Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Ελλάδα - Βοσνία

  • [5] Υγεία πρωθυπουργού

  • [6] ΠΓΔΜ

  • [7] Τουρκία - Κούρδοι


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται απο την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:" Θρίλερ στον Ευβοϊκό. Μαφία έφαγε τους ψαράδες. Απίστευτα κυκλώματα λεηλασίας ιχθυοτροφιών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ετοιμο το κείμενο παραίτησης του Ανδρέα. Νέος πρωθυπουργός πριν απο το τέλος Ιανουαρίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτει και καταγγέλλει: απάτη σε βάρος του λαού και του Προέδρου".

    ΕΘΝΟΣ: "Η Δήμητρα μιλάει για όλα. Συνέντευξη - σόκ: άγρια επίθεση σε Σοφία και Μαργαρίτα. Τι λέει για την κάθοδό της, στην πολιτική. Και απειλές οτι θα τα βροντήξει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρόεδρος επισκέπτεται τον Πρωθυπουργό αλλά πάει χωρίς να ξέρει γιατί πάει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το'ριξαν στο πλιάτσικο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θα σας κάψω, αν με κάψετε. Η Λιάνη παίζει το τελευταίο της χαρτί. Τελευταία 24ωρα του Ανδρέα ως πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βλέπουν παραίτηση πριν τις 20 του μηνός. Οι 'προεδρικοί' προεξοφλούν την απόφαση Ανδρέα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανδρέας: εκλέξτε νέο πρωθυπουργό. Υποβάλλει παραίτηση μέσα στην εβδομάδα. Απόφαση σήμερα για τις διαδικασίες".

    ΝΙΚΗ: "'Παίζει' ο Πεπονής σε περίπτωση μεταβατικού πρωθυπουργού. Μέχρι 24 Ιανουαρίου ο νέος πρωθυπουργός".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "δρομολογεί ο ίδιος ο Α Παπανδρέου τις εξελίξεις και βγάζει το μήνυμα απο το Ωνάσειο. 'Εκλέξτε πρωθυπουργό'. Την απόφασή του αυτή την εξεδήλωσε σε συνάντηση που είχε με τον πλέον στενό συνεργάτη του τον κ. Αντώνη Λιβάνη. Η βούληση του εκφράστηκε χωρίς ενδοιασμούς. Με μια αποφασιστική κίνηση φανέρωσε την επιθυμία του, που ανοίγει δρόμο στις εξελίξεις 'Παραιτούμαι'. Την παραίτησή του θα την υποβάλει τις επόμενες ημέρες πάντως μέσα σ' αυτή την εβδομάδα. Σήμερα θα καθορισθούν και οι διαδικασίες που θα τηρηθούν για την υποβολή της παραίτησής του".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "οριστική θεωρείται στο κυβερνών κόμμα η παραίτηση του Α. Παπανδρέου απο τη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο η εβδομάδα που διανύουμε εκτιμάται ως απο τις πλέον καθοριστικές στην ιστορία του κυβερνώντος κόμματος καθώς το Σαββατοκύριακο συνέρχεται η ΚΕ που θα οριστικοποιήσει τις διαδικασίες. Ηδη χθες επανήλθαν τα σενάρια περί 'μεταβατικού πρωθυπουργού' αλλά και περί 'πολιτικής πλατφόρμας για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ που θα αποστέλλει ο Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της ΚΕ. Πρόσωπο - κλειδί για τις εξελίξεις, που είναι σε θέση να γνωρίζει τη βούληση του πρωθυπουργού και απο τα ελάχιστα που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον Ανδρέα εμπιστεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ τις προθέσεις του πρωθυπουργού οτι "έχει καταλάβει το πρόβλημα, είναι έτοιμος να παραιτηθεί και θα το πράξει. Μόνο μια συνωμοσία του 'περιβάλλοντος' που διατηρεί την 'εξουσία' της ψυχολογικής και συναισθηματικής επιρροής επί του ασθενούς πρωθυπουργού μπορεί να ανατρέψει τη θέλησή του και αυτό θα είναι μοιραίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "στην πλέον κρίσιμη φάση της εσωκομματικής διαμάχης για την αντικατάσταση του Α Παπανδρέου και την εκλογή νέου πρωθυπουργού μπαίνει απο σήμερα το ΠΑΣΟΚ καθώς αν και οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ο κίνδυνος να 'μπλοκαρισθούν' οι εξελίξεις ή να πολωθεί απο τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου και το περιβάλλον του η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία της κυβέρνησης ελλοχεύουν. Τα τελευταία 24ωρα κι ενώ οι εκτιμήσεις τα σενάρια και οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου αλά κυρίως για το μείζον θέμα της δυνατότητάς του ή μη να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις εμφανίζονται αντικρουόμενες δύο ενδεχόμενα επιτείνουν τις ανησυχίες των επίδοξων διαδόχων. Η εμφάνιση στην ΚΕ κειμένου του Α. Παπανδρέου με το οποίο έμμεσα θα δίδεται το χρίσμα σ'εναν απο τους υποψήφιους και η προώθηση λύσης 'μεταβατικού' πρωθυπουργού που αν και απορρίπτεται απο τους Κ. Σημίτη και Γ. Αρσένη προβάλλεται απο την 'προεδρική ομάδα'. Εξάλλου, η κυρία Δήμητρα Παπανδρέου σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στέλνει τις τελευταίες ημέρες συνεχή 'μηνύματα' προς πάσα κατεύθυνση (μέσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ) οτι 'θα κάψει κόσμο' αν αποπειραθούν να την ..κακομεταχειριστούν στην μετά-Ανδρέα περίοδο. Η αγωνία της μεγαλώνει καθώς βλέπει οτι πλησιάζει το πολιτικό 'τέλος' του κ Παπανδρέου ο οποίος διανύει τα τελευταία 24ωρα του ως πρωθυπουργός".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "χρυσώνουν το χάπι στον Ανδρέα με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ" και οτι "το ΠΑΣΟΚ περνά με ανειλημμένη απόφαση όλων των ομάδων και των στελεχών του υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού με τη θέλησή του ή όχι". Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα γράφει οτι "σε κατάσταση μελαγχολίας έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός μετά το διάλογο που είχε με τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Αντώνη Λιβάνη όπως διοχετεύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον κατά μια άποψη για να συγκινήσει την κοινή γνώμη".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου την τελική του απόφαση, στη συνάντηση που θα έχουν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί προηγουμένως με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, στον οποίο, κατά έγκυρες πληροφορίες της 'ΝΙΚΗΣ' θα εκμυστηρευτεί τις βαθύτερες σκέψεις του. Η παραίτηση όμως του Α. Παπανδρέου σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει δύο εκδοχές: Πρώτον, παραιτείται χωρίς να θέσει προϋποθέσεις για το ρόλο του νέου πρωθυπουργού. Δεύτερον, παραιτείται και θέτει ως όρο ο νέος πρωθυπουργός να είναι μεταβατικός έως το Συνέδριο (το αργότερο σε 6 μήνες) οπότε θα υπάρξει οριστική λύση με τη δική του σφραγίδα με δεδομένο τη βελτίωση της υγείας του. Εάν υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο τότε δεν αποκλείεται νέος πρωθυπουργός να είναι ο Αναστάσιος Πεπονής και κατά δεύτερο λόγο ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κάτι που φαίνεται να αποδέχονται και οι δύο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "ο Ανδρέας παραιτείται αύριο ή την Παρασκευή".

    Τυχόν παραίτηση του Πρωθυπουργού πριν τη σύνοδο της ΚΕ "κάθε άλλο παρά τον βγάζει έξω απο το παιχνίδι", σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και προσθέτει "αντίθετα κατορθώνει ν'αποφύγει τη δυσάρεστη θέση να βρεθεί προ ειλημμένης απόφασης, ενώ παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα της παρέμβασης, τόσο για τους όρους της διαδοχής, όσο και για μια πιθανή επάνοδο στο μέλλον, κάτι μάλλον απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κρεμαστινό".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται το προεδρείο της ΚΟ ώστε να αποκλείσει κάθε παρέμβαση των προεδρικών που θέλουν να καθυστερήσουν την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Μετά την απόφαση του ΕΓ την Παρασκευή για τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Κρεμαστινό και την επίσκεψή τους στο Ωνάσειο το Σάββατο το προεδρείο θεωρεί οποιαδήποτε σκέψη η πρόταση για καθυστέρηση των διεργασιών που έχουν δρομολογηθεί ως πολιτική παρέμβαση και φέρεται αποφασισμένο να αντιδράσει. Για το λόγο αυτό και έχει ανακοινώσει οτι βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ διερωτάται στο βασικό της θέμα "ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζητήσεως μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για παραίτηση. Κάποιες άλλες για 'ενημέρωση' και επισημαίνει "σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στηρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μεταβαίνει στο Ωνασειο; Μήπως ο ανώτατος πολιτειακός αρχών γίνει 'αντικείμενο εκμεταλλεύσεως;'."

    Στο βασικό της σχόλιο η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "στην εφαρμογή των διαδικασιών εκλογής νέου Πρωθυπουργού απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία, ώστε να εξασφαλιστεί διαφάνεια αλλά και να διασφαλιστεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Οι εκλέκτορες βουλευτές πρέπει να λειτουργήσουν με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής τους ευθύνης και κατά την εκλογή, αλλά και μετά, ώστε να στηρίξουν όλοι ενωμένοι το νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που έχει να διεκπεραιώσει σοβαρό έργο ως το τέλος της τετραετίας. Γνωρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οτι δεν θα βρουν έναν πρωθυπουργό με τις ικανότητες του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα πρέπει, λοιπόν, το κενό να το καλύψουν συλλογικά και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Ο νέος πρωθυπουργός δεν θα πρέπει μόνο να διασφαλίζει την ενότητα της ΚΟ και του κόμματος αλλά να έχει και ευρεία απήχηση στο εκλογικό σώμα, ώστε με επιτυχία το ΠΑΣΟΚ να βαδίσει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε μια εντυπωσιακή κίνηση προέβη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος χθες, ο οποίος μιλώντας προς τους 150 διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Αγία Εδρα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαίρεση της Κύπρου και ζήτησε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους. Ζήτησε επίσης και την επιστροφή των περιουσιών τους. Στην έκκλησή του για ένταση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ο Ποντίφικας έθεσε την προϋπόθεση "οι προσπάθειες αυτές να εμπνέονται απο ειλικρινή επιθυμία διευθέτησης". Πρόκειται για την περισσότερο εκτενή αναφορά του Ποντίφικα στο Κυπριακό μέχρι σήμερα".

    [4] Ελλάδα - Βοσνία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "έφθασε στο Πλότσε της Κροατίας το κύριο σώμα του ελληνικού λόχου μεταφορών, που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ και είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα επιτήρησης της ειρήνης στη Βοσνία. Οι 183 Ελληνες στρατιώτες έφθασαν στο Πλότσε της Κροατίας απο όπου θα αναχωρήσουν για την περιοχή Βισόκο της Βοσνίας, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σεράγεβο. Εκεί, βρίσκονται ήδη άλλοι 69 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί που προετοίμασαν το έδαφος για την εγκατάσταση του ελληνικού λόχου μεταφορών".

    [5] Υγεία πρωθυπουργού

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "κρίσιμα θα είναι τα επόμενα δύο 24ωρα καθώς ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Αμερικανός πνευμονολόγος Ρίτσαρντ Λάιτ που έφτασε το περασμένο Σάββατο στη χώρα μας και οι θεράποντες γιατροί προβληματίζονται για τον τρόπο που θα αφαιρέσουν το πλευρικό υγρό που βρίσκεται στο αριστερό και δεξιό ημιθωράκιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σήμερα οι γιατροί θα προχωρήσουν στην αφαίρεση του υγρού με τη μέθοδο της παρακέντησης σε συνδυασμό με χημική πλευροσκλήρυνση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το τελευταίο τους χαρτί παίζουν σήμερα οι γιατροί του πρωθυπουργού, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το επικίνδυνο υγρό απο το θώρακα του ασθενούς. Εάν το υγρό δεν έχει απομακρυνθεί με τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, μέχρι το μεσημέρι, τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα παρακέντηση διακινδυνεύοντας το ενδεχόμενο λοίμωξης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "κίνηση 'απελπισίας' θεωρείται η σημερινή απόπειρα των γιατρών να 'στεγανοποιήσουν' τους πνεύμονες του πρωθυπουργού. Η διαδικασία αυτή αποτελεί το ύστατο ιατρικό μέσο να περιοριστεί η παρουσία υγρού για να προσφερθούν τα όποια χρονικά περιθώρια στον Α Παπανδρέου".

    [6] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "νέες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν το δεύτερο ήμισυ του Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Αυτό ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο, στην έδρα του ΟΗΕ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται οτι οι συνομιλίες διάρκειας τεσσάρων ωρών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο γραφείου του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς, ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες υπήρξαν "καρποφόρες και διεξήχθησαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "για το ζήτημα των Σκοπίων όμως η αμερικανική πλευρά καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας που ενδέχεται να εδράζεται και στην πραγματική βούληση των Σκοπίων να δεχθούν κάποιο συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας. Στη συνάντηση Ζαχαράκι - Τοσέφσκι έγινε σαφές οτι η πρόταση του κ. Βάνς να υπάρξει μια ονομασία και όχι διευθέτηση της διαφοράς με τη φόρμουλα της 'τριπλής ονομασίας' κερδίζει έδαφος. Ωστόσο δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία για το είδος της ονομασίας που θα μπορούσε να επιλεγεί αν και η ελληνική πλευρά βλέποντας οτι το ζήτημα των Σκοπίων δεν επηρεάζει πλέον τις εσωτερικές πολιτικέ εξελίξεις συζητάει το θέμα της συμβιβαστικής ονομασίας και προτίθεται το αποτέλεσμα της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης να το υποβάλει στην κρίση του συμβουλίου αρχηγών στην Αθήνα ώστε να υπάρξει εθνική συμφωνία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ταπεινωτικό συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αφού έχει δεσμευθεί προς τους Αμερικανούς και το Σαιρους Βανς πως θα εγκαταλείψει την έως τώρα πάγια θέση της περί μη αναγνώρισης κράτους με το όνομα 'Μακεδονία' ή παράγωγά του".

    [7] Τουρκία - Κούρδοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφει οτι "Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες τον άμεσο τερματισμό όλων των πωλήσεων στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Τουρκία, επειδή χρησιμοποιούνται για την εξόντωση Κούρδων αμάχων. Η ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, εκφράζει την ανησυχία της για τις εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι στρατιώτες και χωροφύλακες μεταφέρονται με ελικόπτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου σκοτώνουν και υποβάλλουν σε βασανιστήρια πολίτες".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 15 January 1996 - 09:54:11