Compact version |
|
Sunday, 17 November 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/01/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/01/1996ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Σχέσεις κυβέρνησης - κόμματος[3] Ελληνοτουρκικά[4] Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας[5] Δολοφόνος γυναικών[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 26/01/1996 (ΑΠΕ)Οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, η άμεση ελληνική αντίδραση στην αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας για την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες Ιμια, το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ΠΓΔΜ απο το Βελιγράδι ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η σύλληψη 22χρονου ο οποίος εμφανίζεται να έχει δολοφονήσει δυο γυναίκες ο οποίος στη συνέχεια τεμάχιζε τα θύματα του είναι οι δημοσιογραφικοί άξονες του σημερινού τύπου. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγή Λιάνηδων. Ολα τα άπλυτα στη φόρα μέσω περιοδικών. Πόλεμος με αγωγές και μηνύσεις" ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γιατί τις πριόνιζα. Συγκλονιστική ομολογία του δράκου. Πως δρούσε, γιατί σκότωνε" Η ΑΥΓΗ: "Δύσκολη συμβίωση. Κυβέρνηση και Εκτελεστικό υπό την εποπτεία Παπανδρέου. Ο Ανδρέας εξουσιοδότησε μέχρι νεωτέρας το Σημίτη για την Κοινοβουλευτική". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σταμάτησε το σκάνδαλο κ. Σημίτη. Αρκετά έφαγαν η Μιμή, ο Λιβάνης και ο Κατσιφάρας". ΕΘΝΟΣ: "Σημίτης: εγώ κάνω κουμάντο. Μήνυμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους οτι δεν θα ανεχθεί κηδεμονία". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Ο Σημίτης τα ρίχνει στο κόμμα. Ανοικτή, πλέον, η σύγκρουση μεταξύ τους". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δράκος με πριόνι". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δήμιος 10 γυναικών. Ανατριχιαστική ομολογία απο το νεαρό με το πριόνι". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ξαφνικό αγκάθι με Σερβία. Σπεύδει η κυβέρνηση να προλάβει αναγνώριση 'Μακεδονίας'." Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διαφαίνεται εκεχειρία κυβέρνησης-κόμμματος". Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρωτοφανή εγκλήματα. Πάγωσε η Ελλάδα απο τον 22χρονο μακελάρη των ιεροδούλων". ΤΑ ΝΕΑ: "Πρώτη η Αθήνα σε ρύπους, σύμφωνα με έρευνα σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις". ΝΙΚΗ: "Τέσσερις όροι του ΠΑΣΟΚ στο Σημίτη για εξάντληση της τετραετίας, να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά θέματα και να επιτευχθεί ανάπτυξη με κοινωνική πολιτική". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαχητικό πλαίσιο για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Αγωνιστικό συλλαλητήριο για την 1η Φλεβάρη αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
[2] Σχέσεις κυβέρνησης - κόμματοςΟ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε τη συγκατάθεσή του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για σύγκληση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, γράφουν οι εφημερίδες. Νίκη στα σημεία σε βάρος των "κομματικών" πέτυχε χθες ο κ Σημίτης γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ημέρα με την ημέρα επιβεβαιώνεται οτι ολόκληρη κυβέρνηση και όχι μόνο ο Πρωθυπουργός σύρονται απο τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα απο το ΕΓ, το οποίο επιβάλει απόψεις, θέσεις και στην ουσία κυβερνά, ισχυρίζεται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Βασανιστική είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου συνύπαρξης στο ΠΑΣΟΚ καθώς κάθε μέρα ο πρωθυπουργός και το ΕΓ έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα θεσμικά και πολιτικά προβλήματα, γράφει η ΑΥΓΗ. Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαμηνύοντας προς τους εσωκομματικούς του αντίπαλους οτι δεν είναι διατεθειμένος να λειτουργεί υπό περιορισμούς ενώ στη συνάντηση που είχε χθες με τον Κώστα Σκανδαλίδη καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας κυβέρνησης - κόμματος, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Η πρώτη μετωπική σύγκρουση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου σημειώθηκε χθες διαμορφώνοντας ακόμα πιο ασταθές το σκηνικό για το νέο πρωθυπουργό μια εβδομάδα μόλις μετά την εκλογή του, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι με οδηγίες του Εκτελεστικού θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και σε δήλωση του Μ. Εβερτ σύμφωνα με τον οποίο το κυβερνητικό αλαλούμ δικαιώνει τη ΝΔ. Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές οτι αυτός θα έχει τον πρώτο ρόλο και οι "προεδρικοί" έφεραν προφορική εξουσιοδότηση του Ανδρέα να συγκαλεί ο πρωθυπουργός, όποτε θέλει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Διαφαίνεται εκεχειρία κυβέρνησης-κόμματος χωρίς όμως διάθεση υποχώρησης της μιας ή της άλλης πλευράς εκτιμά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο πρωθυπουργός μπορεί να συγκαλεί την ΚΟ-διαλύονται τα σύννεφα με "πράσινο" απο Ανδρέα, γράφει ο ΛΟΓΟΣ. Εντονα και με αιχμές κατά στελεχών αντέδρασε ο κ. Σημίτης στις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν απο την πλευρά του κόμματος όσον αφορά το δικαίωμα σύγκλησης της ΚΟ γράφουν ΤΑ ΝΕΑ προσθέτοντας οτι το θέμα πάντως φαίνεται να ξεπερνιέται, μετά τη σχετική εξουσιοδότηση που έδωσε χθες του πρωί δια του κ. Λιβάνη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου στον πρωθυπουργό αλλά και τη συζήτηση που είχε ο κ. Σημίτης με τον Γραμματέα της ΚΕ Κώστα Σκανδαλίδη όπου και καθορίστηκαν οι γενικοί άξονες των σχέσεων κυβερνησης-κομματος. Η παρέμβαση του Α. Παπανδρέου αποδείχθηκε καθοριστική και στο θέμα της σύγκλησης της ΚΟ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε την εξουσιοδότηση του προς τον πρωθυπουργό για τη σύγκληση της ΚΟ του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου γράφει η ΝΙΚΗ. Επίδειξη δύναμης απο τον Κώστα Σημίτη με σαφείς τις διαθέσεις του να ελέγξει πλήρως τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
[3] ΕλληνοτουρκικάΑντικείμενο του ελληνικού Τύπου αποτελεί και η ομολογία - σοκ της Αγκυρας, η οποία με δήλωσή της αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων Ιμια. Πάλι προκαλεί η Αγκυρα και οι Τούρκοι θέλουν κι άλλα νησιά, σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει δήλωση του Προέδρου της ΝΔ στην οποία αναφέρεται οτι τεράστιους εθνικούς κινδύνους έχει δημιουργήσει για τη χώρα η περίοδος της ακυβερνησίας όπως αποκάλυψε η νέα τουρκική αυθαιρεσία στο Αιγαίο. Σχέδιο για ευρύτερη αποσταθεροποίηση στο Αιγαίο μπορεί να υποκρύπτει η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει θέμα διεκδίκησης των βραχονησίδων Ιμια στα ανοιχτά της Καλύμνου, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Υπερβολικός ήταν ο θόρυβος για τη βραχονησίδα Ιμια, εκτιμά η ΑΥΓΗ. Σχέδιο για το Αιγαίο είναι η πρόκληση της Τουρκίας ,επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ. Στόχος τα Δωδεκάνησα και η ΜΙΤ "έστησε" το θέμα με την ελληνική βραχονησίδα, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, προσθέτοντας οτι όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές η υπόθεση με το νησάκι Ιμια θα έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση δε θεωρεί "νοητές τις αμφισβητήσεις του εθνικού χώρου" και γι αυτό αντέδρασε με διάβημα προς την Αγκυρα που επιχείρησε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή των Δωδεκανήσων στη βραχονησίδα Ιμια γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ελληνικό έδαφος η Ιμια, βάσει των διεθνών συνθηκών, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτοντας οτι το υπουργείο Αμυνας διέταξε τη λήψη αυξημένων μέτρων επιτήρησης. Το ναυάγιο στην Ιμια ήταν στημένο, γράφει ο ΛΟΓΟΣ ενώ υπήρξε αποφασιστική απάντηση της κυβέρνησης στην τουρκική πρόκληση. Προσχεδιασμένες είναι οι προκλήσεις της Αγκυρας η οποία κάθε φορά που οι Τούρκοι έχουν εσωτερικά προβλήματα δημιουργούν εντάσεις στο Αιγαίο επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ. "Προσάραξαν" τα σχέδια των Τούρκων στην Ιμια, γράφει η ΝΙΚΗ. Για πρώτη φορά η Αγκυρα διεκδικεί ευθέως ελληνικό έδαφος τη βραχονησίδα Ιμια, ανατολικά της Καλύμνου, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
[4] Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της ΜακεδονίαςΗ εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" γράφει οτι η Σερβία προτίθεται να αναγνωρίσει τη χώρα με το όνομα "Μακεδονία", γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες. Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι προσπάθεια να πείσει τους Ελληνες πως μένει αμετακίνητη στη θέση της για το Σκοπιανό, καταβάλει η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου στο ΥΠΕΞ. Διάβημα για τα Σκόπια θα κάνει στο Βελιγράδι η Ελλάδα και παραστάσεις προς την Ουάσιγκτον για πίεση στη Σερβία η οποία ετοιμάζεται ν' αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως "Μακεδονία", γράφει το ΕΘΝΟΣ. Σε τεντωμένο σκοινί δεν αποκλείεται να βρεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι ελληνοσερβικές σχέσεις καθώς τρίτες χώρες με επικεφαλείς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ εκβιάζουν το Βελιγράδι να αναγνωρίσει τα Σκόπια και μάλιστα με το όνομα "Μακεδονία", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ελληνική προειδοποίηση στο Βελιγράδι οτι ενδεχόμενη αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα διαταράξει τις τόσο στενές ελληνοσερβικές σχέσεις, έγινε χθες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η κίνηση της Αθήνας προς το Βελιγράδι είναι αποτρεπτική, μετά την αναμενόμενη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων απο τη Σερβία σύμφωνα με τη συμφωνία του Ντέητον. Η Αθήνα υπενθύμισε στο Βελιγράδι τις πρόσφατες φιλικές χειρονομίες της μια απο τις οποίες είναι και η έκδοση του καταζητούμενου Σέρβου Ντάρκο Ασάνιν με συνέπεια το Βέλγιο να εγκαλέσει την Ελλάδα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ακόμη δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που ωθούν το Βελιγράδι να προχωρήσει σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" και οτι επικρατεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη είναι η ελληνική πλευρά απο τις πληροφορίες που έχουν φθάσει στο ελληνικό ΥΠΕΞ και οι οποίες φέρουν τη Γιουγκοσλαβία να είναι έτοιμη για αναγνώριση των Σκοπίων ως δημοκρατία της Μακεδονίας, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.
[5] Δολοφόνος γυναικώνΚοινό θέμα των εφημερίδων αποτελεί η περίπτωση του 22χρονου Αντώνη Δαγλή ο οποίος ομολόγησε δύο ανθρωποκτονίες σε βάρος ιεροδούλων, οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονιών και ισάριθμες ληστείες γυναικών στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα. Ο δράστης με πρωτοφανή κυνικότητα ομολόγησε οτι σκότωσε και έκοψε σε κομμάτια την ιερόδουλο Ελένη Παναγιωτοπούλου, προκειμένου να προκαλέσει γρηγορότερη αποσύνθεση του πτώματος, στη συνέχεια έβαλε τα κομμάτια σε σακούλα και τα έριξε στη θάλασσα, στην περιοχή της Τραγάνας Φθιώτιδας. |