Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εξελίξεις ΠΑΣΟΚ

  • [3] Κατάσταση υγείας πρωθυπουργού

  • [4] Πρόταση Μομφής

  • [5] ΠΓΔΜ

  • [6] Ελλάδα - Τουρκία - Εξοπλισμοί

  • [7] Κυπριακό

  • [8] Ελλάδα - Διακυβερνητική Διάσκεψη

  • [9] Ελλάδα - Αλβανία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, η επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η απόρριψη απο τη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να καταργήσει τη βίζα για τους Ελληνες, οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συλλήψεις επωνύμων. Συγκλονιστικά στοιχεία για τους Ελληνες συνεργάτες του τρομοκράτη Κάρλος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η 'λύση' απο τον Ανδρέα. Θα παραιτηθεί ή θα γαντζωθεί στην εξουσία. Ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΓΗ: "Εμπλέκουν το Στεφανόπουλο. Ο Παπούλιας επισείει απειλή διάσπασης. Αύριο κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ερωμένη του Μάνου (Θωμαδάκη) η Μιμή. Θα φύγουν μαζί στο εξωτερικό μόλις τελειώσει η ιστορία με τον Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Δύο νέοι εφιάλτες για τον Ανδρέα. Σύνδρομο εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και κακοήθης νόσος του μυελού των οστών θέτουν οριστικά εκτός μάχης τον Πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μην πάτε θα έρθει να σας βρει. Κρεμαστινός: ο πρωθυπουργός θα πράξει το καθήκον του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μοιραίοι και άβουλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζουν υπό τη σκιά του βαρέως ασθενούντος Α. Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανδρέας καλεί Πρόεδρο. Κρεμαστινός: τουλάχιστον δύο μήνες για ανάρρωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Θέλω να δω τον Πρόεδρο. Πρώτη κίνηση Ανδρέα ύστερα απο 52 μέρες. Και διάγνωσης παραίτησης απο Κρεμαστινό στη Βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζητήσει επίσκεψη του Προέδρου. Αρνείται να υποβάλλει παραίτηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η διαδοχή επί θύραις. Ο Ανδρέας ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακης και Αρσένης: θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου πρωθυπουργού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κίνηση Ανδρέα προς Στεφανόπουλο. Συνάντηση μετά την επιστροφή απο το Παρίσι".

    ΝΙΚΗ: "Ναι απο Ανδρέα. Ακης: μαζί με τον Πρόεδρο για οριστική λύση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Μαχητικό 'παρόν' ενάντια στον αποπροσανατολισμό. Μομφή του ΚΚΕ στα δικομματικά παιχνίδια".

    [2] Εξελίξεις ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "το ναι του Ανδρέα Παπανδρέου ανοίγει το δρόμο για ομαλή και οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος. Διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις 'Κασσάνδρες', ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης προϊδέασε για τις αποφάσεις του μέσα απο τις ομιλίες των Ακη Τσοχατζόπουλου και Δημήτρη Κρεμαστινού στη Βουλή αλλά και απο την 'εξουσιοδότηση' που έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον υπουργό Υγείας να πει όλη την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του. Ενισχυτικό των προθέσεών του είναι και το ραντεβού που ζήτησε με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΤΑ ΝΕΑ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του και για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, "ο πρωθυπουργός - κατά τους θεράποντες ιατρούς - είναι πλέον σε θέση να ενημερωθεί για πολιτικά θέματα. Ετσι ο κ Παπανδρέου, ο οποίος έχει ήδη απο την περασμένη Δευτέρα ενημερωθεί απο τον προσωπικό του ιατρό κ. Δ. Κρεμαστινό για την κατάσταση της υγείας του ενημερώθηκε επιπλέον για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ για την ομιλία του κ. Κρεμαστινού στη Βουλή (στην οποία συμφώνησε στα δύο βασικά σημεία της) και για το θάνατο του Φρανσουά Μιτεράν. Ενημερώθηκε επίσης ανεπισήμως απο τον κ. Κρεμαστινό για το αίτημα που έχει τεθεί σχετικά με την παραίτησή του. Επίσης ο υπουργός Υγείας προτού μεταβεί χθες στη Βουλή ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του σχετικά με τη υγεία του κ. Α. Παπανδρέου και κυρίως για το θέμα της πρόγνωσης (που καθόρισε σε δύο τουλάχιστον μήνες). Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε. Σύμφωνα εξάλλου με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ανεπίσημα απο τον κ. Κρεμαστινό και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την παραίτησή του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η πληροφορία οτι ο κ. Α. Παπανδρέου ζήτησε χθες να τον επισκεφθεί στο Ωνάσειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, προσέδωσε δραματικές διαστάσεις στις εξελίξεις που δρομολογούνται στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις λόγος της συνάντησης είναι να υποβάλλει ο κ. Παπανδρέου την παραίτησή του. Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, εκτιμούν οτι στη συνάντηση αυτή, ο κ. Α. Παπανδρέου μπορεί να εκφράσει την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί και να ορίσει αντιπρόεδρο - ή αντιπροέδρους - στην κυβέρνηση".

    "Σενάριο που ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι κυκλοφόρησε χθες κορυφαίος δελφίνος της κυβέρνησης αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί φέρει τον κ. Παπανδρέου να υποβάλλει τελικά την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά απο το χθεσινό του διάλογο με τον κ. Κρεμαστινό και κυρίως μετά απο τη συνάντηση με το γιο του Νίκο Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες υπογραμμίζουν την "αιφνιδιαστική", όπως χαρακτηρίζει "πρώτη πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού και μάλιστα προς τον ανώτατο άρχοντα της χώρας στις 52 ημέρες που βρίσκεται στο Ωνάσειο" δίνοντας "νέα διάσταση στις πολιτικές εξελίξεις. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την ομιλία του Κρεμαστινού χθες στη Βουλή οδηγεί στην εκτίμηση οτι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υποβάλει την παραίτησή του για να δοθεί οριστική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στην ομιλία στη βουλή χθες του υπουργού υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του οτι "ο Ανδρέας Παπανδρέου στις προσεχείς ημέρες όπως πάντα θα πράξει το καθήκον του. Με το κόμμα του και τους συνεργάτες του θα πάρει όπως πάντα τις σωστές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας του και υπηρετώντας κατά κύριο λόγο το συμφέρον της χώρας και της Δημοκρατικής παράταξης". Ο κ. Κρεμαστινός άναψε το πράσινο φως στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού για να τον συναντήσουν τις επόμενες ημέρες και να συζητήσουν μαζί του. Ο κ. Κρεμαστινός είπε επίσης οτι για την ανάρρωση του Πρωθυπουργού θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο μήνες. Ο κ. Παπανδρέου ξεπέρασε - όπως φαίνεται - οριστικά τον κίνδυνο και δεν αποκλείεται να πάει ο ίδιος να βρει τους διαδόχους όταν έλθει η κατάλληλη ώρα και να συζητήσει μαζί τους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "μέσα στις προσεχείς μέρες θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί απο την ασθένεια του πρωθυπουργού". Ωστόσο επισημαίνει οτι "την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και οι 5 υποψήφιοι διάδοχοι πιστεύουν πως πρέπει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα να αποκτήσει πρωθυπουργό, άνθρωποι του "στενού περιβάλλοντος" του Α. Παπανδρέου με διαρκείς παρεμβάσεις επιχειρούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τη διαδικασία εκλογής. Πάντως αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να συλλέγουν υπογραφές συναδέλφων τους προκειμένου να ζητήσουν απο το προεδρείο της ΚΟ και το Γραμματέα της ΚΕ να διασφαλίσουν οτι μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ θα ακολουθήσει αυτή της ΚΟ ώστε να εκλεγεί άμεσα ο νέος πρωθυπουργός".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η κομματική ηγεσία, στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΓ φέρεται αποφασισμένη να επαναβεβαιώσει την τελευταία απόφαση για οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος εντός του Ιανουαρίου, για τη δρομολόγηση Εκτάκτου Συνεδρίου στις αρχές καλοκαιριού, ενώ θα απορρίψει εκ νέου τα όποια σενάρια για ορισμό αντιπροέδρων. Αντιθέτως, η 'προεδρική φρουρά' θα επιμείνει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη συμμετοχή του Α. Παπανδρέου, ενώ επιδιώκει αναβολή του χρονοδιαγράμματος του ΕΓ για εκλογή νέου πρωθυπουργού εντός του Ιανουαρίου. Αντίθετα όμως άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν οτι η λύση πρέπει να δοθεί εντός του Ιανουαρίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΓ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κ. Πάγκαλος αφήνει να εννοηθεί οτι αν δεν δοθεί λύση μέσα στο Γενάρη θα αποχωρήσει". Επίσης, "θεωρεί προαναγγελία παραίτησης του πρωθυπουργού την ομιλία του κ. Κρεμαστινού χθες στη Βουλή".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "νέο σκηνικό επιχειρεί να διαμορφώσει το 'περιβάλλον' στην προσπάθειά του να ανακόψει την πορεία για αντικατάσταση του πρωθυπουργού που έχει εξαγγείλει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του Α. Παπανδρέου έχει δηλώσει οτι ο ασθενών πρωθυπουργός προτίθεται να καλέσει στο Ωνάσειο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα παραστεί στην κηδεία του προέδρου Μιτεράν και επιστρέφει αύριο. Μάλιστα ο κ. Στεφανόπουλος φέρεται να αναβάλλει το προγραμματισμένο για την Τρίτη ταξίδι του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αιφνίδια αυτή κίνηση του πρωθυπουργού γίνεται ενώ ο κ. Παπούλιας για τρίτη συνεχή μέρα χθες κλιμάκωσε την αντιπαράθεσή του προς το Εκτελεστικό. Χαρακτήρισε ως 'ανωμαλία και αρχή μιας άσχημης και επικίνδυνης περιπέτειας' εάν το κόμμα προχωρήσει μόνο του στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει τίτλο "κίνηση Παπανδρέου με άδηλες προθέσεις αναφερόμενος στη συνάντηση που ζήτησε να έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης αναφέρει οτι η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στη Βουλή οτι "ευθύνη και υπόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να λύσει άμεσα το πρόβλημα της άμεσης αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

    [3] Κατάσταση υγείας πρωθυπουργού

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "διπλή εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού. Οι γιατροί εκτιμούν οτι η κλινική εικόνα καθημερινά βελτιώνεται. Τους προβληματίζει ωστόσο το υγρό που επανασυσσωρεύτηκε στην περιοχή ανάμεσα στους πνεύμονες και στο θώρακα. Η προγραμματισμένη για χτες παρακέντηση αναβλήθηκε και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία που έδειξε οτι το υγρό είναι στα ίδια επίπεδα".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "φόβους για δύο νέες σοβαρές νόσους αληθινούς εφιάλτες για τον πρωθυπουργό εκφράζουν οι θεράποντες γιατροί του. Αμερικανοί γιατροί υποψιάζονται πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει προσβληθεί απο το λεγόμενο 'σύνδρομο μετωπιαίου λοβού' που του προκαλεί πνευματικές διαταραχές. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του φλοιού του εγκεφάλου. Ελληνες συνάδελφοί τους είναι σχεδόν πεπεισμένοι πως ο 77χρονος ηγέτης πάσχει απο τη νόσο των ελαφρών αλύσεων, μια κακοήθη νόσο του μυελού των οστών, η οποία θα φανεί απο τις αναλύσεις της βιοψίας σε υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "σε ανησυχητικές διαπιστώσεις σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου του κ. Παπανδρέου καταλήγουν καθημερινά οι θεράποντες ιατροί του. Τα συγχυτικά φαινόμενα, τα οποία τις τελευταίες μέρες αυξάνονται αλλά κι ένα έντονο τρέμουλο στα χέρια είναι δείγματα πιθανής εκδήλωσης εγκεφαλοπάθειας και όχι απλές ενδείξεις κόπωσης απο την παρατεταμένη νοσηλεία στην εντατική".

    [4] Πρόταση Μομφής

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ λαμβάνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 168 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπέρ 118 βουλευτές της ΝΔ και της ΠΟΛΑΝ και 10 βουλευτές, 9 απο το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ψήφισαν παρών. Για άλλη μια φορά ο Μ. Εβερτ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καταρράκωσε το κύρος του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού, της βουλής. Προκειμένου να καλύψει τα πολιτικά σφάλματα και την παντελή απουσία επιχειρημάτων κατέφυγε σε ύβρεις προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους οποίους χαρακτήρισε "μικρούς, δειλούς και άβουλους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σε δεινή θέση έφερε χθες την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Εβερτ, με τη βαρυσήμαντη ομιλία την οποία εξεφώνησε στη Βουλή και η οποία απεγύμνωσε τις - ανύπαρκτες άλλωστε - κυβερνητικές 'θέσεις' για το μείζον πολιτικό πρόβλημα της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ έδωσε απο το βήμα της βουλής το μήνυμα: λύση στο σημερινό αδιέξοδο μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του στην κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβερνήσεως. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζοντας την πρόταση θεσμικής ευθύνης είπε οτι η σημερινή κατάσταση συνιστά ανωμαλία και παρανομία. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε οτι πρέπει να βρουν την τόλμη για να βάλουν το συμφέρον της Ελλάδος πάνω απο το μικροκομματικό καθήκον, τις προσωπικές ευαισθησίες ή φιλοδοξίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ κατακεραύνωσε χθες την κυβέρνηση και προσγείωσε τα στελέχη της στη σκληρή για αυτούς πραγματικότητα. Τους έφερε προ των ευθυνών τους και τους ανάγκασε να ομολογήσουν τα αδιέξοδά τους. Η εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στη βουλή ήταν εύγλωττη. Πλήρης διάλυση. Ο ηγέτης της ΝΔ έθεσε χθες το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Παρουσίασε ανάγλυφα την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει μεταξύ άλλων οτι "ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα είχε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή. Η πολιτική παρέμβαση που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη. Οι πολίτες ανεξάρτητα απο κομματική προτίμηση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σημερινή κατάσταση ακυβερνησίας βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας. Με τις πρωτοβουλίες της ΝΔ ενίσχυσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκείνους που έχουν καταλήξει στο αναπόφευκτο συμπέρασμα οτι έφθασε η ώρα της αντικατάστασης του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πιο θετικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της ΝΔ έχει να κάνει με την προβολή μιας δυναμικής εικόνας για την πολιτική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η ατολμία και η πολιτική δειλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τους οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης μομφής της ΝΔ επιτρέποντας έτσι τη διαιώνιση της ακυβερνησίας της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της τριήμερης συζήτησης ήταν η διάσταση απόψεων που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

    [5] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "οι συνομιλίες για τη διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων εισέρχονται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν καταρχάς τρεις ή τέσσερις γύροι συνομιλιών με σκοπό να καταγραφούν επακριβώς οι θέσεις των δύο πλευρών. Ο κ. Βάνς έχει διαμηνύσει οτι δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν επ' αόριστον και σε μια τέτοια περίπτωση είναι αποφασισμένος να καταθέσει την εντολή στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο και θα λάβει απόφαση για το ποια θα είναι η οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "διπλωματικές πηγές τόνιζαν οτι ο κ. Ζαχαράκις έχει οδηγίες να αναπτύξει την πάγια ελληνική θέση για την ονομασία, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δε δέχεται όρο που να περιέχει τη λέξη 'Μακεδονία'. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Ζαχαράκις μπορεί να αρχίσει τη συζήτηση - βάσει των οδηγιών του - για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στην επιλογή κοινά αποδεκτής ονομασίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το νέο γύρο των συνομιλιών που τελικά θα αρχίσει αύριο, λόγω της καθυστέρησης του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανόν να δεχθεί η ΠΓΔΜ την ονομασία "Νόβα Μακεντόνια", άγνωστο όμως είναι αν θα το δεχθεί και η Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τις χαρακτηρίζει "συνομιλίες συντήρησης" απο τις οποίες όπως γράφει "πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι εξυπηρετούνται πολλαπλές επιδιώξεις και σκοπιμότητες των δύο πλευρών. Αμερικανοί πιστεύουν όπως και ο κ. Βανς οτι το 'Νόβα Μακεντόνια' είναι η πιο ενδεδειγμένη ονομασία που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Σ. Βάνς έχει ζητήσει απο τους μόνιμους αντιπροσώπους των δύο χωρών στο διεθνή οργανισμό κ.κ. Χρ. Ζαχαράκι και Α. Τοσέφσκι να υποβάλλουν τουλάχιστον χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες φάσεις των συνομιλιών. Ο κ. Βάνς δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει στη φάση αυτή την απαίτηση άμεσης λύσης επειδή γνωρίζει άριστα την πολιτική ρευστότητα στη χώρα μας αλλά και τους κινδύνους αστάθειας στα Σκόπια, όπου ο Γκλιγκόροφ μόλις τώρα αναρρώνει μετά τη δολοφονική απόπειρα. Στην παρούσα φάση θα συζητηθεί αν η Ελλάδα προτιμά τη χρήση μιας και μόνης ονομασίας (με τη χρήση σύνθετου όρου "Μακεδονία") ή αν επιλέγει το φόρμουλα της διπλής ή και τριπλής ονομασίας. Εξάλλου χθες η ΕΕ προχώρησε στην έναρξη διπλωματικών σχέσεων με τα Σκόπια".

    [6] Ελλάδα - Τουρκία - Εξοπλισμοί

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η χορήγηση 120 πυραυλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής μεγάλου βεληνεκούς (164 Km) τύπου ATACMS απο τις ΗΠΑ στην Τουρκία ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και προκαλεί ποικίλους κινδύνους αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτό επισημαίνεται σε αλλεπάλληλα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις αμερικανικές αρχές, ενώ ύστερα απο έντονες πιέσεις της κυβέρνησης καθώς και του ελληνικού και κυπριακού λόμπι υπήρξε αόριστη απάντηση, όπως υπογράμμιζαν στρατιωτικοί κύκλοι, σχετικές πληροφορίες για το κόστος των συστημάτων αυτών, για τα οποία έχει εκφράσει και η Ελλάδα απο το Δεκέμβριο του 1994 την πρόθεσή της να τ' αποκτήσει".

    [7] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με προφανή το στόχο να κατοχυρώσει τη θέση του συνομιλητή ενώπιον των παραγόντων που ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προλαβαίνει να θέτει συνεχώς νέους όρους για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αξίωσε να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της κυριαρχίας προτού διαπραγματευτεί την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Τόνισε μάλιστα οτι "ακόμη και τότε, θα ζητηθεί η γνώμη της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η ιταλική προεδρία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για το Κυπριακό, έχει υποβάλει εισήγηση για το θέμα της ασφάλειας που προνοεί ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος Κληρίδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος. Οπως έγινε γνωστό, το θέμα της ασφάλειας (που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελληνοκυπριακή πλευρά) βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της αμερικανικής όσο και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος Κληρίδης και οι πολιτικοί αρχηγοί προγραμματίζουν ομαδική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για επαφές με Αμερικανούς επισήμους και μέλη του Κογκρέσου. Επίσης Κληρίδης και πολιτική ηγεσία θα επιδιώξουν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι απο τον οποίο θα ζητήσουν να ενεργοποιηθεί στο Κυπριακό".

    [8] Ελλάδα - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της και η υποχρέωση προστασίας αυτών απο την ΕΕ είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη προκειμένου να δεχθεί κατάργηση του 'βέτο' σε ορισμένα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής. Σε αντίβαρο, η Ελλάδα θα επιμείνει στον αυξημένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων. Τις θέσεις αυτές ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος σε συνέντευξή του στην ΕΤ2. Ο κ. Ρωμαίος κατέστησε σαφές οτι η Ελλάδα αντιτίθεται στη θεσμοθέτηση των "κύκλων" και τόνισε οτι η θέση αυτή συμμερίζονται και άλλες χώρες - μέλη, που θα παίζει ιδιαίτερο ρόλο αφού οι αποφάσεις για τις θεσμικές αλλαγές πρέπει να ληφθούν με ομοφωνία".

    [9] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "δεν είναι πλέον αναγκαία η βίζα εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία. Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, υπέγραψε χθες διάταγμα για την άρση της ειδικής άδειας εισόδου, που απαιτείτο για τους Ελληνες πολίτες σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Thursday, 11 January 1996 - 11:36:44