Compact version |
|
Sunday, 19 January 2025 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/11/95From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17.11.95ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ[3] ΠΓΔΜ[4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.[5] ΘΡΑΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΡΣΕΝΗ[6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 17/11/1995 (ΑΠΕ)Η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο Πολυτεχνείο, η σημερινή πορεία για την 22η επέτειο του Πολυτεχνείου και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρέλα. Ελλάδα 1995. Στάζει αίμα και ηρωίνη ο Κορυδαλλός. Στο έλεος των αναρχικών(;) και η Αθήνα". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νύχτα θανάτου στις φυλακές Κορυδαλλού. Ανύπαρκτη η Κυβέρνηση". Η ΑΥΓΗ: "Πλήρης διάλυση στον Κορυδαλλό. Υπόλογη και απούσα η πολιτική ηγεσία". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ολη η αλήθεια στις σχέσεις Κουρή - ΠΑΣΟΚ και Λαλιώτη". ΕΘΝΟΣ: "Κελιά φρίκης. Χάος στον Κορυδαλλό". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην κατάψυξη βάζουν τον μπάρμπα-Στάθη. 45 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους αγνοούν τον υπουργό Γεωργίας". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κάτω η κυβέρνηση των κακοποιών. Πολυτεχνείο του ΠΑΣΟΚ έγιναν οι φυλακές του Κορυδαλλού". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές η μόνη λύση. Να φύγει η Κυβέρνηση της ανωμαλίας και του χάους". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εδώ Κορυδαλλός. 22 χρόνια μετά μια εξέγερση, ράπισμα στην πολιτεία αποκαλύπτει το κοινωνικό της πρόσωπο". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βία και θάνατοι στον Κορυδαλλό. Περιορισμένης εκτάσεως επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων". Ο ΛΟΓΟΣ: "Εδώ Κορυδαλλός. Τρεις νεκροί. Χαροπαλεύουν μέσα δεκάδες "κολασμένοι". ΤΑ ΝΕΑ: "Ζούγκλα με νεκρούς ο Κορυδαλλός. Οι φυλακές στα χέρια των "νονών". ΝΙΚΗ: "Σφαγείο ο Κορυδαλλός. Σκοτεινά συμφέροντα δυναμιτίζουν την ομαλότητα". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης. Ολοι σήμερα στην πορεία για το Πολυτεχνείο".
[2] ΚΥΠΡΙΑΚΟΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης προειδοποίησε χθες ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της νήσου απο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εχθροπραξιών. "Μπορεί να σε προκαλέσουν μια φορά και να γυρίσεις απο την άλλη, μπορεί να σε προκαλέσουν δύο φορές και να γυρίσεις απο την άλλη, αλλά δεν νομίζω ότι πάντοτε μπορείς να γυρίζεις απο την άλλη, όταν τόσο κατάφωρα παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου", δήλωσε ο πρόεδρος κ. Γλ. Κληρίδης σε συνέντευξή του στην κρατική αυστραλιανή τηλεόραση SBS και πρόσθεσε ότι "και η υπομονή έχει τα όριά της". Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την παράνομη σύλληψη και κράτηση του Κύπριου Εθνοφρουρού Γ. Καροτσάκη απο τις δυνάμεις του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά επίσης ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν απο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζο Κλάρκ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί απο την θέση του. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "ΡΙΚ" απο τη Νέα Υόρκη, η ενέργεια του Τζο Κλάρκ στοχεύει στο ν'αποτρέψει ομόφωνη πρόταση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να ζητήσουν αποπομπή και άμεση αντικατάστασή του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στον διορισμό Ευρωπαίου διπλωμάτη, προερχομένου όμως, όχι απο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. λόγω έντονων αντιδράσεων της Τουρκίας". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι "Γκρίζοι Λύκοι" του Αλπασλάν Τουρκές βρίσκονται τώρα και στην Κύπρο, σύμφωνα με 2 τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι "φασίστες", όπως τους αποκαλούν, του Τουρκές, ήταν επικεφαλής των βίαιων διαδηλώσεων της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, 2.500 φανατικοί Τούρκοι πήραν μέρος, την Τετάρτη, επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σε βίαιες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι φορούσαν τα εμβλήματα των "Γκρίζων Λύκων" της Τουρκίας, προσπάθησαν να φτάσουν στη γραμμή αντιπαράταξης για να συγκρουστούν με τους Ελληνοκύπριους φοιτητές".
[3] ΠΓΔΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το 27ο μέλος της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ 'Σύμπραξη για την ειρήνη' είναι απο χτες η ΠΓΔΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη της τελετής ένταξης της ΠΓΔΜ στη "Σύμπραξη για την ειρήνη", ο πρωθυπουργός Μ. Τσερβενκόφσκι σε αποκλειστική του δήλωση στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ανέφερε ότι "η ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στον οργανισμό επήλθε με καθυστέρηση λόγω του βέτο που προσέβαλε ο Νότιος γείτονάς μας", Τόνισε, ωστόσο, ότι με την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, επισπεύτηκαν οι διαδικασίες για την ένταξη των Σκοπίων σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς".
[4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Πρωθυπουργός της Τουρκίας κλιμάκωσε έντονα, χθες, τη ρητορική της για το θέμα της Τελωνειακής Ενωσης και απο τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται δήλωσε, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη συμφωνία ισοδυναμεί με απόρριψη της Τουρκίας. Παράλληλα χρησιμοποίησε το γνωστό τουρκικό "επιχείρημα" ότι τυχόν απόρριψη της Τουρκίας, διαμορφώνει τον κίνδυνο να περιέλθει η χώρα στον έλεγχο των ισλαμιστών. Αυτή τη φορά, όμως, το προέκτεινε, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή". ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση υπενθύμισε στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Κύπρο, οι οποίες απορρέουν απο τη Συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση. Το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κρανιδιώτη, επισημαίνει ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη Συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση, τερματίζοντας τις εμπορικές σχέσεις με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης καταδίκασε, με ψήφισμά του ζητάει την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής απο την Κύπρο. Το ψήφισμα εκδόθηκε για να καταδικαστεί η παράνομη σύλληψη και κράτηση του Κύπριου εθνοφρουρού Γ. Καροτσάκη απο τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής". Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "κάπως βαρύ αναμένεται να αποδειχθεί το τίμημα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως και στα άλλα σημεία που έχουν υποδειχθεί στην Αγκυρα για να μεταβάλλει τη στάση της, μια βασική πτυχή της πολιτικής της, αυτή της στάσης της στο Κυπριακό και στη σχέση της με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δέχεται ισχυρό πλήγμα".
[5] ΘΡΑΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΡΣΕΝΗΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, κατά την επίσκεψή του στο τρίγωνο του Εβρου, όπου τόνισε πως "η περίοδος της απομόνωσης της Θράκης έχει τελειώσει. Σε λίγα χρόνια αυτή η περιοχή θα μετατραπεί σε κέντρο οικονομικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων για τη βαλκανική ενδοχώρα και χαίρομαι που και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν συμβάλει σ'αυτό". Ο κ. Αρσένης εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία μονάδος παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων στην περιοχή Τριγώνου, προϋπολογισμού 1 δις. δραχμών, που θα απασχολήσει σε πρώτη φάση 120 εργαζομένους και στην οποία το υπουργείο συμμετέχει με ποσοστό 36%".
[6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Κ. Μπίκα, επέκρινε την τουρκική αξίωση για διάλογο εφ'όλης της ύλης και χαρακτήρισε τη στάση της Αγκυρας ως "άσκηση δημοσίων σχέσεων" τη στιγμή που συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο κ. Μπίκας επεσήμανε ότι η Τουρκία είχε δεχθεί το Σεπτέμβριο του 1994, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Κ. Παπούλια και Μ. Σουσάζ, σε διάλογο σε επίπεδο γενικών διευθυντών των δύο υπουργείων, αλλά τώρα υπαναχωρεί. Ο διάλογος αφορούσε σε θέματα λαθρομεταναστών και μορφωτικής συνεργασίας, αλλά η Αγκυρα μετέβαλε τη στάση της". Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "την εμμονή της στις "πάγιες θέσεις" που έχει εκφράσει στο παρελθόν για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε.Ε., επαναδιαβεβαίωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση τόσο μέσω του εκπροσώπου της, Τηλέμαχου Χυτήρη, όσο και δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστα Μπίκα. Εμμονή όμως που αφήνει ασχολίαστο το ντοσιέ που κυκλοφόρησε η Κομισιόν, υπό την εποπτεία του αρμόδιου επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο τάσσεται υπέρ της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Βαν ντεν Μπρούκ αναγνωρίζει στην Τουρκία διαπραγματευτική δυνατότητα σχετικά με τον καθορισμό των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αφήνοντας έτσι στο περιθώριο τις θέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης ότι η επέκταση των ορίων αυτών, βάσει της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στη διακριτική της ευχέρεια". ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, ότι "εάν η Τουρκία θέλει την ευρωπαϊκή προσέγγιση, πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά, να αναθεωρήσει ριζικά την προκλητική της στάση και πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα να τερματίσει την απαράδεκτη πολιτική της στην Κύπρο όπου το βόρειο τμήμα της κατέχεται απο τουρκικά στρατεύματα". Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία είναι πάντα η φιλειρηνική της θέση, θέση όμως, όπως είπε, σταθερή στην προάσπιση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων". |