Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/1195


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] ΕΕ-Τουρκία

  • [4] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Παπούλιας-Βοσνία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού, το Κυπριακό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θρίλερ όλη τη νύχτα. Δραματική επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού λίγη ώρα μετά τους πανηγυρισμούς για ... βελτίωση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ασχημα ο Ανδρέας. Ολονύκτια μάχη στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Πρόβλημα σε νεφρά και αναπνευστικό. Οι γιατροί μιλούν για βελτίωση".

    Η ΑΥΓΗ: "Αγώνας ζωής για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αιφνίδια επιδείνωση απο χθες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφαγή για τη διαδοχή ενώ ο Ανδρέας χαροπαλεύει στην εντατική".

    ΕΘΝΟΣ: "Ξαφνικό σοκ. Νύχτα αγωνίας και προβληματισμός στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Ερχεται και ο Γιακούμπ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πρωτοφανές. Αρνείται να έρθει στην Ελλάδα ο Γκονζάλες. Για βάσκους μας πέρασαν οι Ισπανοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σε μια κλωστή η ζωή του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ραγδαία επιδείνωση. Ολονύκτια μάχη γιατρών για τον Ανδρέα. Φόβοι απόρριψης του μοσχεύματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η μεγάλη νύχτα. Ξενύχτησαν στο ΩΝΑΣΕΙΟ κυβέρνηση και κόμμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ηταν μια δύσκολη νύχτα. Η χθεσινή επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού επέτεινε τη συγκίνηση και αγωνία ενώ έπαψαν οι δημόσιες αναφορές στις κομματικές και άλλες πολιτικές διεργασίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Νύχτα αγωνίας. Ο Ανδρέας δίνει τη μάχη για τη ζωή. Με κομμένη την ανάσα λαός και ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δύσκολες στιγμές πάλι για τον Ανδρέα. Οικογένεια, Βουλευτές και στελέχη όλη νύχτα κοντά του. Μικρή βελτίωση μετά την επιτυχή αιμοκάθαρση".

    ΝΙΚΗ: "Μούδιασε η Ελλάδα απο την ξαφνική επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα. Ανακούφιση όμως απο το τελευταίο ανακοινωθέν".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δραματική αύξηση των ελλειμμάτων με το εξωτερικό. Αποκαλυπτικά στοιχεία ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος".

    [2] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις της αποκαλούμενης "Ενωσης Μακεδόνων του Αιγαίου" που έχει την έδρα της στο Μοναστήρι, οτι μέλη της παρεμποδίζονται να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν περάσει τα σύνορα πολλοί πολίτες των Σκοπίων με καταγωγή την Ελλάδα. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει απο τα Σκόπια να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συμβάσεις και να αναφέρονται στα διαβατήρια των Σκοπίων οι ελληνικές πόλεις με τα ελληνικά ονόματά τους και όχι με σλαβικά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα (Σολούμ, αντί Θεσσαλονίκης, Λέρ, αντί Φλώρινας, Κόστουρ, αντί Καστοριάς). Παράλληλα στον τόπο γέννησης του κατόχου παρόμοιου διαβατηρίου πουθενά δεν αναφέρεται η Ελλάδα, σαν οι ελληνικές πόλεις να αποτελούν τμήμα των Σκοπίων, κάτι που δε συνέβαινε στα παλιά γιουγκοσλαβικά διαβατήρια".

    [3] ΕΕ-Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η κυβέρνηση επιμένει οτι η Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δεν πρόκειται να παραστεί με επίσημη πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ούτε και στη διευρυμένη συνάντηση των "15" με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), την Κύπρο και τη Μάλτα, διότι έχει διαφορετικό καθεστώς απο τις χώρες αυτές".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τη μορφή "παραληρήματος" έχουν λάβει πλέον οι παρασκηνιακές - και μη - μεθοδεύσεις της ισπανικής προεδρίας και των υπολοίπων ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ. Την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Φ. Γκονζάλες αποφάσιζε για να μην συμπεριλάβει την Αθήνα στην προγραμματισμένη περιοδεία που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει τη Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται στις 14-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, εντείνονταν οι προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει ώστε η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με την ιδιότητα του "ειδικού προσκεκλημένου".

    Στο "έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσκληση της Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης" αναφέρονται και ΤΑ ΝΕΑ, που επισημαίνουν οτι "όπως έγινε γνωστό στη Βόννη η ισπανική προεδρία αποδίδει μέγιστη σημασία στο να υπογραμμιστεί το ζωτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την προσέγγιση με την Τουρκία. Το πλαίσιο στο οποίο θα εμφανιστεί η Τσιλέρ στη Μαδρίτη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο την έκβαση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 13 ή 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ή δύο ημέρες απο την έναρξη της Συνόδου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "Η Τουρκία "τα παίζει όλα για όλα" για την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ" και σημειώνει οτι "οι πιθανότητες της Τουρκίας να κερδίσει τον ερχόμενο μήνα την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου για την τελωνειακή σύνδεσή της με την ΕΕ είναι σήμερα σχεδόν μισές-μισές, καθώς οι σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές παραμένουν βαθιά διχασμένοι. Η συζήτηση συνεχίζεται. Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι με πάρα πολύ μικρή πλειοψηφία" δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χένς κατά την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διασκέψεως".

    [4] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η γενικότερη εικόνα της κατάστασής του αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το πρωί απο σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που ήταν προγραμματισμένες να του γίνουν. Αυτές οι εξετάσεις θα δείξουν αν και κατά πόσον θα χρειαστεί να γίνει και νέα αιμοκάθαρση. Σε ερώτησή μας αν αυτό σημαίνει και νέα επιδείνωση, θεράπων ιατρός είπε χαρακτηριστικά: "η αιμοκάθαρση είναι το λιγότερο και δεν μας ανησυχεί". Οι καλές τιμές στα αέρια του αίματος έκαναν αρκετούς απο τους γιατρούς που ξενυχτούν γύρω του να πιστεύουν οτι γρήγορα θα επέλθει και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των οργάνων και οτι ο Πρωθυπουργός θα ξεπεράσει και αυτόν τον κίνδυνο. Πάντως απο την ώρα που εκδηλώθηκε η κρίση με τα συμπτώματα του ρίγους και έγινε γνωστό οτι θα του γίνει αιμοκάθαρση, όλοι οι γιατροί του ΩΝΑΣΕΙΟΥ που τον παρακολουθούν δεν έκρυβαν τη μεγάλη ανησυχία τους για την ξαφνική αυτή τροπή των γεγονότων που όπως μας ειπώθηκε απο έγκυρη πηγή, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του Πρωθυπουργού".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, η παρουσία του κ Γιακούμπ κρινόταν πλέον αναγκαία στο ΩΝΑΣΕΙΟ και εξεταζόταν το ενδεχόμενο της άμεσης μετάκλησής του απο το Χέρφιλντ. Φόβος πρόκλησης πνευμονικού οιδήματος ήταν μεγάλος και έτσι τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή μια σειρά ιατρικών πράξεων, με πρώτη αυτή της ξηρής κάθαρσης. Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που έγινε στις 7.30 το απόγευμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Ξένοι και Ελληνες επιστήμονες δεν δίστασαν πια ούτε λεπτό. Επρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία της αιμοκάθαρσης προκειμένου να επιτευχθεί η κάθαρση του αίματος απο τα περιττά υγρά και τις επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η λειτουργία του ενός νεφρού του ασθενούς είναι απο χθες το απόγευμα σε μηδενικό επίπεδο".

    "Κρίσιμες ώρες, τονίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ οτι, περνά ο Πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου, μετά τη χθεσινή επιδείνωση της υγείας του η οποία προκάλεσε συγκίνηση και ανησυχία στον πολιτικό κόσμο αλλά και σε απλούς πολίτες πολλοί απο τους οποίους κατέκλυσαν το βράδυ το χώρο έξω απο το ΩΝΑΣΕΙΟ. Εμμέσως εθίγη το πρόβλημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κ. Ανδ. Παπανδρέου, με εμφανή την πρόθεση να προβληθεί εικόνα ενότητας και συσπείρωσης στον κυβερνητικό χώρο".

    Για "ώρες αγωνίας στο ΩΝΑΣΕΙΟ μετά την ξαφνική επιδείνωση της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου", κάνει λόγο και η ΑΥΓΗ, επισημαίνοντας οτι "η νέα αυτή δυσμενής εξέλιξη προκάλεσε συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο και στον ελληνικό λαό και ευχές για το δύσκολο αγώνα ζωής που δίνει. Εδωσε επίσης νέα τροπή στις εξελίξεις που έχουν αρχίσει να δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ. Στο Εκτελεστικό Γραφείο που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι είχε ήδη τεθεί πάντως και επισήμως πλέον το ζήτημα της διαδοχής και αναζητήθηκαν οι διαδικασίες και οι κανόνες του παιχνιδιού προς την κατεύθυνση αυτή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού. Στόχος των χθεσινών προσπαθειών των γιατρών του πρωθυπουργού ήταν να σωθεί η ήδη αδύναμη καρδιά που τον κρατάει στη ζωή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "εάν όπως υποστηρίζουν οι θεράποντες ιατροί του ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί ακόμα να έχει πνευματική διαύγεια, θα έπρεπε να παραιτηθεί τουλάχιστον απο τη μέρα που επιδεινώθηκε η υγεία του, για να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής και να αποκτήσει η χώρα πρωθυπουργό. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι σε θέση να σκέφτεται, αλλά είναι εγκληματικές οι ευθύνες για το κενό εξουσίας, που βουλιάζει τη χώρα τόσο του άμεσου περιβάλλοντός του και δεν εννοούμε μόνο τη Δήμητρα Λιάνη όσο και των στενών συνεργατών του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η ζωή του πρωθυπουργού κρέμεται σε μια κλωστή κι αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν οι ιατροί που μας συνήθισαν σε "σκωτσέζικα ντους"βελτίωσης και επιδείνωσης εναλλάξ. Αν και οι συνάδελφοί τους -που δεν είναι "θεράποντες ιατροί" για να έχουν το δικαίωμα της άποψης επισήμως - γνώριζαν εκ των προτέρων οτι εκεί οδηγείται η κατάσταση".

    "Θρίλερ με την υγεία του πρωθυπουργού εξελίσσεται απο χθες το απόγευμα στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Μέχρι τις πρωινές ώρες όλοι κρατούσαν την αναπνοή τους καθώς μετά την αιμοκάθαρση, που τελείωσε τα μεσάνυχτα με χίλια προβλήματα, τα υπόλοιπα όργανα παρουσιάζουν επιπλοκές", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "η περίοδος είναι κρίσιμη και οι συνθήκες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας ιδιαίτερα ευαίσθητες. Η υπεύθυνη κυβέρνηση - και όχι οι οικείοι του πρωθυπουργού - θα πρέπει να πάρει στα χέρια της το τιμόνι των εξελίξεων. Και είναι ευχή όλων μας να το παραδώσει πάλι με επιτυχία στον ηγέτη της. Οι κυβερνήσεις και τα πρόσωπα κρίνονται στις δύσκολες ώρες. Και αυτό το έχει διδάξει σ' όλους ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οτι "οι κρίσιμες ώρες που περνά ο πρωθυπουργός ... είναι συνάμα ώρες ευθύνης όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα ... αλλά και για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Με σοβαρότητα και επίγνωση του χρέους έναντι του τόπου και των πολιτών ... είναι ανάγκη όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ... ώστε η κυβέρνηση και το οργανωμένο κράτος να λειτουργήσουν δίχως κλυδωνισμούς. Και οι θεσμοί να συνεχίσουν την εκπλήρωση του ρόλου τους δίχως την παρεμβολή διαλυτικών εντάσεων".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ύποπτες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, παρόμοιες με εκείνες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στο Ντέϊτον του Οχάιο για το Βοσνιακό, προωθούνται απο διάφορους αμερικανικούς κύκλους στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της κυοφορούμενης κινητικότητας της αμερικανικής διπλωματικής "μηχανής" και εν όψει της επίσκεψης του απεσταλμένου του Κλίντον στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπίτι. Σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις που αναφέρονται σε όλα τα χθεσινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ,υποστηρίζεται οτι στη Λευκωσία θα εγκαθιδρυθεί μια "αδύναμη" ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αρμοδιότητες μόνο σε θέματα Κύπρου -ΕΕ (όπως συμβαίνει και με τη βοσνιακή κυβέρνηση στο Σεράγεβο)".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "θα συνιστούσε λάθος να υποβαθμισθεί η σημασία των σχετικών και εντεινόμενων πληροφοριών με την εκτίμηση, ίσως οτι υπήρξαν και κατά το παρελθόν αντίστοιχες αμερικανικές πρωτοβουλίες, οι οποίες είτε ναυάγησαν είτε ατόνησαν. Ο Πρόεδρος Κλίντον έχει ήδη αποδείξει οτι στηρίζει κατά κύριο λόγο την επανεκλογή του στο ρόλο του διεθνούς ειρηνοποιού, έστω και με τη μορφή του αυτόκλητου επιδιαιτητού του οποίου η "μεσολαβητική λύση" καθίσταται περίπου πειθαναγκαστικώς αποδεκτή απο τα δύο μέρη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πέρα απο το αρνητικό περιεχόμενο της τελευταίας διμηνιαίας έκθεσης του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές ανησυχούν οτι η προσεχής περιοδεία του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό κ. Τζ. Ουίλιαμς θα αποτελέσει την αφετηρία μιας δυσμενούς διαδικασίας: απο τη μια πλευρά θα προωθηθεί η εναλλασσόμενη προεδρία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ένα ιδιόμορφο καθεστώς για την Εθνοφρουρά ενώ απο την άλλη θα ενθαρρύνεται η πραγματοποίηση απευθείας επαφών του ψευδοκράτους με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Λύση" για το Κυπριακό με Βοσνιακό ... πατρόν", ενώ ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εξυφαίνονται "επικίνδυνα αμερικανικά παιχνίδια στο Κυπριακό. Πληροφορίες για κατασκευασμένη ελεγχόμενη κρίση απο την Ουάσιγκτον ανησυχούν τη Λευκωσία".

    [6] Παπούλιας-Βοσνία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Βοσνιακό αν και εξακολουθεί να πιστεύει οτι υπάρχουν δυνατότητες προόδου αλλά πρέπει να λυθούν πολλά απο τα προβλήματα. Στις χθεσινές του δηλώσεις στη Βαρκελώνη ο κ. Παπούλιας μετά την ενημέρωση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ απο τον ειδικό διαμεσολαβητή στο Γιουγκοσλαβικό Καρλ Μπίλντ τόνισε "τώρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες απο ο,τι υπήρχαν στο παρελθόν για ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία" και συνέχισε λέγοντας " τα προβλήματα στην περιοχή είναι ανοιχτά".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 28 November 1995 - 12:27:40