Compact version |
|
Sunday, 17 November 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/11/95From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/11/1995ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] ΠΓΔΜ[3] Οικουμενικός Πατριάρχης[4] Ρουμανία - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας[5] Κυπριακό[6] Ελλάδα - ΗΠΑ[7] Βοσνία - Ελληνες αγνοούμενοι[8] Ελληνοαλβανικές σχέσεις[9] Πετρελαιαγωγός[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 03/11/1995 (ΑΠΕ)Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο γεύμα που παρέθεσε χθες προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στη Ρουμανία, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ετοιμάζουν εκλογές. Κόβουν απο την άμυνα για να κάνουν παροχές". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θολώνει τα νερά η Δήμητρα με την προκλητική συνέντευξη. Κρύβει επιμελώς τις πολιτικές της φιλοδοξίες". Η ΑΥΓΗ: "Ψάχνουν 120 δισεκατομμύρια στις τσέπες των εργαζομένων. Πρόταση Τζουμάκα για τα ταμεία υγείας". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραφρόνησαν και καταρρέουν. Σε κατάσταση πλήρους διάλυσης ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία". ΕΘΝΟΣ: "Στιλέτο Μητσοτάκη: ο Εβερτ δε μπορεί. Σεισμός διαρκείας στη Νέα Δημοκρατία". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Εβερτ: βρέχει φωτιά στη στράτα μου". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η Μιμή σπάει τη σιωπή της και δηλώνει στον ιταλικό τύπο: δεν είμαι πρόστυχη". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβερνώ αντ' αυτού. Αλαζονική συνέντευξη Μιμής". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εφτά επίτιμες μαχαιριές στον Εβερτ. Το 'εγώ ειμί' απο Μητσοτάκη για την τύχη της Νέας Δημοκρατίας". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βαθιά ρωγμή στη Νέα Δημοκρατία μετά τη συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη". Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανδρέας: να γυρίσουμε σελίδα για το Κίνημα και το λαό. 3,5 ώρες συνομιλίες με Αρσένη". ΤΑ ΝΕΑ: "Καίνε οι ποινές για φοροδιαφυγή. Πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια. Μπλόκο και σε αγρότες". ΝΙΚΗ: "Εκλογές χωρίς τη Νέα Δημοκρατία. Μητσοτάκης-Εβερτ: χωρίζουν οι δρόμοι μας. Δύο κόμματα γεννιούνται στη Ρηγίλλης". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ιδού η Ρόδος. Πρωτοβουλία των Κομμουνιστών Βουλευτών κόντρα στην εξαχρείωση της δημόσιας ζωής".
[2] ΠΓΔΜΗ ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η σκοπιανή ηγεσία ζήτησε την προσωρινή αναβολή επικαλούμενη το 'θολό' πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας καθώς και τη ρευστότητα σχετικά με τις διαδικασίες διαδοχής του Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο Σάιρους Βάνς φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει μια μικρή 'περίοδο χάριτος' στους Σκοπιανούς έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και έχει ενημερώσει σχετικώς την ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν έχει προβάλει αντιρρήσεις". Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "διερευνητική επίσκεψη καλής θέλησης πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα στην ΠΓΔΜ η διοικητική επιτροπή του συνδέσμου βιομηχανιών Βορ. Ελλάδος. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εξετάσθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τους σημαντικότερους τομείς και καταλληλότερους τρόπους συνεργασίας των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην ΠΓΔΜ η διοικητική επιτροπή του ΣΒΒΕ έγινε δεκτή απο τον προεδρεύοντα κ. Στόγιαν Αντοφ. Ακολούθως έγινε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών κ Ρίστο Ιβάνοφ και Σάσκο Στέφκοφ και στη συνέχεια με τον υφυπουργό εξωτερικών Λιούπκο Αρσόφσκι". Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "επίσκεψη στα Σκόπια πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 23 Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Πέρι. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την πολιτική ηγεσία της χώρας θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συμμετοχής των Σκοπίων στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ 'Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπως και άλλες εφημερίδες αναφέρονται στη χθεσινή συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης προς τους ξένους ανταποκριτές του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οποία, όπως γράφει, "υπερασπίσθηκε με πάθος τη θέση του περί σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, κατηγορώντας για πολιτικό στρουθοκαμηλισμό όλους τους υπόλοιπους ηγέτες αναφερόμενος στις διαφορετικές απο τη ΝΔ απόψεις". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Νέο 'χτύπημα' απο το Μητσοτάκη" αναφέρει οτι "η σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό σε ηγετικό επίπεδο στη ΝΔ συνεχίστηκε χθες. Ο Επίτιμος Πρόεδρός της κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάλι τις διαφωνίες του με τους χειρισμούς και την πολιτική του Μιλτιάδη Εβερτ, αλλά και του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ενώπιον περίπου τριάντα βουλευτών της ΝΔ πολλών κομματικών κι άλλων στελεχών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ο τ. πρωθυπουργός επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την τοποθέτηση του κ. Εβερτ όσον αφορά στο Σκοπιανό, λέγοντας οτι η τακτική του "κρατάμε κλειστά τα χαρτιά μας για λόγους διαπραγματευτικούς είναι ασκήσεις ομαδικού στρουθοκαμηλισμού για να χρησιμοποιήσω την επιεικέστερη δυνατή έκφραση".
[3] Οικουμενικός ΠατριάρχηςΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η πνευματική διάσταση του μηνύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η εκκλησία στην επίλυση των διεθνών διαφορών, αλλά και στο να καταλαγιάσουν τα εθνικιστικά πάθη και τα σύγχρονα προβλήματα οικολογίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ κατά τη μακρά συνομιλία τους. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που διήρκεσε επί μιάμιση ώρα - χρόνο διπλάσια απο τον αρχικά προγραμματισμένο - ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε προς το Γάλλο πρόεδρο και την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες γαλλικές πυρηνικές δοκιμές. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ερβέ Ντεσαρέτ με τον οποίο είχε επίσης μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων. Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα απευθύνει προς την 28η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ, απο την οποία είναι ειδικά προσκεκλημένος. Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρευρεθεί σε λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τη διαβεβαίωση οτι εντός ολίγων μηνών θα τερματιστούν οι πυρηνικές δοκιμές έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απο τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Παρίσι".
[4] Ρουμανία - Επίσκεψη Προέδρου ΔημοκρατίαςΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας και τα προβλήματα της Βαλκανικής, με κυρίαρχο αυτό της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου οι θέσεις των δύο πλευρών ταυτίζονται, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που άρχισε χθες στο Βουκουρέστι με τη ρουμανική ηγεσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό ο κ. Στεφανόπουλος απο τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα και η επιλογή της Ρουμανίας αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση του υψηλού επιπέδου των ελληνορουμανικών σχέσεων. Τον Κωστή Στεφανόπουλο (ο οποίος συνοδεύεται απο τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια) υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Οτοπένι" του Βουκουρεστίου ο Πρόεδρος Ιλιέσκου κάτι που δεν είχε πράξει κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ της Τουρκίας". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι διαπιστώθηκε "ταύτιση απόψεων" και "πιστοποίηση του άριστου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας" στις επαφές που είχε ο κ. Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία έγινε, εξάλλου, αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων στη ρουμανική Βουλή όπου εξεφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία τονίζοντας τους παραδοσιακούς ιστορικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών. Από την πλευρά του ο κ. Ιλιέσκου προσφωνώντας τον Ελληνα καλεσμένο του αφού εξήρε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ακόμα στενότερη συνεργασία με συγκροτημένο διμερή διάλογο, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τη συνεισφορά των Ρουμάνων πολιτών ελληνικής καταγωγής στην κοινωνία της χώρας του".
[5] ΚυπριακόΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "Αμερικανοί και Αγγλοι υποστηρίζουν διαφορετική γραμμή στο Κυπριακό. Οι Αγγλοι υποστηρίζουν οτι πρέπει πάση θυσία να επαναληφθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες ενώ ο Αμερικανοί πιστεύουν οτι πρέπει πρώτα να βρεθεί κοινή βάση και μετά να πραγματοποιηθεί συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτας. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πάγωμα των διεργασιών γύρω απο το Κυπριακό μέχρι των εκλογών στην Τουρκία οι Αγγλοι υποστηρίζουν συνέχιση της μεθόδου της μυστικής διπλωματίας". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στην εκτίμηση οτι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι 'όμηρος' της Τουρκίας και κατά τον ίδιο τρόπο η τελωνειακή ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι 'όμηρος' του Κυπριακού προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ Κλάους Χένς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Ο κ Χενς ο οποίος έγινε δεκτός απο τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Αλ. Γαλανό, τόνισε επίσης οτι εάν μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό θα πρέπει η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικοί διακανονισμοί για το κατεχόμενο τμήμα της νήσου".
[6] Ελλάδα - ΗΠΑΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ όπως και άλλες εφημερίδες γράφει οτι "δεκαπέντε γερουσιαστές των ΗΠΑ που εκπροσωπούν στο κογκρέσο 100 εκατομμύρια Αμερικανούς απέστειλαν στον πρόεδρο Κλίντον επιστολή που αφορά τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας. Στην επιστολή τους οι γερουσιαστές τονίζουν οτι "'οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη στρατιωτική δράση της Τουρκίας εναντίον της συμμάχου μας Ελλάδας" και ζητείται απο τον Πρόεδρο να διαμηνύσει στην τουρκική κυβέρνηση την ανησυχία των γερουσιαστών γι αυτό το θέμα όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού κογκρέσου Αντριου Αθενς. "Οι γερουσιαστές είπαν στον Πρόεδρο οτι η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης - που ελήφθη στις 8 Ιουνίου 1995 και εξουσιοδοτεί για στρατιωτικά μέτρα - είναι μια ακατάλληλη επικίνδυνη και υπερβολική αντίδραση στην επικύρωση απο την Ελλάδα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας".
[7] Βοσνία - Ελληνες αγνοούμενοιΤο ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "δύο αγνοούμενοι είναι το τίμημα για τους Ελληνες μαχητές της Βοσνίας. Στον Κώστα Καζόπουλο, απο το Βορινό Αριδαίας που έχει εξαφανιστεί εδώ και 2 χρόνια περίπου ήρθε να προστεθεί και ένας δεύτερος. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν χαθεί τα ίχνη του 31χρονου Κυριάκου Κυριακίδη του Κωνσταντίνου ο οποίος είχε ενταχθεί στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά 'Ρήγας Φεραίος' απο τις αρχές του καλοκαιριού".
[8] Ελληνοαλβανικές σχέσειςΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αλβανία εάν προηγουμένως δεν έχει λυθεί 'το Θέμα της Εκπαιδεύσεως και το θέμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας'. Αυτό έκανε σαφές χθες ο ίδιος ο κ Στεφανόπουλος μιλώντας στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη".
[9] ΠετρελαιαγωγόςΗ ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στην τελική τους φάση και η έναρξη της κατασκευής τους προσδιορίζεται για το 1996. Αυτά δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ρούμεν Γκέτσεφ. Ο ίδιος δήλωσε οτι επίκειται νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, το Δεκέμβριο στην οποία αναμένεται να οριστούν και τα ποσοστά συμμετοχής της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ο κ Γκετσεφ επισήμανε και το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρηματικών κύκλων για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στη Βουλγαρία, κάτι που ο ίδιος έχει διαπιστώσει". |