Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Γυμνάσια

  • [3] Τουρκία - ΕΕ - Ελλάδα

  • [4] Εθνοφρουρός

  • [5] Σκοπιανό

  • [6] Κυπριακό

  • [7] Οικονομία

  • [8] Ελλάδα - Σερβοβόσνιοι


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η συνέντευξη της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου στην ΕΤ 1 που προβλήθηκε χθες ,οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και στην κορφή Κανέλλη. Μια απο τα ίδια η συνέντευξη της Λιάνη-Παπανδρέου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ε ,όχι κυρία Δήμητρα. Δήλωσε θυμωμένη, προσπάθησε να αγιοποιηθεί στο 'γυαλί'. Προκάλεσε το πανελλήνιο. Σεισμός απο τη σικέ συνέντευξη".

    Η ΑΥΓΗ: "Θα μείνουν στον αέρα οι καταγγελίες για τα "διαπλεκόμενα" που αντάλλαξαν Μητσοτάκης και Σαμαράς;".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πήρε το χρίσμα η Τσιτσιολίνα. Τη διαβεβαίωσε ο Ανδρέας οτι οι πορνοφωτογραφίες που έβγαζε κατά χιλιάδες θα της βγουν σε καλό".

    ΕΘΝΟΣ: "Η νύχτα της Δήμητρας. Εξομολόγηση - ποταμός "το ότι έκανα γυμνή μπάνιο δε σημαίνει οτι δεν μπορώ να πολιτευθώ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "70 λεπτά εντός, εκτός και επί τα αυτά σε συνέντευξή της χθες στην ΕΤ 1 η Δήμητρα Λιάνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χάθηκε η ντροπή. Θρασύτατη εμφάνιση της Μιμής στο πολιτικό προσκήνιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Μιμή τραβάει το σχοινί. Ανοιχτή πρόκληση συνέντευξη. Σάλος στο ΠΑΣΟΚ. Οργή στο λαό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αγιασμός στο 'γυαλί' η συνέντευξη της Δήμητρας στην κυρία Κανέλλη. 70 λεπτά με πολύ συναισθηματισμό αλλά και αμνησία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η πολιτική κατά της οικονομίας. Αναξιοποίητα τα οικονομικά επιτεύγματα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επιμένει πολιτικά. Η Δήμητρα Λιανη-Παπανδρέου σάρωσε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης. Δεν παραιτείται απο διευθύντρια του ιδιαιτέρου γραφείου του πρωθυπουργού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αρνείται να δεσμευθεί η Δήμητρα για το αν θα πολιτευθεί".

    ΝΙΚΗ: "Δήμητρα Παπανδρέου στην ΕΤ 1: οψόμεθα μετά απο 2 χρόνια. Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο αλλά δεν μπορώ να αποφασίζω με το πιστόλι στον κρόταφο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αναστολή-διορία έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση".

    [2] Γυμνάσια

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "αλβανικά και τουρκικά στρατεύματα άρχισαν χτες κοινές ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά των αλβανικών ακτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος 'Σύμπραξη για την ειρήνη'. Στις ναυτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες και έχουν την κωδική ονομασία "Marex 95-2", μετέχουν ένα τουρκικό καταδρομικό και έξι αλβανικά σκάφη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αλβανικού υπουργείου Αμυνας. Οι ασκήσεις συνίστανται, κυρίως σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Εξάλλου, ανάλογη άσκηση ξεκίνησαν στις 2 Νοέμβρη και στο Αιγαίο με τη συμμετοχή ελληνικών, ιταλικών, ρουμανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Η επωνυμία της άσκησης είναι "ΙΩΛΚΟΣ '95" και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Νοέμβρη".

    [3] Τουρκία - ΕΕ - Ελλάδα

    "Την αρχή οτι οι ΗΠΑ είναι ισχυρά αντίθετες σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας υπογραμμίζουν, γράφει το ΕΘΝΟΣ σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον γερουσιαστές και απο τα δύο κόμματα και τον προτρέπουν να μεταφέρει στην τουρκική και στρατιωτική ηγεσία τις ανησυχίες της Γερουσίας για τη γνωστή ανθελληνική απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Πιστεύουμε αναφέρουν οι γερουσιαστές, οτι είναι άσκοπο και πιθανώς επικίνδυνο για την πρωθυπουργό της Τουρκίας να δηλώνει οτι θεωρεί 'αιτία πολέμου' την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια που είναι το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην επιστολή τους προειδοποιούν επίσης την Αγκυρα οτι αν δεν συνετιστεί και εάν δεν σταματήσεις τις απειλές εναντίον της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες μέσω της βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές: Μπάρμπαρα Μικούλσκι, ΑλενΣπέκτερ, Κλέϊπορν Πέλ, Πόλ Σαρμπάνης ,Ολυμπία Σνόου, Τσάρλς Ρόμπ, Ρας Φαινγκολντ, Τομ Χάρκιν, Αλφόνς Ντ' Αμάτο, Μπάρμπαρα Μπόξερ, Λάρι Κρέιγκ, Χάουελ Χέφλιν, Λάρι Πρέσλερ, Ρίκ Σαντόρουμ και Πόλ Σάιμον".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Αθανασάκης στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Μπαϊκάλ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "επανάληψη γνωστών τουρκικών προκλήσεων και κάλεσε την Τουρκία να μη μέμφεται την Ελλάδα για όποια προβλήματα έχει στις σχέσεις της με την ΕΕ. Αντίθετα, ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε τη σημασία των χθεσινών δηλώσεων Τσιλέρ κατά τις οποίες αναγνωρίζεται η Τουρκία για αρκετό καιρό παρεμπόδισε τη διαδικασία που προωθούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει τη δήλωση του κ Αθανασάκη οτι "κρατάει" τη συγκεκριμένη δήλωση της πρωθυπουργού της Τουρκίας και συμπλήρωσε οτι "πέρα απο το θέμα των ΜΟΕ υπάρχει η ουσία του Κυπριακού για οποία πρέπει να αναζητηθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ". Τέλος ο υφυπουργός Τύπου επανέλαβε οτι για την Αθήνα "κλειδί για την εξομάλυνση και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" αποτελεί πάντα το Κυπριακό και επίσης οτι το μόνο θέμα που υπάρχει προς συζήτηση ανάμεσα στις δυο χώρες είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας την παραπομπή του οποίου στο Διεθνές Δικαστήριο η Τουρκία αρνείται συστηματικά".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "επιχείρηση γοητείας" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τώρα το λόγο για το μέλλον της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, αναμένεται να εξαπολύσει η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία θα περιοδεύσει σύντομα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην 'καρδιά' της περιοδείας της βρίσκονται φυσικά οι Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί η Τσιλέρ στις 21 Νοεμβρίου, ημερομηνία που σίγουρα δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού τότε συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες με βάση την έκθεση του Ισπανού Κάρλος Καρνέρο, για την τελωνειακή ένωση. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για το αν η συμφωνία τελωνειακής ένωσης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου (11-14 Δεκεμβρίου) ώστε να ισχύσει - εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό - απο την 1η Ιανουαρίου 1996".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων διαφάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση της πλειοψηφίας να υπάρξει μια ολιγόμηνη αναμονή των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να μην επηρεάσει τη διενέργεια των εκλογών στην Τουρκία (24 Δεκεμβρίου)".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "η περιοδεία της θα καλύψει εκτός απο τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία, όπου θα συμμετάσχει σε πενταμερή σύσκεψη με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών αυτών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάει η Τσιλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" επισημαίνοντας οτι "με την περιοδεία της η πρωθυπουργός της Τουρκίας ενισχύει προεκλογικά το προφίλ της στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά κλιμακώνει και τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους απο τους οποίους ζητεί πλέον όχι μόνο υποστήριξη για το μέλλον της τελωνειακής συμφωνίας αλλά "υποστήριξη στο αίτημά της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι η πρωθυπουργός της Τουρκίας θα επιχειρήσει μια "διπλωματική εκστρατεία εξωραϊσμού της 'μαύρης εικόνας' που εμφανίζει διεθνώς η χώρα της".

    [4] Εθνοφρουρός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αγνοείται η τύχη του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη, ο οποίος εξαφανίσθηκε απο προχθές και πιστεύεται οτι μάλλον έχει συλληφθεί απο τις τουρκικές αρχές κατοχής. Ο εθνοφρουρός μάλλον έκανε λάθος στο δρόμο του και πέρασε στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου θα συνελήφθη απο την τουρκική αστυνομία".

    [5] Σκοπιανό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "με ενισχυμένη θέση προχωράει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση της Ν. Υόρκης για το όνομα των Σκοπίων ύστερα και απο τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία δεν διατυπώθηκαν πλην του κ. Α. Σαμαρά ουσιαστικές αντιρρήσεις για την ακολουθητέα πολιτική. Πάντως στάση αναμονής κρατούν τα Σκόπια στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα λόγω της βελτίωσης της υγείας του κ. Γκλιγκόροφ ο οποίος ενδέχεται τελικά να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ετσι δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία συνάντησης στη Ν. Υόρκη των κ.κ. Τσερβενσκοφσκι και Ζαχαρακη υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Σ. Βανς αν και η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται να κλείσει το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα - πριν και απο το τέλος του χρόνου. Η ελληνική πλευρά ύστερα απο την εποικοδομητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις της Ν. Υόρκης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών (οτι τα Σκόπια δεν μπορούν να αναγνωρισθούν απο την Ελλάδα με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία). Ωστόσο η ελληνική πλευρά ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα σύγκληση των πολιτικών αρχηγών εάν απο την διαπραγμάτευση της Ν. Υόρκης υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας σε κάποιο όνομα το οποίο αποδέχεται η άλλη πλευρά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "η συζήτηση στη βουλή μπορεί να μη δέσμευσε το Σώμα ή την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους χειρισμούς επί της διαδικασίας άναψε όμως το πράσινο φως όπως το ζήτησε και ο Α. Παπανδρέου να προχωρήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με σαφή την τάση να κλείσει το θέμα του ονόματος με συμβιβασμό δηλαδή με σύνθετη ονομασία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι παρερμηνεύει τη θέση της ΝΔ, όπως αυτή εκφράστηκε απο τον Πρόεδρό της στην προχθεσινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, υποστηρίζοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Αθανασάκη οτι "υπάρχουν περιθώρια να διαμορφωθεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεως σε μια πολιτική για την οποία η κυβέρνηση πιστεύει οτι υπάρχει η συναίνεση του λαού".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ενώ η Τανσού Τσιλερ μιλά για αποδοχή των ΜΟΕ απο την τουρκική πλευρά ο Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα δημιουργεί 'κυβερνητική κρίση' γιατί δεν αποδέχεται δυο 'υπουργούς' που υπέδειξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Οζκιερ Οζκιουρ στην ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού του Χακι Ατούν. Η ενέργεια αυτή του Ντενκτάς έχει δημιουργήσει σάλο στα κατεχόμενα γιατί η τεχνητή κρίση που δημιουργείται έχει τον αντίχτυπο της και στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η κρίση αποβλέπει και στη ματαίωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο Ντενκτάς πιστεύει οτι η τελωνειακή ένωση βλάπτει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "στο προγραμματισμένο για τις 20 και 21 Νοεμβρίου Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες παρών μαζί με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών θα βρίσκεται στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει με την Κύπρο και ο υπουργός ΕΞωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης. Μια μέρα μετά (22 Νοεμβρίου) θα συνεδριάσει στο Ευρωκοινοβούλιο η Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου-ΕΕ με τη συμμετοχή βουλευτών απο το Ευρωκοινοβούλιο και το κυπριακό κοινοβούλιο".

    [7] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "επιχειρήσεις των Σκοπίων εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο Χρηματιστηριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Απριλίου. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Ν. Ευθυμιαδης, "τουλάχιστον τέσσερις σκοπιανές επιχειρήσεις με πρώτη υποψήφια μια τοπική ζυθοποιία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης". Μάλιστα, πρόσθεσε οτι το ίδιο συμβαίνει και με άλλες δέκα επιχειρήσεις απο τη Βουλγαρία".

    [8] Ελλάδα - Σερβοβόσνιοι

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αντιπροσωπεία της αποκαλούμενης σερβικής δημοκρατίας (Σέρβοι Βοσνίας) με επικεφαλής την αντιπρόεδρο κ. Μπιλιανα Πλαβτσιτς επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα. Σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με ανακοίνωση απο το γραφείο του Ραντοβαν Κάρατζιτς είναι οι συνομιλίες με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του σχεδίου "Ενίσχυση του στεγαστικού ταμείου της Σερβικής Δημοκρατίας μετά την λήξη του πολέμου". Οι Σέρβοι της Βοσνίας αναμένουν σημαντική υποστήριξη και βοήθεια απο την Ελλάδα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων απο τον πόλεμο περιοχών".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 8 November 1995 - 11:17:24