Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [3] Ορκωμοσία Κυβέρνησης

  • [4] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την πρώτη συνεδρίασή του, οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων και οι θέσεις της Αντιπολίτευσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πυρ ομάδων κατά Σημίτη. ΝΔ: είστε συνέχεια των αποτυχόντων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ιδια γεύση. Ατολμος ο Σημίτης. Η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική. Ομαδικά πυρά στο νέο πρωθυπουργό".

    Η ΑΥΓΗ: "Κυβέρνηση ισορροπιών. Τη Δευτέρα οι προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη στη Βουλή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τορπίλη Μιμής κατά Βάσως. Χαλκευμένο υλικό και κατασκευασμένες αθλιότητες διοχετεύθηκαν και πάλι απο τη Δήμητρα Λιάνη σε περιθωριακό περιοδικό".

    ΕΘΝΟΣ: "Τα πρώτα μέτρα: 50 δις για αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις. Ετοιμος ο ΟΤΕ για να μπει στο Χρηματιστήριο. Πτώση επιτοκίων στο 13,5 % στο τέλος του μήνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δύσκολο το κυβερνητικό σταυρόλεξο. Κάθετα και οριζόντια τα μεγάλα προβλήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απολογία στα 'καπετανάτα'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φαρμάκι για το Σημίτη. Πρεμιέρα με καρφιά απο 13 υπουργούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εργασιοθεραπεία. Σημίτης: τακτικά υπουργικά συμβούλια, κυβερνητική επιτροπή, παρουσία στη Βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τέσσερις δεσμεύσεις. Ο κ Σημίτης όρισε ως προτεραιότητες τη δημιουργία κοινωνικού κράτους, την επανατοποθέτηση του ρόλου της Ελλάδας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξεκίνημα με αιχμές. Σημίτης: ταυτότητά μας το ύφος και το ήθος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "10 τομές και 10 αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση".

    ΝΙΚΗ: "Υπουργοί Εργασίας η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης. Κ. Σημίτης: τελείωσαν τα λόγια, ώρα για δουλειά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΣΕΒ: νέα εποχή αδιαλλαξίας. 'Αυξήσεις' μισθών 4,5 % προτείνουν οι βιομήχανοι για το 1996".

    [2] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό δελτίο."Εγινε βρογχοσκόπηση, η οποία δεν έδειξε ενδοβρογχική βλάβη - συνεχίζει. Ο πρόεδρος είναι απύρετος και δεν εμφανίζει στοιχεία λοιμώξεως. Η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται περιοδικά". Οι θεράποντες γιατροί του πρώην πρωθυπουργού εξετάζουν τη δυνατότητα επιστροφής του στην Εκάλη, ενώ παράλληλα συζητείται και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, όταν βεβαίως το επιτρέψει η πορεία της υγείας του".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η καλύτερη ίσως ημέρα απο τότε που ο Αν. Παπανδρέου εισήλθε στο ΩΝΑΣΕΙΟ, ήταν η χθεσινή. Η υγεία του βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά και όλα δείχνουν οτι οι ελπίδες των θεραπόντων ιατρών, για εξιτήριο στις αρχές του άλλου μήνα δεν είναι εκτός πραγματικότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "ήταν καλές οι εξετάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η γενική κατάστασή του χθες ήταν καλή. Ηταν απύρετος και ευδιάθετος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς του στις ΗΠΑ με πιθανή ημερομηνία τη 10η Φεβρουαρίου".

    [3] Ορκωμοσία Κυβέρνησης

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "ο πρωθυπουργός θα προωθήσει 10 αλλαγές: θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση μια ολιγομελής 'επιτροπή'. Θα επαναφέρει την ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή. Θα είναι μικρότερη η φρουρά του και γενικώς επιθυμεί να μην ακολουθεί αυστηρά το πρωτόκολλο. Το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι 'το κεντρικό σημείο αναφοράς της δράσης του' αλλά πολλές φορές θα πηγαίνει στο γραφείο του στη Βουλή. Θα προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βασίζεται στην πρόταση των 40 βουλευτών που είχαν καταθέσει στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Μια κρίσιμη αλλαγή που προτίθεται ακόμη να προωθήσει θα αφορά τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Θα προτείνει αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, με τις οποίες θα εδραιώνεται περισσότερο ο ρόλος του βουλευτή και θα αναβαθμίζονται οι διακομματικές, κοινοβουλευτικές επιτροπές. Προτίθεται να δώσει απάντηση με ολοκληρωμένο νομοσχέδιο - ή μέσα απο την Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής - στις προτάσεις των άλλων κομμάτων για το θέμα του 'πόθεν έσχες' των βουλευτών και των οικονομικών των κομμάτων. Οι θέσεις του είναι να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και ο έλεγχος να έχει αναδρομική ισχύ. Ενας άλλος τομέας θα είναι ο συχνός απολογισμός δουλειάς των υπουργών. Τέλος εξετάζει προτάσεις για μια μελλοντική αναβάθμιση και της κυβέρνησης με την ύπαρξη μονίμων υφυπουργών στα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Εξωτερικών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε μια νέα εποχή, πρωτόγνωρη για τον πολιτικό βίο, εισήλθε απο χθες η χώρα. Η ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη είναι βέβαιο οτι θα αποτελέσει σταθμό για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής. Κόντρα στα σημεία των καιρών, στην κρίση, την παρακμή και τα σκάνδαλα ο Κ. Σημίτης εισάγει ένα νέο ήθος στην πολιτική και στις σχέσεις του πολίτη με την εξουσία. Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και όμως φάνταζε ως τώρα άπιαστο όνειρο: Να είναι σοβαρή, να λειτουργεί και να αποσκοπεί μόνο στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι βέβαιο οτι ο Κ. Σημίτης και όλα τα μέλη της κυβέρνησής του θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να βγει ο τόπος απο τη βαθύτατη κρίση".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "η εμμονή στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος παράλληλα με την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης η έμφαση στην έννοια του κοινωνικού κράτους, η επανατοποθέτηση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια (ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον τομέα αυτό με μια διπλωματική επίθεση, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο νέος πρωθυπουργός για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί τόσο στη Γηραιά Ηπειρο, όσο και στη Βαλκανική), καθώς και η αναβάθμιση των θεσμών αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού. Παραλληλα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει αυξήσεις στις χαμηλές συνάξεις, επίσπευση της εισαγωγής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, πτώση των επιτοκίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της διαπιστώνει οτι "πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ στρέφονται ήδη προς το ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή του πρωθυπουργού. Ομως η πρόκληση με την κυβέρνηση Σημίτη δεν είναι μόνο να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ούτε η πρόκληση είναι μόνο να χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια προς όφελος των ασθενέστερων. Η πραγματική πρόκληση είναι να χρησιμοποιήσει ο νέος πρωθυπουργός ως εκπρόσωπος της Ελλάδας το κύρος και την αξιοπιστία του στην Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία για περισσότερη αντιπροσωπευτικότητα. Αυτός είναι σήμερα ο αγώνας στην πολιτική, γιατί αυτό είναι το γήπεδο. Τον αγώνα αυτό, που κήρυξε ο Α. Παπανδρέου στις Κάνες πρέπει να διεξαγάγει ο Κώστας Σημίτης. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνηση δεν πρέπει να τον ξεχάσουν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με το τρίπτυχο 'συλλογικότητα - ήθος - διάλογος' παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το επιδιωκόμενο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησής του, που η πιο εντυπωσιακή πλευρά της είναι όπως είχε προαναγγείλει η "ΑΥΓΗ", το Σάββατο, η μη συμμετοχή προσώπων του 'προεδρικού περιβάλλοντος'. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση φέρει τη σφραγίδα των εσωκομματικών ισορροπιών. Αχίλλεια πτέρνα της κυβέρνησης ενδέχεται να αποδειχθεί η αδύνατη (και πάντως αρκετά παραδοσιακή) ηγεσία των υπουργείων που θα σηκώσουν το βάρος του κοινωνικού προφίλ - ο κ Γιαννόπουλος στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Πεπονής στο υπουργείο Υγείας. Αποτελεί άραγε ομολογία των περιορισμένων δυνατοτήτων που επιτρέπει η αδιατάρακτα συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική για άσκηση κοινωνικής πολιτικής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι είναι "δεδομένο το ουσιαστικό περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σημίτη, την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή, αφού ήδη χθες είχαμε πλήθος επαναλήψεων ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίζει την ήδη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα να την εντείνει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ορκωμοσία του ομολόγησε οτι είναι αιχμάλωτος των φατριών και των οπλαρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ονομαστικά γιατί κάποιοι δεν υπουργοποιήθηκαν αφήνοντας να εννοηθεί οτι σύντομα θα γίνουν αλλαγές στον κυβερνητικό σχηματισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "ίσως σύντομα να υπάρξουν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις απο τους 'προεδρικούς'. Αρκετοί οι δυσαρεστημένοι και ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η στάση αναμονής τους. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κομματικό μηχανισμό κάθε άλλο παρά σε καλό επίπεδο βρίσκονται. Στα εθνικά θέματα τα μεγάλα Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ελληνοαλβανικές... δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τον Κώστα Σημίτη το κυβερνητικό έργο του οποίου αποτελείται απο .οριζόντια και κάθετα προβλήματα. Ο κ. Σημίτης θα πρέπει να αποδείξει οτι είναι καλός σταυρολύτης".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "την απόφασή τους να συνεχίσουν την πολεμική κατά της κυβερνήσεως Σημίτη κατέστησαν σαφή αρκετοί απο τους προεδρικούς και τους κομματικούς, κατά τη χθεσινή παράδοση και παραλαβή των υπουργείων. Οι αιχμές εναντίον του νέου πρωθυπουργού έχουν σημασία γιατί γίνονται την ημέρα της ορκωμοσίας της κυβερνήσεως και αποκαλύπτουν την πρόθεση των αντιπάλων προς τη νέα κυβέρνηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οσοι άρχισαν χθες χαράσσουν και τα όρια που τους χωρίζουν απο τους φερόμενους εκσυγχρονιστές αλλά και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να μην χάσουν τα ευεργετήματα της εξουσίας που είχαν επί Παπανδρέου".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "εν μέσω συμπληγάδων φαίνεται πως θα διέλθει η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που απο χθες αρχίζει να μετράει το βίο της. Οι διαφωνίες των εκτός αλλά και οι διαθέσεις αυτονόμησης ορισμένων εκ των εντός, συνιστούν τα δύο πιο σοβαρά εμπόδια που ο πρωθυπουργός θα κληθεί να ξεπεράσει προκειμένου η κυβέρνησή του να βαδίσει απρόσκοπτα προς την υλοποίηση των στόχων της. Των προβλημάτων αυτών έχει άμεση επίγνωση ο νέος πρωθυπουργός γι αυτό και προσπαθεί επειγόντως να 'κλείσει' τα 'μέτωπα' που 'άνοιξαν' ή υπάρχει κίνδυνος να 'ανοίξουν', έτσι ώστε αυτές οι τριβές να μην εξελιχθούν σε ανυπέρβλητα εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "η υπό τον κ. Κ. Σημίτη κυβέρνηση που ορκίσθηκε χθες διαθέτει - λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που υφίστανται στο ΠΑΣΟΚ - αρκετά θετικά στοιχεία προκειμένου να διαμορφώσει μια καλύτερη εικόνα έναντι εκείνης της πρώτης διετίας της κυβερνητικής θητείας. Το βασικότερο απο τα στοιχεία αυτά είναι η πρόθεση ρήξεως με το πρόσφατο παρελθόν η οποία μπορεί να μην διακηρύσσεται κραυγαλέα αλλά γίνεται σαφέστατα αντιληπτή απο τη σύνθεση της νέας κυβερνήσεως και απο το νέο ύφος και ήθος εξουσίας που επιδιώκει να επιβάλει ο κ. Σημίτης. Υπό τα δεδομένα αυτά η ρήξη με το πρόσφατο παρελθόν που επιχειρεί ο νέος πρωθυπουργός συνιστά πρωτίστως ενδοκομματική σύγκρουση της οποίας η έκβαση δεν μπορεί να προδικασθεί. Για τον ίδιο λόγο η ορκισθείσα χθες κυβέρνηση δεν δικαιούται να διεκδικεί περίοδο χάριτος, η οποία δίδεται μόνο απο το λαό και καθ' όσον παραμένει νωπή η εκλογική ετυμηγορία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει οτι "η νέα κυβέρνηση του κ. Σημίτη αποτελεί συνέχεια ένα φαινομενικό εξωραϊσμό της προηγούμενης. Στην πραγματικότητα θα αποδειχθεί ακόμα χειρότερη απο την προηγούμενη καθώς θα λείπει και η χαρισματική φυσιογνωμία του Α. Παπανδρέου. Το δυστύχημα είναι οτι η βεβαία αποτυχία της νέας κυβέρνησης θα οδηγήσει μοιραία σε αδιέξοδο τη χώρα. Για αυτό η Ελλάδα σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια των πειραματισμών του Κ. Σημίτη, του Α Τσοχατζόπουλου, του Γερ. Αρσένη ή οποιουδήποτε άλλου. Ας μας εγκαταλείψουν συλλογικά. Αυτή θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο έθνος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "στη χθεσινή του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ και κορυφαία στελέχη επανέλαβαν την κατηγορηματική θέση οτι δεν θα δοθεί περίοδο χάριτος και πίστωση χρόνου στο κυβερνητικό σχήμα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχεια μιας αποτυχημένης κυβέρνησης".

    "Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Κώστα Σημίτη" τονίζει ο διεθνής Τύπος, "με πρώτη τη Βόννη, η οποία επικροτεί τη σύνθεση της κυβέρνησης της Αθήνας", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "στο 'παιχνίδι' που προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία για το Κυπριακό, επιχειρεί να 'παίξει' η Βρετανία η οποία κατέθεσε προς συζήτηση την ιδέα για τη δημιουργία 'ομάδας επαφής' που θα βοηθήσει στην προώθηση και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 23 January 1996 - 10:26:41