Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [4] Ελικόπτερα "Απάτσι"

  • [5] Ελλάδα-ειρηνευτική δύναμη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού, το Κυπριακό και η συζήτηση στη βουλή του προϋπολογισμού για το 1996 είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέλος. Χάθηκαν όλες οι ελπίδες. Σε λήθαργο απο χθες ο Ανδρέας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκτελούν" τη Δήμητρα. Η οικογένεια την κατηγορεί. Το κόμμα την αποδοκιμάζει".

    Η ΑΥΓΗ: "Συγκυβέρνηση στον ΟΤΕ. Εβερτ-Βενιζέλος συμφώνησαν για πώληση-προμήθειες. Εκλεκτός της Ρηγίλλης προαλείφεται για αντιπρόεδρος του οργανισμού".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η Μιμή στην απομόνωση".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαρτύριο Ανδρέα. Ενα-ένα βγαίνουν εκτός τα όργανα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τριβόλια και Τσοβόλια τους ζώσανε. Ανησυχία σε ΠΑΣΟΚ-Πολιτική Άνοιξη απο την ίδρυση κόμματος Τσοβόλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μόνο οι απατεώνες προμηθευτές του δημοσίου στηρίζουν τη Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοινώνησε ο Ανδρέας. Τον εξομολόγησε μοναχός που ήρθε απο το Άγιον Όρος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αγκάθι ο Τσοβόλας. Ξεκίνησε για εκσυγχρονισμό, φιλοπατρία, ορθοδοξία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρώτη και επίσημη ομολογία επιδείνωσης. Δεν επισπεύδεται όμως η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κορύφωση αγωνίας στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Με συνεχείς μεταπτώσεις ο Ανδρέας. Απάντηση Κακλαμάνη στη δήλωση Δήμητρας".

    ΝΙΚΗ: "Αγωνία σε όλη τη χώρα απο την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού. Μια ακόμη δύσκολη μάχη για τον Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ομολογία -σοκ για νέες στρατιές ανέργων".

    [2] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στάση αναμονής τηρούν Αθήνα και Λευκωσία αλλά και η Αγκυρα έναντι της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης επισήμανε οτι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν είναι δυνατή εάν δεν εξευρεθεί κοινό έδαφος σε όλες τις βασικές πτυχές του προβλήματος ενώ ο υπουργός Τύπου κ. Τηλ. Χυτήρης ανέφερε οτι το ένα η πρωτοβουλία των ΗΠΑ είναι "καλοδεχούμενη θα εξαρτηθεί απο τη μορφή της". Επιφυλακτική φαίνεται οτι είναι και η στάση της Αγκυρας για τους δικούς της λόγους. Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και οι γενικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να εξεταστούν κατά τη συνάντηση σήμερα του υπουργού Εξωτερικών κ. Καρ. Παπούλια με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Αλ. Μιχαηλίδη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε οτι στην πρόσφατη συνάντηση στη Μαδρίτη της Τρόικας της ΕΕ με την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ της υπεδείχθη οτι δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και οτι η Αγκυρα οφείλει να επιδείξει διαλλακτικότητα. Δήλωσε οτι είναι πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της κυριαρχίας υπό την έννοια των αρμοδιοτήτων των δυο ομόσπονδων καντονιών ή πολιτειών. Τόνισε ταυτόχρονα οτι δεν είναι διατεθειμένος να εισέλθει σε συζήτηση του θέματος αν δεν έχει συνολική εικόνα όσον αφορά τις άλλες βασικές πτυχές του κυπριακού που είναι η αποστρατιωτικοποίηση οι εγγυήσεις και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο σημείο αυτό είπε ο κ. Κληρίδης βρίσκεται και η διαφωνία με τους Αμερικανούς οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν συνομιλίες μόνο επί του θέματος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της κυριαρχίας. Ανέφερε επίσης οτι εάν οι Αμερικάνοι απεσταλμένοι συνεχίσουν επί της γραμμής αυτής τότε και η νέα αποστολή τους θα αποτύχει. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε οτι δήλωσε στον Ντενκτάς οτι είναι έτοιμος να υπογράψει λύση ομοσπονδίας ελβετικού τύπου ενώ ο Ντενκτάς αποδεχθεί ολόκληρο το ελβετικό Σύνταγμα και όχι μερικές πρόνοιές του επιλεκτικά. Το Κυπριακό συζήτησαν κατά τη σύντομη ιδιαίτερη συνάντησή τους στο περιθώριο της υπογραφής της Συμφωνίας του Ντέϊτον στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός εξωτερικών κ. Παπούλιας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ. Κλίντον δεν παρουσίασε καινούργιες ιδέες αλλά την πρόθεσή του να υπάρξει άρση στο αδιέξοδο".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αγκυρα τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Αμερικανού βοηθούν υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να "μεσολαβήσει" ώστε να βρεθεί γρήγορη λύση στο Κυπριακό. Η ικανοποίηση αυτή που είναι μάλλον ασυνήθιστη για τους Τούρκους καθώς αντιμετωπίζουν με δυσπιστία όλες τις νέες προτάσεις για την Κύπρο οφείλεται στο γεγονός οτι η θρυλούμενη "φόρμουλα Χόλμπρουκ" είναι "κομμένη και ραμμένη" για να καλύψει τις επιδιώξεις της εξ Ανατολών γείτονος".

    [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "συχνές εναλλαγές στην κλινική εικόνα του Πρωθυπουργού κορύφωσαν χθές την αγωνία στο ΩΚΚ. Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση έως αργά το μεσημέρι, ανεκόπη απο μια βελτίωση των δεδομένων αργότερα, μια αστάθεια που κατά τους θεράποντος ιατρούς είναι συνήθης σε ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "προς το βράδυ αναφέρονταν επισήμως σημάδια ανάκαμψης που αποδίδονταν στην ανταπόκριση του οργανισμού του πρωθυπουργού στην επιχειρούμενη θεραπεία".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει "σε κίνδυνο η υγεία του πρωθυπουργού. Το χθεσινό μήνυμα ήταν πιο ανήσυχο απο όλα "Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία" δήλωσε ένας ακτινολόγος του Ωνασείου. Όλη η χώρα αγωνιά. Ο Α. Παπανδρέου "χτυπήθηκε" και απο τέταρτη λοίμωξη. Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν έκανε λόγο για "μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του". Οι γιατροί του νοσοκομείου παραδέχονται το έντονο πρόβλημα υποστηρίζουν όμως οτι είναι δυνατόν αν αναστραφεί το δυσάρεστο κλίμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "βάρυνε" η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη, άνιση όμως με τα μικρόβια που τον πολιορκούν και δε φαίνεται να αντιμετωπίζονται με τη χορηγούμενη αντιβίωση".

    "Ύστατη μάχη για τη ζωή του δίνει ο Πρωθυπουργός στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ωνασείου μετά την τέταρτη κατά σειρά λοίμωξη που "κτύπησε" το ήδη ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημά του μέσα σε ένα μήνα νοσηλείας", προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "μαρτυρικές στιγμές περνά ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Ωνάσειο. Η ζωή του κρέμεται πλέον απο μια κλωστή καθώς οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων του υποστηρίζονται μηχανικά και ο ίδιος ελάχιστα επικοινωνεί με το περιβάλλον. Οι γιατροί φαίνεται οτι "σηκώνουν τα χέρια" και τα παιδιά του εναποθέτουν τις τελευταίες ελπίδες τους στον Θεό. Ο περήφανος άνδρας σβήνει μέρα με τη μέρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός πέρασε θανάσιμο κίνδυνο απο το απόγευμα της Τρίτης έως χθες το μεσημέρι και οι γιατροί έδωσαν γιγάντια μάχη για να αποτρέψουν και νέα πνευμονία. Από χθες το βράδυ συνεχίζει να δίνει τη μάχη του για τη ζωή με ευνοϊκότερους όρους". Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός αν και διαισθάνθηκε τα συμπτώματα πνευμονίας απο το βράδυ του Σαββάτου της 18ης Νοεμβρίου αρνήθηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λέγοντας οτι δεν μπορεί να αφήσει τη συνεδρίαση της ΚΟ που θα γινόταν τη μεθεπόμενη μέρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με κομμένη την ανάσα οι γιατροί παρακολουθούσαν χθες λεπτό προς λεπτό τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίαζε η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. "Έχει πέσει σε κώμα". Αυτό το φόβο εξέφρασαν οι επιστήμονες νωρίς το μεσημέρι. Κάποιο νεύμα του λίγες ώρες αργότερα τους έκανε να μιλούν τότε για "προκωματώδη κατάσταση". Ωστόσο, αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός έχασε πάλι κάθε επαφή με το περιβάλλον. Έπεσε σε "βαθύ ύπνο" και δεν αντιδρούσε σε κανένα άλλο ερέθισμα εκτός απο τον πόνο".

    "Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα" λένε οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και σημειώνει οτι "ο πρωθυπουργός παρουσιάζει βραθυμία και μειωμένη επαφή με το περιβάλλον, ενώ αναμένεται απο την Αμερική ένας διακεκριμένος επιστήμονας ο οποίος χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει θα ακτινοβολήσει το αίμα του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "τα μηχανήματα και μόνο αυτά καταφέρνουν και διατηρούν πλέον στη ζωή τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος όπως φαίνεται "διατηρείται" ζωντανός αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η Μάχη γίνεται με το χρόνο και όχι με τις λοιμώξεις καθώς οι γιατροί αποδείχτηκαν ανίσχυροι μπροστά στα μικρόβια που έχουν καταλάβει το αναπνευστικό σύστημα του πρωθυπουργού. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου δεν έχει σχεδόν την παραμικρή επαφή με το περιβάλλον του ενώ η τελευταία λοίμωξη τείνει να εξελιχθεί σε πνευμονικό οίδημα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ"γενίκευση της λοίμωξης που στην περίπτωση του πρωθυπουργού σημαίνει σηψαιμία, φοβούνται τώρα οι θεράποντες γιατροί του, γενίκευση που θα σημάνει περαιτέρω κάμψη των λειτουργιών του οργανισμού του μη ανατρέψιμη. Παρ' όλα αυτά το βραδινό ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε μικρή βελτίωση που στην περίπτωση του πρωθυπουργού μπορεί μόνο να σημαίνει μη περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης, όχι όμως και υποχώρηση αυτής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο στο Ωνάσειο και όλοι μιλούν για τις τελευταίες δραματικές ώρες. Τα ξημερώματα οργίαζαν οι φήμες οτι ο πρωθυπουργός έπεσε σε κώμα ενώ το τμήμα του αισιόδοξου περιβάλλοντος μιλούσε για παροδικό λήθαργο απο τον οποίο περιοδικά ξυπνάει".

    [4] Ελικόπτερα "Απάτσι"

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "είκοσι μαχητικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α ("ΑΠΑΤΣΙ") εντάχθηκαν απο χθες στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού. Κατά την επίσημη τελετή ένταξης στο στρατόπεδο Στεφανοβικείου Μαγνησίας ο υπουργός Εθν. Αμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης τόνισε οτι με αυτά τα νέα μαχητικά ελικόπτερα, τα τελειότερα στο είδος τους, αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Πρόσθεσε οτι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και υπογράμμισε οτι δεν έχει εκλείψει η απειλή εξ Ανατολών".

    [5] Ελλάδα-ειρηνευτική δύναμη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι το ΚΥΣΕΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία. Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσουν τα δυο ναρκαλιευτικά και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και να αναχωρήσουν τα δύο C-130. Μέχρι την Κυριακή θα αναχωρήσει και τμήμα του λόχου μεταφορών που αποτελείται απο 250 άνδρες. Η ελληνική χερσαία δύναμη θα τεθεί υπό τη Βελγική διοίκηση και θα σταθμεύσει στην πόλη Βοκοβα που βρίσκεται δυτικά του Σεράγεβο στο μουσουλμανικό τομέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "κίνδυνοι για τα πληρώματα δεν υπάρχουν αν εξαιρέσει κανείς τη διαδικασία άμεσης εκκένωσης της ειρηνευτικής δύναμης που θα αποφασιστεί αν αρχίσουν εκ νέου οι εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην περιοχή της Βοσνίας. Τα τρία πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν. Η συνολική παραμονή ναυτικών δυνάμεων θα είναι για ένα χρόνο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει "επικίνδυνο βήμα την απόφαση του ΚΥΣΕΑ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Thursday, 21 December 1995 - 11:47:30