Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εκστρατεία διπλωματικής ενημέρωσης

  • [3] Αμερικανική πρόταση

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Λυμπέρης για ανακατάληψη βραχονησίδας

  • [6] Συνεδρίαση ΚΟ ΠΑΣΟΚ

  • [7] Πτώση ελικοπτέρου

  • [8] Κυπριακό

  • [9] ΠΓΔΜ

  • [10] Ιμβρος

  • [11] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/02/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το θέμα που προέκυψε με τη στάση του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥ.ΣΕ.Α., αποτελούν τους βασικούς άξονες της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκασμός (φιμώστε τους, είναι επικίνδυνοι). Φλυαρούν βλακωδώς και βγάζουν στο δρόμο όλα τα απόρρητα σχέδια επιχειρήσεων. Ο κομματικός... αρχιστράτηγος Λυμπέρης, 'πυροβολεί' τον πρωθυπουργό".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο πιάτο των Τούρκων τα ελληνικά επιτελικά σχέδια.".

    Η ΑΥΓΗ: "ΗΠΑ: να πάτε στη Χάγη για τη βραχονησίδα Ιμια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Λιβάνης τσέπωσε άλλα 705.000.000".

    ΕΘΝΟΣ: "Τορπίλη Λυμπέρη. Εκθέτει την κυβέρνηση κι αποκαλύπτει εθνικά μυστικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λυμπέρης: ναυαγοί οι πολιτικοί. Τους εξετέλεσε με την γλώσσα της Αλήθειας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τον έστησαν στα έξι μέτρα. Ανελέητο σφυροκόπημα του Πρωθυπουργού απο τους βουλευτές επί 10 ώρες για τους χειρισμούς στο θέμα της Ιμιας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "11ωρος εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Ζούγκλα η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σπαραγμός για τις καρέκλες των Δ.Ε.Κ.Ο.. Ακυβέρνητη η Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σεβαστείτε κ. Κλίντον την υπογραφή σας. Η συμφωνία του '90 σας υποχρεώνει να μας δικαιώσετε. Η Ουάσιγκτον άλλαξε ρότα τη νύχτα, αναγνωρίζει τις συνθήκες και υποδεικνύει "Στη Χάγη οι διαφορές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ελλάς-Τουρκία να προσφύγουν στην Χάγη υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στροφή των ΗΠΑ: Στη Χάγη λύστε τις διαφορές σας. Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις ο Κλίντον".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ετσι έγινε η τουρκική απόβαση. Μιλάει στην εφημερίδα ο Ελληνας διοικητής των κομάντος στην Ιμια. Ψέματα έδειξε η τηλεόραση".

    ΝΙΚΗ: "Δεν περνάει ο υβριστής του Ανδρέα. Πρόκληση Σημίτη η τοποθέτηση Καρατζά στην Εθνική Τράπεζα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποπνικτική η κατάσταση στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις κυβερνητικές ευθύνες και την ασυδοσία των καναλαρχών".

    [2] Εκστρατεία διπλωματικής ενημέρωσης

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "αλλαγή υπέρ των ελληνικών θέσεων άρχισε να διαμορφώνεται χθες στο διεθνές σκηνικό".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "η διπλωματική εξόρμηση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποδίδει... Η Γαλλία αναγνωρίζει σαφώς οτι η ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες είναι αναμφισβήτητη όπως και την αναγκαιότητα η ΕΕ να ασχοληθεί με το θέμα... Ψήφισμα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση Μέιτζορ να διασφαλίσει την τήρηση των διεθνών συμφωνιών που αναφέρονται στην κυριαρχία των ελληνικών νησιών στα Δωδεκάνησα κατέθεσαν στη Βουλή των Λόρδων Βρετανοί βουλευτές, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τους 100... Η Ιταλία δια του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ παίρνει για πρώτη φορά επίσημη θέση χαρακτηρίζοντας την ιταλοτουρκική συμφωνία του '32 έγκυρη και εν ισχύ".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αργά και διστακτικά η Ευρώπη αρχίζει να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στην υπόθεση του Αιγαίου μέσω του θέματος της εγγύησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η σταδιακή διαμόρφωση της ευρωπαϊκής άποψης για το θέμα μπορεί να λάβει διαστάσεις ενός έντονου διαλόγου ή και αντιπαράθεσης μεταξύ Αμερικής-Ευρώπης, για το ρόλο του ΝΑΤΟ και για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση είναι η αφορμή για μια τέτοια αντιπαράθεση η οποία όμως μπορεί να περιπλέξει την Ελλάδα και την Τουρκία σε μια νέα περιπέτεια της οποίας την έκβαση δεν θα ορίσουν ούτε η Αθήνα ούτε η Αγκυρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζουν οτι είναι "απολύτως θετική για την Ελλάδα η στάση που διατηρεί η Γαλλία στο ζήτημα της πρόσφατης κρίσης στο Αιγαίο. Ο ΓΓ του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρ. Μαρτέν διαβεβαίωσε χθες τον επιτετραμμένο της χώρας μας στο Παρίσι Φρ. Βέρο οτι η Γαλλία αναγνωρίζει σαφώς πως η ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες είναι αναμφισβήτητη και οτι τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν νομική βάση. Θεωρεί επίσης οτι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και ακόμη οτι η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί με το όλο θέμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η χρηματοδοτική λειτουργία της συμφωνίας για την τελωνειακή σύνεση της Τουρκίας βρίσκεται υπό την αίρεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομοφώνως χθες η επιτροπή για τις εξωτερικές υποθέσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αυτήν θα μεταφέρει στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό οτι την απόφαση στη λήψη της οποίας συνέβαλαν οι παρεμβάσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών κ. Ρουμπατη και Λαμπρια ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές που είχαν υποστηρίξει την τελωνειακή σύνδεση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την εγκυρότητα και την ισχύ της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του 1932 για τη ρύθμιση του καθεστώτος των Δωδεκανήσων επεσήμανε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών Γκαμπριέλε Μενεγκάτι σε ερώτηση του ΑΠΕ. Πρόσθεσε όμως οτι η Ρώμη δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Υπάρχει πλήρης συνέχεια στις διεθνείς συμφωνίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία εκείνης της εποχής και της σημερινής δημοκρατικής Ιταλίας. Παραδέχθηκε - παρότι η Ιταλία προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση - οτι η συμφωνία αυτή ισχύει και αναγνωρίζεται απο την ιταλική διπλωματία. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ τόνισε οτι "οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές". Επίσης με εντονότατο διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στις νέες προκλήσεις της υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλερ για τις δηλώσεις της για επαναδιαπραγμάτευση της εδαφικής κυριαρχίας 3.000 βραχονησίδων στο Αιγαίο".

    [3] Αμερικανική πρόταση

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την παρέμβασή της για τη διευθέτηση της πρόσφατης κρίσης. Η πρότασή της να προσφύγουν οι δύο χώρες σε διεθνή διαιτησία είναι πιθανόν να βρει ευνοϊκούς αποδέκτες στην Αθήνα δεδομένου οτι οι ελληνικές θέσεις είναι απολύτως κατοχυρωμένες απο πλευράς Διεθνούς Δικαίου, με βάση το οποίο κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να γίνει είτε μονομερώς είτε με την υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ των δύο χωρών. Η σύνταξη του συνυποσχετικού προϋποθέτει το διάλογο, του οποίου η Τουρκία είναι πιθανόν να επιδιώξει την επέκταση "εφ'όλης της ύλης" των διεκδικήσεών της. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούν οτι έχει μεγάλη σημασία η μεθοδολογία που θα επιλεγεί, αν τελικώς η Ελλάδα συμφωνήσει με τη διαιτησία".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "κάτω απο την πίεση του ελληνοαμερικανικού λόμπι, η κυβέρνηση Κλίντον αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτικής της απέναντι στην τελευταία ελληνοτουρκική διαμάχη για τις βραχονησίδες. Συγκεκριμένα αργά το βράδυ έγινε γνωστό οτι ο Λευκός Οίκος με επίσημη ανακοίνωσή του καλεί Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και εν ανάγκη να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Με την αλλαγή αυτή της αμερικανικής πολιτικής δικαιώνονται πλήρως οι πάγιες ελληνικές θέσεις και ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια".

    Το ΕΘΝΟΣ, αφού σημειώνει οτι "η αναφορά οτι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν όσους απειλούν με χρήση βίας στην περιοχή "δικαιώνει εν μέρει τις ελληνικές θέσεις", αναφέρει πως "η δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τον Ρ. Χόλμπρουκ εκφράστηκε απο τον πρόεδρο Κλίντον και στους εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκδήλωσε τον προβληματισμό του γιατί η σωτήρια επέμβαση των ΗΠΑ για να αποφευχθεί ο πόλεμος μετατράπηκε σε αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα. Γνωστοί εκπρόσωποι της ομογένειας τόσο ο κ. Κρίστοφερ όσο και ο κ. Τσακόπουλος ζητούν απο το Λευκό Οίκο έγγραφη δέσμευση οτι δεν θα γίνουν ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις στον αέρα, τη θάλασσα και στην ξηρά. Σε διαφορετική περίπτωση η ομογένεια δεν θα ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα με χρήματα και με ψήφους. Ο Θ. Πάγκαλος συναντά σήμερα τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ενώ με το συμβούλιο θα συναντηθεί την επόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "Ο Λευκός Οίκος σε μα ιδιαίτερα σημαντική μεταστροφή της έως τώρα στάσης του δήλωσε χθες το βράδυ πως 'οι ΗΠΑ καλούν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα και χωρίς απειλές για τη χρήση βίας'. Η αποστροφή αυτή εκτιμάται ως άμεση αποδοκιμασία των απειλών της κ. Τανσου Τσιλερ για 'αιτία πολέμου' στην περίπτωση των βραχονησίδων αλλά και παλαιότερων δηλώσεων ανάλογου περιεχομένου για το ζήτημα των 12 μιλίων. Εγκαταλείποντας την έως τώρα θέση του για απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως "μια κατάλληλη μέθοδος θα ήταν η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή άλλο διεθνές νομικό όργανο, το οποίο θα μπορούσε να αξιολογήσει τα επιχειρήματα και τα πραγματικά δεδομένα σε αυτή την υπόθεση. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται απάντηση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία 'οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών' κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη των ελληνικών θέσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "εν αναμονή μιας δημόσιας δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον σχετικά με την ανάγκη να μην διαταραχθεί επ' ουδενί λόγο η σταθερότητα στο Αιγαίο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα εκτιμά οτι αν και η δήλωση αυτή δεν θα απέχει πολύ απο την πάγια, ως σήμερα, αμερικανική πολιτική "ίσων αποστάσεων" στα ελληνοτουρκικά, εν τούτοις είναι ικανή να αποφορτίσει το κλίμα όξυνσης που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά και τη ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κλίντον θα προβεί στη δήλωση αυτή την ερχόμενη Κυριακή οπότε και θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με εκπροσώπους του ισχυρού ελληνικού "λόμπι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτήριζε την αμερικανική πρόταση "απλοϊκή περίεργη, ανεδαφική".

    Αντίθετα κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, αποτελεί "σημαντικότατη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην ελληνοτουρκική διένεξη που διαμορφώθηκε μετά τις συντονισμένες πιέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι διακεκριμένα στελέχη του οποίου θα έχουν το Σαββατοκύριακο επαφές όχι μόνο με τον πρόεδρο Κλίντον αλλά και με σειρά στελεχών του επιτελείου του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "οι ΗΠΑ δεσμεύονται, με βάση την ισχύουσα 'Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας' ΗΠΑ-Ελλάδας του 1990, σε αμοιβαία βάση να περιφρουρούν και να προστατεύουν την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη. Παράλληλα δεσμεύονται να σέβονται τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες που αφορούν ειδικότερα στην περιοχή. Οι συμβατικές αυτές δεσμεύσεις των ΗΠΑ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν παίρνουν 'νομική θέση' για την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες, ενώ διαθέτουν και 'κατάλογο 50 βραχονησίδων' με αμφισβητούμενο καθεστώς".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, συνιστούν ψυχραιμία και κατευνασμό των πνευμάτων για τη χάραξη πολιτικής με συνέπεια και αξιοπιστία απο το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας γιατί όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι τα πράγματα σε σχέση με την Τουρκία δεν πρόκειται να καλυτερεύσουν. Αναμένεται τουναντίον οτι θα επιδεινωθούν λόγω της εσωτερικής κατάστασης της κοινωνικής πορείας της Τουρκίας. Μάλιστα, κατά τους ίδιους κύκλους οι ελληνικές 'σοβαρές ανησυχίες' θα πρέπει να συγκεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες ενέργειες της Τουρκίας στη Θράκη διότι εκεί ακριβώς πιστεύουν οτι θα παιχθεί και το μεγάλο μέρος του παιχνιδιού".

    ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν συνέντευξη του επικεφαλής των Ελλήνων κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στην Ιμια, υποπλοίαρχου των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών Θεόδωρου Μουση. Από τη συνέντευξη προκύπτει οτι "ήταν όλα ψέματα όσα έδειξε η τουρκική τηλεόραση και αναμετέδωσαν τα ελληνικά κανάλια. Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη δυτική Ιμια απο φρεγάτα ύστερα απο ελιγμό ώστε να βγει η πρύμνη της εκτός ορατότητας των ελληνικών σκαφών που την παρακολουθούσαν. Οχι μόνο τουρκικά φουσκωτά δεν ξεκίνησαν απο την απέναντι όχθη μεταφέροντας τους Τούρκους κομάντος, όπως έδειξε η τουρκική τηλεόραση αλλά και αυτοί έγιναν σχεδόν αμέσως αντιληπτοί απο την ελληνική ομάδα που ήταν στη βραχονησίδα Ιμια".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση" γράφει οτι "κήρυγμα πολέμου απηύθυνε σε συνέντευξη του στη ΜΙΛΙΕΤ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Σοϊσάλ θέτοντας όρους συμπεριφοράς στην Ελλάδα, η παράκαμψη των οποίων συνιστά κατά τη γνώμη του 'αιτία πολέμου'. Ειδικότερα, ο κ. Σοϊσάλ υποστήριξε οτι η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε ένα βράχο απο το Αιγαίο και οτι θα είναι casus belli η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια. Ο κ. Σόϊσάλ υπέδειξε ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση "αντί να δίνει συμβουλές για την αποτροπή του πολέμου, να πει στην Ελλάδα οτι ο χάρτης στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να αλλάξει γιατί είναι ένας τρελός χάρτης". Τέλος, κατά τον κ. Σοϊσάλ, η εκτόνωση κρίσης οφείλεται στην 'αποφασιστικότητα της Τουρκίας' και όχι στη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται ένας πόλεμος "στον οποίο θα νικήσουμε, γιατί πάντα νικούν αυτοί που έχουν δίκιο".

    "Νέα προκλητική και τρελή δήλωση της Τσιλέρ σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού καναλιού, όπου δήλωσε πως θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων οπουδήποτε, ακόμη και στο Ιόνιο, εάν αυτό γίνει με πράξη ντεφάκτο δίχως να το γνωρίζει η Τουρκία", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [5] Λυμπέρης για ανακατάληψη βραχονησίδας

    Από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου είναι και το εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο αναφέρεται στις προτάσεις που διατύπωσε στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Χρήστος Λυμπέρης για τις δυνατότητες αντίδρασης της ελληνικής πλευράς στην αποβίβαση Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα κοντά στην Ιμια.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "χωρίς περιστροφές και χρησιμοποιώντας την στρατιωτική γλώσσα της αλήθειας, ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ναύαρχος Χρ. Λυμπερης αποφάσισε χθες να αποκαταστήσει το πληγέν γόητρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. "Μετά την αποβίβαση των Τούρκων καταδρομέων στη δυτική Ιμια ρωτήθηκε ο αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. πως μπορούμε να αντιδράσουμε και απάντησε οτι υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: α. Αμέσως να διαταχθεί πολεμικό πλοίο να τους προσβάλει με πυρά. β. Με το πρώτο φως να γίνει απο αέρος προσβολή, χρησιμοποιώντας κατάλληλα πυρομαχικά". Και οι δύο προτάσεις του απορρίφθηκαν με το επιχείρημα οτι μπορεί να οδηγούσαν σε σύγκρουση".

    Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Ο αρχιστράτηγος δημοσιοποιεί απόρρητη συνομιλία με την άδεια του κ. Αρσένη, εν αγνοία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Ναύαρχος Λυμπερης 'ξιφουλκεί' κατά του Πρωθυπουργού", ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "ξεσκέπασε τον πρωθυπουργό της ντροπής ο ναύαρχος Λυμπερης. Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες να ανακαταλάβουν τη βραχονησίδα αλλά ο Κωνσταντίνος Σημίτης δεν τόλμησε".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "προκάλεσε σοκ στα επιτελεία του υπουργείου Αμύνης η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α." και αναφέρει οτι "η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας χρησιμοποιούν την τελευταία κρίση στο Αιγαίο για να κάνουν ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "τώρα θεωρείται θέμα ολίγου χρόνου η απομάκρυνση του κ. Λυμπερη απο τη θέση του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. μετά τις επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια αποκαλύψεις" στις οποίες προέβη "στο πλαίσιο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "τορπίλη" στον πρωθυπουργό αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει χθες ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ναύαρχος Χ. Λυμπερης βγάζοντας στον αέρα τα απόρρητα σχέδια για την ανακατάληψη της δυτικής βραχονησίδας στα Ιμια που πρότεινε στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη νύχτα των επιχειρήσεων. Ομως, εξαιτίας της ασύνορης επιπολαιότητας και της απαράδεκτης αφέλειας του ανδρός η 'τορπίλη' έπληξε κυρίως τον ίδιο φανερώνοντας τις τραγικές ελλείψεις στο σχεδιασμό της επιχείρησης, αλλά και τις ακραίες εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ".

    "Πρωτοφανή ενέργεια με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις αποτελεί η δημοσιοποίηση 'εκ παραδρομής' της στάσης του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στο ΚΥΣΕΑ", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [6] Συνεδρίαση ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"χωρίς ουσιαστικές απώλειες για τον πρωθυπουργό πέρασε η χτεσινή δεκάωρη μάχη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δεκάδες βουλευτές άσκησαν κριτική - ορισμένοι έντονη - στους χειρισμούς του ίδιου και των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, αλλά ταυτόχρονα διακήρυξαν οτι στηρίζουν την κυβέρνηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "Εντός των πλαισίων" της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία αποδέχονται και στηρίζουν ήταν η κριτική που ασκήθηκε απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η εξέλιξη της συζήτησης στην ΚΟ οδήγησε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να αισθάνονται ικανοποιημένοι, γιατί η θύελλα που ορισμένοι ανέμεναν δεν ήρθε".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "κριτική απο πολλές πλευρές αλλά και χαμηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική για τους χειρισμούς στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στράφηκε τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά των υπουργών Θ. Πάγκαλου και Γ. Αρσένη. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εμφανίστηκε ευχαριστημένος απο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η κριτική που ασκήθηκε απο τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ήταν σε ανεκτά όρια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "σε κλίμα εντόνου αντιπαραθέσεως διεξήχθη χθες η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - για πρώτη φορά χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου- και ο κ.κ. Σημίτης, Πάγκαλος, Αρσένης δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων απο βουλευτές που διεφώνησαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "μπορεί στη χθεσινή 'ατελείωτη' συνεδρίαση της ΚΟ να μην έγινε η 'σφαγή' που προσδοκούσαν ορισμένοι, όμως η κριτική που ασκήθηκε έφτασε στα όρια ανοιχτής αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη".

    [7] Πτώση ελικοπτέρου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "αμείλικτα ερωτηματικά δημιουργεί η συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού τύπου "ΑΒ 212 ΑSW", το οποίο κατέπεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αξιωματικοί. Εμπειροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζουν την πεποίθηση οτι το ελικόπτερο δεν ήταν δυνατό να συντριβεί απο την πτώση του στη θάλασσα. Το γεγονός οτι η περιοχή στροφείου και καμπίνας είναι ένα "σώμα", τους οδηγεί στο συμπέρασμα οτι το ελικόπτερο δέχθηκε τουρκικά πυρά. Οπως εκτιμούν, μάλιστα, η πτώση προήλθε απο ρουκέτα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του πατέρα του αδικοχαμένου υποπλοίαρχου Π. Βλαχάκου, Δημήτρη οτι "όταν ανασυρθεί το ελικόπτερο θα αποκαλυφθεί οτι η πλευρά που βρισκόταν ο γιος του είναι διάτρητη απο σφαίρες".

    [8] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε στασιμότητα περιέρχεται και πάλι η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, μετά την ακύρωση της επίσκεψης στην περιοχή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν οτι αυτή ακριβώς τη στιγμή, η Γαλλία προτίθεται να παρέμβει αποφασιστικά στο Κυπριακό με στόχο να καταστεί ουσιαστικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ανώτατο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Κλόντ Μαρτέν, επισκέφθηκε "ινκόγκνιτο" την Κύπρο δύο φορές κατά το τελευταίο διάστημα και είχε χωριστές επαφές με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Η γαλλική παρέμβαση γίνεται εν ονόματι της ΕΕ και βάσει της εκτίμησης οτι μόνο μέσα στο πλαίσιο της Κοινότητας είναι δυνατή η πολιτική λύση του προβλήματος. Αιχμή της γαλλικής προσπάθειας είναι η πεποίθηση οτι το μέλλον της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων διασφαλίζεται μόνο στο πλαίσιο της Ενωσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ερωτηματικά, ωστόσο γεννά η στάση του Λονδίνου έναντι της πρόκλησης της Αγκυρας να αυξήσει τις δυνάμεις του Αττίλα, τη νύχτα της κορύφωσης της κρίσης στο Αιγαίο, αφού προβάλλει τον ισχυρισμό οτι "οι στρατιωτικές κινήσεις στα Κατεχόμενα έγιναν σε απάντηση παρόμοιων κινήσεων" στις ελεύθερες περιοχές. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου. Στο μεταξύ, προκλητικά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται και ο Βρετανός λόρδος Φίνσμπεργκ εισηγητής της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος μετά την άφιξή του στην Κύπρο προτίμησε να διανυκτερεύσει στα Κατεχόμενα και να επισκεφθεί την κατεχόμενη Καρπαθία με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού".

    [9] ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η κρίση της Ιμιας και οι αρνητικές επιπτώσεις που είχε στη συνοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάμψει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε μια ρύθμιση του προβλήματος των Σκοπίων με την υιοθέτηση μικτής ονομασίας, όπως είχε δρομολογηθεί κατά την τελευταία συνάντηση της Ν. Υόρκης κατόπιν σχετικών οδηγιών της κυβερνήσεως του κ Α. Παπανδρέου. Ηδη είναι εμφανείς οι πρώτες ενδείξεις σκληρύνσεως της στάσεως των δύο αμέσως εμπλεκομένων μερών, όπως προκύπτει απο τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στα Σκόπια και στην Αθήνα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η αναγνώριση της ΠΓΔΜ απο το Βελιγράδι με την ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' θα αποτελεί πολιτικό και ηθικό λάθος εκτιμά με χθεσινή ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Από ηθικής πλευράς η αναγνώριση αυτή θα σήμαινε 'χαστούκι' στον ελληνικό λαό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΚΣ διότι η ανιδιοτελής φιλία των Ελλήνων επιβεβαιώθηκε σε όλα τα κρίσιμα, πολύ πρόσφατα, γεγονότα της βαλκανικής ιστορίας".

    [10] Ιμβρος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ομάδα Τούρκων επιτέθηκε στον Παναγιώτη Παστραπά, μόνιμο κάτοικο Σχοινουδίου Ιμβρου... Ενας απ' αυτούς τον χτύπησε με ρόπαλο στο βραχίονα και άλλος με το μαχαίρι του έκοψε μέρος απο το άνω χείλος. Την εικόνα αυτή που προκαλεί τον αποτροπιασμό, μεταφέρουν απο την Ιμβρο Ελληνες κάτοικοι του νησιού. Από κει πληροφορηθήκαμε οτι ο αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Νικόλαος Αρχοντώνης, ο οποίος διαμένει στο πατρικό τους σπίτι στους Αγιους Θεοδώρους έχει γίνει στόχος Τούρκων εκβιαστών, οι οποίοι απειλούν ακόμα και τη ζωή του".

    [11] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Επίσημη δικαιολογία για την αναβολή είναι ο πυρετός που εκδήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ήθελε και να ενημερωθεί πρώτα για τη συνεδρίαση της ΚΟ και στη συνέχεια να συναντήσει τον κ. Σημίτη. Πάντως, όπως δικαιολόγησε την αναβολή μέλος της ιατρικής ομάδας "οι πιθανότητες να είχε με τον πρωθυπουργό μια παραγωγική συζήτηση είναι μειωμένες, αφού, λόγω της κατάστασής του ήταν κουρασμένος".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 7 February 1996 - 12:06:11