Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] ΚΥ.ΣΕ.Α.

  • [4] ΔΕΕ - Τουρκικές προκλήσεις

  • [5] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Ελλάδα - Τουρκία

  • [7] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [8] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [9] Διαβαλκανική συνεργασία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥ.ΣΕ.Α. και η απόφαση που ελήφθη για αντικατάσταση του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης και η στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας στις τουρκικές προκλήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναυμαχία Σημίτη-Αρσένη. Ο Πρωθυπουργός κατέλαβε τη βραχονησίδα Λυμπέρη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ναυμαχία στο ΚΥ.ΣΕ.Α. για τον Λυμπέρη. Παρά την αντίθεση Αρσένη εκπαραθυρώνεται ο Ναύαρχος".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Σημίτης αποπέμπει, ο Λυμπέρης ...μένει. Στις 18 Φεβρουαρίου ο νέος αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α.. Διαφοροποίηση Αρσένη απο την εισήγηση Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τους ξήλωσε όλους ο Σημίτης. Ετσι θέλει ο λαός τον πρωθυπουργό του ".

    ΕΘΝΟΣ: "Ναυάγιο Λυμπερη. Εξεδιώχθη ομόφωνα απο το ΚΥ.ΣΕ.Α. μετά την πρωτοφανή άρνησή του να παραιτηθεί. Λύση στο παρά πέντε για να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αποφάσισαν οτι είναι οριστικά αδύνατος η αποκόλλησίς του και προσήραξαν στο ΚΥ.ΣΕ.Α. τον Λυμπέρη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Για πρώτη φορά ανοιχτή σύγκρουση της ηγεσίας του στρατεύματος με την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπαϊράκι ο Λυμπέρης. Ο Σημίτης βούλιαξε στη ναυμαχία του ΚΥ.ΣΕ.Α.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ναυμαχία στο ΚΥ.ΣΕ.Α.. Ο Λυμπέρης αρνήθηκε παραίτηση, αποπέμπεται με τάκτ. Πρωτοφανής η άρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά Χάγη ή το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην Ελλάδα και την Τουρκία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο σπίτι του ο Λυμπέρης. Ευθραστες ισορροπίες - τηρήθηκαν τα προσχήματα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δεν πέρασε η πρόκληση του Λυμπέρη. Ομόφωνα τελικά η αντικατάστασή του".

    ΝΙΚΗ: "Τραύμα στο στράτευμα απο Σημίτη. Ο Λυμπέρης φεύγει με ψηλά το κεφάλι".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ωμή τρομοκρατία η διπλωματία της 'νέας τάξης'. Νέες απροκάλυπτες δηλώσεις Χόλμπρουκ".

    [2] Κυπριακό

    Κατά την ΑΥΓΗ, "στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στην προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Και οι δύο πλευρές υπεραμύνθηκαν του ενιαίου αμυντικού δόγματος, ο κ. Σημίτης όμως έκανε λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων πλευρών του δόγματος επικαλούμενος τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν καθησυχαστικός και ανέφερε οτι ο "Αττίλας" δεν κινητοποιήθηκε κατά τις ημέρες της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "στις συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου με την ελληνική πολιτική ηγεσία διαπιστώθηκε 'ομοφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος'. Ο κ. Κληρίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ. Ολοι τους παρά το γεγονός οτι στο παρελθόν είχαν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσει και να ενισχυθεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Οπως δήλωσε ύστερα απο τη συνάντησή του με τον κ. Κληρίδη ο πρωθυπουργός "η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί. Μαζί, σημαίνει συνεργασία σε όλους τους τομείς. Μαζί σημαίνει επίσης οτι ένα κυρίαρχο γνώρισμα της πορείας μας είναι το ενιαίο αμυντικό δόγμα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "ομόφωνος καθορισμός των πλαισίων εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι χειρισμοί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης'.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "τα προβλήματα που ανέκυψαν στον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου μετά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση στις βραχονησίδες Ιμια, καθώς και οι διορθωτικές εκείνες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, εξετάσθηκαν χθες στην Λάρισα (110 Π.Μ.) απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Αθηνών και Λευκωσίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι σύμφωνα με πληροφορίες, "σκοπός της επίσκεψης των υπουργών Αμύνης της Ελλάδος και της Κύπρου στη Λάρισα ήταν το εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων στο Βελεστίνο, προκειμένου ο κ. Ηλιάδης να δει τα άρματα τύπου 'ΛΕΩΝΙΔΑΣ', που η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει και οι διαδικασίες προμήθειάς τους επισπεύδονται μετά τη μεταφορά στα κατεχόμενα μέρους των 500 αρμάτων τύπου 'ΑΜΠΡΑΜΣ' που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία".

    [3] ΚΥ.ΣΕ.Α.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιο της αναφέρει οτι "η πολιτική ηγεσία με τα θεσμοθετημένα κυβερνητικά όργανα έχει την ευθύνη των αποφάσεων και για την αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χθεσινή απόφαση δεν πρέπει να ερμηνευτεί οτι θίγει τις Ενοπλες Δυνάμεις προς τις οποίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης για το φρόνημα και τη μαχητικότητά τους. Εγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης απο πολλές πλευρές και πρέπει να διερευνηθούν για να μην επαναληφθούν. Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά το πρόβλημα με τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό. Εκεί πρέπει να είναι επικεντρωμένες όλες μας οι προσπάθειες για την πληρέστερη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και την εξασφάλιση ερεισμάτων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τσάκισε, στην κυριολεξία, το 'πραξικόπημα' των στρατηγών και ξήλωσε τον αρχηγό του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., επίορκο και ανεκδιήγητο Χρ. Λυμπέρη. Αποφάσισε επίσης την αντικατάσταση ολόκληρης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια των κρίσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Φεβρουαρίου".

    "Η πρόταση να αντικατασταθεί ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στις 18 Φεβρουαρίου σε έκτακτη κρίση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε ομόφωνα δεκτή, αν και ο Πρωθυπουργός επέμενε στον 'εδώ και τώρα' αποκεφαλισμό του ναυάρχου, ενώ ο Γερ. Αρσένης υποστήριξε οτι θα τρωθεί το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε μερική επιφυλακή και επαγρύπνηση. Ακόμη και με παραίτηση απειλούσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, εάν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επέμενε να ζητά την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη", αναφέρει ο ΛΟΓΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται σε "ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και στρατού. Η κυβέρνηση έπαυσε - ουσιαστικά - τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ατολμία που επέδειξε σε κρίσιμες για το Εθνος στιγμές και να επιρρίψει τις βαρύτατες ευθύνες της, στις Ενοπλες Δυνάμεις".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "η άρνηση του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να παραιτηθεί δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες".

    [4] ΔΕΕ - Τουρκικές προκλήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο απασχολεί τη ΔΕΕ. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ αποφάσισε χθες να μελετήσει και να αναλύσει το θέμα ύστερα απο έγγραφο αίτημα του Ελληνα Βουλευτή και μέλους της επιτροπής Αμυνας της Ενωσης κ. Α. Παυλίδη αλλά και προφορική παρέμβαση του Ισπανού προέδρου της πολιτικής επιτροπής κ. Ντε Πουιγκ και του Βέλγου αντιπροέδρου της επιτροπής άμυνας κ. Ντε Ντέκερ".

    [5] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "η ΕΕ παρενέβη τελικώς στην ελληνοτουρκική κρίση και δια της ασκούσης την προεδρία του Συμβουλίου Ιταλίδος υπουργού Εξωτερικών κ. Σούζαν Ανιέλι εξέφρασε την πεποίθηση οτι "η ελληνοτουρκική διαμάχη θα μπορούσε να βρει λύση στο νομικό επίπεδο δια της προσφυγής σε αμερόληπτο δικαστήριο όπως το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο ή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", μετέδωσε χθες το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η κ. Ανιέλι, σύμφωνα πάντα με το ANSA, είχε χθες το βράδυ "μακρά και εγκάρδια τηλεφωνική συνομιλία" με τον Ελληνα ομόλογό της κ. Θ. Πάγκαλο και στη συνέχεια κάλεσε 'για περαιτέρω διαβουλεύσεις' τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Ρώμη. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα διευκρίνιζαν οτι σε αντίθεση με το Δικαστήριο της Χάγης, όπου οι δικαστές είναι καθορισμένοι, στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο οι δικαστές διορίζονται κατόπιν εκλογής των προσφευγόντων σε αυτό. Μια άλλη διαφορά είναι οτι για την προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο απαιτείται η σύνταξη συνυποσχετικού, ενώ στη Χάγη μπορεί να υπάρξει μονομερής προσφυγή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "τρία σημαντικά κείμενα υπέρ των ελληνικών θέσεων προωθούν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ενωσης για την Ευρώπη. Στο κείμενο μάλιστα του ΕΛΚ τονίζεται οτι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές επισημαίνουν οτι η Τουρκία αμφισβητεί γενικά το καθεστώς στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος διεκδικώντας επισήμως εδάφη και απειλώντας με χρήση βίας. Στο ίδιο πνεύμα το κείμενο της ομάδας Ενωση για την Ευρώπη ζητεί άμεσα και έμπρακτα σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Και οι τρεις πολιτικές ομάδες καλούν το Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του ως προς τη χορήγηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου στην Τουρκία".

    [6] Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "ικανοποιημένος απο το ψήφισμα της Ε. Επιτροπής για το θέμα των βραχονησίδων εμφανίστηκε χθες ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος τονίζοντας οτι είναι η πρώτη φορά που το Σώμα παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση. Αναφερόμενος στην αμερικανική σύσταση για παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε οτι περικλείει ενδιαφέροντα για την ελληνική προσέγγιση του θέματος στοιχεία όπως η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο. "Οσον αφορά τη Χάγη, εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες. Είμαστε μέσα στο πλαίσιο της εδαφικής μας κυριαρχίας. Ασκούμε την κυριαρχία επί δεκαετίες στα Δωδεκάνησα", τόνισε ο ΥΠΕΞ. Αναφερόμενος δε στις διεκδικήσεις της Τσιλέρ επί των ελληνικών νησιών, τις οποίες ανέσυρε απο το υποσυνείδητό της, όπως είπε ο Θ Πάγκαλος έχουν ψυχιατρική διάσταση και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των ψυχιάτρων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ένας υπόγειος άγνωστος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με 'θερμά' πολλές φορές επεισόδια, που ξεκινούν απο το Δέλτα του Εβρου και φτάνουν μέχρι την άλλη άκρη του ποταμού, εκτυλίσσεται με στόχο τις περίπου 30 νησίδες του Εβρου. Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να εκτρέψουν τη ροή του ποταμού για να πετύχουν την προσάρτηση της νήσου Δοϊράνη 150 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού, στο ύψος του Χειμωνείου Ορεστιάδας απο ελληνικής πλευράς και στην περιοχή Ντοϊράν απο τουρκικής".

    "Πρώτο θύμα της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο και η υπέρ των ελληνικών θέσεων τοποθέτηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι το Κυπριακό", αναφέρει το ΕΘΝΟΣ. "Η διαμεσολάβηση του αρμόδιου επιτρόπου Χανς βαν ντεν Μπρούκ στο ζήτημα αυτό θα συναντήσει ασφαλώς - όπως πιστεύουν συνεργάτες του - σοβαρές αντιδράσεις απο την τουρκική πλευρά. Ετσι μένει μετέωρη προς το παρόν και εν αναμονή των γενικότερων εξελίξεων η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τις αρχές Μαρτίου επίσκεψης του κ. Βάν ντεν Μπρούκ στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Μια επίσκεψη που θα σηματοδοτούσε κατά την άποψη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων με την ενεργό αυτή τη φορά συμμετοχή της Ε. Επιτροπής, δηλαδή της Κοινότητας, στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό. Η ελληνοτουρκική κρίση και η ανάμειξη σ'αυτή της Κοινότητας μπορεί να ορθώσει εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της κοινοτικής διαμεσολαβητής προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου".

    [7] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι έξι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που έφθασαν χθες απο τη Μινεσότα των ΗΠΑ και εξέτασαν επί τρεις ώρες τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος να μεταφερθεί σε αμερικανικό νοσοκομείο, τόνισαν οτι η θεραπευτική αγωγή στην οποία υποβλήθηκα και υποβάλλεται είναι πολύ καλή και οτι για την αποθεραπεία του θα απαιτηθούν μερικοί μήνες".

    [8] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει έκδηλα την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα νέας αντιπαράθεσης των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, και για το λόγο αυτό συνεχίζει να ελέγχει απο αέρος την κατάσταση στην περιοχή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον που δείχνουν να μην πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις της Αγκυρας και της Αθήνας συμβουλεύουν τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν εντελώς τους στόλους τους απο την περιοχή της Ιμια και σε απόσταση που δεν θα εγκυμονεί κινδύνους".

    "Διπλωματικοί κύκλοι, που κλήθηκαν απο ΤΑ ΝΕΑ να σχολιάσουν τις απόψεις αυτές των ΗΠΑ, υπογράμμισαν οτι η αμερικανική παρότρυνση είναι τουλάχιστον προκλητική ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνεται για ολόκληρο το Αιγαίο. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν οτι επί της ουσίας η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αποτελεί μια προσπάθεια εφαρμογής των ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας απο την "πίσω πόρτα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σε σύσκεψη στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο υπό την προεδρία του προέδρου Μπίλ Κλίντον, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επιφανές στέλεχος της ομογένειας οτι τους προσεχείς μήνες θα διατηρήσει έντονο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα στο Αιγαίο παρά την εμπλοκή του στην προεκλογική εκστρατεία επειδή είναι αδιανόητο δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να φτάνουν στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης. Υποσχέθηκε οτι θα υπάρξει κάποια κίνηση του Λευκού Οίκου για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "άκρως αντι-ευρωπαϊκές αλλά και συγχρόνως επικίνδυνες κρίνονται οι απόψεις που εξέφρασε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ ο οποίος κάλεσε ουσιαστικά τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν πιο συχνά στρατιωτική βία για να επιλύσουν τα διάφορα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" και αναφερόμενος στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο ο Χόλμπρουκ δήλωσε χαρακτηριστικά: "την ώρα που ο Πρόεδρος Κλίντον μιλούσε στο τηλέφωνο για την Αθήνα και την Αγκυρα οι Ευρωπαίοι κυριολεκτικά κοιμόνταν. Αναρωτιέται κανείς γιατί η Ευρώπη δεν είναι ικανή να πάρει μια απόφαση στα ίδια της τα εδάφη. Οταν οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να ρίξουν το πολιτικό και στρατιωτικό τους βάρος για να βρουν μια λύση στην πολιτική αστάθεια, δεν γίνεται τίποτα", δήλωσε ο Χόλμπρουκ και κατέληξε: "Τα μαθήματα της Βοσνίας είναι σαφή για όλους μας. Το πραγματικό λάθος των Δυτικών στη βοσνιακή σύγκρουση ήταν η αδυναμία τους να προσφύγουν για να στηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες, σε μια αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία. Μόλις χρησιμοποιήσαμε με σοβαρότητα την αεροπορική ισχύ, είχαμε αποτελέσματα".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ιδιαίτερα σοβαροί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα και για την ειρήνη στην περιοχή, απο επεμβάσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με αφορμή την κρίση στο Αιγαίο. Τα όπλα των ΗΠΑ και τα στρατεύματα της 'νέας τάξης' θα... λύνουν τις όποιες - συνήθως 'εμπνευσμένες' απο τις 'μεγάλες δυνάμεις' - εκκρεμότητες υπάρχουν ανάμεσα σε διάφορες χώρες και θα επιβάλλουν τη συμφέρουσα για τους ιμπεριαλιστές διευθέτηση. Τα παραπάνω δηλώνει ουσιαστικά με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ο γνωστός μας πλέον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος διαμήνυσε στους Ευρωπαίους 'εταίρους' με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση, οτι μόνο η χρήση στρατιωτικής βίας μπορεί να δώσει λύση στις περιφερειακές διενέξεις".

    [9] Διαβαλκανική συνεργασία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η Σόφια εμμένει στη διατύπωση πρωτοβουλιών για την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας, το συνολικό πλαίσιο των οποίων ανέπτυξε αργά χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ στους εκπροσώπους των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο Ζ. Βίντενοφ ανακοίνωσε οτι η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σόφια σε ένα μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να ακολουθήσει διεύρυνσή της με τη συμμετοχή των Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 9 February 1996 - 10:36:43