Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca ()

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 25/10/95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ευρωπαϊκοί οδικοί άξονες

  • [3] Κυπριακό

  • [4] ΠΓΔΜ

  • [5] Βουλγαρία-Επίσκεψη Παπούλια

  • [6] Οικουμενικός Πατριάρχης


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/10/1995 (ΑΠΕ)

    Η Εγνατία Οδός και οι αντιδράσεις για την κατασκευή παράλληλης στα βόρεια των συνόρων μας απο Αλβανία ,ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία ,τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια στη Βουλγαρία, το Κυπριακό και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο γέρος και η λαοθάλασσα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φεύγουν πέντε βουλευτές απο το ΠΑΣΟΚ και πάνε στο κόμμα του Τσοβόλα".

    Η ΑΥΓΗ: "Πρόκληση της Κομισιόν. Καλύπτει τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εθνικό έγκλημα. Από εγκληματική αδιαφορία άφησαν στα χαρτιά την Εγνατία Οδό".

    ΕΘΝΟΣ: "Είκοσι εντολές για τα δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος βάζει κανόνες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αφησαν την Εγνατία στους δρόμους. Από 700 χιλιόμετρα έχουν κατασκευάσει μόλις τα 48".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ομολογούν την ανικανότητά τους. Μέχρι και ο Παπούλιας "καρφώνει" την κυβέρνηση για την Παραεγνατία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκληρή λιτότητα στο λαό για άλλα δύο χρόνια αλλά παντεσπάνι στη Δήμητρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κινίνο άλλα δύο χρόνια και βλέπουμε. Κραυγή απομάχων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μάχη για τα εισοδήματα. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκράτηση των τιμών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γροθιά στη λιτότητα. Κοινό μέτωπο Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ.".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πληρώνουμε υπερδιπλάσια τα φάρμακα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες".

    ΝΙΚΗ: "Ακούστε τη φωνή τους. Συνταξιούχοι: όχι άλλη φτώχεια. Κατανόηση απο τον υπουργό Εργασίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ιδιωτικά ΑΕΙ ονειρεύεται η κυβέρνηση"

    [2] Ευρωπαϊκοί οδικοί άξονες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρεται στη χθεσινή υπογραφή στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες "της συμφωνίας για τον οδικό άξονα Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολης, (που διέρχεται απο Αγία Πετρούπολη-Μόσχα-Κίεβο- Οδησσό-Βουκιουρέστι) κι είχε αποφασισθεί απο την Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Μεταφορών στην Κρήτη. Από την πλευρά της ΕΕ υπέγραψε ο επίτροπος για τις μεταφορές κ. Ν. Κίνοκ, που χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την υπογραφή και οι υπουργοί Μεταφορών απο δύο κράτη μέλη, Ελλάδα, Φινλανδία και επτά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης: Μολδαβία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών Χρ. Κοκκινοβασίλης, που επισήμανε οτι ο άξονας Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια σημαντική διαδικασία για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και διευκολύνει το "άνοιγμα" της ΕΕ προς Ανατολάς. Στους Ελληνες δημοσιογράφους υποστήριξε οτι ο άξονας Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολης ακυρώνει ουσιαστικά την Παραεγνατία, που ανήγγειλαν στη Νέα Υόρκη οι τέσσερις χώρες: Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δύναται και δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την παραεγνατία. Τη σοβαρότατη αυτή δήλωση έκανε στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος Νίλ Κίνοκ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "θετική εξέλιξη για τα εθνικά οδικά δίκτυα μπορεί να χαρακτηρισθεί η διάθεση απεμπλοκής του έργου της Εγνατίας και έγκρισης της χρηματοδότησης σημαντικών τμημάτων του που επέδειξαν χθες οι εκπρόσωποι της κομισιόν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής, αλλά και η υπογραφή στις Βρυξέλλες απο τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Χρ. Κοκκινοβασίλη της συμφωνίας για την επέκταση του οδικού άξονος Ελσίνκι-Φιλιππούπολης μέχρι την Αλεξανδρούπολη".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "η συμφωνία των τεσσάρων βαλκανικών χωρών για την κατασκευή του οδικού άξονα Δυρραχίου-Κωνσταντινούποης δεν χρηματοδοτείται προς το παρόν απο την ΕΕ αλλά περιλαμβάνεται στους οδικούς άξονες που έχουν αποφασιστεί στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των μεταφορών πέρσι στην Κρήτη και συνεπώς αναμένονται πιέσεις για τη χρηματοδότησή του. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί και υποστηρίζει οτι προχωρεί ικανοποιητικά το έργο της Εγνατίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "κύκλοι της κομισιόν επεσήμαναν οτι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παραεγνατία στην ελεύθερη αγορά θα είναι σχεδόν αδύνατη εφόσον θα έχει κατασκευασθεί η Εγνατία και ως εκ τούτου η κίνηση των "4" έχει μάλλον πολιτική διάσταση παρά πρακτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια οτι η υπογραφή του οδικού άξονα που θεωρείται ανταγωνιστικός της Εγνατίας οδού, "είναι μια συνέχεια μιας προσπάθειας που γίνεται εδώ και ενάμισι χρόνο. Βεβαίως οι καλές προθέσεις δεν φτιάχνουν έργα. Η Εγνατία κατασκευάζεται. Η 'παρα-Εγνατία' είναι στις προθέσεις μερικών. Και μπορώ να πω υστερόβουλων εν πολλοίς προθέσεων. Το λέω απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά. Βέβαια κάνει και καλό. Γιατί είναι μια προειδοποιητική βολή στη δική μας ραθυμία. Ελπίζω οι ρυθμοί κατασκευής της Εγνατίας να επιταχυνθούν, όταν μάλιστα υπάρχουν έστω και αυτές οι προθέσεις που δείχνουν οτι πολλοί απεργάζονται πολλά".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Χτίζουν παρα-Εγνατία στην άμμο" γράφει οτι "σε υστερόβουλες προθέσεις της Αγκυρας αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την κατασκευή της παρα-Εγνατίας οδού που προωθούν απο κοινού η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και τα Σκόπια, διευκρινίζοντας συγχρόνως οτι η ΕΕ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει τη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη οτι μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ακόμη οτι για την Εγνατία Οδό που έχει μήκος 680 χιλιόμετρα "εξασφαλίστηκε ήδη χρηματοδότηση 450 δισεκατομμυρίων για 450 χιλιόμετρα. Αλλα 120 χιλιόμετρα έχουν ήδη εκτελεστεί, ενώ για τα υπόλοιπα 100 χιλιόμετρα θα πρέπει να βρούμε εμείς τρόπους χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή έχουν στηθεί εργοτάξια σε 150 χιλιόμετρα, ενώ άλλα '150 χιλιόμετρα θα δημοπρατηθούν το επόμενο τετράμηνο. Ακόμη, 100 χιλιόμετρα τελούν αυτή τη στιγμή υπό δημοπράτηση, ενώ για το 90% των υπολοίπων έργων είναι έτοιμες οι μελέτες, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Λιάσκα, οτι "απο τα 700 χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόλις 48 χιλιόμετρα. Για τη σημασία του έργου τονίζεται οτι θα συνδέσει και θα αναπτύξει 22 πόλεις, 322 χωριά, 5 λιμάνια, 30 περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και 10 βιομηχανικές περιοχές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "στο γενικότερο εφησυχασμό και στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης ήλθε να προστεθεί η νέα επισήμανση του ανθέλληνα Ολλανδού επιτρόπου, υπεύθυνου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κ. Βάν ντερ Μπρούκ, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί να νοηθεί Ευρώπη χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, ρίχνοντας το βάρος του στη γειτονική χώρα, ως περιφερειακή δύναμη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει τον "κίνδυνο, το θέμα της 'Εγνατίας' και της 'Παραεγνατίας' να μεταβληθεί σε μια ακόμη εστία έντασης στα Βαλκάνια, έντασης που φαίνεται να υποδαυλίζεται απο τις ΗΠΑ και την ΕΕ τους μόνιμους παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή και θιασώτες της πολιτικής του 'διαίρει και βασίλευε'. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο οτι χρηματοδότες της 'Παραεγνατίας' εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός οτι μέσω ενός τέτοιου σχεδίου πιθανώς να εξυπηρετούνται στρατηγικά σχέδια και επιδιώξεις της Τουρκίας, όμως ακριβώς στην εκμετάλλευση αντιτιθέμενων συμφερόντων στηρίζεται η πολιτικής της 'νέας τάξης'".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "θέματα που αφορούν την υλοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, συζήτησαν χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γεράσιμου ΑΡσένη. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης, οι υφυπουργοί κ.κ. Νίκος Κουρής και Μανώλης Μπεντενιώτης καθώς και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας στην κοινή συνεδρίασή τους στην αίθουσα της Γερουσίας εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την πορεία του Κυπριακού και για τους τρόπους αντιμετώπισης μιας νέας στρατιωτικής πρόκλησης απο την Τουρκία στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "τα μέλη της επιτροπής άμυνας της Κυπριακής Βουλής εξέφρασαν και την έντονη ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του νέου δόγματος για τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου".

    [4] ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ σε ανταπόκρισή του απο τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει οτι "τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία αλλά και τις σκέψεις του για το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων - προωθεί την ονομασία "Νόβα Ματσεντόνια" - συζήτησε χθες σε χωριστές συναντήσεις ο μεσολαβητής Σάιρους Βάνς με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβη Χρ. Ζαχαράκι, τον προεδρεύοντα των Σκοπίων κ. Αντοφ και τον υπουργό εξωτερικών Στ. Τσερβενκόφσκι. Διπλωματική πηγή, ωστόσο, δήλωσε οτι ο κ. Βάνς κάλεσε και επίσημα τις δύο πλευρές να προσέλθουν στον πρώτο διαπραγματευτικό γύρο, που αναμένεται να αρχίσει το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου. Πάντως, οι Σκοπιανοί προφασιζόμενοι την ασθένεια του προέδρου Κ. Γκλιγκόροφ, φέρονται να επιμένουν σε αναβολή των διαπραγματεύσεων, κάτι που μάλλον δε δέχεται ο κ. Βάνς".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "την πρόθεση της σκοπιανής πλευράς και την παρότρυνση των ΗΠΑ για σύντομη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων μεταφέρει στην Αθήνα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Χρ. Ζαχαράκις ο οποίος συναντήθηκε χθες με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Σ. Βανς".

    [5] Βουλγαρία-Επίσκεψη Παπούλια

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "με την επίσκεψη έως το τέλος του έτους, του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου στη Σόφια και την υπογραφή σειράς συμφωνιών ανοίγει νέος δρόμος στις στρατηγικής σημασίας, σχέσεις των δύο χωρών. Οπως επιβεβαιώθηκε απο τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Παπούλια με τη βουλγαρική πολιτική ηγεσία (τον πρωθυπουργό Ζ. Βιντένοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκ. Πιρίνσκι) στη Σόφια, στην τελική ευθεία βρίσκεται τόσο η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των υδάτων του Νέστου όσο και στο θέμα των διασυνοριακών διαβάσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών "προχώρησαν σε επαναβεβαίωση των στενών προνομιακών σχέσεων Αθήνας-Σόφιας μέσα στον καινούργιο βαλκανικό περίγυρο μετά την άρση του ελληνικού εμπάργκο στα Σκόπια. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε κατηγορηματικά οτι οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν προνομιακές και στενότατες. Και για του λόγου το αληθές ανακοίνωσε οτι ο Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου μέχρι το τέλος του χρόνου θα επισκεφθεί τη Σόφια για την τελική υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών που ενδιαφέρουν άμεσα στη Βουλγαρία:πιο συγκεκριμένα. Θα συμφωνηθεί η διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών σταθμών που θα διευκολύνει τη Σόφια αλλά και την Αθήνα, στη σύνδεσή τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα αλλά και με τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Ετσι αναμένεται να λειτουργήσουν οι διασυνοριακοί σταθμοί Ξάνθη-Ρουντοζέμ, Κομοτηνή-Κερτζαλι, Δράμα-Γκότσε Ντέλτσεφ. Θα κλείσει οριστικώς το θέμα της ρύθμισης των νερών του Νέστου. Θα ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για την εποχιακή απασχόληση και την επανεισδοχή εργαζομένων. Η πρόσφατη υπογραφή της κοινής δήλωσης για την κατασκευή της Παραεγνατίας συζητήθηκε χθες στη Σόφια και ο κ. Παπούλιας επανέλαβε οτι η κατασκευή της Εγνατίας είναι πραγματικότητα, γεγονός που ενδιαφέρει και τη βουλγαρική πλευρά".

    "Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, χαρακτήρισε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού έργο εξαιρετικής σημασίας και ο κ. Παπούλιας τόνισε οτι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν με την καλή θέληση των δύο πλευρών".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "νέες δυσκολίες" έκαναν την εμφάνισή τους χθες στη Σόφια στο θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπουλιας με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ Πιρίνσκι. Χαρακτηριστικά ο κ Παπούλιας μετά την επιστροφή του στην Αθήνα δήλωσε οτι "για τον πετρελαιαγωγό υπάρχουν 'δύσκολες λεπτομέρειες' που θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη κάποιων διαφωνιών που αφορούν στις ποσοστώσεις συμμετοχής των εταιριών στο έργο, οι οποίες όμως ήσαν αναμενόμενες. Τέλος το θέμα της "Παραεγνατίας" εθίγη κατά τις συζητήσεις οι οποίες όμως κυρίως εστιάσθηκαν στην ανάπτυξη των καθέτων οδικών αξόνων που θα συνδέουν το βόρειο βαλκανικό όγκο με την "Εγνατία" οδό που κατασκευάζεται στην Ελλάδα". Επίσης αναφέρει οτι ο κ. Παπούλιας "διαβεβαίωσε τη βουλγαρική ηγεσία οτι οι σχέσεις με τη Σόφια είναι για την Αθήνα στρατηγικής σημασίας, ενώ έκανε λόγο για "εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών".

    [6] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχωρεί αύριο για τη Ρουμανία προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη συμπλήρωση 110 χρόνων απο την ανακήρυξή της σε πατριαρχείο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι με τη ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων του Ορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου. Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, τον πρωθυπουργό Αλεν Ζιπε, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σαρέτ, θα μιλήσει στη ΓΣ της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα επισκεφθεί τις ορθόδοξες παροικίες της Μασσαλίας και της Νικαίας. Στις 10 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου θα λάβει μέρος στους εορτασμούς της Αρχιεπισκοπής Κρήτης για τον Αγιο Μηνά".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 25 October 1995 - 10:37:51