Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Χάρτες ΗΠΑ - Τουρκίας για Ιμια

  • [4] Ελλάδα - Κύπρος

  • [5] Ιμβρος-καταγγελίες

  • [6] Διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/02/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, η απόφαση ανάληψης απο την κυβέρνηση διπλωματικής εκστρατείας ενημέρωσης των ευρωπαϊκών χωρών, η λήψη μέτρων απο το υπουργείο Εθν. Αμυνας, οι καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Ιμβρο, η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και της Κυβερνητικής Επιτροπής, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υποταγή στο κόμμα. Πρωθυπουργός-υπουργοί χάνουν τις μέρες τους στα κομματικά "όργανα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παρατείνεται η θητεία κατά δύο μήνες. Η ΧΟΥΡΙΕΤ αποκαλύπτει το σχέδιο επίθεσης της Τουρκίας".

    Η ΑΥΓΗ: "Καλλιεργείται πολεμική ατμόσφαιρα. Επιφυλακή στη Θράκη. Επεισόδιο στη Σαμοθράκη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαρωτικός ανασχηματισμός. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί η κυβέρνηση απ' τους πραιτοριανούς της Μιμής που υπονομεύουν συνεχώς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη χώρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Ομολογούν οι Τούρκοι. Χάρτης του 1969 απ'το τουρκικό επιτελείο για την ελληνικότητα της Ιμιας. 'Πόνεσε' τον Λευκό Οίκο το 'όχι' στον Χόλμπρουκ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Και τα νταμάρια της Πεντέλης θα μας ζητήσει τώρα. Που Τανσού το πάς το πράμα;".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβα Σημίτη. Ο Πρωθυπουργός των οβιδιακών μεταμορφώσεων ξαναχτύπησε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απόβαση στο Ωνάσειο. Ο Σημίτης αφήνει την Τσιλέρ και επιτίθεται στον Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ξέσπασε πόλεμος για την Εθνική Τράπεζα. Επίθεση Ακη στον Σημίτη για την επιλογή Καρατζά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λάθος και με τον Χόλμπρουκ. Ματαίωσαν την επίσκεψή του για 'εσωτερική κατανάλωση' και προκάλεσαν έντονη δυσφορία στην Ουάσιγκτον".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διπλωματική εκστρατεία. Ο Σημίτης σε Ρώμη, Βρυξέλλες, Βόννη, Παρίσι, Λονδίνο. Ναυάγησε η επίσκεψη Χόλμπρουκ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θάλασσα τα'κανε ο ...θαυματοποιός. Ναυάγησε η μεσολάβηση Χόλμπρουκ. Επεισόδιο Κακλαμάνη-Βενιζέλου στο Εκτελεστικό".

    ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ αδειάζει το Σημίτη μετά τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ταπείνωση η υποταγή στον ιμπεριαλισμό. Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Στο μεταξύ, τα Γενικά Επιτελεία προχωρούν στην επανεξέταση μέτρων ενίσχυσης των βραχονησίδων αλλά και άλλων ευαίσθητων σημείων σε όλη την επικράτεια. Από στρατιωτικής πλευράς το ΓΕΕΘΑ αύξησε το όριο ετοιμότητας αποδεσμεύοντας ορισμένους απο τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής. Με την εντολή αυτή διοικητές μονάδων δεν χρειάζονται άλλο 'πράσινο φως' για να αντιδράσουν σε τυχόν απόπειρα πρόκλησης. Χθες αύξησε επίσης τον αριθμό των βραχονησίδων πάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν φρουρές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "φόβους για νέο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζουν οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τις συνεχιζόμενες φραστικές προκλήσεις των αξιωματούχων της Αγκυρας. Χθες το πρωί μάλιστα λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα στην περιοχή γύρω απο τη βραχονησίδα Ιμια, όταν μια τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα καταδιώχθηκε επί ώρα απο σκάφος του Λιμενικού Σώματος και παρ' ολίγο - κατά τη διάρκεια των ελιγμών - να συγκρουσθεί με το ελληνικό πλοίο. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι οτι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "θερμή κατάσταση και στο δέλτα του ποταμού Εβρου δημιουργούν οι Τούρκοι. Φθάνουν να πυροβολούν απο την απέναντι όχθη για να εκφοβίσουν τους Ελληνες ψαράδες και να τους απομακρύνουν απο την περιοχή". Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που περιγράφει τις ώρες πριν και μετά την ελληνοτουρκική κρίση και το ρόλο των ΗΠΑ και στο οποίο τονίζεται "αυτό που πιστεύουμε απόλυτα είναι οτι αν δεν είχαμε αναμιχθεί η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί σε πόλεμο, το αποτέλεσμα του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια φοβερή τραγωδία και για τα δύο έθνη". Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει και μια εξυπηρέτηση που πιστεύουν οτι προσέφεραν οι Αμερικανοί στους ηγέτες των δύο χωρών. "Οι διπλωματικές μας προσπάθειες", αναφέρεται χαρακτηριστικά "πρόσφεραν και στις δύο πλευρές μια ειρηνική διέξοδο" και την ευκαιρία, όπως εξηγεί αμερικανική πηγή, να γλυτώσουν απο μια περιπέτεια και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα προκαλούσε καταστροφή και που πιθανότατα θα ενέπλεκε και άλλα κράτη, τα οποία θα εκμεταλλεύονταν την αδυναμία και τη δύσκολη θέση των δύο χωρών".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "επεισόδιο χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα" χαρακτήρισε χθες τη θρασύτατη επίθεση της τουρκικής ακταιωρού το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, εναντίον δύο ελληνικών ψαροκάικων στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μετά την κρίση στα Ιμια, δύο δυσμενή δεδομένα: Πρώτον, η Τουρκία έχει ήδη καταφέρει να κοινοποιήσει διεθνώς τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς του συνόλου των βραχονησίδων του Αιγαίου και δεύτερον, το γεγονός οτι στην πράξη γύρω απο τις νησίδες Ιμια, υπάρχει ουδέτερη ζώνη, η οποία πιστοποιεί πως η περιοχή είναι αμφισβητούμενη. Ταυτόχρονα, ήδη, έχει πέσει στο διπλωματικό παρασκήνιο η αμερικανική ιδέα για τη δημιουργία ανάλογης ζώνης γύρω απο κάθε αμφισβητούμενη απο την Τουρκία νησίδα. Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί είναι η σοβαρότερη μετά απο 1974 και επιβάλλει την προετοιμασία για μια μακρά περίοδο έντασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "με 'πάγωμα' των μεταθέσεων και πιθανώς παράταση της στρατιωτικής θητείας για τους ήδη στρατευμένους απαντά το Ελληνικό Πεντάγωνο στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Επί πρόσθετα το Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) απεφάσισε την παράταση του δόγματος του αρχιστρατήγου για τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ναύαρχο Χρ. Λυμπερη στηρίζοντας έτσι περαιτέρω τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η συνεχιζόμενη κινητικότητα που παρατηρείται στα τουρκικά παράλια καθώς και οι επιπρόσθετες δυνάμεις που αποστέλλει η Αγκυρα με μετακινήσεις απο την περιοχή της Αν. Θράκης δυτικότερα προς τη μεθοριακή γραμμή του Εβρου (μετακίνησαν ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα καθώς και δύο επιλαρχίες αρμάτων Μ48Α5) έχουν ανησυχήσει την Αθήνα η οποία με συγκεκριμένες κινήσεις προσπαθεί να διατηρεί σε ύψιστη ετοιμότητα τις Ενοπλες Δυνάμεις".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει πλέον η τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ Ντενίζ Μπαϊκάλ που έθεσε ανοιχτά θέμα 'Αιγαίου' η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ διεκδικεί νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα. Η Τσιλέρ φέρεται να έχει δηλώσει στο διευθυντή της εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ οτι 'η Τουρκία μέχρι τώρα υποσυνείδητα αποδέχετο οτι τα νησιά του Αιγαίου έμπρακτα ανήκουν στην Ελλάδα. Στο Αιγαίο υπάρχουν χιλιάδες βράχια, νησίδες ακόμα και νησιά στα οποία έχουμε δικαίωμα κι εμείς. Αυτό θα το αλλάξουμε. Θα το θέσουμε με διπλωματική εξόρμηση'. Σύμφωνα με την Τσιλέρ ετοιμάζονται 3.000 φάκελοι για ισάριθμα νησιά μέσω μιας διαδικασίας που έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες απο το τουρκικό αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων μαζί με το ΥΠΕΞ που αποτυπώνουν απο κοινού την κατάσταση των νησίδων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση βρήκε ένα εύσχημο τρόπο που δεν έπεισε όμως κανένα για να υποδείξει στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ οτι δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Αθήνα διακινδυνεύοντας όμως παράλληλα την πρόκληση δυσαρέσκειας στην Ουάσιγκτον. Δυσαρέσκεια η οποία εξεφράσθη και δεν αποκλείεται να έχει συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει οτι για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ούτε ελληνικά ούτε τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της Ιμια. Τον κ. Ρ. Χόλμπρουκ συνάντησε στο Νταβός ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Παπανδρέου και του μετέφερε το 'αντιαμερικανικό' κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα και τελικά ο συνομιλητής του ανακοίνωσε ο ίδιος οτι δεν θα έλθει στην Ελλάδα λόγω φόρτου εργασίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σε επαγρύπνηση βρίσκεται το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και στις υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε έκτακτη γενική συνέλευσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αποφάσισε οτι η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου ενδεχόμενο το οποίο εξεταζόταν την προηγούμενη εβδομάδα, προς το παρόν είναι άσκοπη, ανάλογα όμως με τις εξελίξεις και εάν τελικά καταστεί αναγκαίο θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα η Ομοσπονδία αποφάσισε να ενημερώσει με επιστολές την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές για την ελληνικότητα των βραχονησίδων. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά στην Ουάσιγκτον με πρωτοβουλία του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο οποίος χαρακτήρισε άθλια την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και τόνισε οτι "φθάνουν πια οι υποσχέσεις και όλες ακόμη οι άλλες εξαγγελίες περί ειρήνης, δικαιοσύνης και ισοτιμίας των λαών. Είναι ανάγκη η Αμερική μια που είναι η μόνη εναπομείνασα δύναμη στον κόσμο, να δείξει οτι έχει δύναμη και στις ανθρώπινες και στις ηθικές αξίες και όχι μονάχα σε υπαγορευμένες απο συμφέροντα πολιτικές. Είναι καιρός ν' αλλάξει πορεία που να είναι πιο αξιοπρεπής, πιο αμερικανική, πιο έντιμη και πιο παγκόσμια".

    [3] Χάρτες ΗΠΑ - Τουρκίας για Ιμια

    Το ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει "απόρρητο στρατιωτικό χάρτη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας που εκδόθηκε το 1969 και στο οποίο η Ιμια συμπεριλαμβάνεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες δημοσιεύουν χάρτες της αμερικάνικης αεροπορικής δύναμης (USAF) στους οποίους φαίνεται καθαρά οτι οι δύο βραχονησίδες που αποτελούν το σύμπλεγμα Ιμια βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ίδιο προκύπτει και απο έγγραφο της Αγκυρας στο οποίο καθορίζονται οι περιοχές ελέγχου του FIR Κωνσταντινούπολης. Τα στοιχεία αυτά γνωστά βέβαια σε όσους υστερόβουλα εθελοτυφλούν εις βάρος της Ελλάδας, αλλά άγνωστα στον πολύ κόσμο εκτός Ελλάδος, έχουν τοποθετηθεί και στο Ιντερνέτ (http:/www.hol.gr/Imia)".

    [4] Ελλάδα - Κύπρος

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στη συνέχεια ο κ Κληρίδης θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Θα συναντήσει επίσης και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων πριν απο την επιστροφή του στη Λευκωσία, το Σάββατο. Τον Κύπριο Πρόεδρο θα συνοδεύσουν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Στις συνομιλίες των Αθηνών θα συζητηθεί το εθνικό θέμα, η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη και τα ζητήματα άμυνας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει κυρίως θέματα πολιτικής άμυνας αλλά και θέματα σχετικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου ύστερα απο τις εμπειρίες που η Κύπρος απεκόμισε κατά την τελευταία περιπέτεια με την κρίση στη βραχονησίδα Ιμια".

    [5] Ιμβρος-καταγγελίες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη χθεσινή καταγγελία του προέδρου της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαυριανού Γραφιαδέλλη οτι "τρεις μήνες τώρα τα όργανα του τουρκικού καθεστώτος μπαίνουν νύχτα στα σπίτια των ελάχιστων, λεοντόκαρδων, Ελλήνων γερόντων που απόμειναν στην Ιμβρο και την Τένεδο. Τους χτυπούν με ρόπαλα. Τους ληστεύουν. Τους βασανίζουν. Τους απειλούν. Προσπαθούν να τους διώξουν απο 'κει...".

    "Την αφαίρεση των ελληνικών ιδιοκτησιών της Ιμβρου μεθοδεύει η Αγκυρα καταγγέλλει ο Αλέκος Αλαβάνος. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε κατά τη σύνταξη κτηματολογίου στο νομό Καλλίπολης της Τουρκίας όπου περιλαμβάνεται η Ιμβρος προβλέπεται οτι οι ιδιοκτήτες ή αντιπρόσωποί τους οφείλουν κατά την ημέρα της απογραφής να παρίστανται στην προς απογραφή ιδιοκτησία έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλιώς η έκταση δεσμεύεται. Ομως οι ελληνικής καταγωγής τουρκικής ή άλλης υπηκοότητας δεν μπορούν να βρίσκονται επί τόπου. Επίσης η Τουρκία κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης δεν συνέστησε ως όφειλε την 'ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη εκ τοπικών στοιχείων' που θα πιστοποιούσε τις ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι ιδιοκτησίες",γράφει η ΑΥΓΗ.

    [6] Διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "δυναμική στροφή της εθνικής μας πολιτικής προς την ΕΕ για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων μετά τις προκλητικές διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών απο την Αγκυρα, εξήγγειλε χθες ο Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η χώρα μας αυτοαπομονώθηκε απο τους εταίρους της επικρίνοντας εμμέσως την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ανακοίνωσε επίσης πολλές επισκέψεις δικές του και υπουργών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ για τις ελληνικές θέσεις θα επιδιώξει άμεσα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό τόσο δικές του όσο και του υπουργού Εξωτερικών και άλλων μελών της κυβέρνησης. Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε χθες ασχολήθηκε επίσης με την αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας και τον καλύτερο συντονισμό τους. Ο Πρωθυπουργός εκτός απο την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί άμεσα τη Ρώμη, λόγω της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, τις Βρυξέλλες, τη Βόννη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Θα πραγματοποιήσει επίσης επισκέψεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας ενώ στις 16-17 του μήνα θα συναντηθεί με το Συμβούλιο Αποδήμων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη. Επισκέψεις στη Μόσχα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ενώ για τις τουρκικές προκλήσεις θα ενημερώνουν όλοι οι υπουργοί με κάθε ευκαιρία τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό και στους διεθνείς οργανισμούς να υποβάλουν Διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις εξηγώντας συγχρόνως τις ελληνικές θέσεις. Αποφασίστηκε επίσης να εμποδιστεί η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και να εξεταστεί η συνολική θέση μας στα κοινοτικά όργανα έναντι της Τουρκίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 6 February 1996 - 10:21:24