Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εκλογή νέου Πρωθυπουργού

  • [3] Κατάσταση υγείας Παπανδρέου

  • [4] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή ψηφοφορία στη σύνοδο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέου πρωθυπουργού μονοπωλεί την πολιτική ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ομηρος πρωθυπουργός. Υπό τον απόλυτο έλεγχο των "κομματικών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εδεσαν" με 5 όρους-φαρμάκι το νέο πρωθυπουργό. Πάμε για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Προοίμιο διάσπασης η οξύτατη διαφωνία για το συνέδριο".

    Η ΑΥΓΗ: "Πρωθυπουργός νέας κοπής. Προβάδισμα διατηρεί ο Αρσένης. Ενισχυμένος ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί με τον Αρσένη τη β' θέση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Είναι ο μόνος που μπορεί να ξεβρομίσει το ΠΑΣΟΚ απο τους Μιμίκους και με τη σοβαρότητα και την εργατικότητα που τον διακρίνει να σώσει τη χώρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Ψήφος-σταθμός. 167 βουλευτές εκλέγουν το νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαύρο ή λευκό το σύννεφο για τον εκλεγέντα... Πάπα; Και σήμερα Πρόεδρος του μεσονυκτίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σπρώχνει τον Ακη η Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές η μόνη λύση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ραντεβού Νο 2 με την ιστορία τους. Στη σκιά Ανδρέα η εκλογή. Δέσμευση για ενότητα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρή μάχη υπό τη σκιά του κόμματος. Ολονύχτιες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για την εκλογή νέου πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χαράζει σήμερα μια νέα εποχή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κυβέρνηση απ' όλες τις 'τάσεις' υποσχέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι. Ψήφο-ψήφο η μάχη έως το παρά πέντε"

    ΝΙΚΗ: "Το χρίσμα στον Ακη. Σήμερα ο νέος πρωθυπουργός αλλά ο Ανδρέας είναι εδώ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκλέγεται σήμερα ο νέος πρωθυπουργός. Αναπαλαιώνεται η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

    [2] Εκλογή νέου Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "για πρώτη φορά στην 22χρονη ζωή του το ΠΑΣΟΚ δίνει "ραντεβού με την Ιστορία" με μνηστήρα άλλον απο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο διάδοχος του, που εκλέγεται σήμερα αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο να ολοκληρώσει το κυβερνητικό έργο και πιθανότατα να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Το κριτήριο αυτό δηλαδή η εξασφάλιση νέας εκλογικής νίκης αναμένεται να είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει σήμερα η πλειονότητα των βουλευτών και πάντως οι βουλευτές εκείνοι που δεν είναι εμφανώς ενταγμένοι στις στενές ομάδες των υποψηφίων και οι οποίοι μπορεί να δώσουν τη νίκη. Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό θέμα της πρώτης σελίδας του σημειώνει οτι "ηγέτη ικανό να εκφράσει το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, να κυβερνήσει με πυγμή, πολιτική ωριμότητα, ήθος, έμπνευση και αποτελεσματικότητα, αλλά και πρωθυπουργό ικανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, καλούνται να εκλέξουν οι 167 βουλευτές της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μια ψήφος-σταθμός για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και του τόπου. Την προσεχή εβδομάδα η ΚΟ και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ θα ασχοληθούν με την αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση και στο νέο πρωθυπουργό. Στις προθέσεις πάντως του κ. Εβερτ είναι να μην αλλάξει στρατηγική αλλά να προσαρμόσει τις τακτικές κινήσεις του κόμματός του στα νέα δεδομένα. Χθες, σε σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον κ. Εβερτ επικράτησε για μια ακόμη φορά η άποψη οτι θα συνεχισθεί το κλίμα αβεβαιότητας και τίποτε δεν πρόκειται ν'αλλάξει καθώς η Ρηγίλλης πιστεύει οτι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι μεταβατικός και υπό καθεστώς κομματικής κηδεμονίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "η κάλπη σήμερα βγάζει πρωθυπουργό, αλλά και κυβέρνηση, που θα αποτυπώνει όλες τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί (και οροθετηθεί) μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει απο τις επιλογές που θα κάνει ο νέος πρωθυπουργός προβλέπεται οτι θα περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των 'μπλοκ'. Θα έχουν κατ'αρχήν λόγο (συμμετοχή) οι συνεργάτες των υποψηφίων πρωθυπουργών".

    "Ο νέος πρωθυπουργός, επισημαίνει η ΑΥΓΗ, θα εκλεγεί χωρίς την άμεση εμπλοκή του κ. Παπανδρέου και συνεπώς κατά τούτο, τουλάχιστον αυτή η αλλαγή θα γίνει χωρίς τον 'πρωθυπουργό της αλλαγής' ο οποίος όμως αναλόγως της πορείας της υγείας του και των σχέσεών του με το διάδοχό του, διατηρεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει αυτοπροσώπως η δι αντιπροσώπου στην πολιτική ζωή. Εάν χρειασθεί μάλιστα ως η 'ιστορική κοινωνική συνείδηση' του Κινήματος. Αλλωστε ο κ. Παπανδρέου εγνώριζε την τέχνη να εμφανίζεται ως αντιπολιτευόμενος την κυβέρνησή του. Πόσο μάλλον τώρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "για την Ελλάδα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη χωρίς την καταλυτική παρουσία του Α. Παπανδρέου ξημερώνει μια νέα εποχή μέσα όμως απο μια συντεταγμένη πορεία όπως την προσδιόρισε χθες ο γραμματέας της ΚΕ Κώστας Σκανδαλίδης (που καταχειροκροτήθηκε επί 3 λεπτά απο όλες τις πτέρυγες). Οι παρουσίες και οι ομιλίες και των τεσσάρων υποψηφίων ήταν υψηλού επιπέδου ενώ τα μέλη της ΚΕ με τις ομόφωνες αποφάσεις και δεσμεύσεις τους απέδειξαν οτι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα τα πολιτικά προβλήματα. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος κέρδισε για άλλη μια φορά χθες τις εντυπώσεις με τη σεμνή και ουσιαστική τοποθέτησή του. Δυναμικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Αρσένης. Μελετημένη και εμπεριστατωμένη ήταν η ομιλία του Κώστα Σημιτη. Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος θύμισε σε όλους την αγωνιστική παρουσία της παλιάς φρουράς που ξέρει πάντα να μάχεται στα μετερίζια. Και ο Απόστολος Κακλαμάνης με τη δήλωσή του οτι δεν υποψήφιος απέδειξε οτι η σεμνότητα και η μετριοφροσύνη είναι ίδιον των καταξιωμένων πολιτικών".

    Η ΝΙΚΗ στο βασικό της άρθρο τονίζει οτι "εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί το πείραμα της μετα-Παπανδρεϊκής περιόδου με παρόντα τον ίδιο τον Ανδρέα είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ιστορική συνέχεια, την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Την εξάντληση της τετραετίας σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή. Το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και ρεβανσισμούς. Τη νίκη στις εκλογές του 1997".

    Αντίθετα η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "η εκλογή του Κώστα Σημίτη, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια στην κυβέρνηση, ενότητα στο ΠΑΣΟΚ και να ξεκαθαρίσει το δημόσιο βίο απο τη γάγγραινα της συμμορίας της Μιμής, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να γαντζωθεί στην εξουσία και να συνεχίσει τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "η σημερινή εκλογή νέου πρωθυπουργού βάζει τέλος στον παπανδρεϊσμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "ουσιαστικές είναι οι διαφορές που χωρίζουν τους δυο απο τους επικρατέστερους 'μνηστήρες' της θέσεως του κ. Α. Παπανδρέου τόσο στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος όσο και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που πρέπει να κρατήσει η χώρα. Ο λόγος βέβαια γίνεται για τον υπουργό εθνικής άμυνας κ. Γεράσιμο Αρσένη και τον τέως υπουργό Εμπορίου κ. Κώστα Σημιτη".

    Στο σχόλιό της με τίτλο "Μετέωρο βήμα" η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η σημερινή εκλογή του νέου πρωθυπουργού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τη συνοχή ούτε να συμβάλει στην ενδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος. Κυρίως, όμως εμπεριέχει τα αρνητικά στοιχεία παρατάσεως του κλίματος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητος το οποίο έχει επικρατήσει κατά το τελευταίο δίμηνο της ασθενείας του κ. Παπανδρέου. Αυτήν ακριβώς την προοπτική η οποία μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για τη χώρα οφείλουν απο θέση συνυπευθυνότητας να αποτρέψουν όλες οι πολιτικές μας δυνάμεις διαμορφώνοντας τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι το πρόσκαιρο κομματικό όφελος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Αστάθεια εν όψει" ισχυρίζεται οτι "η χώρα εισέρχεται απο σήμερα σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας-καταστροφικής και για την οικονομία και για τα εθνικά θέματα. Μέχρι βεβαίως να κληθεί ο Λαός να δώσει κυβέρνηση της αρεσκείας του και να επιβάλει εκείνος τη σταθερότητα στη χώρα. Κι όσο συντομότερα κληθεί, τόσο το καλύτερο για όλους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει στο σχόλιό της οτι "τελικά η λύση είναι εκλογές. Η εκλογή νέου πρωθυπουργού όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να θέσει τέρμα στο κλίμα αβεβαιότητας ούτε να μειώσει τη ρευστότητα που κυριαρχεί στα πολιτικά μας πράγματα. Το όνομα του νέου πρωθυπουργού δεν έχει σημασία ούτε οι απόψεις ούτε οι πραγματικές δυνατότητες του. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι δεδομένο: ένας πρωθυπουργός άβουλος, δέσμιος ισορροπιών και τάσεων... σε μια συγκυρία που απαιτεί δυναμισμό και βούληση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "δεσμευμένος πρωθυπουργός" γράφει οτι "ο πρωθυπουργός που θα εκλέξει σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την εξουσία ταυτόχρονα με ένα σωρό πολιτικές δεσμεύσεις. Με τη χθεσινή του παρέμβαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε οτι τη γραμμή θα δίνει το Κίνημα και ο πρωθυπουργός θα προσαρμόζεται σε αυτή. Η θέση Σκανδαλίδη είναι και εντολή Παπανδρέου. Οι δεσμεύσεις όμως δε σταματούν εδώ. Οι ξένες πρεσβείες εμφανίζονται δραστηριοποιημένες. Δραστηριοποιημένα είναι και τα εκδοτικα-επιχειρηματικα συμφέροντα που χρησιμοποιούν τους βουλευτές της πλειοψηφίας για να επιβάλουν την ιδιοτέλεια τους με τη μορφή των νόμων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "με εντολή και απαράβατο όρο της συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα με ακόμα εντονότερους ρυθμούς προσέρχεται σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Ενας πρωθυπουργός που παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών απο τον Α. Παπανδρέου έχει ήδη στις αποσκευές την ομοθυμία της ΚΕ του κόμματός του για την επιβολή ακόμα πιο στυγνής πολιτικής ενάντια στα λαϊκά στρώματα".

    [3] Κατάσταση υγείας Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "νέα συγκέντρωση πλευριτικού υγρού έδειξε στο αριστερό ημιθωράκιο η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τη νέα παρακέντηση που του έγινε προχθές με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί απο τον καθηγητή Ρ. Λάιτ η μέθοδος της χημικής πλευριοσκλήρυνσης, ώστε να σταματήσει η συσσώρευση του υγρού στην περιοχή .Οπως διαπιστώθηκε η αύξηση του υγρού οφειλόταν στο γεγονός οτι το λεπτό σωληνάκι που του είχαν τοποθετήσει προχθές κατά τη διάρκεια της παρακέντησης για την παροχέτευση του υγρού είχε φράξει. Οι γιατροί προχώρησαν στην απόφραξη του καθετήρα με τη χορήγηση ουσιών και αφαίρεσαν το υγρό που είχε συσσωρευτεί".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ο ρυθμός που αποβάλλεται απο το σωλήνα παροχέτευσης είναι μικρότερος απο το ρυθμό που παράγεται".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "έγχυση σκληρυντικής ουσίας (τετρακυκλίνης) έγινε χθες το βράδυ στον αριστερό πνεύμονα του Α. Παπανδρέου ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί το πλευριτικό υγρό. Το αποτέλεσμα απο την εφαρμογή της μεθόδου αναμένεται να φανεί έως αύριο. Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να υποβληθεί σε νέα αξονική τομογραφία ,για να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση των πνευμόνων του, ενώ πιθανώς να του επιτρέψουν οι γιατροί να παρακολουθήσει και τηλεόραση".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "στο ιατρικό συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της νόσου των ελαφρών αλύσεων απο την οποία πάσχει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για την υπερπαραγωγή απο τον οργανισμό τοξικών ουσιών οι οποίες επικάθονται σε όλα τα ζωτικά σημεία του οργανισμού (νεφρά, ήπαρ, σπλήνα) δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα. Το θέμα είχε θέσει πρώτος μετά τις αναλύσεις των βιοψιών ο καθηγητής νεφρολογίας Ιπποκράτης Γιατζίδης αλλά χθες συμφώνησαν μαζί του όλοι οι θεράποντες γιατροί που συμμετείχαν στο συμβούλιο. Για τη νόσο αυτή δεν υπάρχουν λυσιτελή μέσα αντιμετώπισης και ιδιαίτερα όταν έχει προκαλέσει βλάβες μη αναστρέψιμες όπως αυτή των νεφρών".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "χθες ο κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε και σε αιμοκάθαρση ενώ συνεχίστηκε το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας καθώς ο κ Παπανδρέου περπάτησε στο δωμάτιό του με τη βοήθεια νοσηλευτών. Σε ο,τι αφορά το υγρό στο δεξιό ημιθωράκιο οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να μην το πειράξουν. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα εκεί υφίσταται απο παλαιότερα και μια ενδεχόμενη παρέμβαση των γιατρών με την τοποθέτηση παροχετευτικού καθετήρα συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τον κ. Παπανδρέου και περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη εξασθενημένου οργανισμού του".

    [4] Κυπριακό

    "Χρονιά της Κύπρου θα είναι το 1996. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε κατ' επανάληψη ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη συνάντηση που είχε προχθές το απόγευμα στο Στειτ Ντιπάρτμεντ με στελέχη της Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το Κυπριακό. Ο κ. Χόλμπρουκ τους κατέστησε σαφές κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οτι το 1996 θα είναι χρόνος επιλύσεως του Κυπριακού προβλήματος. Κατ' ασφαλείς πληροφορίες ανάμεσα στα αλλά ειπώθηκαν και τα εξής: ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που έχει την επίλυση του προβλήματος αλλά απέφυγε να το αναπτύξει. Στο σοβαρό θέμα της κυριαρχίας διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξουν δυο εθνικές κυριαρχίες αλλά μια κυριαρχία σε ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος με ισοπολιτεία. Επικρότησε την άποψη των ομογενών περί πλήρους αποστρατικοποιήσεως της Κύπρου εντός χρονοδιαγράμματος αλλά για να καταστεί τούτο εφικτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός σχεδίου συνολικής λύσεως".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 18 January 1996 - 10:52:30