Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [3] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [5] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [7] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [8] ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η ασθένεια του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, το Κυπριακό, η προσαγωγή στα δικαστήρια των συλληφθέντων - καταληψιών του Πολυτεχνείου, και οι έρευνες για τα τεκταινόμενα στις φυλακές Κορυδαλλού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μάχη όλη τη νύχτα στο Ωνάσειο για την υγεία του Ανδρέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη για τη διαδοχή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τι έχει ο Ανδρέας. Ολη η αλήθεια. Ακυβέρνητη η χώρα".

    Η ΑΥΓΗ: "Η ασθένεια του Πρωθυπουργού φρενάρει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να εκλεγεί αμέσως νέος Πρωθυπουργός".

    ΕΘΝΟΣ: "Δύσκολες ώρες. Πανελλήνια συγκίνηση για τον Ανδρέα. Κρίσιμη μέρα η σημερινή. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η δραχμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είναι μια ώρα δύσκολη για τον Ανδρέα. Από χθες δίνει τη μεγάλη του μάχη στο Ωνάσειο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κενό εξουσίας. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν τον Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υστατη μάχη ζωής. Κι αν ακόμη ξεπεράσει τη νέα σοβαρή κρίση ο Ανδρέας, τελείωσε οριστικά ως Πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η πιο κρίσιμη μάχη του Ανδρέα. Οι δυσκολότερες ώρες μετά το Χέρφιλντ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναπότρεπτες οι εξελίξεις . Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού θέτει εκ των πραγμάτων εντονότερα το πρόβλημα λειτουργίας της Κυβέρνησης και της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δωρίζει το σώμα του στον Ανδρέα. Συγκλονιστική επιστολή ενός πολίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θερμό "παρών" για τον Ανδρέα. Κρίσιμο το πρώτο 24ωρο".

    ΝΙΚΗ: "Πρόεδρε περαστικά. Ο λαός είναι κοντά σου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απόκλιση - φτώχεια φέρνει το πρόγραμμα σύγκλισης".

    [2] ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "για άλλη μια φορά, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Παπανδρέου χρειάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών της υγείας του. Ο Πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει επιπλοκές στην υγεία του απο το Σάββατο, που οφείλονταν σε μια ίωση γρίπης. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το βράδυ η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να τον επισκεφθεί ο προσωπικός του γιατρός και υπουργός Υγείας, κ. Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος και αποφάσισε τελικά τη χθεσινή του μετάβαση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ανησυχία εξέφραζαν χθες μέλη διπλωματικών αποστολών δυτικών χωρών, εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον των κυβερνήσεών τους για τα τεκταινόμενα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "τις πιο κρίσιμες ώρες μετά το "Χέρφιλτν" περνάει στο "Ωνάσειο" ο Ανδρέας Παπανδρέου. "Υπό έλεγχο", λένε για την κατάσταση της υγείας του οι γιατροί. Η αγωνία όμως παραμένει, καθώς όλες οι ενδείξεις απο την πνευμονία είναι πιθανές".

    Η εισαγωγή του Πρωθυπουργό στο Ωνάσειο "ήταν μία είδηση, που συγκλόνισε το λαό, προσθέτει η ΝΙΚΗ, η οποία στο σχόλιό της υπογραμμίζει ότι "η λαϊκή βάση χθες καταδίκασε κάθε απόπειρα παραφωνίας μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μέσω του Ανδρέα Παπανδρέου ο λαός έκανε κάτι πολύ περισσότερο απο του να δείξει τη συμπάθειά του στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Προστάτεψε την ενότητα του κόμματος. Ηταν σαν να έλεγε σε όλους εκείνους που τους ανέχθηκε για καιρό ως διαφωνούντες, ότι γι'αυτούς "δεν έχει πλοίο, δεν έχει οδό". Και ο νοών νοείτω..."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "υπό έλεγχο βρίσκεται η κατάστασις της υγείας του Πρωθυπουργού κ. Α. Παπανδρέου σύμφωνα με τις δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών, ενώ σήμερα θα συνεχισθούν οι εξετάσεις και φυσικά είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για εξιτήριο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "η αισιόδοξη εκδοχή που ανέπτυξε ο καθηγητής Γρ. Σκαλκέας δεν μετρίασε την αγωνία στο ΠΑΣΟΚ καθώς κυριαρχεί πλήρως η αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός περνά δύσκολες ώρες". Στο σχόλιό του αναφέρει ότι "οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κρίσιμα θα είναι και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Και όχι μόνο για τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ με το οποίο είναι ταυτισμένος, όπως και για τη χώρα της οποίας αποτελεί τον εκλεγμένο κυβερνήτη. Εκείνο που πάντως προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η διατήρηση της ήδη επιδειχθείσης συμπεριφοράς εκ μέρους των στελεχών - κομματικών και κοινοβουλευτικών - του ΠΑΣΟΚ. Οι πάντες εύχονται στον Α. Παπανδρέου ν'αντιμετωπίσει επιτυχώς και τη νέα αυτή δοκιμασία. Και ο πάντες αναμένουν απο το κομματικό και κοινοβουλευτικό δυναμικό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης να φερθεί, σε κάθε περίπτωση, με το επιβαλλόμενο αίσθημα ευθύνης και σύμπνοιας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι "σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, που όλοι εύχονται να περάσουν... χρέος των στελεχών του Κινήματος σε όποια "τάση" και αν ανήκουν... Δεν μπορεί παρά να είναι η συσπείρωση και η ενδυνάμωση της ομοψυχίας. Γιατί όλοι γνωρίζουν πως οι διακηρυσσόμενες - υπαρκτές ή όχι - διαφορές... Εχουν σαφέστατα λιγότερη σημασία απο το καθήκον τους ν'ανταποκριθούν... Στο αίτημα της συμπαράταξης μπροστά στα προβλήματα του τόπου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μετά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ανδρέα και τη νοσηλεία του στο "Ωνάσειο", η χώρα για άλλη μια φορά βρίσκεται αποδεδειγμένα πλέον χωρίς Πρωθυπουργό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του, αφού εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Πρωθυπουργό, τονίζει ότι "όλοι εκείνοι που αυτοπροαλείφονται για διάδοχοί του, υπολείπονται κατά πολύ του Αρχηγού τους, διότι, έχουν, βέβαια, τα περισσότερα απο τα ελαττώματά του, δεν διαθέτουν, όμως, κανένα απο τα προτερήματά του. Δεν διαθέτουν, όπως εκείνος: Ούτε ακτινοβολία, ούτε ρίζες στο Λαό, ούτε γενικότερη αποδοχή, ούτε δύναμη επιβολής, ούτε την ειδική εκείνη σαγήνη, η οποία προσιδιάζει στους ηγέτες και επιβάλλει τους ηγέτες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "η νέα περιπέτεια της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, ξαναθέτει επί τάπητος το, πολυσυζητημένο τα τελευταία δύο χρόνια, θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Πέρα απο τους ... συναισθηματισμούς, κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει ακυβέρνητη. Τα πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν. Το κενό εξουσίας είναι κάτι περισσότερο απο υπαρκτό. Τα προβλήματα περισσεύουν και η χώρα θέλει Πρωθυπουργό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά, εθνικά και κοινωνία ζητήματα, που απαιτούν επειγόντως λύση".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "παγώνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η νέα περιπέτεια της υγείας του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου. Η αιφνίδια εισαγωγή του κ. Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χθες το πρωί με πνευμονία, σύμφωνα με τα πρώτα ιατρικά ανακοινωθέντα, οδήγησε σε αναβολή τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, και της Κεντρικής Επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο". Ενώ η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συμπληρώνει ότι "μετά τη νέα περιπέτεια της υγείας του Πρωθυπουργού, καθίστανται αναπότρεπτες οι εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σοβαρή μεν, ελεγχόμενη δε, είναι η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο Πρωθυπουργός, όπως ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", στους οικείους του απο τον υπουργό Υγείας και προσωπικό του γιατρό Δημ. Κρεμαστινό, δεν είναι και τόσο καλές και δείχνουν και άλλα προβλήματα εκτός απο την "ήπιας μορφής πνευμονίας", που επισήμως ανακοινώθηκε. Πάντως, οι γνώμες των επιστημόνων σχετικά με τη σοβαρότητα της πάθησης διχάζονται, καθώς τρεις απο τους καθηγητές που πήραν μέρος στο ιατρικό συμβούλιο διατύπωσαν την άποψη ότι πρόκειται περί πνευμονικού οιδήματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι "αποτελεί αρχή πνευμονικής εμβολής". Επιπλέον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Α", η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κρίνεται σοβαρή, καθώς οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν ότι συνυπάρχει και νεφρική ανεπάρκεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σοβαρή ανεπάρκεια στη λειτουργία τεσσάρων βασικών συστημάτων του οργανισμού του διαπίστωναν χθες οι γιατροί που παρακολουθούσαν απο λεπτό σε λεπτό την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονταν στο αναπνευστικό, στην καρδιά, στους νεφρούς και στο γαστρεντερικό".

    [3] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τη Σόφια να αναλάβει απο κοινού με την Αθήνα πρωτοβουλίες για τη διακίνηση του εμπορίου της βαλκανικής ενδοχώρας και της Κεντρικής Ευρώπης, απο το Δούναβη προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Ζέλεφ ότι η εγκάρδια διμερής συνεννόηση "δεν στρέφεται ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ως στρεφόμενη έναντι ουδενός "τρίτου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η ελληνοβουλγαρική συνεργασία προχώρησε ένα ακόμα βήμα μπροστά μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου στη Σόφια και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρου Ζέλιου Ζέλεφ. Οι συνομιλίες που διεξάγονται στον ξενώνα Μπογιάνα έδωσαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν, οι δύο πλευρές την κοινή τους θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Εγινε γνωστό, ότι πέραν ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών που αναμένεται να διευθετηθούν, οι δύο χώρες πρόκειται να προχωρήσουν σύντομα στην υπογραφή συμφωνίας για την απασχόληση βουλγαρικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, τη διευθέτηση των υδάτων ταυ Νέστου, διευθέτηση που συνδέθηκε απο τον πρόεδρο Ζέλεφ με τη διευθέτηση της διάνοιξης νέων σταθμών διελεύσεως. Δεν διευκρινίστηκε ακόμη αν στη χθεσινή συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θέμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στις επαφές με τη βουλγαρική κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ο κ. Ζέλεφ επεσήμανε την κοινή επιθυμία των δύο χωρών να υπογραφούν οι συμφωνίας για την επανεισδοχή Βουλγάρων λαθρομεταναστών και την εποχική απασχόληση Βουλγάρων εργατών στην Ελλάδα, σχέδια των οποίων έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στη Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για τη διάνοιξη τριών νέων συνοριακών διαβάσεων, παράλληλα με τη διευθέτηση του ζητήματος των υδάτων του Νέστου. Σε ομιλία του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση κατά της δημιουργίας αξόνων στα Βαλκάνια και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σόφιας για την ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Ζέλεφ εκφράζοντας όπως είπε την κοινή αντίληψη των δύο χωρών, υποστήριξε ότι οι χώρες οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές απο τις κυρώσεις εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει μετά το τέλος των εχθροπραξιών, να συμμετέχουν στην οικονομική ανόρθωση της περιοχής. Συμφωνία για την αναβάθμιση της συνεργασίας της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας και της Ελλάδος στους τομείς των μεταφορών, την τηλεπικοινωνιών, του φυσικού αερίου και των πετρελαιαγωγών, επετεύχθη κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών κ. Πιρίνσκι, Ουντοβένκο και Παπούλια, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "αμήχανο" περιγράφουν το κλίμα της επαφής αυτής ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, καθώς η ατμόσφαιρα είχε επιβαρυνθεί με τις αμετροεπείς δηλώσεις του Βούλγαρου ηγέτη σχετικά με την πορεία των διμερών σχέσεων. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο κ. Ζέλεφ επανέλαβε τις αξιώσεις του και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο, αφού επιχείρησε να συνδέσει την υπογραφή συμφωνίας για την κατανομή των υδάτων του Νέστου με την παραχώρηση απο ελληνικής πλευράς τριών συνοριακών διαβάσεων" (που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Στεφανόπουλος επιχείρησε να φέρει προς συζήτηση το θέμα του αγωγού Πύργου (Μπουργκάς) - Αλεξανδρούπολης, αλλά και ο Βούλγαρος ομόλογός του απέφυγε κάθε δέσμευση".

    "Ανεξαρτήτως, πάντως, της πολιτικής ίσως αποστάσεων απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία που ακολουθεί ο πρόεδρος Ζέλεφ - εν αντιθέσει με την πολιτική ιδιαίτερης φιλίας προς την Ελλάδα στο παρελθόν επί Ζίβκωφ - η βουλγαρική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ήδη συμφωνήσει σε μια σειρά απο ζητήματα με την ελληνική πλευρά", σημειώνουν τα ΝΕΑ, τα οποία τονίζουν ότι "επιφυλάχθηκε "θερμή υποδοχή στον κ. Στεφανόπουλο απο τα πρωτοσέλιδα του βουλγαρικού τύπου".

    [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ανήσυχη είναι η Αγκυρα μπρος στην προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς οι προσπάθειες της Τουρκίας για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη μέχρι τώρα, δείχνει να έχει μειωμένα ερείσματα στο διεθνή χώρο. Για το λόγο αυτό, ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματος "Μητέρας Πατρίδας" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για "τις σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "την αναβολή της ψηφοφορίας για την Τελωνειακή Ενωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας αποφάσισε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά απο εισήγηση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ψηφοφορία πρέπει να γίνει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία. Με πολλές διαδικαστικές παρατυπίες ενεκρίθη την προηγούμενη βδομάδα απο την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ξεπάγωμα της λειτουργίας της κοινής διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- Τουρκίας, ενώ η μεγαλύτερη Ομάδα, αυτή των Σοσιαλιστών δεν θα πάρει καμιά απόφαση για το αν πρέπει να γίνει ή όχι η ψηφοφορία για την Τελωνειακή Ενωση, κάτω απο το κράτος πιέσεων και προς την πρόεδρό της Πολίν Γκρίν. Αναμένονται τώρα οι αποφάσεις των Επιτροπών Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων".

    [5] Π.Γ.Δ.Μ.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το σχέδιο εμπορικής και οικονομικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τα Σκόπια, ενέκρινε το Συμβούλιο υπουργών. Η Συμφωνία προβλέπει δάνεια ύψους 150 εκ. ECU για την περίοδο 1996-99, και ποσό 20 εκ. ECU απο τον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Από την Ελλάδα εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το καθεστώς της εισαγωγής σκοπιανών προϊόντων, καθώς και για το τι ακριβώς θα δανειοδοτηθεί. Η Ελλάδα υποστηρίζει την κατασκευή κάθετου οδικού άξονα Βορρά-Νότου μέσω Σκοπίων και όχι Ανατολής - Δύσης. Ανοικτή επίσης παραμένει η Συμφωνία για την ελεύθερη οδική διέλευση των σκοπιανών φορτηγών απο τις χώρες των 15, θέμα στο οποίο αντιδρά η Αυστρία".

    [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του δε θα πρέπει να αφεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, μιλώντας στο Λονδίνο. Ο Ολλανδός επίτροπος δήλωσε ότι παρότι η Βρετανία και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις της Γιουγκοσλαβίας, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, υπάρχει μια τάση να αφεθεί η εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκά πολιτικά προβλήματα και ζητήματα ασφαλείας, όπως το Κυπριακό, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ακολουθήσει κοινή πολιτική όταν αντιμετωπίζει εξωτερικές προκλήσεις, δε θα μπορέσει να ενεργήσει ως ειρηνευτική δύναμη και ο ρόλος της θα περιοριστεί στη χρηματοδότηση ειρηνευτικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την πρωτοβουλία χαιρέτισε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ως ευτυχές γεγονός το ότι μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν και στα οποία θα επιδιωχθεί συναντίληψη και κοινή γραμμή, είναι το Κυπριακό. Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι με εκδηλωμένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για προώθηση λύσης η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση του Κυπριακού. Ευρωπαϊκό πρόβλημα, του οποίου η επίλυση δεν θα πρέπει να αφεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις κ. Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "στη Λευκωσία αποδίδεται αρκετή σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι, γιατί η επίσκεψή του αποτελεί τον προπομπό της επίσκεψης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που τοποθετείται Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Οι Αμερικανοί έχουν στόχο νέο κύκλο συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς".

    [7] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου εκταμιεύτηκαν προς τη χώρα μας 550 εκατομμύρια δολάρια απο την Κοινότητα. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στην τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμούν ότι εξίσου ικανοποιητικά θα κινηθούν πλέον οι κοινοτικές εκταμιεύσεις προς τη χώρα μας και κατά το υπόλοιπο διάστημα του 1995. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται περίπου βεβαία και συνδυάζεται εν πολλοίς με την επιστολή - παρέμβαση το υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου στην Κομισιόν".

    [8] ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η Πατριαρχική Εξαρχία που επισκέφθηκε πριν απο λίγο καιρό τις ΗΠΑ, εισηγείται με έκθεσή της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο την παράταση της θητείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου μέχρι το τέλος του '96, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσει "δυσάρεστη" εκ μέρους της Αμερικής ενέργεια και ο Ιάκωβος θα δείξει ειλικρινή συμπαράσταση στο διάδοχό του".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 21 November 1995 - 12:01:01