Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [3] Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [6] ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [7] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [8] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [9] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεσπόζουν στη σημερινή ειδησεογραφία του Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόλεμος Αμερικανών στην κυβέρνηση. Επίθεση Αρσένη κατά Σημίτη για μυστική συμφωνία με Κλίντον".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τραγική απόφαση για το Σημίτη. Το κόμμα τον έθεσε υπό προθεσμία. Σύρεται σε συνέδριο. Βόμβα μεγατόνων απο Αρσένη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φέτα απο Τουρκία αγοράζει ο στρατός".

    ΕΘΝΟΣ: "Ομηρος του ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης. Στο φως το χάσμα σε κόμμα - κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κεντρι-κή με ....αρσενικό για Σημίτη. Κρίσιμοι μήνες για το ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μυστική συμφωνία Κλίντον-Σημίτη για το Αιγαίο. Ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας ξεσκεπάζει τον Πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στραπάτσο Σημίτη. Καρφί Αρσένη-Οικονόμου για μυστικές συμφωνίες με Κλίντον. Στα δύο το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θερμό επεισόδιο Σημίτη-Αρσένη. Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός απο αιχμή για μυστική συμφωνία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρανταχτά ονόματα για φοροδιαφυγή. Αθλητές, επιχειρηματίες, γιατροί".

    ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ νίκησε το Σημίτη. Το συνέδριο θα γίνει τελικά στις 11-14 Ιουλίου. Επικράτησε η άποψη Τσοχατζόπουλου".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι δύο χιλιάδες Βούλγαροι μουσουλμάνοι, τουρκικής καταγωγής, περιλαμβάνονται στους μυστικούς καταλόγους των 'βουλγαρικών λόχων' των Ενόπλων Δυνάμεων του Ντενκτάς, όπως αποκαλύπτει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα "24 Ωρες". Ολοι τους έχουν αποκτήσει άδεια εργασίας και διαβατήρια του ψευδοκράτους με την υποχρέωση, σε περίπτωση πολέμου, αυτομάτως, να λάβουν θέσεις στην πρώτη γραμμή του πυρός. Στον τίτλο της η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι νέοι υπήκοοι του ψευδοκράτους 'εκπαιδεύονται στην κατεχόμενη ζώνη της Κύπρου για να σκοτώνουν Ελληνες', γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει 'βόμβα περισσότερο απειλητική για τη Βουλγαρία από τους προβληματικούς για την Αγκυρα και Σόφια, μετοικούντες Βούλγαρους πολίτες τουρκικής καταγωγής'. Τη μετοίκηση Βούλγαρων πολιτών 'υποβοηθά' το καθεστώς Ντενκτάς, παρέχοντας διάφορα προνόμια, όπως 'περισσότερο καλοπληρωμένη εργασία, υπηκοότητα, διαβατήριο και δυνατότητες εκ νέου μετοίκησης στην Τουρκία ακόμη και στην Αγγλία'.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "Εργο πρακτόρων των Τούρκων πιστεύεται ότι είναι η προχθεσινή έκρηξη βόμβας στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λεμεσό, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Οι αρχές ασφαλείας, πρόσθεσε, συνεχίζουν εντατικές έρευνες για εντοπισμό των δραστών και των πιθανών συνεργατών τους. Από την έκρηξη, το κέντρο υπέστη μεγάλες ζημιές".

    [3] Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "αυτή η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει. Ας την αφήσουν να προχωρήσει στο έργο της, που έχει περιγραφεί με τις προγραμματικές δηλώσεις, και μετά ας την κρίνουν. Αν δεν θελήσουν ως πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ας κάνουν συνέδριο να τον αντικαταστήσουν, χωρίς να του δώσουν κανένα περιθώριο. Φυσικά, θα κριθούν από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα από την κοινή γνώμη, που ενοχλείται από τις τριβές και θέλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παράγει έργο. Ξεκινάει ο Πρωθυπουργός περιοδεία στην Ευρώπη και θα έχει κρίσιμες συνομιλίες. Σ'αυτή τη φάση, τουλάχιστον, χρειάζεται ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο".

    'Αφήστε με να κυβερνήσω, γιατί διαφορετικά θα βουλιάξουμε όλοι μαζί'. Την αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε, γράφει Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο Κ. Σημίτης μιλώντας στα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Επιλέγοντας μάλιστα τον δρόμο της πυγμής, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. 'Δεν έχουμε περιθώριο', είπε χαρακτηριστικά, 'να παίζουμε με τη νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Αν τη χάσουμε, τη χάνουμε οριστικά'. Και προειδοποίησε ότι 'προσωπικά, δεν θα επιτρέψω να χαθεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει'. Αποκαλυπτικός για τη στάση που επιλέγει πλέον και ο υπαινιγμός του (για το υπουργείο Αμυνας) ότι 'κάποιοι από εδώ επιπολαίως συνήργησαν στην παγίδα που πήγαν να μας στήσουν οι Τούρκοι'... Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους κομματικούς.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "συμβιβαστικά έληξε η διαμάχη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος. Υστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών, μετατέθηκε κατά ένα μήνα η διεξαγωγή του Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 11-14 Ιουλίου. Σημαντική χαρακτηρίζεται η απόφαση να λάβουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο και τις προσυνεδριακές διαδικασίες όσοι ήταν κατά καιρούς μέλη του ΠΑΣΟΚ από την ημέρα της ίδρυσής του".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "συμβιβασμό στην ημερομηνία διεξαγωγής της... τελικής μάχης για την εξουσία του κόμματος, αποφάσισε χθες σχεδόν ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η συνεδρίαση της οποίας ανέδειξε για μια ακόμα φορά την υποβόσκουσα αντίθεση κυβέρνησης και Χ. Τρικούπη, αντίθεση που τείνει να καταστήσει όμηρο του κόμματος τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και να υπονομεύσει το κυβερνητικό έργο".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "σε απόλυτη επικράτηση της κομματικής νομιμότητας και σε ήττα του Κώστα Σημίτη απέληξε η αντιπαράθεση του διημέρου, στην Κεντρική Επιτροπή, σχετικά με το χρόνο πραγματοποίησης του Συνεδρίου. Ηταν η πρώτη ήττα του Πρωθυπουργού, σε μια μάχη, μάλιστα, που ο ίδιος επέλεξε να δώσει, για λόγους που ελάχιστα έγιναν κατανοητοί, από την πλειονότητα των κομματικών στελεχών. Θα μπορούσε εξάλλου, το τελικό αποτέλεσμα του διημέρου, για πραγματοποίηση του Συνεδρίου, στο διάστημα από 11 έως 14 Ιουλίου, να θεωρηθεί και νίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου. Και τούτο, διότι ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ήταν αυτός που ανυποχώρητα επέμεινε στην τήρηση της απόφασης-πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου, που προέβλεπε πραγματοποίηση του Συνεδρίου τον Ιούνιο, τη θέση του δε αυτή κατέστησε σαφή και στην κατ'ιδίαν συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "πολιτική ταπείνωση υπέστη, χθες ο κ. Σημίτης, καθώς η προσπάθειά του να οδηγήσει σε αναβολή, αν όχι ματαίωση, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απέτυχε παταγωδώς..."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "η απόφαση-κόλαφος για τον Κ. Σημίτη - καταδεικνύει σαφέστατα πλέον ότι έχουμε πρωθυπουργό υπό προθεσμία, διότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Κ. Σημίτης, δεν θα διεκδικήσει την εκλογή του στην αντιπροεδρία του κόμματος, που θα εκλεγεί στο Συνέδριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "το ρήγμα το οποίο δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την οριακή εκλογή του Κ. Σημίτη, στην πρωθυπουργία και διογκώθηκε μετά από τα τραγικά γεγονότα στη βραχονησίδα Ιμια, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Ετσι το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει τουλάχιστον 4 κομμάτια σχεδόν ισοδύναμα, ενώ ο νέος Πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι 'εν ομηρία' και 'υπό προθεσμία'."

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε οριακό σημείο οδήγησε χθες την αντιπαράθεσή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Κατά την τοποθέτησή του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αρσένης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για παρασκηνιακές συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και έκανε λόγο για "συμφωνίες που είναι βλαπτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Σημίτη να προβεί σε σαφή δήλωση ότι δεν προχώρησε σε συμφωνία για υποστολή της ελληνικής σημαίας στην Ιμια και να διευκρινίσει εάν δεσμεύθηκε να μην κάνει χρήση η χώρα μας του κυριαρχικού της δικαιώματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η απάντηση στον κ. Αρσένη ήρθε - εμμέσως πλην σαφώς - από τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε με νόημα πως "η φημολογία που εκπορεύεται από κέντρα έξω από την Ελλάδα είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγεται από οποιονδήποτε μέσα στη χώρα".

    [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πρωτοβουλία ενημέρωσης των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ίδια σε κάποια πρωτοβουλία-πρόταση απεμπλοκής των ελληνοτουρκικών. Η πρωτοβουλία ενημέρωσης θα ενισχυθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος επέλεξε η πρώτη του επίσκεψη (στις 20 Φεβρουαρίου) στο εξωτερικό να είναι στις Βρυξέλλες, την έδρα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχεται στις 26 Φεβρουαρίου και αναμένεται ότι η Αθήνα θα ζητήσει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία, μετά τα γεγονότα της Ιμιας. Προηγουμένως, ωστόσο θα υπάρξει συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη, με δήλωση του Συμβουλίου. Η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε η δήλωση αυτή να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις ελληνικές θέσεις και την αντίστοιχη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Θετική στάση συνάντηση η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο γραμματέας του οποίου κ. Ταρσί, διαβεβαίωσε την Αθήνα πως "ουδείς διερωτήθη ή αμφέβαλε ποτέ" για την κυριαρχία νήσων που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, όπως και την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Κατά πληροφορίες θετικά είναι και τα μηνύματα που δέχεται η ελληνική πλευρά και από το περιβάλλον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκάλι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός θα είναι στη Ρώμη, αφού η Ιταλία προεδρεύει της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συγκροτηθεί η κυβέρνηση του Αντόνιο Μακάνικο. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά θα αναβληθεί για λίγες ημέρες αργότερα. Στις 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Στη βελγική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Σαντέρ και κοινοτικούς αξιωματούχους. Την επόμενη, 21 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βόννη για συνομιλίες με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Κι αν τελικά οριστικοποιηθεί η επίσκεψή του στο Παρίσι, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η Τανσού Τσιλέρ συμφώνησε στο ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος της βραχονησίδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους το βράδυ της κρίσεως, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι στην Τουρκία, παρά τις διαψεύσεις της κ. Τσιλέρ. Η τουρκική διπλωματία υφίσταται τώρα τις συνέπειες των χειρισμών της κας Τσιλέρ, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε 'επιπόλαια' την έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ενώ μεγαλύτερη ενόχληση προκαλεί η προτροπή του Λευκού Οίκου για την παραπομπή του θέματος της Ιμια στο διεθνές δικαστήριο".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "το πολιτικό κενό στην Τουρκία αποτελεί πηγή έντασης στο Αιγαίο ενώ ρόλο 'ελεγκτή στην κρίση' προσδοκά να παίξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η τουρκική άσκηση είναι προγραμματισμένη και δεν ανησυχεί την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη, ότι 'ασκήσεις αυτού του είδους γίνονται από καιρό σε καιρό'. 'Η Τουρκία μας έχει ειδοποιήσει από καιρό και έχουμε εκδώσει και εμείς τη διαταγή αδείας. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται με πραγματικά πυρά, όπως και εμείς κάνουμε ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αυτή καθ'εαυτήν η άσκηση δεν εγκυμονεί κινδύνους'. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, η άσκηση είναι αεροναυτική, θα μετέχει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους και ένα σημαντικό μέρος της Πολεμικής Αεροπορίας. Η διάρκεια θα είναι πέντε μέρες και δύο μέρες αποκλιμάκωση της άσκησης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η άσκηση που φέρει την κωδική ονομασία "Τσεβικ Πενς" (δηλαδή πένσα, σφιγκτήρας) όχι τυχαία, εξελίσσεται κυρίως στα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λέσβο-Λήμνο-Σκύρο, αλλά και στην 'καυτή' περιοχή των Δωδεκανήσων, στην περιοχή της Κω, και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Την ηρεμία του κ. Αρσένη δε φαίνεται να αντιλαμβάνονται το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο δείχνουν εξαιρετικά ανήσυχοι και παρακολουθούν με δορυφόρους και άλλα ηλεκτρονικά μέσα την κατάσταση στο Αιγαίο, έτοιμοι να παρέμβουν αν χρειαστεί.

    [5] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "επτά Ελληνες είναι υποψήφιοι, μόνο στην πολιτεία της Βικτώριας, για μια θέση στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 2 Μαρτίου. Από αυτούς που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην πολιτεία της Βικτώριας μόνο δύο είναι ήδη βουλευτές".

    [6] ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέο χοντρό βαλκανικό λάθος: Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπαιδεύσει το βοσνιακό στρατό. Μ'αυτόν τον τίτλο η αμερικανική εφημερίδα 'Ουάσιγκτον Ποστ' καταφέρεται δριμύτατα στο χθεσινό της φύλλο κατά της ανάμιξης της Τουρκίας στα Βαλκάνια 'και συμβουλεύει' την αμερικανική κυβέρνηση ότι το σχέδιο της στρατιωτικής συνεργασίας της Αγκυρας με τους μουσουλμάνους της Βοσνίας 'πρέπει να καταστραφεί αμέσως'. Και γράφει 'Το σχέδιο προνοεί η αμερικανική επιχείρηση να υλοποιηθεί από την Τουρκία και απόστρατους Αμερικανούς αξιωματικούς - το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον κόσμο'.

    [7] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "απύρετος παρέμεινε τα τελευταία 24ωρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να βελτιώνεται αργά και σταθερά και αν δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές αναμένεται η έξοδός του από το "Ωνάσειο" μέχρι το τέλος του μήνα. Η ομάδα των Αμερικανών ειδικών χαρακτήρισε ως πραγματικό θαύμα την ανάρρωση του Προέδρου".

    Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο βασικός θεράποντας ιατρός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο κ. Παπανδρέου θα μείνει στο Ωνάσειο, ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα πάρει εξιτήριο τότε εφόσον δεν υπάρξουν επιπλοκές. Η τραχειοστομία θα είναι μονίμως κλειστή ή προσωρινώς με ειδική συσκευή και δεν προβλέπεται η χρήση αναπνευστήρα στο σπίτι. Σε ότι αφορά τη σίτιση του ασθενούς μέσω του γαστρικού καθετήρα, μεθοδεύεται η σταδιακή αποκατάσταση της σίτισής του από το στόμα. Τώρα, τονίζει ο κ. Παπανδρέου είναι καλύτερα. Μπορεί να μην είναι άριστα αλλά είναι καλά και μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση και να διαβάζει εφημερίδες".

    [8] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, την οποία στήριξαν μέχρι πρόσφατα ελπίζοντας ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα φράξει το δρόμο στους ισλαμιστές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κ. Τσιλέρ στην ύστατη προσπάθειά της να εκβιάσει το κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ, για να την ακολουθήσει "έπαιξε το εθνικιστικό χαρτί της", με αποτέλεσμα να φέρει στο χείλος του πολέμου δύο συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. "Οι δηλώσεις της δείχνουν ανεύθυνο και απρόβλεπτο πολιτικό ηγέτη, που επιδιώκει την πραγματοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών", χαρακτήρισε την κ. Τσιλέρ, η διπλωματική πηγή, που, περιγράφοντας τις δύσκολες διαπραγματευτικές ώρες της ομάδας του υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποκάλυψε ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας μίλησε ανάρμοστα στους Αμερικανούς συνομιλητές της, που αναγκάστηκαν να την απειλήσουν ότι θα αντιμετώπιζε την αμερικανική οργή αν εισέβαλε στην Ιμια. Από την άλλη, οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, χωρίς να παραλείπουν να αναφέρουν τον 'παραλογισμό' της Αθήνας με την άρνησή της να συνομιλήσει με τους Τούρκους. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον επιμένουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και 'όσοι τον αποφεύγουν δείχνουν αδυναμία'. Ο πρόεδρος φέρεται τώρα να προτιμά συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και δεν αποκλείεται με την αποχώρηση του κ. Χόλμπρουκ από τον Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 21 Φεβρουαρίου, να αλλάξει το 'δόγμα' του, που προέβλεπε επίλυση του Κυπριακού πριν από την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "λέγεται πως σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση του σήμερα το βράδυ στους συνέδρους της Α.Χ.Ε.Π.Α., ο Πρόεδρος Κλίντον, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμια, αναμένεται να επαναβεβαιώσει την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών για το σεβασμό των διεθνών συνθηκών, την εδαφική ακεραιότητα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, και θα καταδικάσει τη χρήση ή την απειλή βίας στην επίλυση των διαφορών τους. Παράλληλα, θα κάνει αναφορά, όπως εκτιμάται, στα ένδικα μέσα που υπάρχουν για την επίλυση παρόμοιων διαφορών, με καλύτερη οδό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή άλλο αρμόδιο δικαστήριο, που θα συλλέξει και θα αξιολογήσει αντικειμενικά τα εκατέρωθεν επιχειρήματα στις τελικές αποφάσεις του".

    [9] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σε νέα θρασύτατη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία. Περιφρονώντας όχι μόνο τα ελληνικά διαβήματα αλλά και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στερεί τα κληρονομικά δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη από έναν ακόμη Ελληνα υπήκοο. Συγκεκριμένα, το Β' νομικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγκυρας ακύρωσε κληρονομητήριο το οποίο χορήγησε σε Ελληνα το 3ο Ειρηνοδικείο Κωνσταντινούπολης. Στην ουσία, το δικαστήριο επανέφερε σε πλήρη ισχύ το 'μυστικό' νομοδιάταγμα του '64, για την κατάργηση του οποίου συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση το 1988 στο Νταβός. Το νομοδιάταγμα αυτό προέβλεπε ότι οι Ελληνες δεν έχουν καμία δικαιοδοσία στις περιουσίες του στη χώρα και στάθηκε αιτία να χαθούν περισσότερα από 60.000 σπίτια και κτήματα Ελλήνων στην Τουρκία. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε πρωτοσέλιδο χθες στην τουρκική εφημερίδα 'Ζαμάν' η οποία το παρουσίασε με κορυφαίο πολύστηλο τίτλο 'Νομικό Ράπισμα στην Ελλάδα'."

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 12 February 1996 - 10:31:17