Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου πρωθυπουργού

  • [3] Υγεία του πρωθυπουργού

  • [4] Κινήσεις της Αντιπολίτευσης

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου λόγω της παρατεινόμενης νοσηλείας του, η εκδήλωση ασθένειας της συζύγου του Δήμητρας Λιάνη, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για επίλυση του πολιτικού προβλήματος λόγω της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου και το ενδιαφέρον της ΕΕ για παρέμβαση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συνθέτουν τους ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οξεία ηπατίτιδα Β έχει η Δήμητρα. Σοβαρά άρρωστη. Την απομάκρυναν απο την εντατική".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλλαγή πρωθυπουργού έστω κι αν αρνηθεί ο Ανδρέας δήλωσε ο Δημήτρης Μπέης ".

    Η ΑΥΓΗ: "Εδώ και τώρα... αλλαγή ζητούν ήδη 80 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σεξουαλική η αρρώστια της Μιμής. Ηπατίτιδα Β ή κάτι πολύ χειρότερο".

    ΕΘΝΟΣ: "Θρίλερ με τη Δήμητρα. Σοκ στο Ωνάσειο: είναι φορέας της ηπατίτιδας Β".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προεδρικοί" και "κοινοβουλευτικοί" συμφωνούν σε οριστική λύση, χρόνου... αορίστου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δόλιο τέχνασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για να φρενάρουν τις πολιτικές εξελίξεις και να διαιωνίσουν τα προνόμιά τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηπατίτιδα Β έχει η Δήμητρα. Μακριά απο τον πρωθυπουργό η Μιμή. Ειδικός ηπατολόγος στο Ωνάσειο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Κεραυνός ξαφνικά χθες στο Ωνάσειο. Και μάχη της Δήμητρας. Πάσχει απο οξεία ηπατίτιδα Β".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το θέμα παραίτησης θα τεθεί απο τον γιο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πλώρη για τη διαδοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Συμφωνούν όλοι για νέο πρωθυπουργό, με εκλογή αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή".

    ΝΙΚΗ: "Μομφή στη Δεξιά. Ασφαιρα τα πυρά απο Εβερτ-Σαμαρά ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέες περικοπές στις ισχνές κοινωνικές δαπάνες".

    [2] ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου πρωθυπουργού

    Σε εκλογή νέου πρωθυπουργού αμέσως μετά την ΚΕ στις 20 και 21 Ιανουαρίου συγκλίνουν όλοι πλέον στο ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει το σύνολο των εφημερίδων.

    Αμεση λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας έστω και χωρίς τη συγκατάθεση του Ανδρέα Παπανδρέου, ζήτησε με εύσχημο πλην όμως, κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τασσόμενος ταυτόχρονα, υπέρ της αμέσου συγκλήσεως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ει δυνατόν και στη διάρκεια της σημερινής μέρας, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες να αναλάβουν την επίλυση του σημερινού προβλήματος, αν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις επεσήμανε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζητώντας και αυτός σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι η κ. Δήμητρα Λιάνη εκτόξευσε απειλές κατά του ΕΓ και στελεχών για το θέμα αντικατάστασης του Ανδρέα.

    Στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε νέος κύκλος αντιδράσεων με πιο χαρακτηριστική την επιμονή 80 τουλάχιστον βουλευτών να συνεδριάσει η ΚΟ πριν την ΚΕ και όχι μετά όπως σχεδιάζει το ΕΓ, γράφει η ΑΥΓΗ.

    Νέο πρωθυπουργό μέσα στο Γενάρη θέλουν διάδοχοι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Μέχρι τη Δευτέρα είναι πολύ πιθανό να επισκεφθεί τον πατέρα του και πρωθυπουργό ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου για να του θέσει το θέμα της διαδοχής, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο οποίος αναφέρεται και στην αίτηση που κατέθεσε στο πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών ο εκδότης Γιώργος Κουρής για να τεθεί ο Ανδρέας υπό δικαστική απαγόρευση.

    Το χρονοδιάγραμμα για την οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και εκλογή νέου, θα καθορίσουν σήμερα, σε κοινή συνεδρίαση, το προεδρείο της ΚΟ με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξηγήσει στον πρωθυπουργό" τα πραγματικά περιστατικά που συνθέτουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση" υποστηρίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Συμφωνούν όλοι για οριστική λύση μέσα στο Γενάρη και σήμερα το ΕΓ προσδιορίζει την ατζέντα της ΚΕ γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Με την απόφαση του ΕΓ που προοιωνίζεται οριστική λύση στο θέμα της διαδοχής συμφώνησαν στελέχη απ' όλες τις πλευρές του ΠΑΣΟΚ γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Ξεκάθαρη η πορεία και ψύχραιμη λύση μέσα στο Γενάρη, επισημαίνει η ΝΙΚΗ.

    Προς αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου οδηγείται το ΠΑΣΟΚ, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Υγεία του πρωθυπουργού

    Ειδικοί αμερικανοί γιατροί θα αναλάβουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο "Βηθεσδά" του Μέριλαντ και ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Τούτουζας βεβαιώνει τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ οτι ο Ανδρέας έχει καρδιακή ανεπάρκεια βαριάς μορφής, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι οργιάζουν οι φήμες για το που, πως και πότε κόλλησε ηπατίτιδα η Δήμητρα.

    Στην πολυοργανική ανεπάρκεια που έχει προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στην υγεία του πρωθυπουργού επικεντρώνει η επιστημονική ομάδα την απαντητική της επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η οποία αναφέρεται και στην ασθένεια απο ηπατίτιδα Β που εκδηλώθηκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού.

    Το ιατρικό συμβούλιο απέφυγε να τοποθετηθεί για ανήκεστο ή μη βλάβη αλλά ο καθηγητής Τούτουζας θεωρεί μη αναστρέψιμη την κατάσταση του πρωθυπουργού, γράφει η ΑΥΓΗ προσθέτοντας οτι δε διαψεύστηκαν πληροφορίες που εμφανίζουν βαριά άρρωστη τη Δήμητρα Λιάνη.

    Η καρδιά είναι αυτή που οι γιατροί του πρωθυπουργού φοβούνται, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ προσθέτοντας οτι νέο θρίλερ ξεδιπλώνεται στο Ωνάσειο μετά την αποκάλυψη οτι η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου πάσχει απο ηπατίτιδα Β.

    Δεν μπορεί ο Ανδρέας "λένε και οι 16 γιατροί" στην απάντησή τους προς τον Μιλτιάδη Εβερτ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι ηπατίτιδα Β έχει η Δήμητρα που είναι 100 φορές πιο μολυσματική απο το AIDS.

    Επτά οι βλάβες στην υγεία του Ανδρέα, όπως αναφέρονται στην επιστολή που έστειλαν στον Εβερτ οι καθηγητές του ιατρικού συμβουλίου, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προσθέτοντας οτι έπεσε σαν κεραυνός η είδηση πως η κα Δήμητρα Λιάνη πάσχει απο οξεία ηπατίτιδα Β.

    Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως συνάγεται απο την απαντητική επιστολή των θεραπόντων ιατρών προς τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Μιλτιάδη Εβερτ, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Επιτυχής η παρακέντηση στον πνεύμονα του Ανδρέα Παπανδρέου απ' όπου του αφαιρέθηκε 1,5 λίτρο υγρού ,γράφει ο ΛΟΓΟΣ προσθέτοντας οτι απαγόρευσαν στη Δήμητρα, που πάσχει απο ηπατίτιδα Β να βλέπει τον Ανδρέα.

    Η κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση αφήνοντας περιθώρια ελπίδας για μια εκ βαθέων πολιτική συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ, τα οποία προσθέτουν οτι απο παλιά είχε ηπατίτιδα Β η κυρία Δήμητρα Λιάνη -Παπανδρέου και οτι δεν κινδυνεύει να κολλήσει ο Ανδρέας.

    Ανάσα στον Ανδρέα απο την παρακέντηση, γράφει η ΝΙΚΗ. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι υψηλός πυρετός "χτύπησε " τη Δήμητρα.

    [4] Κινήσεις της Αντιπολίτευσης

    Τη μαχητική της πολιτικής θέτει σε εφαρμογή η ΝΔ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, με την κατάθεση, ίσως και σήμερα, της προτάσεως μομφής κατά της κυβερνήσεως, επισημαίνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η ίδια εφημερίδα γράφει οτι η "Ανοιξη" φεύγει απο τη Βουλή, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πολιτική ανωμαλία που έχει δημιουργηθεί στη χώρα απο την απουσία πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες η Πολιτική Ανοιξη.

    Η πρόταση μομφής "καίει" το ΠΑΣΟΚ μετά το ομόφωνο "ναι" στις πρωτοβουλίες του Μιλτιάδη Εβερτ, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι και η Πολιτική Ανοιξη θα ψηφίσει την πρόταση διατηρώντας όμως επιμέρους διαφωνίες ως προς το χρόνο που επελέγη να αναλάβει την πρωτοβουλία η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Ολοι συμφωνούν στη ΝΔ για τη μομφή και σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί το Μιλτιάδη Εβερτ, γράφει η ΑΥΓΗ.

    Τη Δευτέρα η πρόταση μομφής απο τη ΝΔ, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ προσθέτοντας οτι οι οικονομικοί κύκλοι δε θέλουν εκλογές, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Η ΝΔ αναλαμβάνει απο σήμερα σειρά νέων συνταγματικών πρωτοβουλιών με στόχο το οριστικό τέλος της επικίνδυνης για το λαό και τον τόπο ακυβερνησίας, επισημαίνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Συμφώνησαν όλοι για την πρόταση μομφής που κατατίθεται απο τη ΝΔ στη Βουλή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτοντας οτι επέμεινε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στην πρότασή του να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να βγει η χώρα απο το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την παρατεταμένη αναπλήρωση του πρωθυπουργού.

    "Αναπόφευκτη" είναι η πρόταση δυσπιστίας που θα κατατεθεί απο τη ΝΔ στη Βουλή, εκτιμά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία γράφει οτι η ΠΟΛΑΝ αποχώρησε χθες απο το Κοινοβούλιο.

    Διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και το πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ για την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης μομφής, αν και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη, γράφουν ο ΛΟΓΟΣ και ΤΑ ΝΕΑ και η ΝΙΚΗ.

    "Συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής της ΝΔ" αλλά θα την υπερψηφίσει το κόμμα Σαμαρά, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [5] Κυπριακό

    Κοινό θέμα των εφημερίδων αποτελεί η πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Εμανουέλε Σκαμάκα πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, (χθες) στην Αθήνα (σήμερα) και στην Αγκυρα (αύριο) με στόχο τη διερεύνηση για παρέμβαση της ΕΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σήμερα ο κ. Σκαμάκα θα έχει συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Κ. Παπούλια και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο και το ενδιαφέρον της ιταλικής προεδρίας θα συνεχιστεί με την επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Σουζάνα Ανιέλι στις 10 Ιανουαρίου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά τρόπο θετικό την πρωτοβουλία αυτή όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Κων/νος Μπίκας, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 5 January 1996 - 10:08:45