Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού

  • [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [4] Κυπριακό

  • [5] ΠΓΔΜ

  • [6] Βοσνία - ελληνική συμμετοχή


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο για τον απόδημο ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σε κάφρους απευθύνονται;"

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κάνουν πέρα τη Δήμητρα. Τάϊμς: την παραμερίζει το σόι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Χτίζει βίλα στη Μύκονο ο Λιβανός. Φαίνεται πως "η δουλειά" με τις άδειες για τα "καζίνο" πήγε πολύ καλά".

    ΕΘΝΟΣ: "Ευάγγελος Βενιζέλος: Πως κρίνω τους διαδόχους. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ενωμένο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Διαδοχείον για 170 υπουργούς. Ολοι ελπίζουν σε μια θέση αν εκλεγεί ο "δικός τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Να πέσουν κεφάλια για τον άθλιο χάρτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απάτη οι αυξήσεις μισθών. 100.000 δραχμές μείωση εισοδήματος το 1996 για κάθε οικογένεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σφήνα στους δελφίνους. Στην κούρσα και ο Χαραλαμπόπουλος. Δεσμεύεται να μην είναι διεκδικητές στο συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τορπίλες σε Σκαλκέα - ενημέρωση. Οι γιατροί του ΩΝΑΣΕΙΟΥ δεν άντεξαν τις αθλιότητες".

    ΝΙΚΗ: "Καλυτερεύει η υγεία του Ανδρέα. Αλλάζουν τα σενάρια. Το συνέδριο θα εκλέξει Πρόεδρο και Πρωθυπουργό".

    [2] Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη "σπουδαιότητα που έχει η προσπάθεια της οργανωτικής συνέλευσης του απόδημου ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε όλοι να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Να παραμερίσουμε τις μεμψιμοιρίες, τις φτηνές φιλοδοξίες, την ιδιοτέλεια. Και να δώσουμε όλοι μας τη δύναμη για την καλύτερη οργάνωση του απόδημου ελληνισμού και την αναβάθμιση της σύνδεσης και της επικοινωνίας της πατρίδας με τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς. Και όπως εκείνοι δίνουν την ψυχή τους για την Ελλάδα, να δώσουμε κι εμείς την ψυχή μας για να τους φέρουμε κοντά μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Ενωμένος ο πολιτικός κόσμος κοντά στον απόδημο Ελληνισμό", ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Σημαντικό και ιστορικό το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού", ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "Ο οικουμενικός ελληνισμός σωτηρία για την Ελλάδα".

    [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η σταθεροποίηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα καθώς και οι επιτυχείς δοκιμαστικές διακοπές της μηχανικής υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στους γιατρούς. Παράλληλα, η καθημερινή υποβολή σε αιμοκάθαρση μέσω τεχνητού νεφρού δείχνει οτι φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οι νεφροί λειτουργούν σε ποσοστό 60% σε σύγκριση με τη φυσιολογική λειτουργία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, μέχρις αυτής της στιγμής παραμένει σταθερή και πάντα υποστηριζόμενη μηχανικά. Περιοδικά αποσυνδέεται απο τον αναπνευστήρα και επανασυνδέεται όταν μειωθούν οι αναπνοές του. Ομως οριστική αποσύνδεση δεν έχει αποφασισθεί ακόμα να γίνει γιατί απο μόνος του ο οργανισμός του Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως. Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πνευμονίας (αντιβίωση) διεκόπη χθες γιατί κρίθηκε οτι αναστράφηκε η ίωση. Το τεχνητό νεφρό εξακολουθεί να υποστηρίζει τη νεφρική λειτουργία".

    "Οι εξελίξεις που διαγράφονται τώρα για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, είναι οι εξής: οι προσπάθειες για την αυτοδύναμη πνευμονική λειτουργία του Πρωθυπουργού θα συνεχιστούν και, όπως φαίνεται, πολλά θα στηρίξουν οι γιατροί στη σίτισή του απο την οποία και περιμένουν την ενδυνάμωση του οργανισμού του για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι για να μπορέσει ο οργανισμός του να αντιμετωπίσει τη σωρεία των προβλημάτων που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη λοίμωξη, κάτι που φοβούνται μονίμως οι γιατροί. Ο δεύτερος, όλοι πιστεύουν πως η καλή θρέψη και η προσθήκη κάποιων κιλών στο σημερινό βάρος του πρωθυπουργού θα επιτρέψουν σοβαρές ελπίδες για να εφαρμόσουν και να λειτουργήσει το ειδικό γιλέκο που θα τοποθετηθεί στο θώρακά του και θα βοηθήσει εξωτερικά την αναπνευστική λειτουργία".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "για περίπου 4 ώρες χθες η ιατρική ομάδα προσπαθούσε να αποσυνδέσει την αναπνοή του πρωθυπουργού απο τη μηχανική υποστήριξη. Η προσπάθεια δεν είχε επιτυχία και αναμένεται να επιχειρηθεί εκ νέου κατά το μεσημέρι. Στο σώμα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε το γιλέκο. Η παροχή οξυγόνου απο τον αναπνευστήρα διεκόπη αλλά τα αποτελέσματα της εξωτερικής συσκευής δεν ήταν τα αναμενόμενα, γι'αυτό και αφαιρέθηκε και η αναπνοή του πρωθυπουργού εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά. Χθες ολόκληρη την ημέρα οι γιατροί του έκαναν ασκήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση ετοιμότητας των πνευμονικών μυών, μειώνοντας για αρκετά λεπτά την παροχή οξυγόνου ακόμη και σε ποσοστό 85%".

    "Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μπορούσε να παίρνει 25-30 αναπνοές μόνος του και είχε φθάσει στο σημείο να παίρνει μία αναπνοή απο τον αναπνευστήρα και δέκα δικές του. Οι θεράποντες ιατροί εκτιμούσαν όμως οτι οι αναπνευστικοί μύες χρειάζονται τόνωση και ήλπιζαν οτι με την εντατική σίτιση που είχαν αρχίσει αυτοί θα γίνουν πιο δυνατοί. Κατά τις δοκιμασίες διαπιστώθηκε οτι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ταχύπνοια και αυτό τον κουράζει. Οπως ανέφεραν θεράποντες ιατροί του πρωθυπουργού όσο περισσότερο μένει ο αναπνευστήρας τόσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα."Η κατάσταση έχει πέσει πλέον σε χρονιότητα" έλεγαν χαρακτηριστικά".

    "Κρίσιμες είναι, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, οι ώρες αυτές για την πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία σύμφωνα με τα χθεσινά ιατρικά ανακοινωθέντα εμφανίστηκε σταθεροποιημένη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "σταθεροποιημένη" αλλά πάντα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σκληρή μάχη για τη ζωή του συνεχίζει να δίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Α. Παπανδρέου. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των θεράποντων ιατρών του, να καταφέρει να αποκτήσει φυσική αναπνοή, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Γεγονός που ενισχύεται απο το ότι ακόμη δεν έχει αποσυνδεθεί απο τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. Η πορεία της υγείας του εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη, καθώς τα διάφορα τεστ στα οποία υποβάλλεται για να μετρηθεί η αναπνοή του δεν είναι καθόλου αισιόδοξα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "απέτυχαν οι προσπάθειες με το "γιλέκο". Η ατροφία των μεσοπλευρικών μυών ανάγκασε τους γιατρούς να μην αποσυνδέσουν τον αναπνευστήρα. Στενεύουν τα περιθώρια. Δεν αποκλείεται η λύση της τραχειοτομής".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,"ο πρωθυπουργός έπεσε κάτω απο τα 50 κιλά, οι προβλέψεις για την παραμονή του στην τεχνητή αναπνοή αρχίζουν απο ... μήνες και φτάνουν σε ... χρόνια. Και χθες το βράδυ έγιναν νέες αποτυχημένες προσπάθειες να βγει ο πρωθυπουργός απο τον αναπνευστήρα κυρίως γιατί οι λοιμώξεις φαίνονται σχεδόν αναπόφευκτες και μοιραίες. Άμεσος στόχος είναι να προστατευθεί όσο γίνεται η καρδιά, αφού ήδη το πρόβλημα της καρδιακής καχεξίας είναι εντονότατο ....".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναβάλλεται επ'αόριστον η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία αναμενόταν να εκδηλωθεί αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ,οι λόγοι που οδήγησαν τους Αμερικανούς στην επ' αόριστον αναβολή της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ήταν κυρίως οι αρνητικές αντιδράσεις στην Κύπρο. Από διάφορες πλευρές στην Κύπρο διατυπώθηκαν ανησυχίες για τη νέα πρωτοβουλία και εκφράστηκαν φόβοι οτι η νέα αμερικανική προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση παρόμοια με εκείνη, που επιτεύχθηκε στη Βοσνία".

    Σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στην επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία τονίζει οτι μ αυτήν "δεν εγκαταλείπεται ο ρόλος του ΟΗΕ με τα ψηφίσματά του. Δεν αντικαθίσταται, απλώς στοχεύει στην υλοποίηση των ψηφισμάτων, αφού οι Αμερικανοί μπορούν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού, όπως φάνηκε και στο Βοσνιακό. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αν είναι ουσιαστική μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε όμως, διευκρινίζει, σχέδια και δεν ξέρουμε πως ξεκινά η αμερικανική πρωτοβουλία. Εμάς μας ενδιαφέρει η διαδικασία η οποία απο το 1975 πάντα υπήρχε αλλά δεν κατέληγε πουθενά. Πρέπει να υπάρχει κατά την έναρξη της διαδικασίας σαφές χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή της. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι να στείλουν μήνυμα στην Αγκυρα οτι το θέμα τέλειωσε. Απομένει η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης και όχι αν θα υπάρξει λύση". Επίσης, αναφέρει οτι θα υπάρξει κοινή διακήρυξη ΗΠΑ και ΕΕ για το Κυπριακό, που θα σηματοδοτεί για πρώτη φορά συντονισμό των κοινών προσπαθειών τους. Για τον ενιαίο αμυντικό χώρο τονίζει οτι η μία του πτυχή είναι η καθαρώς αμυντική, αφού έχει περάσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό, γιατί δεν υπάρχει πλέον μόνο η πρόθεση αλλά και οι δυνατότητες εκ μέρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα, γνωρίζουμε, δεν είναι υπερδύναμη, αλλά ο ενιαίος αμυντικός χώρος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και έδωσε μια νέα δυναμική γιατί στην πορεία μας προς την Ευρώπη κανείς δε θέλει απο τους Ευρωπαίους να τους μεταφέρουμε το πρόβλημα. Την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή μας αναγνώρισε και ο Χόλμπρουκ. Το νέο δόγμα έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική, κατέληξε, που κάνει τους Τούρκους να ανησυχούν (κατοπτεύουν) και τους Αμερικανούς - Ευρωπαίους να εμφανίζουν κινητικότητα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει απο τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους έναντι της Κύπρου. Συγκεκριμένα, να δηλώσουν καθαρά ποια είναι η στάση τους όσον αφορά τον χρόνο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Τη διευκρίνιση θα κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης όταν θα μεταβεί στις 15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, ως προσκεκλημένος του Ισπανού πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες για τη σύνοδο κορυφής των "15". Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί να μεταφερθεί ο χρόνος της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και τη Μάλτα".

    [5] ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "τη σύντομη έναρξη των ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων για το όνομα επιδιώκει ο Σάιρους Βάνς ο οποίος εκτιμά οτι έχει λήξει η πίστωση χρόνου που έδωσε στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Υπάρχει βεβαίως και το θέμα της υγείας του Ελληνα πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου αλλά οι επαφές του Σ. Βανς με τον Ελληνα Μόνιμο Εκπρόσωπο στον ΟΗΕ πρέσβη Χρ. Ζαχαράκι συνεχίζονται κανονικά και η ελληνική πλευρά δεν έχει δηλώσει οποιοδήποτε κώλυμα για την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως αναμένεται ο εκπρόσωπος των Σκοπίων στη Ν. Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ τονίζουν οτι στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Νόβα Μακεντόνια", θα ανοίξουν επίσημα σε Αθήνα και Σκόπια τα γραφεία σύνδεσης της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με μικρή καθυστέρηση, όπως υπογραμμίζεται σε σχέση με τις προβλέψεις της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης. Επίσης, αναφέρεται οτι απο την υπογραφή των μνημονίου για τα πρακτικά μέτρα υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι τις 20/11, 7.152 άτομα απο την ΠΓΔΜ επισκέφθηκαν την Ελλάδα και σε 200 πολίτες οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο. Από αυτούς στους 121 λόγω έλλειψης της πράσινης κάρτας σε 55, διότι δεν είχαν το απαραίτητο χρηματικό ποσό και σε 42 που όπως προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ "ανέγραφαν στο διαβατήριό τους τα ελληνικά τοπωνύμια καταγωγής τους στα σλαβικά. Οι ελληνικές αρχές δεν θεωρούν τα διαβατήρια των Σκοπιανών τα οποία αναφέρουν ως περιοχή καταγωγής τους ελληνικές επαρχίες γραμμένες στα σλαβικά (πχ Ρέλιν αντί Φλώρινα ή Βόντενια αντί Έδεσσα). Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την αλλαγή των τοπωνυμίων αυτών στα διαβατήρια των Σκοπίων".

    [6] Βοσνία - ελληνική συμμετοχή

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα του ΝΑΤΟ να διαθέσει απο τώρα δύο μεταγωγικά τύπου C-130 "Ηρακλής" αφού δεν έχουν ικανοποιηθεί δύο απο τους βασικούς όρους που έχει θέσει: η υπογραφή και η τελική συμφωνία ειρήνης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και η λήψη σχετικής απόφασης για τη συγκρότηση της δύναμης απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 4 December 1995 - 12:22:18