Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [3] Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [4] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] Δ.Ε.Ε.

  • [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΣΕΝΗ

  • [9] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/11/1995 (ΑΠΕ)

    Η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού, τα επεισόδια κατά τη χθεσινή πορεία των φοιτητών, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάρτιση του προϋπολογισμού, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος ξεφτίλα - Αγρια νύχτα στον Κορυδαλλό".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οριστικό τέλος για Ανδρέα - Αποκάλυψη Σκανδαλίδη - Το ΠΑΣΟΚ προχωρεί στην εκλογή νέου αρχηγού".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανίκανη η Ελλάδα να απορροφήσει τα Κοινοτικά κονδύλια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελετές μαύρης μαγείας στην Εκάλη για να ξορκιστούν οι αντάρτες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Κουρής".

    ΕΘΝΟΣ: "Αγρια νύχτα στον Κορυδαλλό - Εξέγερση 1.200 κρατουμένων - Ομηροι 8 δεσμοφύλακες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με φουστάνια χθες η Ελληνική Αστυνομία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νέο πλιάτσικο - Ο Ανδρέας έδωσε το πράσινο φως για την λεηλασία των εισοδημάτων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νύχτα ανωμαλίας στις φυλακές Κορυδαλλού - Ο Μπαλάφας αρχηγός της γενικής εξέγερσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παιδεία μάχης - Οι φοιτητές ζητούν το δίκιο τους - Αλλοι, χαλασμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Γερμανία δεν εξοφλεί το δάνειο - Απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προβοκάτσια και ανταρσία - Τι ετοιμάζουν για το Πολυτεχνείο; Ποιοί κρύβονται πίσω απο τις κουκούλες;"

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απειλεί την Ελλάδα το Κοσλοντούϊ, προειδοποιεί επίσημη έκθεση απο τις ΗΠΑ".

    ΝΙΚΗ: "Εφιάλτες στην πόλη - Κύκλος βίας και αίματος απο κουκουλοφόρους και βαρυποινίτες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επεσε η μάσκα των Γερμανών "εταίρων" - Κατηγορηματικό "όχι" για τις πολεμικές επανορθώσεις".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία ώρα περίπου (απο τις 11.30 έως τις 12 το πρωί) και προέβησαν σε φωτοαναγνώριση πάνω απο τις περιοχές Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η γραπτή καταγγελία, της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, θα κυκλοφορούσε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αναφέρει πως το γεγονός ότι η προκλητική τουρκική ενέργεια πραγματοποιείται την παραμονή της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους υποδαυλίζει και τροφοδοτεί την ένταση που έχει ήδη προκαλέσει η παράνομη και συνεχιζόμενη κράτηση του εθνοφρουρού, Γιώργου Καροτσάκη".

    [3] Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται πως θα συζητηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς χθες οι δεξιές ομάδες ζήτησαν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ η σοσιαλιστική ομάδα επιφυλάχθηκε να εκφέρει κρίση. Ο Ολλανδός επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρούκ εξάλλου σε "ενημερωτικό φάκελο" που διέμεινε προς τους προέδρους των ομάδων ισχυρίζεται ότι η απόρριψη της τελωνειακής ένωσης θα δυσχεράνει τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση και υποστηρίζει πως θα διευκολύνει αντίθετα τη "λύση μέσω διαπραγματεύσεων" του θέματος που προκλήθηκε γύρω απο τον καθορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων".

    [4] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων μπαίνει στην τελική της ευθεία. Επεδόθη χθες το απόγευμα απο τον Ελληνα πρέσβη στη Βόννη η ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, για το θέμα του κατοχικού δανείου και γενικότερα των πολεμικών αποζημιώσεων, που όπως είναι γνωστό διεκδικεί η Ελλάδα απο την ενοποιημένη πλέον Γερμανία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η Αθήνα δίνει μεγάλη βαρύτητα στις διμερείς σχέσεις και γι' αυτό "επιδιώκει την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, για να γίνει πιο εύκολη η συνεργασία στις μελλοντικές προοπτικές". "Οι πολιτικές και συμβατικές συγκυρίες επέβαλαν την αναβολή της λύσεως, αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει". Στις 23 Μαρτίου 1942 ανακοινώθηκε στην ελληνική (κατοχική) κυβέρνηση, την οποία αναγνώριζε το Βερολίνο, ότι θα πρέπει να καταβάλει τα έξοδα για τις δυνάμεις του Γ' Ράιχ "τα εκάστοτε αναγκαιούντα ποσά εις δραχμάς. Δια των ποσών τούτων θα χρεώνονται υπό της Τραπέζης της Ελλάδος εις νέους ανοιχθησομένους ατόκους λογαριασμούς η γερμανική και η ιταλική κυβέρνησις εις δραχμάς". Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημά της σε διάταξη του δανείου που όριζε ότι "η οριστική ρύθμισις των καταβολών δύναται να λάβη χώραν αργότερον". Ως προς το επιχείρημα της Βόννης ότι η συμφωνία επανένωσης των δύο Γερμανιών, το 1990, κατάργησε όλες τις απαιτήσεις, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι η αναβολή της διεκδίκησης οφειλόταν ακριβώς στη διαίρεση του γερμανικού κράτους και γι' αυτό εγείρεται τώρα το αίτημα των αποζημιώσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η Ελλάδα διεκδικεί 38 εκατομμύρια χρυσές λίρες που είχαν εκταμιευθεί απο τον Μάρτιο του 1942 μέχρι το τέλος της κατοχής για την ενίσχυση της Βερμαχτ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ο 'εταίρος' και 'φίλος' έβγαλε χτες τη μάσκα της 'ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικογένειας' και παρουσιάστηκε με το πραγματικό του πρόσωπο. Το πρόσωπο του αδίστακτου και κυνικού ιμπεριαλιστή, ο οποίος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια κάθε ηθική αρχή και κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Η Γερμανία, αστραπιαία και με ύφος επικυρίαρχου, που θυμίζει μαύρες εποχές, απάντησε "ΟΧΙ" στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας, με την οποία η ελληνική πλευρά θέτει θέμα επιστροφής του κατοχικού δανείου. Μετά απο τις χθεσινές εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται πλέον ιδιαίτερα βαριές ευθύνες τόσο για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην πρόκληση της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και για τη σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων απαιτήσεων της χώρας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο και προβάλλοντας ως πρόσχημα την παρέλευση 50 χρόνων απο το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (!), η Γερμανία απέρριψε χθες ακαριαία την οποιαδήποτε προοπτική διαπραγμάτευσης ή ακόμη και συνομιλίας για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου".

    Θρασύ και προκλητικό χαρακτηρίζει ο ΛΟΓΟΣ τον τρόπο που απέρριψαν οι Γερμανοί το ελληνικό αίτημα και σημειώνει ότι στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως "50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και της στενής συνεργασίας της Γερμανίας με τη διεθνή κοινότητα, έχασε πλέον τη δικαιολογητική του βάση" - η έγερσή του δηλαδή είναι άτοπη, αδικαιολόγητη... "Ως εκ τούτου - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ότι η γερμανική θα δεχθεί συνομιλίες επί αυτού του θέματος".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "στην Αθήνα, η άμεση γερμανική αντίδραση προκάλεσε έκπληξη και δυσφορία, αλλά διπλωματικές πηγές επέμεναν χθες ότι η ελληνική πλευρά, απο τη στιγμή που αποφάσισε να ανοίξει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, δεν μπορεί να το αφήσει στην τύχη του. Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους για την ώρα, χωρίς να θέλει να οξύνει ευθύς εξ αρχής την ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, ευελπιστώντας ότι η Βόννη δεν θα επιμείνει στην αρχική αντίδρασή της, όπως αυτή εκφράστηκε στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Ελλάδα διεκδικώντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο απο τη Γερμανία, μετά την άρνηση της Βόννης να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό αίτημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ήδη ότι το αίτημα αυτό, κυρίως η επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί. Η Ελλάδα, βασιζόμενη σε όλες τις διεθνείς συνθήκες, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου".

    Η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει "προκλητική την απάντηση της Γερμανίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε νέο διπλωματικό φιάσκο κατέληξε η όψιμη και σπασμωδική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να.. υπενθυμίσει στη Βόννη την οφειλή πολεμικών αποζημιώσεων και ιδιαίτερα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου με ρηματική διακοίνωση".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "προσπάθεια να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί την προσέγγισή της με την Αθήνα, ακόμη και σε δευτερεύοντα ζητήματα, καταβάλει η ελληνική πλευρά, την ίδια στιγμή που η κ. Τανσού Τσιλέρ ξεκινάει διπλωματική εκστρατεία για να πετύχει την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αθήνα υπογράμμισε χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρη, ότι στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα υπάρξει συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για συγκεκριμένα θέματα (λαθρομετανάστευσης, τουρισμού, πολιτιστικά), η Αγκυρα αντέδρασε ζητώντας διάλογο εφ'όλης της ύλης. Και ο κ. Χυτήρης προσθέτει: "Η Ελλάδα δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση εφ'όλης της ύλης, πλην εκείνου της υφαλοκρηπίδας, που απαιτεί βεβαίως συνυποσχετικό και παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "επιδίωξη της Τουρκίας είναι ο διάλογος εφ'όλης της ύλης, για να συζητήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Θράκη. Η τουρκική κυβέρνηση με ανακοινώσεις της, ζητάει ο διάλογος να γίνει σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων, επισημαίνοντας συγχρόνως τα περί προστασίας των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη".

    Κατ' αυτό τον τρόπο, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η Αγκυρα κόβει μόνη της την οδό της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επιμένοντας στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της".

    [6] Δ.Ε.Ε.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "διχασμένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ως προς το μέλλον της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996, για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχ. Η παραπομπή της ΔΕΕ στο πακέτο της Διακυβερνητικής του '96, απο τους υπουργούς Εξωτερικών - Αμυνας του Οργανισμού, αντανακλά τις αντιθέσεις, κυρίως, μεταξύ Λονδίνου και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών".'

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΔΕΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία για μια κοινή αεροναυτική δύναμη στη Μεσόγειο όπου και η Ελλάδα έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία γιατί, όπως είπε, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Μεσογείου. Ολα αυτά δείχνουν, συνέχισε, ότι η ΔΕΕ προχωρά προς το δρόμο της αναβάθμισης της δίκης της επιχειρησιακής δραστηριότητας για να γίνει κάποτε ένας ευρωπαϊκός πυλώνας της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    "Την ετοιμότητα της Σόφιας να εργασθεί παράλληλα, τόσο για τον κάθετο οδικό άξονα Βορρά - Νότου όσο και για την "Παρα-Εγνατία" διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκ. Πίρινσκι στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ισπανό ομόλογό του Χ. Σολάνας", γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΣΕΝΗ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα "EI Pais". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, υπογραμμίζει ότι: "Αφού επιλυθεί το Κυπριακό, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη βελτίωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα προέβη σε μια σημαντική χειρονομία προς την Αγκυρα αίροντας το βέτο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την Τελωνειακή Ενωση. Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει ότι υιοθετεί μέτρα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών".

    [9] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "περίπου στο 10% θα κυμανθεί η συμμετοχή της γνωστής αμερικανικής εταιρείας πετρελαιοειδών CEVRON στην εταιρεία TRANSBALCAN PIPELINE CO, που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του πετρελαιαγωγού Πύργου - Βουλγαρίας - Αλεξανδρούπολης. Το σχετικό ενδιαφέρον της HEVRON γνωστοποιήθηκε επισήμως πλέον στη ρωσική κυβέρνηση, στο πλαίσιο σχετικών επαφών της τελευταίας στη Μόσχα με την αμερικανική εταιρεία, αλλά και τους εκπροσώπους των Ομίλων Λάτση και Κοπελούζου που συμμετέχουν απο ελληνικής πλευράς".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 15 November 1995 - 09:43:49