Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Πολιτικές εξελίξεις

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Τουρκία - ΕΕ

  • [7] Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού

  • [8] ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού, οι πολιτικές διεργασίες που συντελούνται, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δραματικό ερώτημα Εβερτ στην κυβέρνηση: Ζει; Αξιώνει απάντηση αν ο Ανδρέας έχει επαφή με το περιβάλλον".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σε ... κενό η Ελλάδα. Σε δίνη το ΠΑΣΟΚ. Σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι συνταγματολόγοι. Άμεση ανάγκη να αποκτήσει ο τόπος Πρωθυπουργό".

    Η ΑΥΓΗ: "Τραχειοτομή" στο ΠΑΣΟΚ απο το "περιβάλλον". Ελπίζουν σε επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η Μιμή πέταξε έξω τα παιδιά του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Πολιτική διάγνωση για τον Ανδρέα. Συνταγματολόγοι προς γιατρούς: εσείς αποφασίστε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η ΝΔ "ψάχνει" για διάδοχο στο ΠΑΣΟΚ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της θα ασχοληθεί και με τα του Κινήματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλλα περιμέναμε κύριε Στεφανόπουλε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρεμλίνο έκαναν το ΩΝΑΣΕΙΟ. Η Κ.Υ.Π. παρακολουθεί τα τηλέφωνα των γιατρών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κίνηση για λύση προς Ανδρέα. Το Εκτελεστικό το συζητεί ήδη και ετοιμάζεται".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υπερδιπλάσιες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι επιστολές Εβερτ-Κρεμαστινού-Σκαλκέα. Ο Ανδρέας έδωσε το ΟΚ για την τραχειοστομία. Ενισχύονται οι ελπίδες οτι θα επιστρέψει στην Εκάλη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δοκιμασία τώρα και με τραχειοστομία. Επιδείνωση σημειώθηκε στα νεφρά. Προτείνουν και έκτακτο συνέδριο για αναπλήρωση".

    ΝΙΚΗ: "Οι ελπίδες δε χάθηκαν. Ο Ανδρέας συνεχίζει τον αγώνα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνάντηση γενιών στο δρόμο της αντίστασης. Σήμερα το συλλαλητήριο των συνταξιούχων και οι κινητοποιήσεις των μαθητών".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σε επέμβαση τραχειοτομής υποβλήθηκε ο Πρωθυπουργός χθες το απόγευμα, η οποία είχε απόλυτη επιτυχία και δίνει τη δυνατότητα πλέον στους γιατρούς να αισιοδοξούν για ανάρρωση τόσο των μυών των πνευμόνων του όσο και της νεφρικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΛΟΓΟΥ" πριν πραγματοποιηθεί η επέμβαση ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον προσωπικό του γιατρό κ. Δ. Κρεμαστινό καθώς και τον προσωπικό του φίλο καθηγητή ψυχιατρικής κ. Στεφανή, όπου συζήτησαν για την επέμβαση με την οποία συμφώνησε ο Πρωθυπουργός. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα χειρουργεία του ΩΝΑΣΕΙΟΥ που βρίσκονται στον ημιώροφο ο Πρωθυπουργός θα μπορεί πλέον να σηκώνεται απο το κρεβάτι του, να μιλάει, να τρώει καθώς και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επανασύνδεσή του με τον αναπνευστήρα θα μπορεί αν επιτευχθεί μέσω της βαλβίδας που έχει τοποθετηθεί στην τραχεία του".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η "έσχατη λύση της τραχειοστομίας" σηματοδότησε χθες και τυπικά στο τέλος της πολιτικής καριέρας του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορεί να μιλήσει πριν απο τουλάχιστον 8 ημέρες και η σταδιακή - μερική αποκατάσταση του προβλήματος της ομιλία θα επιτευχθεί αν όλα πάνε καλά, το νωρίτερα σε 4 εβδομάδες και το αργότερο σε δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί ούτε να μετακινηθεί απο το κρεβάτι για τα επόμενα 24ωρα, καθώς η σύνδεσή του με τον τεχνητό νεφρό δεν του το επιτρέπει, δεδομένου οτι η εκ νέου επιδείνωσης της νεφρικής του λειτουργίας οδήγησε χθες τους γιατρούς στην απόφαση να τον υποβάλουν δύο φορές σε αιμοκάθαρση εντός της ημέρας - διαδικασία που θα επαναληφθεί και σήμερα".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "οι δύσκολες ώρες ξαναγύρισαν στο "ΩΝΑΣΕΙΟ". Ο πρωθυπουργός για να διευκολυνθεί στην αναπνοή του, υποβλήθηκε σε τραχειοτομή. Η μηχανική υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων είχε αγγίξει τα όριά της. Η επέμβαση -που έγινε με τοπική αναισθησία- θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να αναπνέει άνετα και θα υποβοηθήσει την καρδιακή λειτουργία, η οποία είχε επιβαρυνθεί απο τη χρήση του τραχειοσωλήνα. Εξάλλου, και σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακτά καθημερινά μέρος απο το χαμένο βάρος του σώματός του, θα καταστεί ευχερής η κίνηση μέσα στο δωμάτιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τελικά ο,τι προσπάθησαν να αποφύγουν οι γιατροί και το θεωρούσαν σαν τελευταία λύση με την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας του πρωθυπουργού δεν το κατάφεραν. Ετσι χθες το μεσημέρι έκαναν τραχειοτομή στον Ανδρέα Παπανδρέου και του αφαίρεσαν τον αναπνευστήρα, η παραμονή του οποίου εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους όπως λοιμώξεις κλπ. Η λύση αυτή κρίθηκε αναπόφευκτη απο τη στιγμή που η αναπνευστική λειτουργία του πρωθυπουργού είναι μηδαμινή και απαιτείτο να απομακρυνθεί ο αναπνευστήρας. Οι μυς της τραχείας έχουν σχεδόν ατονήσει τελείως και απο μόνος του ο ασθενής δεν μπορεί να ανταποκριθεί".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "σε νέες αναπνευστικές δοκιμασίες υποβάλλεται μέσω του τραχειοστόματος πλέον ο Πρωθυπουργός, χωρίς τη χρονική δέσμευση της διασωλήνωσης αλλά με απειλητικό πάντα το ενδεχόμενο της νέας λοίμωξης. Εξάλλου, η νεφρική λειτουργία παρουσίασε απο προχθές το βράδυ αναστροφή της πορείας για βελτίωση γεγονός που ανάγκασε τους θέτοντες ιατρούς να συζητήσουν μια πιθανή αιμοδιήθηση με φίλτρα, παράλληλα με την αιμοκάθαρση".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "με την τραχειοτομή που είναι μια πρόσκαιρη -και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμη- διάνοιξη της τραχείας επιτυγχάνεται όχι μόνο η διευκόλυνση της αναπνοής του ασθενούς αλλά και καλύτερη κίνησή του, καθώς δεν χρειάζεται να του χορηγούνται κατασταλτικά, ενώ μπορεί να τραφεί και απο το στόμα. Η επέμβαση χαρακτηρίστηκε απλή, συνήθης και σύντομη που ανακουφίζει την αναπνευστική λειτουργία σε διάφορες περιπτώσεις. Ο βασικός λόγος που έκανε τους γιατρούς να προχωρήσουν στην τραχειοτομή ήταν η ελάττωση του κινδύνου να προσβληθεί ο Πρωθυπουργός απο νέα λοίμωξη, καθώς παρατεινόταν η εφαρμογή του τραχειοσωλήνα απο το στόμα".

    Το ΕΘΝΟΣ και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζουν οτι χθες "σημειώθηκε και νέα δραματική επιδείνωση στη λειτουργία των νεφρών".

    [3] Πολιτικές εξελίξεις

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι καταθέτουν δημοσίως τα μελλοντικά σενάρια που έχουν σχέση με τη διαδοχή -εμμέσως πλην σαφώς σε όσους πρόσκεινται στον Κώστα Σημίτη- απηύθυνε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο εκτελών χρέη Πρωθυπουργού τους ξεκαθάρισε πως μπορεί να είναι "ατομική ευθύνη και δικαίωμα του καθενός να το πραγματοποιήσει" ωστόσο "... θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και την κριτική όλων εκείνων, οι οποίοι επιμένουν, οτι σήμερα αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματική, συλλογική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες και υποχρεώσεις που είχαμε απέναντι στον ελληνικό λαό". Η αφορμή για την έκρηξη αυτή του κ. Α. Τσοχατζόπουλου δόθηκε απο τις δηλώσεις των κ. Λ. Κανελλόπουλου, Β. Κεδίκογλου και Γ. Α. Μαγκάκη που υποστηρίζουν ανοιχτά τη διαδοχή και την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η ταυτόχρονη εκδήλωση ... ενδιαφέροντος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ, που επιθυμούν το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαδοχής".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου να πάρουν το λόγο για τις εξελίξεις στο Κίνημα, έχουν αύριο το πρωί οι γραμματείες των ΝΟμαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών καθώς και των Τομέων της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η βάση του κυβερνώντος κόμματος είναι αποφασισμένη να απαιτήσει απο τα κορυφαία στελέχη, ενότητα. Και αποφάσεις απο την Κεντρική Επιτροπή".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "λύση στο αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργηθεί απο ενδεχόμενη παρατεταμένη αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του αναζητούν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχουν καταλήξει στην κίνηση που θα κάνουν. Για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο όλοι εκτιμούν οτι δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ένα μήνα. Το πιθανότερο είναι να συνεδριάσει το ΕΓ να εκδώσει πολιτική απόφαση με την οποία θα διαπιστώνει το πολιτικό πρόβλημα και αμέσως μετά, μέλη του "υπεράνω πάσης υποψίας" (δηλαδή πρόσωπα αγαπητά στον Α. Παπανδρέου που δεν είναι "δελφίνοι") θα τον επισκεφθούν και θα του ζητήσουν να δώσει εκείνος λύση. Και αυτή μπορεί να είναι δύο ειδών: είτε να παραιτηθεί απο πρωθυπουργός και να εκλεγεί έτσι ο αντικαταστάτης του απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε να ορίσει αντιπρόεδρο και να προκηρύξει συνέδριο το οποίο θα εκλέξει τον αρχηγό του κόμματος και αυριανό πρωθυπουργό".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "διευρύνεται με την παρατεινόμενη εκκρεμότητα γύρω απο την εξέλιξη της υγείας του Πρωθυπουργού ο προβληματισμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη σκοπιμότητα κίνησης διαδικασιών μέσα και απο έκτακτο συνέδριο για την αναπλήρωση του στην κυβέρνηση και το κόμμα. Την ίδια ώρα άρχισε χθες νέος κύκλος "συναντήσεων κορυφής" στο ΠΑΣΟΚ με συναντήσεις ακόμα και στελεχών που θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία εφόσον υπάρξει θέμα διαδοχής. Το πρωί συναντήθηκαν οι κ.κ. Απ. Κακλαμάνης και Κ. Σημίτης και αργά το απόγευμα οι κ.κ. Γερ. Αρσένης και Κ. Λαλιώτης. Και στις δύο συναντήσεις το κλίμα ήταν καλό και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του κυβερνητικού προγράμματος αλλά χάραξης προοπτικής εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1997".

    "Ομως, τονίζει το ΕΘΝΟΣ, εκείνοι που πλέον καλούνται να αποφασίσουν για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν αναρρώσει θα βρίσκεται σε θέση να ασκήσει πλήρως καθήκοντα είναι γιατροί. Αυτό επισημαίνουν οι συνταγματολόγοι ανάγοντας σε πολιτικό θέμα τη διάγνωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου". Σε άλλο δημοσίευμά του αναφέρει οτι "Δευτέρα ή Τρίτη -εκτός απροόπτου- ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Α. Τσοχατζόπουλος σχεδιάζει να συγκαλέσει υπό την προεδρία του την Κυβερνητική Επιτροπή. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα - μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρώτου τη τάξει υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την ανάληψη ουσιαστικών καθηκόντων Πρωθυπουργού ώστε να αντικρουστεί το επιχείρημα της ΝΔ περί "πολιτικού κενού" στην κορυφή της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "στο σημείο μηδέν έφτασε η υγειά του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Εβερτ κάτω απο δραματικές συνθήκες απηύθυνε δραματική έκκληση ενημέρωσης απο την κυβέρνηση με κυρίαρχο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά ζωή στο θάλαμο της Εντατικής του Ωνάσειου. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Υγείας ζητούσε απαντήσεις στα ερωτήματα: ποια είναι η πνευματική διαύγεια του πρωθυπουργού; έχει ελπίδες; μπορεί να ασκήσει καθήκοντα; Αργά το βράδυ έγινε γνωστό οτι ο υπουργός Υγείας απάντησε στον κ. Εβερτ. Η απάντηση δε δόθηκε στη δημοσιότητα και αυτό είναι ένδειξη του σημείου στο οποίο βρίσκεται η υγειά του Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού, η λειτουργία της κυβέρνηση με το σημερινό καθεστώς της αναπλήρωσης μπορεί να διαρκέσει ακόμη ένα μήνα όχι όμως περισσότερο. Αυτό εκτιμά σημαντικός παράγων του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου εξηγώντας οτι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Μαδρίτης στις 15-16 Δεκεμβρίου απο τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο έχει γίνει πλήρως αποδεκτή".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο κ. Στεφανόπουλος ερώτησε τον υπουργό πόσο προβλέπεται να διαρκέσει η αναπλήρωση του πρωθυπουργού. "Ας το δούμε σε μια εβδομάδα" ήταν η απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού υποστήριξε οτι η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικότατα και αντιμετωπίζει με επιτυχία όλα τα θέματα ευθύνης της. Για να καταλήξει εκφράζοντας τη βεβαιότητα οτι "το '96 θα είναι μια χρονιά συλλογικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του παραγωγικού δυναμικού της χώρας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι προσωπικές στρατηγικές των "δελφίνων" όλο και περισσότερο επιχειρούν να προσαρμοστούν στο ενδεχόμενο, οι όποιες εξελίξεις να διαδραματιστούν παρόντος του Ανδρέα Παπανδρέου, εξ ου και οι δηλώσεις όλων των "συσκεπτόμενων" οτι ο πρωθυπουργός "είναι εδώ". Και όλα αυτά παράλληλα με την προσπάθεια εκ μέρους του αναπληρωτή πρωθυπουργού να διατηρηθεί η αίσθηση εύρυθμης λειτουργίας της κυβέρνησης παρά την παραμονή του πρωθυπουργού στο ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "δεν έχουμε Πρωθυπουργό. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα αλλά η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη. Και η Ελλάδα χρειάζεται αμέσως πρωθυπουργό με πλήρεις δικαιοδοσίες. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει τη λύσει, τότε ο υπόλοιπος πολιτικός Κοσμάς οφείλει να την απαιτήσει με όλα τα μέσα που του παρέχει η δημοκρατία μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας οτι "άλλα περιμέναμε απο σας κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Αντί να πάρετε πρωτοβουλίες για να καλύψετε το υφιστάμενο κενό εξουσίας που δημιουργείται απο το πρόβλημα της υγείας του πρωθυπουργού, δέχεστε έναν υπουργό του ΠΑΣΟΚ που παριστάνει τον "αντ'αυτού". Και νομιμοποιείτε κάποιον, αποκαλώντας τον αναπληρωτή του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, παρόλο που αυτή η αναπλήρωση κινείται στις παρυφές της συνταγματικής νομιμότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Εβερτ περιμένουν το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης στα εθνικά, ή στα οικονομικά για να ανοίξει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και να θέσει ανοιχτά πλέον θέμα κενού εξουσίας. Η ΝΔ ανησυχεί έντονα για το μέλλον του αντίπαλου και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Προβληματίζεται για τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει -όποτε κι αν αυτό συμβεί - τον Πρωθυπουργό αφού αυτός θα είναι ο ισχυρός αντίπαλός της".

    [4] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "κινητικότητα προσπαθεί να δημιουργήσει η αμερικανική πλευρά στο Κυπριακό με την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον Ρ. Μπίτι στη Λευκωσία, ενώ το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο προσανατολίζεται να προωθήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα η αναφορά στο Κυπριακό περιέχεται και στην υπερατλαντική ατζέντα για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-ΕΕ που υπέγραψαν την Κυριακή στη Μαδρίτη ο πρόεδρος Κλίντον και ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "με δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει απο την Κύπρο ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον κ. Ρίτσαρντ Μπίτι ανέτρεψε την εικόνα αποτυχίας στην αποστολή του ανακοινώνοντας οτι έχει σημειωθεί πρόοδος. Σημειώσαμε κάποια πρόοδο είπε όχι όμως σε όλα τα θέματα ώστε να υπάρξει το υπόβαθρο για άμεσες συνομιλίες αλλά πρόσθεσε πλησιάζουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Ο κ. Μπίτι ανέφερε οτι επιτεύχθηκε σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ των δυο πλευρών σε ορισμένα θέματα τα οποία όμως απέφυγε να προσδιορίσει ενώ δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν η πρόοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα μετακίνησης στις θέσεις της τουρκικής πλευράς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "αντικείμενο των συνομιλιών Κληρίδη-Μπίτι ήταν η στάθμευση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου και της ενταξιακής πορείας. Ο πρόεδρος Κληρίδης πληροφόρησε τον Αμερικανό αξιωματούχο οτι αποδέχεται την εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο πριν ή μετά τη λύση του Κυπριακού στην οποία να μετέχουν ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση ξένου ηγέτη".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χθες στη Γ επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η συζήτηση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο απο την Τουρκία. Ο Ελληνας αντιπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία για "αυθαδέστατη περιφρόνηση των 13 ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και των 95 (!) αποφάσεων του ΣΑ για το Κυπριακό. Την κατηγόρησε επίσης και για πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος, ενώ κάλεσε για τερματισμό του σημερινού διχοτομισμού".

    "Απαισιόδοξος, αναφέρει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ οτι εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος για την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τούρκοι, είπε ο,τι κάνουν δεν το ξεκάνουν".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής "Γενί Γιουγζίλ", που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, "σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος Κλίντον στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γκίλμαν υπογραμμίζεται οτι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της στη διαμάχη με την Τουρκία αναφορικά με τα χωριστά ύδατα του Αιγαίου. Στο δημοσίευμα παρατηρείται οτι ο πρόεδρος Κλίντον επισημαίνει οτι για την κλιμάκωση της έντασης ευθύνεται η απόφαση της τουρκικής βουλής με την οποία εξουσιοδοτείτο η κυρία Τσιλέρ να κηρύξει πόλεμο με την Ελλάδα εάν η Αθήνα αποφάσιζε την επέκταση των χωρικών της υδάτων, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφει οτι "απο μάχη με δυσμενές για αυτήν αποτέλεσμα η Τουρκία κατάφερε να μεταβάλει σε από περίπατο την ψηφοφορία για την έγκριση της τελωνειακής ένωσης της με την Κοινότητα που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Πρώτα οι Χριστιανοδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας. Κατά ψήφισαν οι 9 ευρωβουλευτές της ΝΔ, ένας Βρετανός και ένας Ολλανδός. Με τη σειρά της η Σοσιαλιστική Ομάδα που συνεδρίασε χθες το απόγευμα ψήφισε και αυτή υπέρ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας. Οι σοσιαλιστές πάντως εμφανίσθηκαν διχασμένοι, αφού 71 τάχθηκαν υπέρ, 51 ψήφισαν κατά (μεταξύ των οποίων οι 10 του ΠΑΣΟΚ και 14 απο τους 22 του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) και τρεις απέσχον της ψηφοφορίας. Αν προστεθούν οι περιττές πλέον ψήφοι της ομάδας "Ενωση για την Ευρώπη" στην οποία συμμετέχουν οι δυο εκπρόσωποι της Πολιτικής Ανοιξης, τότε στις 13 Δεκεμβρίου που θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία θα έχει σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα".

    "Πάντως, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ, μαζί με την απόφαση για έγκριση της τελωνειακής ένωσης οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές καταθέτουν και μια ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας της να τους πληροφορήσει με ποιο τρόπο θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού του τουρκικού καθεστώτος μια προϋπόθεση που πέτυχε να εντάξει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης σε σχετικό κοινό ψήφισμα Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών με βάση την οποία η κοινοτική οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (375 εκτ. ECU) θα εξαρτάται και στο μέλλον απο την πιστή πορεία αυτής της χώρας προς τον εκδημοκρατισμό της καθώς και απο τις προσπάθειες για την αλλαγή της νομοθεσίας της με στόχο τον πραγματικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "η χρόνια που πέρασε χαρακτηρίστηκε απο την ανεπίστρεπτη αναβάθμιση του ρόλου της Αγκυρας στα κοινοτικά πράγματα, η οποία δεν αποτελεί μια μεμονωμένη τουρκική νίκη αλλά θα επηρεάσει σημαντικά την περαιτέρω κοινοτική πολιτική της Ελλάδας, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [7] Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "το πρώτο και ιστορικό ιδρυτικό συνέδριο του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού βαδίζει προς τη λήξη του. Μεθαύριο τελειώνει με αποφάσεις και διακηρύξεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα. Η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε σαν τη φιλοξενούσα πόλη των σύγχρονων Ελληνικών Αμφικτιονιών έγινε λοιπόν η δύσκολη αρχή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "με την εκλογή του προέδρου και των υπολοίπων οκτώ μελών του κεντρικού συμβουλίου αποδήμου ελληνισμού ολοκληρώνονται ουσιαστικά σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΑΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί οι τρεις απο τις ΗΠΑ και ένα απο τον Καναδά διεκδικούν την προεδρία ενώ 20 περίπου σύνεδροι διεκδικούν την εκλογή τους στις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου. Μιλώντας προς τους συνέδρους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος τόνισε "την αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας Εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στο οποίο θα μετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας".

    [8] ΠΓΔΜ

    "Οι ΗΠΑ δείχνουν σε κάθε στιγμή τον "προστατευτισμό" τους για το νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων αλλά το 1996 είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ και γι αυτό το λόγο μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος εκφράζοντας την πίστη του οτι θα επικρατήσουν το ωφέλιμο και το δίκαιο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 7 December 1995 - 12:24:47