θα πρέπει να θεωρούν ως 'ένα το κρατούμενο' την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων να πορευτούν απαρέγκλιτα στο δρόμο του 'προγράμματος σύγκλισης' και της παραπέρα κλιμάκωσης της πολιτικής λιτότητας".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η ουσιαστική άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να ικανοποιήσουν την Ελλάδα ενθαρρύνει την Αγκυρα, η οποία όχι μόνο επιμένει στην έναρξη απ'ευθείας πολιτικού διαλόγου με την Ελλάδα αλλά ετοιμάζεται να θέσει και άλλα θέματα, με προφανή στόχο την επισημοποίηση των διεκδικήσεών της. Ηδη, μετά τη δήλωση της κ .Τανσού Τσιλέρ οτι οι δύο χώρες πρέπει να αρχίσουν διάλογο "για το Αιγαίο και άλλες περιοχές" η τουρκική πλευρά προχωρεί σε διαδικασίες που δημιουργούν την αίσθηση οτι πρόκειται να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε διπλωματική αντεπίθεση με αιχμή τη Θράκη περνάει τώρα η Αγκυρα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους υπέρ των ελληνικών θέσεων. Χθεσινά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων αναφέρουν οτι η Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει διεθνώς το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δήθεν υφίσταται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "νέα ιταμή πρόκληση σε βάρος της Ελλάδος μεθοδεύει η Αγκυρα. Στόχος - τη φορά αυτή - θα είναι η Δυτική Θράκη αλλά και ο αφοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η ίδια η Τανσού Τσιλέρ σε προχθεσινές δηλώσεις της άφησε σαφέστατα να διαφανεί το τουρκικό σχέδιο καθώς υπογράμμισε οτι υπάρχουν σοβαρές διαφορές της χώρας της με την Ελλάδα που δεν περιορίζονται στο Αιγαίο. Το σχέδιο έχει ήδη δρομολογηθεί και δεν αποκρύβεται. Από ημέρες οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης αναζητούν προφάσεις για την πρόκληση έντασης στην περιοχή. Και απο σήμερα αντιπροσωπεία τους βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις και συγκεκριμένες οδηγίες. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών "τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Σ Ντεμιρέλ τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης Μ. Κελεμνλι και ορισμένους υπουργούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "αφού πήραν 'πράσινη κάρτα' απο τους Ευρωπαίους εταίρους μας και φυσικά απο τις ΗΠΑ, ακάθεκτοι τώρα οι Τούρκοι προχωρούν σε μια τεράστια διπλωματική επίθεση εναντίον της Ελλάδος για το "θέμα" της Θράκης τώρα. Αρχής γενομένης απο τη σύσκεψη 'αλληλεγγύης' στην Αγκυρα 25 εκπροσώπων της 'τουρκικής μειονότητας' της Θράκης οι οποίοι κατέφθασαν χθες στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου μεταξύ άλλων να διατυμπανίσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τις... 'καταπιέσεις' που υφίστανται οι 'Τούρκοι' της συγκεκριμένης ακριτικής περιοχής μας απο τις ελληνικές αρχές. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: η ηγετική τάξις της Τουρκίας ταυτοχρόνως ετοιμάζεται να 'στριμώξει' την Αθήνα με τη δημιουργία θέματος υπάρξεως στη Ρόδο και στην Κω 1500 και 300 αντιστοίχως 'Τούρκων' που επίσης 'καταπιέζονται' απο την ελληνική πολιτεία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της απο την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ΜΙΛΙΕΤ σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Κλίντον σε επιστολή του προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, "τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο με τη σύσταση συμβουλευτικών μηχανισμών και τις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στην επιστολή ο Κλίντον, γράφει η εφημερίδα, επικρίνει την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία".

    [5] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "διπλωματικός ελιγμός με σκοπό την άμβλυνση των εντυπώσεων που προκάλεσε το βέτο του υπουργού Εξωτερικών Μαλκολμ Ριφκιντ στη Σύνοδο Υπουργών την περασμένη Δευτέρα θεωρείται η διευκρίνηση του Φορειν Οφις οτι το Λονδίνο δεν συνέδεσε με οποιοδήποτε τρόπο την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την πορεία ένταξης της Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη προς τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο και παραπέμπει την επίλυση διαφορών σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα στο Διεθνές Δικαστήριο. Η χθεσινή δήλωση του κ Σαντέρ ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες αποτελεί το πρώτο θετικό στοιχείο μετά την ψυχρολουσία που δέχθηκε η χώρα μας την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών . Ο κ Σαντέρ δήλωσε τα εξής:"η αλληλεγγύη είναι αυτονόητη. Ολα τα μέλη της ΕΕ δικαιούνται της αλληλεγγύης. Αυτό περιέχεται και στο πρώτο τμήμα της Συνθήκης. Πριν απο λίγες εβδομάδες το δήλωσα εκ μέρους της Ε. Επιτροπής. Οσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να συζητήσουμε για τα κοινοτικά σύνορα, να τα σεβαστούμε ,να τα εντάξουμε στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (σ.σ. αρχίζει στις 29 Μαρτίου και αποσκοπεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ)".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, στη γραπτή "εσωτερικής κυκλοφορίας" περίληψη των εργασιών του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Δευτέρας καταγράφεται οτι "η Κομισιόν ελπίζει οτι θα πρέπει να καθοριστεί το ταχύτερο δυνατόν η ημερομηνία σύγκλισης του Συμβουλίου Σύνδεσης Κοινότητας-Τουρκιας διατύπωση που υποδηλώνει σαφώς οτι δεν ισχύει πλέον η καθορισμένη προ καιρού απο την ιταλική προεδρία σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία στις 25-26 Μαρτίου κάτι που είχε ζητήσει η Ελλάδα και δεν είχε γίνει σαφές αν το αίτημά της αυτό έχει γίνει αποδεκτό. Στο ίδιο πάντα γραπτό κείμενο ο κ Βάν ντε Μπρουκ αποκαλύπτει ένα ακόμη 'σκοτεινό' σημείο της Υπουργικής Συνόδου της Δευτέρας διευκρινίζοντας οτι η Ελλάδα - και όχι μόνο η Μ. Βρετανία - δε συμφωνεί με το κείμενο των συμπερασμάτων των 14 ΥΠΕΞ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τους τρόπους επίλυσής τους. Αξίζει όμως να τονιστεί οτι στις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας και τη ρήτρα της 'αμοιβαίας συνδρομής' στην περίπτωση που απειλείται ένα κράτος -μέλος. Αντίθετα, η Κομισιόν υποστηρίζει οτι οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική θα πρέπει να λαμβάνονται όχι με ομοφωνία, όπως σήμερα, αλλά με πλειοψηφία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "επικίνδυνη διπλωματική 'παγίδα' προετοιμάζει το βρετανικό Φόρεϊν Οφις σε βάρος της Ελλάδας με την - ανεπίσημη αποδοχή του τουρκικού σχεδίου αμφισβήτησης δεκάδων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Το Λονδίνο και η Αγκυρα φέρονται να έχουν συμφωνήσει οτι, επειδή οι συμφωνίες του 1932 και του 1947 για τα Δωδεκάνησα είναι αναμφισβήτητες διεθνώς θα πρέπει οι τουρκικές απαιτήσεις να εστιαστούν στο άμεσο μέλλον σε άλλα νησιά που καλύπτονται με τη Συνθήκη της Λοζάννης του 1923. Με το νέο προκλητικό εύρημα οι Τούρκοι θα ισχυριστούν μονομερώς οτι έχουν αλλάξει τα πραγματικά δεδομένα της τότε και της σημερινής εποχής και πως, δήθεν απαιτείται αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος των νησιών (μέχρι και εξέτασης της οχύρωσης μεγάλων νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος κλπ). Αλλη μια ανησυχητική πτυχή της μετατόπισης της συζήτησης στη Συνθήκη της Λοζάννης είναι και το γεγονός οτι με τον τρόπο αυτό θα ανακινηθούν οι πάγιοι ισχυρισμοί της Αγκυρας για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου".

    [6] Επίσκεψη ΓΓ ΝΑΤΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Φτάνει σήμερα στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξαβιέ Σολάνα. Ο κ Σολάνα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών. Κύριο θέμα φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ στην περιοχή".

    "Να ασκήσει την επιρροή του ώστε να σεβασθεί η Αγκυρα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να πάψει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα ζητήσει σήμερα, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, απο τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ο οποίος αναμένεται να διαμαρτυρηθεί για την παντελή απουσία της Συμμαχίας στην πρόσφατη κρίση της Ιμιας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη συνάντηση γνωριμίας του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κ.κ. Πάγκαλο και ΑΡσένη αναμένεται να συστήσει 'ειρηνική επίλυση' του θέματος της Ιμιας. Πρόκειται ακόμη να θέσει το ζήτημα της ίδρυσης των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην περιοχή να αναφερθεί στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γιουγκοσλαβία μετά τη συμφωνία του Ντέιτον στη μετεξέλιξη της ατλαντικής συμμαχίας αλλά και στις προοπτικές της 'Συνεργασίας για την Ειρήνη'. Πάντως, διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες οτι η αμερικανική πλευρά έχει διαμηνύσει στον κ Σολάνα να αποφύγει να αναμειχθεί στα ελληνοτουρκικά και του έχει επιστήσει την προσοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του και να κρατήσει αυστηρή ουδετερότητα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας".

    [7] Κυπριακό

    "Υπάρχει σαφής αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση μεταξύ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, της υιοθέτησης (ή όχι) του κανονισμού χρηματοδοτικής συνεργασίας μαζί της (δωρεάν βοήθεια ύψους 375 εκ. ECU) και της δέσμευσης των ΥΠΕΞ της ΕΕ (6-3-1995) να αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπος Χάν Βαν ντε Μπρουκ, γράφει η ΑΥΓΗ, θεώρησε σκόπιμο να καταχωρηθεί εκ νέου η ανωτέρω άποψή του στη γραπτή 'εσωτερικής κυκλοφορίας' περίληψη των εργασιών του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Δευτέρας ως δήλωσή του στην ελληνική τηλεόραση".

    "Και γερμανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού εκδηλώθηκε χθες, γράφει η ΝΙΚΗ. Οπως έγινε γνωστό στη Λευκωσία χθες αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να φθάσει σύντομα στην κυπριακή πρωτεύουσα προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις για το χρόνιο πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου. Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε θετικά στο γερμανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και εξέφρασε την επιθυμία της να βοηθήσει και η ίδια ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 29 February 1996 - 12:40:14