Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/11/95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ.

  • [3] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

  • [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΝΑΤΟ

  • [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [8] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/11/1995 (ΑΠΕ)

    Η εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, ο προϋπολογισμός για το 1996, τα επεισόδια στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πως τα κυκλώματα έκαναν κυβέρνηση τον Κορυδαλλό. 10 εκατομμύρια για ένα κελί".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γενική διάλυση - Γίναμε κράτος οπερέτα. Ευθύνες σε Ποττάκη - Βαλυράκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Τυφλή εξέγερση στην εξαθλίωση. Εκρηξη διαρκείας στον Κορυδαλλό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξήλωσε η Μιμή τον παπά Τιμόθεο. Αναμένονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις".

    ΕΘΝΟΣ: "Σαμποτάζ απο την μαφία των φυλακών. Πως αδρανοποιήθηκαν οι προτάσεις για αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα. Εληξε η εξέγερση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Σκανδαλίδης προσπάθησε να προσεγγίσει την Βάσω αλλά έφυγε μόνος, βαρύς και έρημος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνυπεύθυνοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την καταστροφή της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λιτότητα; Που την είδατε; Γέλια και κλάματα απο την πρωτοφανή δήλωση του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βόμβα Αρσένη στην οικονομική πολιτική. Ο πρώην τσάρος διαφωνεί: Δεν έχουμε πολιτική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "925 δισεκατομμύρια περισσότεροι φόροι θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σόδομα και Γόμορρα. Γης μαδιάμ οι φυλακές Κορυδαλλού. Από μηχανής θεός ο Γιώργος Μπαλάφας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παρέλυσαν όλοι την κρίσιμη στιγμή. Αναπάντητα ερωτήματα για την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού".

    ΝΙΚΗ: "Τα μέντια 'παίζουν' με τον Κορυδαλλό. 'Διαπραγματεύσεις' κρατουμένων με δημοσιογράφους".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φορο-γιουρούσι απο τον προϋπολογισμό του 1996. Νέοι φόροι ενός τρισεκατομμυρίου το "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ".

    [2] ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται ν'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το ζήτημα της ονομασίας, καθώς βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ και σύντομα θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του. Πάντως με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η υλοποίηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, χιλιάδες Σκοπιανοί έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα, ενώ η ΠΓΔΜ έγινε απο χθες η 27η χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα της Συμμαχίας "Σύμπραξη για την Ειρήνη" (PFP).

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί με καμία ξένη προσωπικότητα απο όσες ζήτησαν μια συνάντηση μαζί του. Ωστόσο έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι δήλωναν ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο κ. Γκλιγκόροφ θα προβεί σε επίσημες δηλώσεις απο την οικία του απο όπου για κάποιο χρονικό διάστημα θα ασκεί και τα καθήκοντά του".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μέσα σε ένα παρανοϊκό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η τελετή προσχώρησης της ΠΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα "Σύμπραξη για την ειρήνη" με παρόντα τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Η πράξη προσχώρησης των Σκοπίων αποτελείτο απο... δύο έγγραφα το ένα, το επίσημο ΝΑΤΟϊκό αναφέρει τη χώρα ως "ΠΓΔΜ της Μακεδονίας" (στα αγγλικά FYROM), όνομα με το οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα να αποδέχεται τα Σκόπια στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Το δεύτερο έγγραφο που κατετέθη στα πρακτικά του ΝΑΤΟ προέρχεται απο τα Σκόπια και φέρει παντού την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι ακριβώς καταχωρήθηκε και στα αρχεία του ΝΑΤΟ".

    [3] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

    "'Κλειστά' κρατάει η ελληνική κυβέρνηση τα 'χαρτιά' της σχετικά με τις επόμενες ενέργειες για το θέμα της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων απο τη Γερμανία μετά την απόρριψη, εκ μέρους της Βόννης, του αιτήματος για έναρξη διακρατικού διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ο υπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση τα ισχυρότατα επιχειρήματα που διαθέτει. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει αν η χώρα μας μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας ότι το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "εμμένει η κυβέρνηση στην απόφασή της να διεκδικήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επέβαλε το 1942 η γερμανική πλευρά στην Ελλάδα, παρά την απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης απο τη Βόννη".

    Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οργανώνει τώρα την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσει σε νομικό επίπεδο προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημά τους προς τη Βόννη. Επιμένει ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με βάση τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν σπεύδει να προχωρήσει σε αναγγελία συγκεκριμένων ενεργειών, όπως π.χ. πρόταση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε την απόφαση να ξεπαγώσει τις εργασίες της μικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. Τουρκίας θεωρώντας ότι είναι ικανοποιημένο απο τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αποτελεί κρίσιμη αλλαγή και χαλάρωση της έως τώρα στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ φάνηκε αλλαγή και στη στάση και της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Πολλές απο τις σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες έχουν επιμείνει να λάβει σαφή θέση δια ψηφοφορίας το Σώμα, για το εάν θα αναβληθεί η συζήτηση για την Τελωνειακή Ενωση, ή θα γίνει το Δεκέμβριο. Επικαλούμενη διάφορα διαδικαστικά τερτίπια, η Βρετανίδα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πολίν Γκρίν ανακοίνωσε στους συντρόφους της ότι είναι "σαφής η γενική επιθυμία της Ομάδας υπέρ της αναβολής της συζήτησης για την "Τελωνειακή Ενωση" και δεν προχώρησε σε ψηφοφορία".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε σύγκριση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο οδεύει το Ευρωκοινοβούλιο, μετά την μεταστροφή πολλών ευρωβουλευτών υπέρ της Τουρκίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των πιέσεων που άσκησαν ΗΠΑ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, Κομισιόν, φιλοτουρκικό λόμπι και Αγκυρα. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Κλάους Χενς, προανήγγειλε ότι "η Ευρωβουλή θα εκφρασθεί τον Δεκέμβριο δια της ψήφους της, για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. ΤΤουρκίας", μολονότι οι πολιτικές ομάδες δεν έχουν καταλήξει σε επίθεση θέση επ'αυτού, ενώ οι σοσιαλιστές φέρονται να υποστηρίζουν την αναβολή της ψηφοφορίας".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Προθερμαίνονται οι Ευρωπαίοι να... υποκλιθούν στην Τσιλέρ", γράφει ότι "η Τσιλέρ στην Ισπανία, ο ΥΠΕΞ, Μπαϊκάλ στη Γαλλία και το φιλοτουρκικό λόμπι του Ευρωκοινοβουλίου σε πλήρη δράση. Συντονισμένες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί η θεμιτή για την Αγκυρα επικύρωση της τελωνειακής ένωσης απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η παρουσία του Τσετίν και του Καραγιαλτσίν σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας χθες αργά το βράδυ, εξόργισε πολλά μέλη της Ομάδας που όμως αναγκάσθηκαν να το δεχθούν τελικά όταν η Πρόεδρος Πολίν Γκρίν "εξήγησε" οτι είναι παρόντες στη συνεδρίαση με την ιδιότητά του ως μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η αμφιλεγόμενη στάση της Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας σχολιάστηκε στο Στρασβούργο ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανώς, το τίμημα για την μεταστροφή της στάσης της Πολίν Γκριν είναι η υπόσχεση για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε μία μελλοντική κυβέρνηση Μπλερ....".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι και "η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να μην υποστηρίξει την αναβολή της συζήτησης της τελωνειακής ένωσης για τις αρχές του επόμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών παρευρέθη και ο Ολλανδός επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, ο οποίος προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να επικυρώσουν την τελωνειακή ένωση".

    Την ίδια απόφαση πήρε και η Ομάδα των Φιλελευθέρων, γράφει το ΕΘΝΟΣ, διευκρινίζοντας ότι ότι οι δύο ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης ψήφισαν αρνητικά. Ετσι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στις 21 και 22 Νοεμβρίου απο την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα προτείνει στο Κοινοβούλιο με βάση τη σχετική έκθεση του Ισπανού Κάρλο Καρνέρο την αναβολή ή όχι της συζήτησης της Τελ. Ενωσης. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής αυτής έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση αντίθετη, ενδεχομένως, της ολομέλειας των ευρωβουλευτών που πιέζονται τρομακτικά απο τις κυβερνήσεις τους, συντηρητικές και σοσιαλιστικές, να εγκρίνουν την Τελ. Ενωση της Τουρκίας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, Ελληνες ευρωβουλευτές έχουν την πρόθεση να επωφεληθούν του άρθρου 131 του Κανονισμού Λειτουργίας του Ευρ. Κοινοβουλίου και να ζητήσουν απο την Ολομέλεια του προσεχούς Δεκεμβρίου την αναβολή της συζήτησης για την Τελ. Ενωση της Τουρκίας. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να το προσυπογράψουν, λέει το άρθρο 131, τουλάχιστον 26 ευρωβουλευτές".

    Για "σχέσεις στοργής" ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες κάνει λόγο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται σε "προνομιακό συνομιλητή", ενώ "το Κυπριακό, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η γενοκτονία των Κούρδων" αποδεικνύεται ότι είναι "θέματα ανύπαρκτα για τους ισχυρούς "εταίρους". Επίσης χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "περήφανη πολιτική νίκη της Τουρκίας και προεκλογικό δώρο στην Τσιλέρ".

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ήταν "ειρηνικές οι χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους του Αττίλα, που πραγματοποίησε η νεολαία της Κύπρου. Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν και πάλι προκλητικά τους διαδηλωτές ακολουθώντας την τακτική του πετροβολισμού, των υβριστικών συνθημάτων και των εμπρηστικών ενεργειών. Στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση, κατά την οποία ο Αττίλας επέδειξε σύγχρονα επιθετικά όπλα. Το απόγευμα οι κατοχικές αρχές τέλεσαν τα εγκαίνια 'παιδικής χωράς' σε προμαχώνα των ενετικών τειχών της Λευκωσίας, ο οποίος 'διεισδύει' στις ελεύθερες περιοχές. Περίπου δύο χιλιάδες Τούρκοι έποικοι και Τουρκοκύπριοι με τεράστιες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά και με οθωμανικές σημαίες και σημαίες των 'Γκρίζων Λύκων', ασχημονούσαν. Οι Τούρκοι συγκρούστηκαν επίσης με τους άντρες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκονταν στην περιοχή".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "δύο τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω απο την κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και πάνω απο ελεύθερες περιοχές παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις των φοιτητών και μαθητών".

    [6] ΝΑΤΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η Ισπανία βλέπει με θετικό βλέμμα το ενδεχόμενο να εκλεγεί γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Χαβιέρ Σολάνα, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλεθ. Η ισπανική κυβέρνηση, με το επιχείρημα 'γιατί όχι η Ισπανία', δήλωσε ότι ο Σολάνα θα ήταν "εξαιρετικός" στη θέση του γενικού γραμματέα".

    [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μέσα σε 4 χρόνια, δηλαδή απο τις αρχές του 1991 μέχρι σήμερα, μετακινήθηκε στην Ελλάδα πάνω απο το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του ενεργού πληθυσμού της γειτονικής χώρας. Οι Αλβανοί λαθρομετανάστες αύξησαν τον πληθυσμό της Ελλάδας κατά 3% και υπερδιπλασίασαν τον αριθμό των ξένων που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπολογίζει τον αριθμό των λαθρομεταναστών σε 300.000 με 500.000. Μ'αυτά τα δεδομένα και ανάλογα την εποχή και τις συνθήκες, οι Αλβανοί λαθρομετανάστες αριθμούν 150.000 με 300.000 άτομα. Μέσα σε 4 χρόνια απελάθηκαν 1.000.000 περίπου Αλβανοί, απο τους οποίους πολλοί επανήλθαν στη χώρα μας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα δύο κρατικά νοσοκομεία των Ιωαννίνων στο διάστημα 1990-92 δαπάνησαν 2,6 δισεκατομμύρια δραχμές για περίθαλψη Αλβανών πολιτών. Τα συγκριτικά στοιχεία του 1992 για την εγκληματική δραστηριότητα των αλλοδαπών στη χώρα μας δείχνουν ότι οι Αλβανοί ευθύνονται για το 69% των ανθρωποκτονιών, το 73% των ληστειών, το 60% των βιασμών και το 41% των άλλων εγκλημάτων".

    [8] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην ... αντεπίθεση πέρασε θρασύτατα χθες η Αγκυρα, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι ευθύνεται για την ανυπαρξία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών!".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 16 November 1995 - 12:57:21