Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ 04/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] 1. ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [3] 2. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • [4] 3. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [5] 4. ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

  • [6] 5. ΚΑΙΡΟΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1995 (ΑΠΕ):

    Oι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές Αθηναϊκές εφημερίδες, είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφοπλιστής έκανε οικόπεδα τη Πεντέλη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Δήμητρα αλλάζει τακτική. Διώχνει μάγους - παπάδες".

    ΑΥΓΗ: "Αρχισε η 9η συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής νέας Αριστεράς για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκοψε την εκπομπή Κουρή - Τράγκα η Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Λίστα παροχών. Τί κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί στο Εκτελεστικό Γραφείο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υπάρχουν θυρωροί εις τας Αθήνας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνέντευξη - σοκ του Παναγιώτη Κρητικού 'σπάστε το απόστημα της διαφθοράς και του λαδώματος'".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάπια θανάτου σε παχύσαρκες Ελληνίδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θεό - Μηνία ξεσπά κατά Μητσοτάκη".

    ΕΞΟΡΜΗΣΗ: "Ανασύνταξη για ενωτική πορεία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανταπέδωσαν Καραμανλής - Εβερτ - Ράλλης τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον τους ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ.".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επενδύσεις ή χανόμαστε. Σήμα κινδύνου του Αλέκου Παπαδόπουλου προς τις παραγωγικές τάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "... Θυρωρός χτυπά την πόρτα της Ν.Δ.".

    ΝΙΚΗ: "Αντρο ανωμαλίας ο Ταύρος. Ο Κουρής κολαούζος του Μητσοτάκη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέχρι τέλους ο αγώνας των αγροτών. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις".

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


    Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1995 (ΑΠΕ)

    1. Τίτλοι ειδήσεων.

    2. Ειδήσεις αναλυτικά.

    3. Αθλητικές ειδήσεις.

    4. Τιμές συναλλάγματος.

    5. Καιρός.

    [2] 1. ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    * Αντεπίθεση Εβερτ κατά Μητσοτάκη. Βολές στον τέως πρωθυπουργό και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Γεώργιο Ράλλη.

    * Δριμύτατη κριτική του Γιάννη Δημητροκάλη στον Μιλτιάδη Εβερτ. Επιμένει ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου στο νέο κόμμα.

    * Αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να ελέγχει την κυβερνητική πολιτική, ζητούν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    * Αγωνιώδη έκκληση του υπουργείου υγείας σε όσους έχουν πάρει χάπια αδυνατίσματος, από βέλγο γιατρό, να τα σταματήσουν

    * Εκρηξη του Απόστολου Κακλαμάνη για το φαινόμενο των κενών εδράνων.

    * Σε επιφυλακή οι νομαρχίες όλης της χώρας για την κακοκαιρία, η οποία άρχισε να υποχωρεί.

    * Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι δάσκαλοι με οικονομικά αιτήματα.

    * Μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης.

    [3] 2. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    * Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μιλτιάδης Εβερτ και με αιχμηρό σχόλιο απάντησε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Βολές κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσαν επίσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης. Ο κ. Εβερτ είπε πως τον ρώτησε ο γιος της θυρωρού, εφόσον όλοι όσοι χειρίσθηκαν το Σκοπιανό, λένε ότι δεν φταίνε, τότε θα φταίει η μητέρα μου. Και πρόσθεσε, ο ελληνικός λαός έχει μνήμη πάνω από 10 χρόνια. Ο κ. Καραμανλής μέσω κύκλων του, τόνισε ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και κατά συνέπεια ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να το συγκαλέσει. Με τη θέση αυτή συμφώνησε πλήρως και η κυβέρνηση. Ο κ. Ράλλης χαρακτήρισε ασύστολο ψεύδος τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη, ότι λίγο πριν τις εκλογές του 1981 του είχε προτείνει τη θέση του προέδρου της βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην πρόταση για το θέμα των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση για το όνομα δεν αποτελεί και εθνική δέσμευση.

    * Στο μεταξύ προσκείμενοι προς τον κ. Μητσοτάκη βουλευτές συνεχίζουν την σκληρή κριτική κατά του κ. Εβερτ. Ο κ. Γιάννης Δημητροκάλης, μέσω της κίνησης ΠΟΛΙΤΙΖΩ, που έχει ιδρύσει, αναφέρει ότι ο κ. Εβερτ κατάφερε μέσα στα δύο χρόνια που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, να τους απογοητεύσει όλους και τον κατηγορεί ότι παραπλανώντας τους εκλέκτορες και με την υποστήριξη απο εκδοτικά συγκροτήματα, κατάφερε να αναρριχηθεί στην προεδρεία του κόμματος, αλλά η εικόνα του ηγέτη που έχει τεχνητή και πλασματική. Ο κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου σε νέες δηλώσεις του επέμενε στη δημιουργία νέου κόμματος, επαναλαμβάνοντας ότι οι διεργασίες και οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει και διευκρινίζοντας ότι συμμετέχουν σ'αυτό κοινοβουλευτικοί, εξωκοινοβουλευτικοί, ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι, επιχειρηματίες και επώνυμοι πολίτες.

    * Παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, έκαναν έξι κεντρογενείς βουλευτές του κόμματος, που ζητούν αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να αποκτήσει αρμοδιότητες, που θα θα καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε απόκλιση της κυβερνητικής πολιτικής. Τονίζουν επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει το προβάδισμα έναντι όλων των οργάνων του κόμματος και πρέπει να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, την κατάρτιση προγραμμάτων και να ελέγχει την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου.

    * Με αγωνιώδη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας καλεί όσους έχουν προμηθευτεί χάπια αδυνατίσματος από τον Βέλγο γιατρό Ιβάν Κόζενς, ο οποίος διατηρούσε ιατρείο στην Οδό Σκουφά 8 στο Κολωνάκι, να σταματήσουν αμέσως τη χρήση τους και να συμβουλευθούν σύντομα ειδικό γιατρό, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα χάπια είναι δυνατόν να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο.

    * Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της βουλής προκάλεσε το φαινόμενο των κενών εδράνων του κοινοβουλίου. Ο κ. Κακλαμάνης σε ένα ξέσπασμα επέπληξε δριμύτατα βουλευτές και υπουργούς, που καθυστέρησαν στην χθεσινή συνεδρίαση και ανέβαλε τη συζήτηση των 5 από τις 8 επίκαιρες ερωτήσεις. Η βουλή δεν είναι ειρηνοδικείο για να ψάχνει ο πρόεδρος τους διαδίκους στους διαδρόμους, δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης.

    * Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία αρχίζει από σήμερα να υποχωρεί από τα δυτικά, οι νομαρχίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτες καταστάσεις. Στην Καλαμάτα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων κατέρρευσε τμήμα της στέγης του Βιοτεχνικού πάρκου του δήμου στο οποίο στεγάζονται βιοτεχνικά εργαστήρια, χωρίς να τραυματισθεί κανείς, αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    * Μετά τους καθηγητές και οι δάσκαλοι αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, με οικονομικά αιτήματα. Η διδασκαλική Ομοσπονδία αποφάσισε κυλιόμενες κινητοποιήσεις, κάθε Πέμπτη, ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με αποκορύφωμα την απεργία στην Αττική, στις 14 Δεκεμβρίου και πορεία την επομένη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    * Μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης μεθαδόνης σε τοξικομανείς. Στην Αθήνα υπεβλήθησαν περίπου 100 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.

    * Αποφασισμένοι να βάλουν λουκέτο στους δήμους και τις κοινότητες τους, είναι οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής, μετά την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να καταβάλει στους ΟΤΑ το ποσό των 20 δις δρχ. ως ελαχίστη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων απο την κυβέρνηση.

    [4] 3. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    * Με την κατάκτηση 10 μεταλλίων, απο τα οποία τρία χρυσά, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των αγώνων, στο διεθνές τουρνουά Αρσης Βαρών Εφήβων ``Αλεξάνδρεια '95``, που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή 45 αθλητών απο τέσσερις χώρες. Τα χρυσά μετάλλια για την χώρα μας πήραν ο Κιλιγκαρίδης στην κατηγορία των 59 κιλών με 235 κιλά στο σύνολο, ο Ζαρωτιάδης στα 63 κιλά με 242,5 κιλά και ο Λώλης στα 70 κιλά με 277,5 κιλά. Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν ο Φρέρης στα 54 κιλά που σήκωσε 175 κιλά στο σύνολο, ο Λαβάζος στην κατηγορία των 59 κιλών με 202,5 κιλά και ο Νταντής στην κατηγορία των 63 κιλών με επίδοση 220 κιλά. Τέλος, τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Λασκαρίδης στην κατηγορία των 54 κιλών (140 κιλά στο σύνολο), ο Χοψονίδης στα 59 κιλά (180), ο Μίχας στα 63 κιλά (197,5) και ο Χριστοφορίδης στα 70 κιλά (237,5).

    * Δεκατρείς μπασκετμπολίστες κλήθηκαν στην εθνική μας ομάδα των ανδρών, ενόψει των αγώνων με τις αντίστοιχες της Βοσνίας και της Σλοβακίας, που θα γίνουν στις 12 και 15 Νοεμβρίου στη Γερμανία και την Μπρατισλάβα αντίστοιχα, για τη προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον Μάκη Δενδρινό, είναι οι Σιγάλας, Φασούλας, Μπακατσιάς, Γιαννάκης, Αλβέρτης, Παταβούκας, Οικονόμου, Χριστοδούλου, Καράγκουτης, Αγγελίδης, Ρεντζιάς, Κακιούζης και Κορωνιός .

    * Με ήττα ξεκίνησαν τους αγώνες τους, για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, οι ομάδες υδατοσφαίρισης ανδρών της Γλυφάδας και του Εθνικού. Η Γλυφάδα που συμμετέχει στον όμιλο, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στην Πεσκάρα της Ιταλίας, απο την Ουγγρική Φερεντσβάρος με 13-5.

    [5] 4. ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

    * Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 238,30 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 375,55, λίρα Κύπρου προς 528,66, γαλλικό φράγκο προς 48,44, ελβετικό φράγκο προς 207,77, γερμανικό μάρκο προς 167,21, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 14,91, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 230,31 και την ECU προς 306,99 δραχμές.

    [6] 5. ΚΑΙΡΟΣ

    * Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός από τα Δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχισθούν οι βροχές, καταιγίδες και τα χιόνια στα Βόρεια Ορεινά. Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 17 και στο Αιγαίο 12 με 20. Στην Αθήνα ο καιρός θα βελτιωθεί μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι μέχρι θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 12 με 17 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα συνεχισθεί η βροχή, ενώ τη νύχτα θα χιονίσει στα ορεινά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 7 με 13 βαθμούς.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Saturday, 4 November 1995 - 11:58:45