Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Σύνοδος κορυφής - στάση ελληνικής κυβέρνησης

  • [4] Τουρκία-ΕΕ

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η εξέλιξη της υγείας του Πρωθυπουργού, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB, η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-ΕΕ και η στάση της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "5% μπροστά η ΝΔ. Σαρώνει στην επαρχία. Το τελευταίο γκάλοπ μετά το "ΩΝΑΣΕΙΟ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποια είσαι εσύ; Ο Ανδρέας δε γνώρισε την κόρη του. Χάνει την επαφή με το περιβάλλον".

    Η ΑΥΓΗ: "Λοίμωξη" στη Δικαιοσύνη. Προς ομαδικές καταδίκες χωρίς στοιχεία μετά τις υποδείξεις Κόκκινου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ψυχίατροι θα εξετάσουν τον Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "48 ώρες αγωνίας. Βεβαρημένη η κλινική εικόνα του Ανδρέα. Φόβοι για νέες επιπλοκές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εγινε καλά "ο μεγάλος ασθενής" Χάριν ημών και χωρίς ανταλλάγματα η Τουρκία επιτυγχάνει νίκη στην ΕΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η ώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θεαματική στροφή υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τελευταίο γκάλοπ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα πήραν όλα αμφισβήτηση και Τσοβόλας. Γκάλοπ-σόκ: Πρώτο κόμμα, το κάτι νέο με 42%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο γιος θα πει στον πατέρα να παραιτηθεί. Ο υπουργός Παιδείας ανέλαβε να ζητήσει την παραίτηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φάρμακα με λίστα. Εξοικονόμηση 100 δις με το ενιαίο συνταγολόγιο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζητεί το 72,3%, σύμφωνα με γκάλοπ της MRB. Εκτίναξη Τσοβόλα πάνω απο όλους τους "διαδόχους".

    ΝΙΚΗ: "Πάνοπλη η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή υπό τον Τσοχατζόπουλο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χωρίς δώρο χιλιάδες συνταξιούχοι; σε αδιέξοδο βρίσκεται το ΤΑΠ-ΟΤΕ".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "ξεπεράστηκε και η νέα κρίση στην κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, καθώς φαίνεται να αντιμετωπίστηκε η λοίμωξη και να παρήλθαν τα συγχυτικά φαινόμενα. Η αναπνευστική λειτουργία επανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η νεφρική λειτουργία παρέμεινε στάσιμη. Δύο εφημερίδες ζήτησε να διαβάσει χθες ο Πρωθυπουργός. Οπως έγινε γνωστό απο το περιβάλλον του ο κ. Α. Παπανδρέου ζήτησε "ΤΑ ΝΕΑ" και τη "Χέραλντ Τρίμπιουν" και ανέγνωσε την καθεμία επί δέκα λεπτά. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν σε καλή διάθεση και ψυχολογική κατάσταση, ζήτησε ακόμη να ακούσει μουσική του Yannis και να πιει τσάι. Η καλή διάθεσή του ικανοποίησε ιδιαιτέρως τη σύζυγό του, στην οποία και εξέφρασε τις επιθυμίες του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι γιατροί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού", ενώ υπογραμμίζει οτι διαψεύσθηκαν οι φήμες οτι ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε συγχυτικά φαινόμενα και αδυναμία επικοινωνίας με το περιβάλλον".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ο κίνδυνος εμφάνισης νέων λοιμώξεων τρομοκρατεί τους γιατρούς. Για το λόγο αυτό χορηγούν προληπτικά "ομπρέλα" αντιβιοτικών προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται με μια βεβαρημένη κλινική εικόνα ενώ η καταπονήσει που δέχεται καθημερινά ο οργανισμός του προκάλεσε προχθές μια πρόσκαιρη απώλεια της αίσθησης τόπου και χρόνου. Οι γιατροί την χαρακτήρισαν "απάθεια", "βραδύτητα στην αντίδραση", "υπνηλία", "κακή διάθεση" τονίζοντας οτι το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου είχε διαφορετική εικόνα. Στο μεταξύ η κατάσταση του πρωθυπουργού παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "οριακή χαρακτηρίζεται απο τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού μετά την επιδείνωση που παρουσίασε τη Δευτέρα ενώ καθοριστικές κρίνονται η σημερινή και η αυριανή μέρα για την αντιμετώπιση της λοιμώξεως παρά την αισιοδοξία της "σταθεροποιήσεως" που παρουσίασαν τα χθεσινά ιατρικά δελτία".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "αύριο το μεσημέρι θα είναι σε θέση οι θεράποντες γιατροί του Πρωθυπουργού να γνωρίζουν αν ο οργανισμός αντιμετώπισε τη λοίμωξη που εμφανίσθηκε προχθές. Ωστόσο, επιφυλακτικοί παρουσιάζονται σε ο,τι αφορά την εξέλιξη καθώς δεν έχει σταθεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βγει απο τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου ο Πρωθυπουργός ο οποίος διανύει την 23η μέρα νοσηλείας του εκεί. Ετσι, οι γιατροί φοβούνται τον κίνδυνο και νέας λοίμωξης η οποία στην περίπτωση του πρωθυπουργού που έχει τόσο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποβεί μοιραία".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ο Ανδρέας ξεπέρασε έναν ακόμη σκόπελο και η αισιοδοξία επέστρεψε ξανά στο ΩΚΚ. Πάντως οι γιατροί εκτιμούν οτι αν σε διάστημα 48 ωρών ο πρωθυπουργός εμφανίσει ξανά πυρετό αυτός θα οφείλεται σε άλλη λοίμωξη. Οι ασθενείς που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν "ανοιχτές πύλες" στα μικρόβια. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες των γιατρών εστιάζονται τώρα στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά του πρωθυπουργού σε άλλο δωμάτιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "σε πραγματικό "αγώνα δρόμου" επιδίδονται οι θεράποντες γιατροί του κ. Παπανδρέου, έχοντας να αντιμετωπίσουν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Στόχος τους είναι να αντιμετωπιστούν τάχιστα, οι βλάβες στα ζωτικά όργανα ώστε ο ασθενής να βγει απο τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κι αυτό διότι όσο παραμένει σ' αυτή κινδυνεύει απο την εκδήλωση και νέας λοίμωξης. Ηδη η λοίμωξη που τον ταλαιπωρεί απο προχθές έχει επιβαρύνει σε επικίνδυνο βαθμό τη λειτουργία των εξασθενημένων νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς. Χθες το απόγευμα σημειώθηκε επιπλοκή. Συγκεκριμένα, πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία επιβάρυνε περισσότερο τη λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές ο πρωθυπουργός παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης ενώ οι μεταπτώσεις του ήταν συνεχείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη ζωή του. Με φθίνουσα την πορεία των λειτουργιών όλων των βασικών οργάνων στα οποία ήρθε να προστεθεί απο το βράδυ της Κυριακής και ο εγκέφαλος, ο στόχος όλων των προσπαθειών που γίνονται πλέον είναι να αποφευχθεί το μοιραίο. Σε ο,τι αφορά την εγκεφαλική λειτουργία του ασθενούς η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη απο το βράδυ της Κυριακής οπότε και εκδηλώθηκαν τα πρώτα φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "όπως υποστηρίζουν έγκυρες ιατρικές πηγές, οι λοιμώξεις που μπορεί να εμφανισθούν είναι πέντε: πνευμονία, ουρολοίμωξη, γαστρεντερραγία ,σηψαιμία λόγω καθετήρα και τέλος κάποια λοίμωξη απο την κατάκλιση".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα παραμονή στην εντατική με αναπνευστήρα με 7 καθετήρες και με τόσους γιατρούς να μπαινοβγαίνουν και να εναλλάσσονται μαζί με τη Δήμητρα θα ήταν ανεκτή για 4-5 ημέρες. Οι νεφροί του βρίσκονται πάντα εκτός λειτουργίας και γιατροί είπαν οτι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθουν στη φυσική τους λειτουργία αφού μέχρι σήμερα τα δεδομένα τους είναι εντελώς αρνητικά με ανύπαρκτη διούρηση κλπ. Η πορεία των νεφρών μαζί με την ηλικία του κ. Παπανδρέου και τα υπόλοιπα προβλήματα γεμίζουν τρόμο τους γιατρούς με το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ήδη σημειούμενη καρδιακή κάμψη και τα προβλήματα να είναι πολύ χειρότερα".

    [3] Σύνοδος κορυφής - στάση ελληνικής κυβέρνησης

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Μαδρίτη ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες την κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρούντος τον Πρωθυπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος. Στη συνεδρίαση της ΚΕ στην οποία πήραν μέρος οι κ.κ. Λιβάνης, Αρσένης, Λαλιώτης, Παπαντωνίου, Παπαδόπουλος, Βενιζέλος, Ακριτίδης, Παπούλιας, Χυτήρης, Ρωμαίος, Γιαννίτσας (οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού) Βγόντζας (νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού) επήλθε πλήρης συμφωνία των συμμετασχόντων οι οποίοι ενέκριναν τις θέσεις αλλά και την τακτική της ελληνικής αντιπροσωπείας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η Ευρώπη των δυο "ταχυτήτων" είναι το βασικό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης την Παρασκευή και το Σάββατο. Το θέμα τέθηκε ουσιαστικά με την επιστολή Κολ-Σιράκ προς τους ηγέτες των κρατών-μελών. Η ελληνική κυβέρνηση για τα κρίσιμα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν θα υποστηρίξει: Η Οικονομική και Νομισματική Σύγκλιση να κριθεί με κριτήρια του τέλους του 1997 κάτι που αφήνει ελάχιστες ελπίδες και στην Ελλάδα. Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Την εκ νέου χρηματοδότηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων (δρόμοι, σιδηρόδρομοι κλπ). Οσον αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 βασική ελληνική θέση είναι οτι τα θέματα που θα συζητηθούν πρέπει να στηριχθούν στα συμπεράσματα της Ομάδας Προετοιμασίας που εργάστηκε για έξι μήνες. Δεν επιθυμεί επίσης κατακερματισμό των θεμάτων και των εργασιών. Σε περίπτωση που συζητηθεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη Διακυβερνητική τότε μπορεί να ενταχθεί και η επιστολή Κόλ -Σιράκ. Για τη διερεύνηση της ΕΕ δεν υπάρχει διαφωνία να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκτός της Κύπρου, 6 μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής αρκεί φυσικά να μην εμπλακεί η Κύπρος σ'αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης οτι πρέπει να υπάρξει προοπτική και για ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Σκληρή στάση για Τσιλέρ" γράφουν οτι "όλα τα περιθώρια που παρέχουν οι Συνθήκες της ΕΕ προτίθεται να εξαντλήσει η ελληνική πλευρά αντιδρώντας σε περίπτωση που η ισπανική προεδρία καλέσει επισήμως την Τουρκία σε κάποια συνάντηση με τους "15" στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Η Αθήνα εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο μια τέτοια συνάντηση και να καταγγείλει τις εξωθεσμικές μεθοδεύσεις με τις οποίες ενδέχεται η κυρία Τσιλέρ να προσκληθεί επισήμως. Η ισπανική προεδρία σε διαβεβαιώσεις που έχει δώσει προς την ελληνική πλευρά, υποστήριξε οτι δεν πρόκειται να καλέσει την κυρία Τσιλέρ στις επίσημες συναντήσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά θα την προσκαλέσει να βρίσκεται στη Μαδρίτη για επαφές σε διμερές επίπεδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "μάχη οπισθοφυλακής φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ η Τουρκία έχει ήδη προωθήσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της με την αναμενόμενη σήμερα έγκριση της τελωνειακής ένωσης απο την Ευρωβουλή".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" η ελληνική κυβέρνηση διαλέγει και πάλι τη θέση του "φρόνιμου" παρατηρητή στη Σύνοδο".

    [4] Τουρκία-ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ψηφίζεται σήμερα απο το Ευρωκοινοβούλιο η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή που σημαδεύει την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη. Μια προσέγγιση όμως που γίνεται ενώ σημαντικά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά: ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό και Κυπριακό. Η σημερινή αναμενόμενη υπερψήφιση απο τις τρεις παρατάξεις της Ευρωβουλής (Λαϊκοί, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές) της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας επέρχεται αν και σχεδόν κανένας απο τους προκαταρκτικούς όρους που είχε θέσει το σώμα και που αφορούσαν ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών δεν έχει πληρωθεί. "Πρόκειται για μια συμφωνία με το διάβολο" τόνισε χθες η Ντανιέλ Μιτεράν σε εκδήλωση που διοργάνωση η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και οι Πράσινοι στο Στρασβούργο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "στο κατώφλι της Ευρώπης βρίσκεται καθ όλες τις ενδείξεις απο σήμερα η Τουρκία χάρη "στην απειλή του Ισλάμ και του εθνικισμού" που της εξασφαλίζει και σημαντική οικονομική βοήθεια. Ενα άλμα που οδηγεί κατά τους Τούρκους αναπόφευκτα στην πλήρη ένταξη τους στην ΕΕ ενώ κατά τους Ευρωπαίους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σχέσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η πλειοψηφία θα είναι μεγάλη και μόνο οι 25 Ελληνες και ορισμένοι ξένοι συνάδελφοι τους που άντεξαν στις πιέσεις των κυβερνήσεων τους θα ψηφίσουν κατά της ένωσης αυτής. Είναι γεγονός οτι οι εταίροι μας στην Κοινότητα πίεσαν αφόρητα τους ευρωβουλευτές να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη. Και αυτό για δυο λόγους: ο πρώτος και κυριότερος είναι οτι απο την τελωνειακή ένωση κερδίζουν οικονομικά όλοι, δεδομένου οτι ανοίγει διάπλατα μια αγορά 60 εκατ. Τούρκων στα βιομηχανικά προϊόντα της Κοινότητας. Χάνει μόνο η Ελλάδα η οποία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα τουρκικά "εργατικά χέρια" σε μια σειρά ομοειδή προϊόντα (χάλυβας, κλωστοϋφαντουργικά, μεταποιημένα αγροτικά). Ο δεύτερος λόγος είναι οτι δίνοντας την τελωνειακή ένωση στην Αγκυρα θα "ησυχάσουν" απο τις τουρκικές πιέσεις για ένταξη τουλάχιστον για μια δεκαετία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "βασικός συντελεστής της μεγάλης αυτής επιτυχίας του "Μεγάλου Ασθενούς", -όπως αποκαλείται η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια- υπήρξε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας μας να προχωρήσει στην άρση του " βέτο" τόσον στο θέμα της τελωνειακής ενώσεως όσο και στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της ΕΕ προς την Τουρκία. Χειρονομία όμως της Ελληνικής κυβερνήσεως που όχι μόνο δεν έτυχε της οφειλομένης αναγνωρίσεως εκ μέρους της Αγκυρας, αλλά τουναντίον: Οι Τούρκοι σε ανταπόδοση συνέχισαν να μας προκαλούν και στο Αιγαίο και σε πάν ο,τι αφορά στο Κυπριακό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την ύστατη προσπάθειά της προκειμένου να εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκριση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ κατέβαλε χθες η Τανσού Τσιλέρ με επιστολή που έστειλε χθες σε καθένα ξεχωριστά απο τους 626 ευρωβουλευτές. Το κείμενο της επιστολής βρίθει ψευδέστατων ισχυρισμών μέσω των οποίων η Τσιλέρ προσπαθεί να εξωραϊσει τις συνθήκες "Μεσαίωνα" που επικρατούν στη χώρα της".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Ηθική χρεοκοπία η σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη, τονίζει σε βαρυσήμαντη επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές η Ντανιέλ Μιτεράν".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τη λογική των ίσων αποστάσεων ακολουθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στο Κυπριακό ζήτημα ισχυριζόμενος οτι "αμφότερες οι πλευρές" κώφευσαν στις επανειλημμένες κλήσεις του ΣΑ για σημαντική μείωση των ξένων στρατευμάτων και των αμυντικών δαπανών στην Κύπρο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει σημαντική αύξηση της δύναμης πυρός των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αναφέρει οτι έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο εκτός απο τους 30.000 τούρκους στρατιώτες και 4.500 τουρκοκύπριους άλλα 14 άρματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 265. Επίσης υπήρξε σημαντική αύξηση των θωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς προσωπικού και συνεχίστηκε η μεταβολή των πυροβόλων 105 χιλιοστών σε 155. Αναφέρει τέλος οτι η Κύπρος είναι η πιο στρατοκρατούμενη χώρα του κόσμου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ υποστηρίζει πως η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ έχει υποσχεθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον οτι θα λύσει το Κυπριακό αν εγκριθεί η τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει εξάλλου οτι μέσα στον Ιανουάριο θα συναντηθούν κατόπιν προσκλήσεως του Κλίντον στη Ν. Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "Το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη αναμένεται να τοποθετηθεί επί της προτάσεως του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς η οποία αντιμετωπίζεται ως θετικό αν και ελλιπές βήμα απο τις δυτικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου εάν η ελληνική πλευρά αναγνωρίσει δικαίωμα κυριαρχίας, πολιτικής ισότητας και εγγυήσεως. Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Γιουστάβ Φεϊσέλ αναπληρωτής αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, η διαφοροποίηση στη στάση του κ. Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της ΕΕ "δεν είναι αρκετή και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 13 December 1995 - 12:31:06