Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Νέα Κυβέρνηση

  • [3] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [5] Ελλάδα -ΠΓΔΜ

  • [6] Κυπριακό

  • [7] Συνέντευξη ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, το παρασκήνιο που προηγήθηκε και τα προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση Βρυξελλών. Παλιοί υπουργοί με νέο ένδυμα. Ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί. Στο περιθώριο οριστικά η "αυλή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "'Τέρας' η κυβέρνηση. Καθαρό προϊόν συμβιβασμού. Υπερ-υπουργός η Βάσω. Λεπίδι στους 'προεδρικούς'. Οργή απο Χαραλαμπόπουλο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεβρόμισε η χώρα απο τους Μιμίκους. Νυχτερινή σύσκεψη "αυλικών" με τη Δήμητρα Λιάνη στο Ωνάσειο".

    ΕΘΝΟΣ: "Γιατί έμεινε έξω η 'αυλή'. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα κατάφερε χωρίς να ανοίξει μύτη. Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση υπό τον Κώστα Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κακή αρχή. Διέψευσε την ελπίδα. Υπετάχθη στους "οπλαρχηγούς" του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση αυτοκτονίας. Διμέτωπο αγώνα αρχίζει η ομάδα Σημίτη με αυλικούς - κόμμα. Εμφύλιος σπαραγμός ενόψει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ολοι πλην προεδρικών. Κυβέρνηση όλων των τάσεων αλλά με τομή σε πρόσωπα-νοοτροπία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ενωτικό ξεκίνημα Σημίτη. Φεύγουν 28, μπαίνουν 17. Εκτός οι προεδρικοί".

    ΝΙΚΗ: "Κυβέρνηση σύνθεσης με όρους Τσοχατζόπουλου-Αρσένη. Σχήμα εμπιστοσύνης παρουσίασε ο Κώστας Σημίτης. Εκτός οι 'προεδρικοί' και οι κεντρώοι".

    [2] Νέα Κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "ο Κώστας Σημίτης τήρησε τελικά τις ισορροπίες σχηματίζοντας κυβέρνηση όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια 'τολμηρή' κίνηση. Απομάκρυνε απο την κυβέρνηση τα πρόσωπα που ήταν γνωστά είτε με το επίθετο 'προεδρικοί' είτε εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο λεγόμενο "περιβάλλον της Εκάλης".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "τη δραστική αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σταθερά στο ναδίρ τον τελευταίο χρόνο, επιχειρεί με τη νέα κυβέρνηση ο νέος πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος μεταξύ άλλων οτι τα δυσμενή δεδομένα τα οποία συνοδεύουν τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που κληρονομεί δεν επιτρέπουν θεαματικές κινήσεις παρά τη σαφή διαμόρφωση ενός γενικότερου κλίματος αποδοχής που συνόδευσε την ανάδειξή του στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας. Υπ' αυτή την έννοια λοιπόν κινείται σε πρώτη φάση σε επίπεδο συμβολισμού, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει την υιοθέτηση μιας διαμετρικά αντίθετης αντίληψης στον τρόπο άσκησης της εξουσίας με την ενίσχυση των θεσμοθετημένων διαδικασιών στη λήψη των κορυφαίων αποφάσεων, αλλά και στην καθημερινή διαχείριση. Ασφαλώς ο κ. Σημίτης κέρδισε τις εντυπώσεις κάνοντας χθες την πρώτη του κίνηση στην πολιτική σκακιέρα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν οτι "το τελικό αποτέλεσμα είναι οτι η δοκιμασία ξεπεράστηκε δίχως καθυστερήσεις και τραυματικές συγκρούσεις. Εξασφαλίζεται μια συνολική έκφραση του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ελπίδες για τη σταθερότητα του νέου σχήματος. Και τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "ο κ Σημίτης κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τα αισθήματα δυσαρέσκειας τοποθετώντας στο ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο εκπροσώπους όλων των τάσεων απο το τριχοτομημένο ΠΑΣΟΚ. Ο κ Σημίτης θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα αλλά θα έχει μια μακρά περίοδο χάριτος".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "το στοίχημα του Κώστα Σημίτη ήταν υπό όρους. Αυτούς τους οποίους έθεσαν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γερ. Αρσένης. Είναι οι υπουργοί που όρισαν ως ένα βαθμό τους κανόνες του παιχνιδιού ώστε να διαφυλαχτεί η ιστορικότητα του ΠΑΣΟΚ. Ετσι το νέο κυβερνητικό σχήμα καταγράφει μια τάξη ισορροπιών απο την οποία προκύπτει ως συνέχεια μια σύνθεση των αντιθέτων. Ορισμένοι υπουργοί έφυγαν άλλοι μετακινήθηκαν και ορισμένοι παρέμειναν. Εκτός παιχνιδιού οι "προεδρικοί" και οι κεντρώοι".

    "Κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών" χαρακτηρίζει το νέο κυβερνητικό σχήμα η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνοντας ωστόσο οτι "οι κινήσεις του προέδρου της ΝΔ με την εκλογή του νέου πρωθυπουργού προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται πως "την έγκριση των Βρυξελλών πήρε ο νέος πρωθυπουργός κ Κ Σημίτης για τα καίρια υπουργεία αλλά αυτό δεν πρόκειται να αμβλύνει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και την αναμέτρηση με τους κομματικούς και τους συνδικαλιστές πίσω απο τους οποίους κρύβεται το περιβάλλον της Εκάλης. Το μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Σημίτη είναι οι πραγματικοί μηχανισμοί της εξουσίας και της παραεξουσίας των οποίων επικάλυψη είναι ο κρατικός μηχανισμός".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "νέο γύρο, ακόμα πιο άγριο και απρόβλεπτο, στον εσωκομματικό εμφύλιο του ΠΑΣΟΚ προοιωνίζεται το κυβερνητικό σχήμα που συγκρότησε ο κ. Κ. Σημίτης και πρόκειται να ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν οτι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πολεμηθεί άγρια κι εκ των έσω καθώς δεν ικανοποιεί καμιά πλευρά πλην εκείνης του κ. Σημίτη (και όχι ολόκληρης) με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική αυτοκτονία του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "ο κ Σημίτης είχε δύο επιλογές: να γίνει ο πρώτος ηγέτης της μεταπαπανδρεϊκής εποχή ή να γίνει απλώς ο συνεχιστής της πιο άσχημης παπανδρεϊκής περιόδου. Είτε απο αδυναμία είτε απο "άγνοια" επέλεξε το δεύτερο. Από σήμερα είναι καταδικασμένος να συναποφασίζει με περισσότερα απο ένα κέντρα και να ελέγχεται χωρίς τη δυνατότητα να ελέγχει. Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα δύσκολα και τα επώδυνα, όχι για τον κ. Σημίτη που δεν είναι παρά ένας μεταβατικός πρωθυπουργός, αλλά για τη χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "ο νέος πρωθυπουργός απέδειξε οτι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα παραμένοντας όμηρος των εσωκομματικών του αντιπάλων και επικεφαλής σε μια τριχοτομημένη κυβέρνηση. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι οτι το κυβερνητικό σχήμα είναι σχετικά ολιγομελές τουλάχιστον για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι απο το 1980 (με εξαίρεση τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα, στην περίοδο 1989-90) έχει εμφανισθεί κυβέρνηση σαράντα μελών, κάτι που χθες σχολιαζόταν ευμενώς".

    [3] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι παρουσίασε "αισθητή βελτίωση η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Χθες ήταν καλύτερα, περπάτησε το πρωί για μια ώρα περίπου και κάθισε στην καρέκλα του γραφείου στο δωμάτιο της κυρίας Λιάνη. Πιθανή έξοδος του κ Α Παπανδρέου απο το νοσοκομείο και επιστροφή του στην Εκάλη είναι - σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς - δυνατόν να γίνει σε δύο περίπου εβδομάδες, εφόσον βελτιωθεί η αναπνευστική λειτουργία του και σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του. Εξακολουθεί, παράλληλα, να συζητείται το ενδεχόμενο μεταφοράς του κ. Α. Παπανδρέου στις ΗΠΑ (πιθανώς στην Ουάσιγκτον) εφόσον το επιτρέψει η πορεία της υγείας του".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι θεράποντες ιατροί του Α. Παπανδρέου καθώς όλες οι ζωτικές του λειτουργίες παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση. Τις τελευταίες ημέρες, ο πυρετός που εμφάνισε γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου έχει επιφέρει έντονη ανησυχία και πανικό στους γιατρούς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός εκ των θεραπόντων: "η κάμψη αυτή, μας φέρνει αρκετά βήματα πίσω".

    [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "στα Τίρανα μεταβαίνουνε μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλείς των διευθύνσεων πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεις Δ. Κυπραίος και Α. Φιλων, όπου θα έχουν συζητήσεις με στελέχη του αλβανικού ΥΠΕΞ για διμερή θέματα και την κατάσταση στα Βαλκάνια".

    [5] Ελλάδα -ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "οι επικεφαλείς των διευθύνσεων πολιτικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ πρέσβεις Κυπραίος και Φίλων αναμένεται να μεταβούν μέσα στην εβδομάδα στα Σκόπια. Η επίσκεψη των δυο πρέσβεων στοχεύει στη διεύρυνση των "δίαυλων επικοινωνίας " σε όλους τους τομείς ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του Γραφείου Σύνδεσης της χώρας μας εκεί με επικεφαλής το σύμβουλο πρεσβείας Α', Α. Μαλλιά. Στο μεταξύ, μέσα στους προσεχείς δύο μήνες θα επισκεφθούν τα Σκόπια, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών για να συζητήσουν θέματα οικονομικού επιπέδου καθώς και μεταφορών".

    [6] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "την ένταση των επαφών του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ με τις δύο πλευρές προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προέβλεπαν χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Κύπρο".

    [7] Συνέντευξη ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ ο νέος υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, "λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου" επισημαίνει οτι "η Ελλάδα έχει σοβαρές ζημιές να υποστεί απο την αθέτηση των συμφωνημένων στα πλαίσια της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και αυτό και στο οικονομικό πεδίο, όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο. Εχουμε συμφέρον να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής σύγκλισης, απέναντι στην κοινότητα". Ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζει οτι μέχρι στιγμής η κυβερνητική πρακτική "έχει σε μεγάλο για πρώτη φορά, βαθμό ανταποκριθεί με τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις". Επισημαίνει οτι στην Ελλάδα "ποτέ δεν εφαρμόστηκε πραγματική λιτότης όπως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης αλλά απλώς μια συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική. Πιστεύει οτι πρέπει να προσεχθούν οι μικροσυνταξιούχοι και όσοι έχουν κατώτατους μισθούς στα πλαίσια του επόμενου προϋπολογισμού, ενώ η κυβέρνηση Σημίτη θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που έχει ψηφισθεί και θα τον συνοδεύσει με ένα αντίστοιχο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα είναι ενταγμένο στον οικονομικό σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι τώρα". Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει "ορόσημο" τη σύνοδο της ΚΕ στο Πεντελικό, στην οποία, όπως λέει, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έδωσε στο κόμμα το σήμα της χειραφέτησης το οποίο απο εκεί και πέρα μπήκε σε μια πορεία παρακμής, εσωστρέφειας και εντροπίας, η οποία μας οδήγησε στη γενίκευση του αιτήματος για μια διαφορετική πορεία. Η διαφορετική αυτή πορεία σηματοδοτείται με την εκλογή του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού και θα επικυρωθεί με τη διενέργεια ενός δημοκρατικού συνεδρίου εν ευθέτω χρόνω και όχι τον Ιούνιο ,όπως θέλουν ορισμένοι. Για τον μελλοντικό ρόλο του Α. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη οτι "δεν θα ενδιαφερθεί για την πολιτική απο τη στιγμή που δεν θα είναι πια πρωθυπουργός ,γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει όσο καλά κι είναι στην υγεία του, είναι ιδιαίτερα βαρύ έργο. Πιθανόν, προσθέτει, να επενδύσει το ταλέντο του και τη μεγάλη ηγεμονική του ικανότητα σε κάτι άλλο, μπορεί να γράψει κάτι π.χ. ή να ζήσει". Επίσης αποκαλύπτει οτι με γράμμα του στο Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ του ζητεί να μη λάβει πια υπόψη τη δήλωση - παραίτησης απο το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο". Για τους λεγόμενους "προεδρικούς" εκφράζει την άποψη οτι θα ήταν καλό να περάσουν σε δεύτερη μοίρα για ένα διάστημα όσοι με την πρακτική τους και την προς τα έξω εμφάνισή τους έχουν εκθέσει τον εαυτό τους, το Κίνημα και την κυβέρνηση".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 22 January 1996 - 10:59:13