Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [3] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

  • [4] Δ.Ε.Ε.

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.

  • [7] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/11/1995 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το Κυπριακό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ: Μιμήκοι και τα σκυλιά δεμένα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θίασος σκιών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι Βουλευτές υποκλίθηκαν στη Δήμητρα".

    Η ΑΥΓΗ: "Παραλυτική ισορροπία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πτώμα ο Ανδρέας. Θρασύτατη η 'κυρία του'".

    ΕΘΝΟΣ: "Ραντεβού στα τυφλά. Στιγμιαία εκτόνωση σε βαρύ κλίμα. Τη Δευτέρα η συνέχεια σε τοπίο ομίχλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "'Μιμίκος' η χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ηρεμα - ήρεμα δεν είναι τρομοκράτες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι στρίγγλες που έγιναν αρνάκια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σύνοδος ντροπής. Οι 170 γονάτισαν άφωνοι στο ζεύγος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκρηξη εν αναμονή. Ο Ανδρέας τους καπέλωσε χθες αλλά 80 περιμένουν να μιλήσουν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απόγνωση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Με πεσμένο ηθικό οι Βουλευτές στη Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κέρδισε αμαχητί τον πρώτο γύρο. Ο Ανδρέας παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι αμφισβητίες τα πήραν όλα πίσω".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρή αντίδραση Ανδρέα στις βολές και κατά της Δήμητρας".

    ΝΙΚΗ: "Ο Ανδρέας έδωσε το σύνθημα: Πολιτική και όχι "γυαλί". Ανοιξε ο διάλογος για κοινωνική πολιτική, κανονισμό λειτουργίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κινητοποίηση για την Παιδεία".

    [2] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    "Εμπρακτη απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στο δίκαιο αγώνα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που απαιτούν την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων απο τη Γερμανία, αποτελεί η χθεσινή δέσμευση του Πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου, ότι το όλο θέμα θα τεθεί σύντομα σε διακρατικό επίπεδο", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει απο τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο. Διπλωματικοί κύκλοι έλεγαν χθες ότι εάν η γερμανική πλευρά δεν δεχθεί τις ελληνικές απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο, τότε η Αθήνα μελετά ακόμη και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου η ελληνική πλευρά θεωρεί βέβαιο ότι θα δικαιωθεί".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "στο ελληνικό διάβημα γίνεται μια συνολική περιγραφή του θέματος και παρουσιάζεται η ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα επιθυμεί να ρυθμιστούν και τα τρία σκέλη του θέματος (κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις Δημοσίου και αποζημιώσεις ιδιωτών) με διακρατική συμφωνία, η οποία δεν υφίσταται. Η έλλειψη αυτής της διακρατικής συμφωνίας ήταν ακριβώς το επιχείρημα της γερμανικής πλευράς για να απορρίψει όλες τις αιτήσεις Ελλήνων πολιτών, που έχουν κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία της Βόννης για τις πολεμικές αποζημιώσεις πολιτών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρώην Πρωθυπουργού, Ξενοφώντα Ζολώτα, σήμερα το κεφάλαιο του κατοχικού δανείου υπολογίζεται σε 220 δισεκατομμύρια, ενώ το σύνολο των οφειλών είναι 485 δισεκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της 31ης Δεκεμβρίου 1994".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το θέμα επίσημα σε διακρατικό επίπεδο θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις μας με τη Γερμανία" και υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, στη χθεσινή Σύνοδο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ότι "έχει ληφθεί η απόφαση και το υπουργείο Εξωτερικών κινείται ήδη για να τεθεί επίσημα σε διακρατικό επίπεδο, το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας". Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε: "Ενεργούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Και πιστεύουμε ότι με σωστούς χειρισμούς και καλή πίστη μπορούμε να βρούμε λύση με τη Γερμανία, εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με προκλητικό τρόπο η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, στη Σύνοδο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή εκ μέρους της Βόννης του κατοχικού δανείου. Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι "η Ελλάδα δεν δικαιούται αποζημιώσεις!". Επιπλέον προσθέτει ότι, ήδη, η Γερμανία απο τη δεκαετία του '60 κατέβαλε 115 εκατ. μάρκα, ενώ επικρίνει (!) την ελληνική εμμονή ως ασυνήθιστη και απαράδεκτη".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "τη δημιουργία κακού προηγουμένου φοβούνται οι Γερμανοί για το ελληνικό κατοχικό δάνειο.

    [3] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν χρειάστηκε να δώσει μάχη χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εξουδετερώσει τους 'αμφισβητίες' και τους 'επικριτές' των επιλογών του. Με κινήσεις 'ματ' αφόπλισε και τους 'εκσυγχρονιστές' και τους 'κεντρογενείς', αποδεχόμενος αφενός τα θετικά στοιχεία των προτάσεών τους για τη λειτουργία της Κ.Ο. και αφετέρου προαναγγέλλοντας και δεύτερη συνεδρίαση με ανοιχτή ατζέντα για τους βουλευτές, την ερχόμενη Δευτέρα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ακύρωσε χθες τις 'προσδοκίες' των ΜΜΕ. Η πολιτική σκέψη και ο προβληματισμός πάνω στα μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα άφησαν ... άνεργη την τηλεόραση. Η τελευταία αποδείχθηκε ανίκανη να πληροφορήσει το λαό επί όσων, εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων, αναλύθηκαν χθες και περιορίστηκε σε ψήγματα κουτσομπολιού με τα οποία αναλώθηκε μια περιθωριακή ομάδα βουλευτών, εξοικειωμένων σε κατά μόνας... εξομολογήσεις μπροστά στην κάμερα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "στη χθεσινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε η οργανωτική, πολιτική κυριαρχία του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει την πλειοψηφία των βουλευτών του Κινήματος. Κατά την άποψή μας, η χθεσινή επιβεβαίωση της οργανικής και πολιτικής κυριαρχίας του κ. Παπανδρέου είναι χωρίς αντίκρισμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ διατυπώνει το ερώτημα "αρκεί η εμφάνιση και μόνο του Ανδρέα Παπανδρέου για να ηρεμήσουν όλοι;".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι οι διαφωνούντες ήταν "παρθένες" μέσα, "αντάρτες" έξω και ότι στη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησε "η σιωπή των αμνών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "στη χθεσινή Σύνοδο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επικράτησε η παράλυση διαρκείας που κυριαρχεί στο Κίνημα, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα".

    Σε σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ, αναφερόμενα στη χθεσινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "είτε το έχουν αντιληφθεί είτε όχι, η κοινή γνώμη έχει κουρασθεί να παρακολουθεί ξεσπάσματα και αντιπαραθέσεις. Αντί της ενασχόλησης με τα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Ολα τα άλλα συνιστούν - δυστυχώς - παραφυάδες φθοράς... Και επιβάρυνση της διάχυτης πολιτικής κρίσης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ουδείς προσδοκούσε βεβαίως απο τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την επίλυση των πολλών και σημαντικών προβλημάτων που κλυδωνίζουν την παράταξη. Ωστόσο εκείνο που ουδείς μπορεί να παραβλέψει είναι ότι οι διάφορες πλευρές επέλεξαν τη μετριοπάθεια ως κυρίαρχο γνώρισμα της στάσης τους και απέφυγαν ρήξεις και συγκρούσεις που αν εκδηλώνονταν χθες θα οδηγούσαν σε εκρηκτικές καταστάσεις. Ασφαλώς την προσεχή Δευτέρα το κλίμα δεν θα είναι ίδιο. Και πολύ περισσότερο δεν θα είναι στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Γιατί τα προβλήματα υπάρχουν. Κι αν δεν επιλυθούν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις τότε μόνο δεινά θα συσσωρεύσουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της συμπληρώνει ότι "ποιό είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το είδαμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση και έως αργά το βράδυ, με καταιγισμό δηλώσεων βουλευτών στο 'γυαλί' και τα ραδιόφωνα. Αν υπήρχε χρόνος και τους είχε δοθεί ο λόγος, θα τα έλεγαν και μέσα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οφείλει ο Πρωθυπουργός, στην επόμενη ή στις επόμενες - πρέπει να γίνουν όσες χρειαστεί - συνεδριάσεις, ν'ακούσει όλους τους βουλευτές και να τους ζητήσει, μάλιστα, να μιλήσουν ελεύθερα. Γνωρίζει ότι το κλίμα αυτό το έχουν δημιουργήσει δικά του, προσωπικά, ιδιωτικά προβλήματα, τα οποία ο ίδιος οφείλει να λύσει και να ξεκαθαρίσει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόλμησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης (μόνο μιάμιση ώρα ήταν το 'ψαχνό' του πολυδιαφημισμένου διαλόγου) να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Κάποιοι άλλοι το'ριξαν πάλι στις δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι είναι συνένοχοι για την ακυβερνησία, την παρακμή και τα εκφυλιστικά συμπτώματα του πολιτικού συστήματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι η χθεσινή σύνοδος "ήρθε να επικυρώσει τη βαθιά προσήλωση του κυβερνώντος κόμματος στην πολιτική της λιτότητας, αλλά και της εξαπάτησης των εργαζομένων".

    [4] Δ.Ε.Ε.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να υποστηρίξει την ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ, με τη μετεξέλιξη της ΔΕΕ σε 'οργανισμό άμυνας και ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ενωση', κάτι, που, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, 'θα πάρει καιρό'".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η Τουρκία δεν θα κληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη του Δεκέμβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μεϊντάν", ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί στην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ ότι θα μετείχε ως παρατηρητής στις εργασίες της Συνόδου".

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "παράνομο ψευδοδικαστήριο του καθεστώτος Ντενκτάς, διέταξε χθες στην '8ήμερη κράτηση' του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη για δήθεν παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα και οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε συναγερμό, για να προλάβουν δυσάρεστα επεισόδια με τον Αττίλα, απο νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντικατοχικές εκδηλώσεις στη γραμμή αντιπαράταξης, εν όψει της αυριανής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Από την άλλη οι Τούρκοι εντείνουν τις προκλήσεις, επιδιώκοντας τη δημιουργία έντασης, προετοιμάζοντας πορείες, συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις για να 'γιορτάσουν' την 12η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, την 15η Νοεμβρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο Αττίλας ενίσχυσε αρκετά την παρουσία του στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι ναρκοθέτησαν ορισμένες περιοχές που εφάπτονται της 'νεκρής ζώνης'. Εξάλλου, το καθεστώς Ντενκτάς προετοιμάζει για σήμερα και αύριο οργανωμένες προκλήσεις στην περιοχή του 'Λήδρα Πάλας' της Πύλης Πάφου και σε άλλες περιοχές. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν καταρτίσει πρόγραμμα σοβαρών επεισοδίων στη γραμμή αντιπαράταξης προκειμένου να σπεύσει ο Ντενκτάς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που ενδέχεται να δημιουργηθεί. Ο Κυπριακός Τύπος μιλά για 'θερμό διήμερο', λόγω των εκατέρωθεν εκδηλώσεων. Στο μεταξύ, σε προκλητικές ενέργειες προέβησαν προχθές βράδυ οι Τούρκοι στην περιοχή της Πύλη Πάφου στη Λευκωσία, όπου λιθοβόλησαν φοιτητές και μαθητές που κατευθύνοντας στο οδόφραγμα του 'Λήδρα Πάλας', όπου δόθηκε αντικατοχική συναυλία. Οι τουρκικές προκλήσεις σταμάτησαν ύστερα απο παρέμβαση ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "απεργία πείνας ξεκίνησαν στο χώρο πίσω απο το Ωδείο Αθηνών πέντε Κύπριοι φοιτητές με αφορμή τη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη απο το τουρκικό ψευδοκράτος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφερόμενος στο ψήφισμα της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, γράφει ότι καλεί "το Συμβούλιο Ασφαλείας ν'αναλάβει αποφασιστική δράση στο Κυπριακό και να πάρει να αναγκαία μέτρα για την ταχεία εφαρμογή των περί Κύπρου αποφάσεών του και -ιδιαίτερα- των ψηφισμάτων "365", "550" και "939". Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας αναφέρουν ότι η μη ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό οφείλεται στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στην πρόταση του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση και ζήτησαν την ταχεία αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων και των εποίκων απο την Κύπρο".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ανησυχία 'για την έλλειψη προόδου στο θέμα της Κύπρου' εκφράζει στη διμηνιαία έκθεσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον. Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, τονίζει ότι 'η ειρήνη μπορεί να έρθει μόνο μέσω της βούλησης και του προσδιορισμού των στόχων των ιδίων των ενδιαφερομένων πλευρών'. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Μπίλ Κλίντον επαναλαμβάνει ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, με την προσθήκη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διατηρήσει συχνές επαφές και με τις δύο κοινότητες".

    [6] Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το σχέδιο συνεργασίας Κοινότητας - Σκοπίων αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει η Κομισιόν στη σημερινή συνεδρίασή της, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο. Πρόκειται για μια συμφωνία οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των "15" με την ΠΓΔΜ χαμηλότερου επιπέδου απο τις λεγόμενες 'ευρωπαϊκές συμφωνίες σύνδεσης' που έχει συνάψει η Κοινότητα με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αφήνουν ανοιχτή στις χώρες αυτές την προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που δεν προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας Κοινότητας - Σκοπίων. Ανεξαρτήτως όμως πότε θα πάρει απόφαση η Κομισιόν, το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει, και κανείς δεν έχει φέρει αντιρρήσεις, τη δανειοδότηση της ΠΓΔΜ απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) με ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ECU για την περίοδο 1996 - 1999".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αύριο Τετάρτη, θα υπογραφεί στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, απο εκπρόσωπο της σκοπιανής κυβέρνησης, η συμμετοχή της χώρας αυτής στο 'συνεταιρισμό για την ειρήνη', όπου μετέχουν όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις των Σκοπιανών, σχετικά με την έναρξη δεύτερου γύρου συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την ονομασία".

    [7] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ευνοϊκές συνθήκες διαμορφώνονται για την πραγματοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται τα σημαντικά κοιτάσματα του Καζακστάν, να συμμετάσχει στην ελληνορωσική κοινοπραξία, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρίας εκφράζεται για πρώτη φορά επισήμως και χθες εκπρόσωποί της, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, μετείχαν σε σύσκεψη στη Μόσχα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση της εταιρίας που θ'αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού. Πιθανή συμμετοχή της Chevron στην εταιρία κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει εγγύηση για τη διοχέτευση μέρους των πετρελαίων του Καζακστάν στη Μεσόγειο μέσω του αγωγού".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 14 November 1995 - 10:25:00