Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14.2.1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΚΥΣΕΑ

  • [3] ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΝΤΕΡ

  • [7] ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [8] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

  • [9] ΧΟΓΕΡ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [10] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/02/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΗΠΑ... Ξείπαν για τη Χάγη. Δε γνωρίζει ο Πρωθυπουργός τι συμφωνούν οι υπουργοί του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφαγή Πάγκαλου-Αρσένη. Φοβερές καταγγελίες στη Βουλή".

    Η ΑΥΓΗ: "Κυβερνητική τρικυμία λόγω Χάγης. Ατολμη η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την τουρκική άρνηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανθρωπος του Πάγκαλου έστησε το φιάσκο. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης βοηθός του υπουργού Εξωτερικών γνωστός και για τις σχέσεις του με τους Αμερικάνους στέλνει την Ελλάδα στη Χάγη".

    ΕΘΝΟΣ: "Η εφορία παίζει... μπάλα. Γενική έφοδος σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χ-άγεται και φέρεται η κυβέρνηση. Γιωργάκης και ΣΙΑ κρέμασαν την υπόθεση του Αιγαίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα έδωσαν όλα σε μια νύχτα. Ακατάλληλος ακόμη και για κλητήρας ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ξεβράχομα στο Αιγαίο. Απέσυραν τη Φρουρά ακόμη και απο τη Ρω. Εγκαταλείπουμε τους Φούρνους και άλλα 4 νησιά μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ευκαιρία η Χάγη αλλά προσέξτε, προειδοποιεί ο Μπόμπ Κήλι τέως πρέσβης των ΗΠΑ. Νέες αιχμές Πάγκαλου κατά Αρσένη στη Βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Περιστολή της σπατάλης φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βόμβα Κλίντον για το Αιγαίο. Με δόσεις στο φως η 'μυστική διπλωματία'."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ετοιμασία για αύξηση της θητείας. Νέο μισθολόγιο για στράτευμα-Αστυνομία".

    ΝΙΚΗ: "'Φέσι' στο Αιγαίο απο Κλίντον. Οι ΗΠΑ μας σπρώχνουν στη Χάγη για την Ιμια - και όχι μόνο...".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διαβεβαιώσεις κυβέρνησης προς ΣΕΒ. Η Βάσω Παπανδρέου υπόσχεται ικανοποίηση των αξιώσεων των μεγαλοβιομήχανων".

    [2] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΚΥΣΕΑ

    Στη χθεσινή κοινή σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής και του ΚΥ.ΣΕ.Α., ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, ενημέρωσε όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, τα μέλη των δύο οργάνων για τον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει αεροσκάφη, πλοία, εκσυγχρονισμούς οπλικών συστημάτων και άλλα. "Επίσης κατά τη συνεδρίαση: Επιβεβαιώθηκε το δόγμα "δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα" και εξετάστηκαν οι δυνατότητες λήψης μέτρων για ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Το πλαίσιο της πολιτικής εθνικής άμυνας θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση με βάση τα συμπεράσματα της χθεσινής συζήτησης. Αποφασίστηκε η ίδρυση Ειδικού Ταμείου Εθνικής Αμυνας για την ενίσχυση του οποίου θα γίνει προσκλητήριο και προς τους ομογενείς. Ανατέθηκε στα συναρμόδια υπουργεία εξέταση δυνατοτήτων ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας. Εξετάσθηκαν τρόποι "λειτουργικού συντονισμού" στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων στην "εθνική γραμμή"

    [3] ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    "Το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων στη διάρκεια μιας νέας ελληνοτουρκικής κρίσης προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, με υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, στα πλαίσια του κυβερνητικού συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, το οποίο συνήλθε χθες", αναφέρει το ΕΘΝΟΣ.

    [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "συνεχίστηκαν χθες στο Αιγαίο οι ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών έκαναν ισάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ και πάλι τουρκική ακταιωρός προσπάθησε και πάλι να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στην περιοχή της Ιμιας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενημερώνοντας χθες την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, αναφερόμενος στις "προχθεσινές δηλώσεις Κλίντον ότι η Ελλάδα ζήτησε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε κάτι τέτοιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές ο κ. Πάγκαλος, συνομίλησε τηλεφωνικά την ώρα της κορύφωσης της κρίσης και με τον Αγγλο υπουργό Εξωτερικών κ. Μ. Ρίφκιντ, ο οποίος στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Ντ. Μπαϊκάλ, προβάλλοντας την προτροπή για άμεση εκτόνωση της έντασης και για εξέταση όλων των 'εκκρεμών διαφορών' (συμπεριλαμβανομένων των 12 μιλίων και της οχύρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου), αν και είναι γνωστό ότι η μόνη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας αφορά την υφαλοκρηπίδα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά ολόκληρου του ΝΑΤΟ που πρέπει να παρέμβει μεσολαβητικά. Η Αθήνα πρέπει να δείχνει κατανόηση, και να συγχωρεί διάφορες στρατιωτικές υπερβολές της Αγκυρας κατά τη διάρκεια της πολιτικής της αστάθειας. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει 'ατζέντα' διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας "για όλα τα κοινά θέματα που τους απασχολούν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "απεχώρησε χθες από το νησάκι της Ρω η φρουρά που είχε τοποθετηθεί εκεί στη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, απεσύρθη η φρουρά από το νησάκι Στρογγύλη, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να απομακρυνθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησάκια Αγαθονήσι, Φούρνους, Καλόλιμνος και Νίμο. Να σημειωθεί ότι στα νησάκια αυτά διαμένουν ακόμη μερικοί ακρίτες που επιμένουν να κρατούν υψωμένη την ελληνική σημαία. Φαινομενικά η απόσυρση αυτή γίνεται στα πλαίσια της επανόδου στο καθεστώς που υπήρχε πριν από την κρίση στην περιοχή της Ιμιας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, όμως, πρόκειται για την υλοποίηση ενός από τα σκέλη της μυστικής συμφωνίας Σημίτη-Κλίντον η οποία, αντίθετα με τις κυβερνητικές 'διαβεβαιώσεις', δεν περιλάμβανε ύστερα από αξίωση της Αγκυρας μόνο την αποχώρηση των δυνάμεων από την Ιμια. Οπως τονίζουν μάλιστα, γνωστές του παρασκηνίου, η συμφωνία αυτή έχει διατυπωθεί και γραπτώς τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο αγγλικό κείμενο υπάρχει μια φράση που δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό..."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις συνεχίσθηκε χθες για δεύτερη ημέρα η αεροναυτική άσκηση των Τούρκων "SEVIK PENCE '96". Χθες, σε έξι περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών, νότια της Σάμου και της Χίου τα οποία, όμως, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά".

    [5] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το τέχνασμα των ΗΠΑ για δημιουργία έντασης στο Αιγαίο, συνεχίζεται. Η παρουσίαση από τον Κλίντον της τουρκικής πρότασης για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, έχει έναν και μοναδικό στόχο. Την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου 'εφ'όλης της ύλης' και τη θεμιτή από το Λ. Οίκο επιβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Η πολιτική Κλίντον, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης πρέπει άμεσα να καταγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να προτείνει την παραπομπή κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε διεθνή διαιτησία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η δήλωση Κλίντον προκάλεσε στην Αθήνα νέο κύμα δυσπιστίας για τις αμερικανικές προθέσεις. Συγχρόνως όμως προκαλεί και τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου. Στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κλίντον, λένε ότι "όλες οι προτάσεις μας προκαλούν πλέον νέες εντάσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για τη 'μυστική διπλωματία' που αναπτύχθηκε μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον τη νύχτα της κρίσης στο Αιγαίο. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν και ποιες δεσμεύσεις έλαβε τελικώς ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του με τον Κλίντον".

    Κατά την ΑΥΓΗ "με υπεκφυγές και ασάφειες, δηλωτικές της ατολμίας της έναντι των εθνικιστικών πιέσεων που ασκούνται από μερίδα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ, αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Κλίντον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε στο συνέδριο της ομογενειακής οργάνωσης Α.Χ.Ε.Π.Α. υπέδειξε την ελληνική κυβέρνηση ως υποβολέα της προτροπής του για διευθέτηση της - περί την Ιμια - διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τη δήλωση αυτή απέφυγαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να διαψεύσουν και επανέλαβαν ότι ελευθέρως μπορεί η Αγκυρα να προσφύγει μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν εξακολουθεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της επίμαχης βραχονησίδας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την παραπομπή ή μη του θέματος της Ιμιας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, γεγονός που έρχεται να δημιουργήσει μερικά ακόμη ερωτήματα μετά τη δήλωση Κλίντον ότι η Αθήνα ήταν αυτή που πρότεινε προσφυγή στη διεθνή διαιτησία. Ολοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που τοποθετήθηκαν χθες με αφορμή τη δήλωση Κλίντον, δεν διέψευσαν ουσιαστικά ότι έγινε τέτοια συζήτηση, όλοι όμως μίλησαν "για προσφυγή της Τουρκίας, αν το επιθυμεί", και όχι προσφυγή, πρωτοβουλία της Ελλάδας. Το όλο θέμα πάντως έχει διχάσει και το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι "σύναψε μυστική συμφωνία με τον Κλίντον για διάλογο με την Τουρκία, που θέτει θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της ίδιας της χώρας μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο κ. Μπομπ Κίλι, πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα για μέρος της δεκαετίας του '80, είπε στην "Ε" οτι η αμερικανική υπόδειξη για προσφυγή στη Χάγη στο θέμα της Ιμιας αποτελεί πράγματι μετακίνηση στην αμερικανική πολιτική, που απευθύνεται κυρίως προς τους Τούρκους, γιατί αυτή αμφισβητούν την κυριαρχία της, αλλά τους τονίζει παράλληλα, ότι αν και η Ελλάδα μάλλον κερδισμένη θα βγει από μια τέτοια προοπτική, εν τούτοις συμφωνεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι που ενέχονται στην προσφυγή και συνδέονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, που προβάλλει η τουρκική πλευρά. "Αλλά", προσθέτει, "αν πρόκειται για ζητήματα υφαλοκρηπίδας χωρικών υδάτων, ελέγχου του εναέριου χώρου... νομίζω ότι οι Ελληνες έχουν ισχυρά επιχειρήματα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, την Ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες και νομίζω ότι έχουν μια πολύ καλή προοπτική να καταφέρουν αυτό που θέλουν αν πάνε στη Χάγη". "Ο κ. Κίλι υποστηρίζει με έμφαση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα'πρεπε η Ελλάδα να διαπραγματευθεί διμερώς τα ζητήματα αυτά, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, αλλά μόνο, αν χρειαστεί να συμφωνήσει να πάει στη Χάγη".

    Στο σχόλιό της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "εάν κάτι προκύπτει επί της ουσίας είναι πρώτον, ότι ούτως ή άλλως, με ελληνική ή αμερικανική πρωτοβουλία, το θέμα της διεθνούς διαιτησίας ετέθη και δεν θα μπορέσουμε να το παρακάμψουμε χωρίς κόστος. Δεύτερον ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι κατ'ανάγκην αρνητική, δοθέντος ότι η διαδικασία της προσφυγής είναι - ή μπορεί να αποδειχθεί - ιδιαιτέρως χρονοβόρος, σε μίαν εποχή, κατά την οποία η Ελλάς χρειάζεται χρόνο. Τρίτον, ότι θα πρέπει να καταστεί συνείδηση και θέση ανυποχώρητη ότι, εφόσον το επιθυμούν, χρήση της διαδικασίας αυτής οφείλουν να κάνουν εκείνοι που αμφισβητούν την ισχύ διεθνών συμβάσεων, δηλαδή οι Τούρκοι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "χωρίς στρατηγική και τακτική, η κυβέρνηση παρατηρεί συμμάχους και εταίρους να προωθούν δυσμενείς για τα συμφέροντα της χώρας διευθετήσεις στο Αιγαίο".

    [6] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΝΤΕΡ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "την ξεκάθαρη δήλωση - ράπισμα στην τουρκική προκλητικότητα ότι "τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" αποκόμισε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Εβερτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ στο Στρασβούργο".

    [7] ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σημαντικά οικονομικά κίνητρα στις περιοχές του βορείου Αιγαίου δίνει η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση των περιοχών αυτών, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και δοκιμάζονται συχνά. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου, οι περιοχές Λέσβου, Σάμου και Χίου, συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά επενδυτικά κίνητρα για τις φθίνουσες περιοχές και επιδοτούνται με κονδύλια που φτάνουν τα 32 δις δραχμές".

    [8] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "αισιοδοξία για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών περί του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, υπάρχει στη Σόφια, όπου αναμένεται ως το τέλος του έτους ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα πρακτικά βήματα στην κατεύθυνση της κατασκευής. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντόντσο Κονακτσίεφ, εκτιμά ότι μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας, δεν υφίστανται διαφορές σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά αντιθέσεις μεταξύ επί μέρους εταιρειών και επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην κατασκευή του έργου. Στη Σόφια, υπάρχει η εντύπωση ότι 'τα πάντα εξαρτώνται από τη Μόσχα' και η καθυστέρηση του έργου οφείλεται σε μια σειρά αντικειμενικών περιστάσεων και εμποδίων στη Ρωσία".

    [9] ΧΟΓΕΡ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγερ στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν πολύ κοντινές θέσεις σε ότι αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την νομισματική ενοποίηση και τη στενότερη συνεργασία όσον αφορά την εξωτερική και αμυντική πολιτική. Στο θέμα του Αιγαίου, ο Β. Χόγερ, επανέλαβε τη γερμανική άποψη για ευρωπαϊκά σύνορα, τόνισε δε ότι για να υπάρχει μια πραγματική ενοποίηση στην Ε.Ε. χρειάζεται απαρέγκλιτα να προστεθεί η διάσταση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. 'Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ως τον αμυντικό βραχίονα της Ευρώπης. Γι'αυτό, αναμφίβολα, πρέπει να ασχοληθούμε με θέματα που άπτονται των συνόρων. Και πρώτα απ'όλα πρέπει να ξεκινήσουμε με τα αδιαμφισβήτητα σύνορα της Ε.Ε. Εδώ όχι μόνο συμφωνώ με τον Ελληνα υπουργό, αλλά και επαυξάνω σε αυτά που είπε, δηλαδή ότι η σαφήνεια στο θέμα των συνόρων είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο ειρηνικών και πολιτισμένων μέσων και μέτρων, που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο', δήλωσε ο Β. Χόγερ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "ο γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητα τα ελληνικά και κατ'επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα".

    [10] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και ο υπόλοιπος τύπος, γράφει ότι "βέβαιη πρέπει να θεωρείται η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα τοποθετηθεί αύριο το μεσημέρι επί κοινού ψηφίσματος, που θα στηλιτεύει την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα. Η λεκτική καταδίκη της Τουρκία, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στις βραχονησίδες Ιμια, θεωρείται, ήδη, δεδομένη γιατί αποτελεί και 'κοινό παρονομαστή' των περισσότερων Σχεδίων Ψηφίσματος που έχουν κατατεθεί με εξαίρεση εκείνο της ομάδας των Φιλελευθέρων (ΦΙΛ), που περιορίζεται στο να απευθύνει 'έκκληση και στις δύο πλευρές να απέχουν από προκλητικές πράξεις και λέξεις', ενώ αντιθέτως, είναι το μοναδικό που επισημαίνει ότι "η παράνομη παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο από το 1974 κατατείνει σε όξυνση της κατάστασης στο Αιγαίο..."

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 14 February 1996 - 10:24:06