Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15.2.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [3] Ε.Ε. - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [4] ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 15/02/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επιλογή από το ΚΥ.ΣΕ.Α. νέου αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α., οι συναντήσεις που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Αμυνας καθώς και οι συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σύνορα της Ευρώπης τα Ιμια. Ο Εβερτ εξασφάλισε την εγγύηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο χακί και οι Ελληνίδες. Θα στρατεύονται για έξι μήνες".

    Η ΑΥΓΗ: "Δε θέλετε Χάγη, κάνετε διάλογο". Τα γυρίζουν τώρα οι Αμερικάνοι. Πιέσεις και απο τη Βρετανία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τσάμπα σπίτι στο μάγο απο την Εμπορική. Η Μιμή σπίτωσε τον αστρολόγο της στο Ψυχικό με δαπάνες μας".

    ΕΘΝΟΣ: "Σάντουιτς Σημίτη απο Ακη-Αρσένη. Για 15η μέρα ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τα όρια της εξουσίας του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ηθελε νάναι λεύτερος 'σκοτώστε' τον. Ο Δημήτρης Βουνάτσος στην περιπέτεια για την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φιμώνουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρηση τρομοκρατίας απο τον σκληρό πυρήνα των κομματικών και τον πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυνική επέμβαση απο τους Αμερικανούς. Διαταγή σε στιλ Πιουριφόϊ. Απευθείας διάλογος με Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χάγη γιόκ γιατί χάνουμε, λέει η Τουρκία. Ενώ και η Ευρωβουλή καταδικάζει την Αγκυρα. Κυβέρνηση: θα δώσουμε τη μάχη με 4 όπλα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αθήνα-Αγκυρα να τα βρουν. Οι ΗΠΑ απέσυραν την πρόταση για τη Χάγη - Ουδέτερη η ιταλική προεδρία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μάθημα απο τη νεολαία. Εκλογές-πρόκριμα και για το Συνέδριο του Ιουλίου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φρένο στο θόρυβο απο τα δίκυκλα. Κάρτα θορύβου σε βιομηχανίες και κέντρα".

    ΝΙΚΗ: "Πρόταση Μπέη με νόημα για την πρόωρη διάλυση της βουλής".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δικομματικό 'όχι; για ανθρώπινες συντάξεις. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αρνούνται την πρόταση νόμου του ΚΚΕ".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "διμερή διάλογο προτείνουν τώρα οι ΗΠΑ για την επίλυση του θέματος της Ιμιας. Προσφέρονται, ωστόσο, να παίξουν οι ίδιες το ρόλο του διαμεσολαβητή. Στόχος του Λευκού Οίκου, παραμένει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το πακέτο Αιγαίο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικαιολογημένες ελληνικές αντιρρήσεις, η κυβέρνηση Κλίντον επιμένει στην ανάγκη άμεσης έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου, για να συζητηθούν όλα τα 'ανοιχτά' θέματα και για να μην ξανασυμβούν ποτέ επεισόδια, όπως η πρόσφατη αντιπαράθεση για την Ιμια, που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στο χείλος του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποφασισμένοι να φέρουν τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχουν μεταφέρει, μέσω διπλωματικών καναλιών, την επιθυμία τους αυτή στην Αθήνα και την Αγκυρα. Το θέμα αυτό, έθιξε και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όταν συνομίλησε με τους πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Τανσού Τσιλέρ. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, η κ. Τσιλέρ έδωσε θετική απάντηση, αφού η θέση της ταυτίζεται απόλυτα με την αμερικανική, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια ελληνική άρνηση, αφήνοντας και λόγω χαρακτήρα κάποια περιθώρια ανοιχτά.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "πίεση για διάλογο με την Τουρκία δέχεται από χθες η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από συγκλίνουσες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Μπέρνς, και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ, που κινήθηκαν - αξίζει να σημειωθεί - στη γραμμή πλεύσης που διαμόρφωσε προχθές η Αγκυρα ύστερα από σύσκεψη επιτελών με την κ. Τσιλέρ. Ειδικότερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χθες σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της στάσης των ΗΠΑ και επαναπροσέγγισης της Αγκυρας, παρερμήνευσε σκόπιμα τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα 'δεν επιθυμεί την παραπομπή του προβλήματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο' και άρα η επόμενη λύση που απομένει είναι 'η ειρηνική απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας και Τουρκίας'. Στην Αγκυρα, έγκυροι αρθρογράφοι θεωρούν δεδομένη σύντομα τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "απορρίπτει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Αγκυρα και επιμένει σε απευθείας διμερή διάλογο με την Ελλάδα επί όλων των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση βλέπει ότι έχει να αντιμετωπίσει τα ακαταμάχητα επιχειρήματα της Ελλάδας για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι οι παράνομες διεκδικήσεις της δεν μπορούν να δικαιωθούν από ένα διεθνές δικαστήριο. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τη διπλωματική μάχη με τέσσερα όπλα, για να εξαναγκαστεί η Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες: Τη δήλωση Κλίντον με την πρόταση παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που θέτει για πρώτη φορά την Τουρκία σοβαρά μπροστά στην ανάγκη να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των οργάνων του. Τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία επιβεβαιώνεται η κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και προβάλλεται η ανάγκη σεβασμού του κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα εγκριθεί σήμερα στο Στρασβούργο και θα είναι επικριτικό για τη στάση της Αγκυρας. Τη δυνατότητα που έχει η Αθήνα να προβάλει βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα περί προσφυγής στη Χάγη, όπως ήταν αναμενόμενο, επειδή δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα, για την αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου, έχει κάθε συμφέρον να προβάλει τα πολιτικά της επιχειρήματα, στα οποία θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη στρατιωτική της ισχύ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "η Ουάσιγκτον μιλά τώρα για διμερή διάλογο και αμερικανική επιδιαιτησία".

    Περιοδεία σε Βρυξέλλες, Βόννη και Παρίσι, θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Οπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο κ. Σημίτης που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, στις 21 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό κ. Ζαν Λικ Ντεάν και τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Σαντέρ. Την επόμενη ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Βόννη όπου θα έχει δίωρη συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Κολ, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Αλέν Ζιπέ. Στις 23 Φεβρουαρίου ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϋκάλ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο, με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Ριφκιντ. Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι από την πρόσφατη κρίση "πήραμε μαθήματα όλοι και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διμερώς από τις δύο χώρες με απευθείας συνομιλίες". Να καθοριστούν τα προβλήματα και αν είναι δυνατόν να τα λύσουμε μαζί προτού γίνει προσφυγή στο ένα ή στο άλλο θέμα. Η εδαφική κυριαρχία στις βραχονησίδες και στα νησιά θα πρέπει να ρυθμίζεται με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να συζητήσουν το θέμα με την Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σαφή υπονόμευση των ελληνικών θέσεων στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, συνιστά η άρνηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ να παραδεχθεί πως τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ρίφκιντ ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Ντ. Μπαϋκάλ. Μετά την συνάντηση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των συνόρων, ο Ρίφκιντ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν παίρνει θέση όσον αφορά τις εδαφικές διαφορές μεταξύ άλλων χωρών, είτε αυτά είναι μέλη της Κοινότητας, είτε όχι. Αυτά είναι θέματα που πρωτίστως πρέπει να λύνονται μεταξύ των χωρών που έχουν εδαφικές διαφορές και διαφορές σχετικά με τα σύνορά τους". Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις τουρκικές απόψεις, συνέστησε στις δύο χώρες να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις και τάχθηκε κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο".

    [3] Ε.Ε. - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "θετική στάση υπέρ της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά το ελληνο-τουρκικό επεισόδιο στη βραχονησίδα Ιμια, επιθυμεί να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πιέσεις όμως της Γερμανίας, φαίνεται να αλλοιώνουν μερικώς τη στάση αυτή, αφού το κοινό ψήφισμα που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάφεραν να απαλύνουν τους σκληρούς όρους που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή για τη σύνταξη του κοινού ψηφίσματος εναντίον της γείτονος χώρας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα αναμένεται να εκφράσει σήμερα με ψήφισμά της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τελικό σχέδιο του ψηφίσματος υπέστη τα γνωστά 'μαγειρέματα' των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών-μελών οι οποίοι με βάρος στην καρδιά δέχονται την έγκριση ψηφισμάτων κατά της Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρονται στη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της δήλωσης της ιταλικής προεδρίας για την κρίση του Αιγαίου. "Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Γκαρντίνι ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έπρεπε να καταλήξουν στη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της διένεξης, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διεθνή διαιτησία. Ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση της Επιτροπής και τάχθηκε αφανδόν υπέρ της προσφυγής σε διεθνή νομική διαιτησία, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να προσαρμόσει το νομικό της καθεστώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, απέκλεισε ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Εβερτ στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με τον Πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ κ. Ζαν Σαντέρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Β. Μαρτένς και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Κ. Χενς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι "τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης και θεωρώ ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα με μεγάλη πλειοψηφία θα τονίσει αυτή τη στάση και αυτή την άποψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, υπογραμμίζει τις δηλώσεις του κ. Μαρτένς ο οποίος "αφού ξεκαθάρισε ότι 'τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά', τόνισε κατηγορηματικά ότι 'είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτόματη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς κάθε μέλος της και στην προκειμένη περίπτωση προς την Ελλάδα'. Απαντώντας σε ερώτηση για την 'αυτόματη αλληλεγγύη', πρόσθεσε ότι 'αυτή θα είναι και η θέση του ΕΛΚ και στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συνθήκης του Μάαστριχτ'. Επίσης ο κ. Μαρτένς μετά από γεύμα που είχε με τον κ. Εβερτ και τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ως 'εντελώς αδικαιολόγητη απειλή'. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κλάους Χενς, επιβεβαίωσε και αυτό, με την ίδια κατηγορηματικότητα, οτι 'τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα σύνορα της Ελλάδας' και εξέφρασε την πεποίθηση πως 'όσα μεσολάβησαν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αλλάζουν σε τίποτα, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή'."

    [4] ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν πως "τέταρτη ημέρα χωρίς τραχειοστομία ήταν η χθεσινή για τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κάνει συχνούς περιπάτους στον διάδρομο του Ωνάσειο, παρακολουθεί πάντα τις ειδήσεις στην τηλεόραση, τρέφεται αρκετά από το στόμα και ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας. Οι θεράποντες γιατροί επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση έως το τέλος Φεβρουαρίου να εξέλθει από το νοσοκομείο".

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η συνολική λύση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα τρία κεφάλαια που περιέχονται στο έγγραφο που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο Λόρδο Φίνσμπεργκ, εισηγητή για το Κυπριακό στην πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι θα πρέπει να οδηγηθούν οι δύο κοινότητες σε συμφωνία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναφέρονται τα μέτρα που θα πρέπει να λάβη η Ε.Ε. προκειμένου να συμβάλη στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ προτείνεται παράλληλα όπως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αρχίζουν εμπορικές πολιτιστικές και αθλητικές επαφές με την Τ/Κ πλευρά, και αναπτυχθούν και οι σχέσεις στον τουρισμό, μεταφορές και επικοινωνίες. Επίσης, επαναλαμβάνει την πρόταση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την Αθήνα θα επισκεφθεί εκτάκτως, πιθανόν αύριο Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, για να μεταφέρει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έγγραφο με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Το έγγραφο αυτό θα αποτελέσει τη βάση των θέσεων που ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα αναπτύξει τις επαφές του στην διάρκεια της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πρώτο σταθμό τη Βόννη".

    [6] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έκτακτη περιοδεία στην Ελλάδα και την Τουρκία, με το τυπικό χαρακτηρισμό της 'ενημερωτικής επίσκεψης' αλλά και με τον ουσιαστικό στόχο της έναρξης διαλόγου για τα ασαφή 'εκκρεμή θέματα' - πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα ανώτερο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νοτίου Ευρώπης, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κάβανο φτάνει στην Αθήνα την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Στη συνέχεια ο κ. Κάβανο, θα επισκεφθεί για τέσσερις ημέρες την Αγκυρα, ενώ είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση του ταξιδιού και στη Λευκωσία (στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος) αν κριθεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαπραγμάτευση του 'σχεδίου Χόλμπρουκ' για το Κυπριακό".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 15 February 1996 - 11:07:11