Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΕ-Τουρκία

  • [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [4] Εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

  • [5] ΠΓΔΜ

  • [6] Ελλάδα - Βοσνία

  • [7] Κύπρος - ΕΕ

  • [8] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [9] Επενδύσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες οτι έχει τοποθετηθεί βηματοδότης στον Πρωθυπουργό μετά το Χέρφιλντ, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η στάση της ΝΔ, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ, οι προσπάθειες της Τουρκίας για την τελωνειακή της σύνδεση με την ΕΕ και ο προϋπολογισμός είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυστική εγχείρηση και 5 κιλά αίμα. Έβαλαν κρυφά βηματοδότη το 1991 στον Πρωθυπουργό".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βέτο απο τη Δήμητρα. Στόπ στους διαδόχους. "Κολλάνε" οι πολιτικές εξελίξεις".

    Η ΑΥΓΗ: "Από τους καρδιολόγους στους συνταγματολόγους"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το σκάει η Μιμή στην Αργεντινή".

    ΕΘΝΟΣ: "Γκάλοπ για τη διαδοχή. Ποιους προτιμούν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Τι ψηφίζουν οι πολίτες στο σύνολό τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γεφυροποιός της διαδοχής ο Λαλιώτης. Σε υψηλούς τόνους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εξέπνευσε πολιτικά ο Ανδρέας ομολογούν ανοιχτά βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ζητούν την αντικατάστασή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έκρυβαν 4 χρόνια το βηματοδότη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανοίγουν στόματα. Θέμα αντικατάστασης θέτουν τώρα οι περισσότεροι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρωτοβουλία του κ. Σημίτη. Επαφές του κ. Εβερτ με συνταγματολόγους".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τετρακόσια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Οι οργανώσεις πιέζουν να προτείνει Πρωθυπουργό η Κεντρική Επιτροπή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αυξήσεις σε νερό, τηλέφωνο, ασφάλιστρα. Ακολουθεί και δεύτερη δόση σε έξι μήνες".

    ΝΙΚΗ: "Τρία σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Κόντρες για τη διαδικασία. Συνταγματολόγοι: ανυπόστατα τα περί "κενού εξουσίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγωνιστική απάντηση στη λιτότητα".

    [2] ΕΕ-Τουρκία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "υποσχέσεις "αφειδώς" έδωσε στην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ για την κύρωσης της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας απο το Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη. Η Τανσού Τσιλέρ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της χθες στη Βόννη με το Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ ζήτησε απο τον τελευταίο να κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να πεισθούν οι ευρωβουλευτές περί της αναγκαιότητας της κύρωσης της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Τανσού Τσιλέρ ζήτησε ακόμα απο τον Χέλμουτ Κόλ την αύξηση του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου για την Τουρκία σε μια προεκλογική δημαγωγική τακτική της προκειμένου να διευκολύνει την επανεκλογή της, στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον, η Τανσού Τσιλέρ ζήτησε να κληθεί στη σύνοδος της Μαδρίτης γεγονός που θα εξαρτηθεί κυρίως απο την "τύχη" της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη βδομάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Μ' ανοιχτές αγκάλες υποδέχθηκαν την Τσιλέρ στη Γερμανία" γράφει οτι εκτός απο τους Χριστιανοδημοκράτες "για πρώτη φορά χθες και οι Σοσιαλδημοκράτες επιβεβαίωσαν προσωπικά την Τανσού Τσιλέρ στη Βόννη οτι και αυτοί θα στηρίξουν τη διαδικασία αυτή. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Ρούντολφ Σάρπινγκ είπε οτι το ίδιο κάνουν και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες. Βέβαια πρόσθεσαν και τους ενδοιασμούς και παρατηρήσεις τους προς την Αγκυρα, ζητώντας να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στον εκδημοκρατισμό της χώρας και να λυθεί με πολιτικά μέσα το κουρδικό ζήτημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Ορθάνοιχτη η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία".

    Η ΑΥΓΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζει οτι "με διάβημα εξέφρασε χθες η ελληνική κυβέρνηση τη δυσφορία της για τη γερμανική πρωτοβουλία σύγκλησης της "εξαμερούς" διάσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και πέντε Ευρωπαίων (Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας). Η γερμανική πλευρά απέρριψε τα ελληνικά επιχειρήματα και τόνισε πως πάντως στη διάσκεψη δεν εθίγησαν θέματα που άπτονται των ελληνο-τουρκικών σχέσεων".

    [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "περισσότερο σαφή έγιναν χθες τα μηνύματα αισιοδοξίας για την αποκατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού που θέλησαν να περάσουν στους δημοσιογράφους οι θεράποντες γιατροί. Και η αισιοδοξία αυτή προερχόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και πληροφορίες μας, περισσότερο απο το γεγονός οτι για άλλη μια μέρα ακόμη δεν εμφανίστηκαν επιπλοκές, παρά απο αυτή καθαυτή τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Βέβαια στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας είχαμε εξετάσεις που δείχνουν οτι οδηγούμαστε σε ανάκαμψη. Η επαναλειτουργία των νεφρών θεωρείται απο τους γιατρούς "κλειδί" και για τη λειτουργία των πνευμόνων αλλά και για τη μείωση της επιβάρυνσης που δέχεται η καρδιά. Οπως μας δήλωσε χθες χαρακτηριστικά γιατρός της ομάδας των θεραπόντων του Ανδρέα Παπανδρέου "όσο βελτιώνεται η νεφρική λειτουργία τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην απομάκρυνση απο τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής". Είναι σημαντικό οτι σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς έχει παρουσιάσει βελτίωση και η ατροφία των πνευμονικών μυών λόγω της συστηματικής διατροφής του πρωθυπουργού. Η ίδια ιατρική πηγή ανέφερε οτι τώρα δεν τους απασχολεί κάποιο πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "το πιο κρίσιμο 24ωρο διανύει -κατά τους θεράποντες ιατρούς- ο Πρωθυπουργός, καθώς σήμερα αναμένεται να φανεί τελικά εάν είναι έτοιμος να αναπνεύσει μόνος του και θα αφαιρεθεί ο τραχειοσωλήνας ή θα αποφασισθεί πλέον η τραχειοστομία. Χθες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός μπόρεσε να αναπνεύσει επί έξι περίπου ώρες μόνος του με μικρή βοήθεια απο τον αναπνευστήρα".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "χειροπιαστή πραγματικότητα αποτελεί η βελτίωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Το κλίμα αισιοδοξίας αντικατοπτρίζει η βεβαιότητα που διατυπώνει η Δήμητρα Παπανδρέου, σε αποκλειστική της δήλωση προς τη "ΝΙΚΗ", οτι θα πάει στην Εκάλη μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι τέτοιος ο ρυθμός ανάκαμψης της υγείας του πρωθυπουργού, ώστε να εκφράζεται η ελπίδα οτι μπορεί ακόμα και γιορτές να κάνει σπίτι του".

    Το ΕΘΝΟΣ, αντίθετα, σημειώνει οτι "Χριστούγεννα στο νοσοκομείο θα περάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου αν όλα πάνε καλά με τη σταθεροποίηση της υγείας του. Η νεφρική λειτουργία του πρωθυπουργού δείχνει να αποκαθίσταται αλλά η αναπνευστική ανεπάρκεια παραμένει. Οι θεράποντες ιατροί του ετοιμάζονται ίσως και σήμερα να προχωρήσουν σε τραχειοτομή, λύση στην οποία όμως αντιδρούσε έντονα τουλάχιστον έως χτες το βράδυ η σύζυγος του πρωθυπουργού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "αγωνιώδεις προσπάθειες να ενισχύσουν τη νεφρική και αναπνευστική λειτουργία του πρωθυπουργού αλλά και να αποφύγουν την εκδήλωση καρδιακής βλάβης -η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία- εξακολουθούν να καταβάλουν οι θεράποντες ιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου. Φαίνεται μάλιστα, πως το πρόβλημα στο δεξιό μέρος της καρδιάς είναι πολύ σοβαρότερα απ' όσο -εντέχνως- είχαν αφήσει να διαφανεί. Χαρακτηριστικό είναι οτι μόλις χθες αποκαλύφθηκε πως στον κ. Παπανδρέου έχει τοποθετηθεί και βηματοδότης εδώ και τέσσερα χρόνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "εξακολουθούν να παραμένουν άκαρπες οι αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να απομακρύνουν τον αναπνευστήρα που κρατάει στη ζωή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε πλήρη αδυναμία οι μεσοπλευρικοί μύες του δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους και σε πλήρη κατάρρευση το ανοσοποιητικό του σύστημα ανεβάζει σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό τον κίνδυνο πιθανής λοίμωξης που θα αποβεί μοιραία για τη ζωή του".

    [4] Εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η παράταση της πολιτικής ρευστότητας προβληματίζει έντονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς κρατά την πολιτική ζωή της χώρας ... εν τεχνητή υπνώσει, δημιουργεί αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο και νοσηρά φαινόμενα στην κούρσα των υποψηφίων. Η παρατεινόμενη νοσηλεία του Πρωθυπουργού αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα των στελεχών καθώς απο τη μία δεν έχουν αποφασίσει πως θα θέσουν το θέμα παραίτησης στον ίδιο, ενώ απο την άλλη εκτιμούν πως ανεξαρτήτως της πορείας του Α. Παπανδρέου, το πολιτικό θέμα έχει τεθεί και στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, πάντως, εκτιμά πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης θα πάρει διαστάσεις, καθώς και οτι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση οτι δεν τίθεται θέμα ανατροπής του Α. Παπανδρέου, ούτε δρομολόγησης των εξελίξεων όσο ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο "τουλάχιστον για εύλογο χρονικό διάστημα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντικατασταθεί ο Πρωθυπουργός και να μην παραταθεί επί πολύ αυτή η εκκρεμότητα. Μετά το βουλευτή Λάμπρο Κανελλόπουλο το θέμα έθεσαν χθες και οι βουλευτές Μαγκάκης, Παπασπύρου, Βρεττός, Κεδίκογλου κ.α. Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε οτι υπάρχει παρόμοιο θέμα και ο Τ. Χυτήρης δήλωσε οτι η χώρα έχει πρωθυπουργό. Πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος, έχει γράψει απο το 1993 οτι η αναπλήρωση του πρωθυπουργού είναι θεσμός βραχείας διάρκειας".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "κοινό μέλημα όλων στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελεί η αποφυγή πλαστών διλημμάτων ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ... Ώστε η κατάστασή του να μη δίδει αφορμή για διαλυτικές αντιπαραθέσεις. Και είναι ασφαλώς θετικό το γεγονός πως τόσο η συζήτηση που έγινε ήδη στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ... όσο και οι επαφές που είτε πραγματοποιήθηκαν είτε έχουν προγραμματισθεί μεταξύ των στελεχών του ... Εχουν ως αφετηρία την ανάγκη να εξισορροπηθούν οι συχνά αντιτιθέμενες απόψεις που φυσικό είναι ... Σ' ένα δημοκρατικό κόμμα να υπάρχουν. Γιατί πρέπει να καταστεί κοινή συνείδηση ... οτι ουδεμία αντιδικία έχει λόγο ύπαρξης ... Από τη στιγμή που όλοι αποδέχονται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διασπάσεως ή και πολυδιασπάσεως αφού οι δελφίνοι δεν θα το βάλουν εύκολα κάτω ακόμη και όταν το θέμα της διαδοχής επιλυθεί. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να προλάβει ο Κώστας Λαλιώτης ο οποίος εμφανίζεται γεφυροποιός όλων των σεναρίων της διαδοχολογίας με σκοπό την ενότητα του ΠΑΣΟΚ".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ενώ σήμερα συναντώνται οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλος, Σημίτης και Κακλαμάνης, ο πόλεμος μεταξύ των κοινοβουλευτικών και κομματικών μαίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού. Με αποτέλεσμα το ΕΓ αμέσως μετά και την προχθεσινή συνεδρίασή του, να καταβάλει ήδη προσπάθειες να ελέγξει τη διαδικασία διαδοχής προκαλώντας την οργή των κοινοβουλευτικών όπως ο Ι. Παπασπύρου και ο Δημ. Μπέης, που επιμένουν οτι η εκλογή του νέου πρωθυπουργού πρέπει να περνά μέσα απο την ΚΟ όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επιδιώκοντας να διαδραματίσει εξισορροπητικό ρόλο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε σε χθεσινές δηλώσεις οτι η διαδικασία εκλογής νέου πρωθυπουργού απο την ΚΟ "μόνο σε μια έκτακτη περίπτωση, υπάρχει αυτή η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και στην οποία θα είμαστε συνεπείς. Το πολιτικό πλαίσιο της πορείας των λειτουργιών, των κριτηρίων και των βημάτων θα το θέσει η ΚΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται ενοχλημένοι και ζητούν να τελειώνει η εκκρεμότητα που υπάρχει εξαιτίας της ασθενείας του Πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ο λόγος δίδεται πλέον στη βάση. Την κρίσιμη αυτή στιγμή που η παράταση της νοσηλείας του Πρωθυπουργού προκαλεί τις πρώτες μεμονωμένες αντιδράσεις βουλευτών, αποφασίστηκε να προσέλθουν στην Αθήνα 400 μέλη των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, προκειμένου να διατυπώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "εξέπνευσε πολιτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι αλλά και τα στελέχη του Κινήματος, τα οποία ζητούν ανοικτά πλέον την αντικατάστασή του. Παρ' όλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει μονότονα οτι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού, ολοένα και περισσότερα στελέχη του Κινήματος απαιτούν "εδώ και τώρα" λύση, διότι μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να μπει στην Εντατική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι οι δελφίνοι τηρούν "στάση αναμονής πριν την τελική ευθεία ". Οι περισσότεροι επιδιώκουν επίσπευση των διαδικασιών διαδοχής".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "στον αστερισμό της πολιτικής κρίσης εισέρχεται βαθμιαία η χώρα, καθώς η παρατεταμένη νοσηλεία του πρωθυπουργού και τα προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας θέτουν επί τάπητος το πρόβλημα της αντικατάστασής του".

    Για "διαγωνισμό διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μνηστήρες" κάνει λόγο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ηχηρότατο ράπισμα δέχθηκε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ απο κορυφαίους συνταγματολόγους οι οποίοι διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά οτι δεν δημιουργείται "θεσμικό κενό" απο τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αναπληρώνεται νομίμως απο τον πρώτο τη τάξει υπουργό. Ο συνταγματολόγος και σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος: "αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα πράγματα υπό το καθεστώς του Συντάγματος και των νόμων. Γι αυτό κανείς δεν αμφιβάλλει. Θεσμικό κενό -και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί- δεν υπάρχει".

    [5] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "προσπάθεια να διαταράξει το σαφώς βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων κατέβαλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ Ντένκο Μαλέφσκι, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεών το, εμμένει προκλητικά στη χρήση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η αρνητική στάση του Σκοπιανού αξιωματούχου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ελληνα πρέσβη στον ΟΗΕ Χρ. Ζαχαράκι. Με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Ζαχαράκις κατηγόρησε τον Σκοπιανό ομόλογό του οτι με τις ενέργειές του επιβαρύνει τη νέα ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Ν. Υόρκης".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, τα Σκόπια " επιδεικνύουν απροσδόκητη για την κυβέρνηση αδιαλλαξία ανατρέποντας πλήρως την "καλή ατμόσφαιρα" της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη", δήλωσε ότι "αρχίζει να κινείται το δεύτερο μέρος της συμφωνίας της Νέας Υόρκης" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα έχει καλά αποτελέσματα και για το όνομα".

    [6] Ελλάδα - Βοσνία

    "Η επίτευξη της συμφωνίας του Ντέϊτον αποτελεί σημαντικό βήμα για την ειρήνευση στη Βοσνία αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας". Την εκτίμηση αυτή, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης που συμμετείχαν στην μικτή (εξωτερικών και άμυνας) υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία του Ντεϊτον "επιβεβαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία από την αρχή της γιουγκοσλαβικής κρίσης είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πεδίο της μάχης ενώ είχε υπογραμμίσει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Βελιγράδι". Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, τόνισε απο την πλευρά του ότι "η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα εγκατασταθεί στη Βοσνία έχει μεν στρατιωτική μορφή αλλά ο σκοπός της είναι ειρηνικός". Δεν θα επιβάλει, υπογράμμισε, τους όρους της ειρήνης αλλά θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την εδραίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους εμπλοκής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που θα συμμετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση, ο Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι η εντολή της δεν αφορά σε "επιβολή της ειρήνης δια στρατιωτικών μέσων" ενώ απέφυγε να ανακοινώσει σε ποιο σημείο θα εγκατασταθεί. Ο κ. Παπούλιας είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο σε ποια συγκεκριμένη περιοχή της Βοσνίας θα αποσταλεί η ελληνική στρατιωτική δύναμη καθώς και ο ακριβής αριθμός των μελών της".

    [7] Κύπρος - ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μάλτας και της Κύπρου στην ΕΕ θ'αρχίσουν στις αρχές του 1998. Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Ιταλός Πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας που θ'αρχίσει στις αρχές του προσεχούς έτους".

    [8] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η κυβέρνηση κατηγόρησε την Αγκυρα για "επιθετική διάθεση" έναντι της Ελλάδος εξ αφορμής δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που επιρρίπτουν ευθύνες στη χώρα μας για την εντατική που επικρατεί στις σχέσεις των κρατών. "Εξακολουθούν πάντα να υπάρχουν ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία απο μόνα τους καταμαρτυρούν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τηλ. Χυτήρης και εξειδικεύοντας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου με το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απο τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και στις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τέλος στις εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων ιθυνόντων".

    [9] Επενδύσεις

    "Σε 250 δισεκατομμύρια ανέρχεται το συνολικό κόστος 600 επενδυτικών προγραμμάτων που ενέκρινε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το β' εξάμηνο του 1995", γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 6 December 1995 - 11:53:44