Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Οδικός άξονας Ελσίνκι-Φιλιππούπολη-Αλεξανδρούπολη

  • [3] Γερμανικές αποζημιώσεις

  • [4] Ελλάδα - FYROM

  • [5] Βουλγαρία - επίσκεψη Παπούλια

  • [6] Παραεγνατία

  • [7] Τουρκία

  • [8] Κυπριακό

  • [9] ΟΗΕ - Ομιλία Στεφανόπουλου


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για τη δήλωση του πρώην υπουργού Γιώργου Σουφλιά σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, η συμφωνία για κατασκευή της Παραεγνατίας, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες και η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια στη Βουλγαρία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ξηλώνουν και την ΕΥΠ επειδή 'άγγιξε' την Εκάλη. Τρώνε το Βασιλακόπουλο. Στη θέση του ο Αλεξάκης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χτυπάνε λάθος στόχο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπονομεύουν άθελά τους την πορεία προς τη νίκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι συνταξιούχοι στο δρόμο. 1,5 εκατομμύριο συντάξεις κάτω απο το όριο της φτώχειας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στα σκαριά νέο κόμμα".

    ΕΘΝΟΣ: "Τρεις γαμπροί και ένας επίτιμος στη Νέα Δημοκρατία. Ο Εβερτ χάνει τον έλεγχο στη Ρηγίλλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ονομα τέλος. Πάνε για επίθετο. Της πλάκας οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη για τη 'Μακεδονία'".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εθνικό έγκλημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κάθοδος μυρίων. Συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι σε πορείες απελπισίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι νέες τιμές ακινήτων και οι φόροι σε 40 πόλεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τραπεζίτες απαντούν στην ΕΘΝΙΚΗ. Ενοχλημένοι απο τις ενστάσεις του κ. Μίρκου σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δικαίωμα στη ζωή. Τζουμάκας: σταδιακά σε τρία χρόνια η επανασύνδεση μισθών-συντάξεων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τολμηρό μέτρο για τα ναρκωτικά. Σήμερα πράσινο φως για μεθαδόνη σε χρήστες".

    ΝΙΚΗ: "Η φυλακή δεν είναι λύση. Μερική άρση της προσωποκράτησης για χρέη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συλλαλητήριο το απόγευμα εργαζομένων-συνταξιούχων".

    [2] Οδικός άξονας Ελσίνκι-Φιλιππούπολη-Αλεξανδρούπολη

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "υπογράφεται σήμερα στις Βρυξέλλες, το ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Θράκης μνημόνιο για την επέκταση του οδικού άξονα Ελσίνκι-Φιλιππούπολης μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η υπογραφή θα γίνει στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών Χρήστος Κοκκινοβασίλης, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωί για τις Βρυξέλλες. Η κατασκευή του οδικού άξονα είναι ενταγμένη στα διευρορωπαϊκά δίκτυα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2005. Το κομμάτι Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο είναι ενταγμένο στην ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού και η κατασκευή του αναμένεται μέχρι το 1999. Ενα κομμάτι του άξονα Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολη διέρχεται απο το Ελσίνκι-Αγία Πετρούπολη-Μόσχα. Το άλλο ξεκινά απο Αγία Πετρούπολη διασχίζει Κίεβο-Οδησσό- Κίσινεφ-Βουκουρέστι-Ντιμίτροβγκράντ και καταλήγει Αλεξανδρούπολη".

    [3] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το θέμα πολεμικών αποζημιώσεων που εκκρεμούν έναντι θυμάτων της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, θα συζητήσει τελικά το γερμανικό Κοινοβούλιο, ύστερα απο την κατάθεση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού κ. Ούλα Γιέλπκε. Οι ερωτήσεις εστιάζονται στο κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και αν έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος αυτού. Πάντως, η γραπτή απάντηση των συναρμοδίων υπουργείων αναμένεται να δοθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης".

    [4] Ελλάδα - FYROM

    Ο ΛΟΓΟΣ όπως και άλλες εφημερίδες αναφέρει οτι "η αμετακίνητη στάση της ελληνικής κυβέρνησης εξανάγκασε τον Ολλανδό επίτροπο Χάνς Βάν ντερ Μπρούκ να αποσύρει την προσφυγή η οποία ούτως ή άλλως είχε χάσει κάθε σημασία μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων. Ο κοινοτικός επίτροπος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γνωστοποιεί την απόφαση της Κομισιόν και εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για τη ραγδαία εξομάλυνση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί οτι η απόφαση για απόσυρση της προσφυγής έρχεται, αφού η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε προς τον κ. Βάν ντερ Μπρούκ οτι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημά του να στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας επιστολή με την οποία θα γνωστοποιεί επισήμως στην Κομισιόν την άρση του εμπάργκο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "το γραφείο του Επιτρόπου είχε επανειλημμένα ζητήσει 'διακριτικά' απο την ελληνική κυβέρνηση να σταλεί το έγγραφο, προκειμένου η επιτροπή να διατηρήσει τα 'διπλωματικά προσχήματα' και να μην εμφανιστεί οτι 'ανέκρουσε πρύμναν' καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στην εκτίμηση οτι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα απέρριπτε την προσφυγή της κατά της Ελλάδος. Αλλά, η Αθήνα είχε κατηγορηματικά δηλώσει οτι τέτοια επιστολή δεν θα έστελνε στις Βρυξέλλες. Μπροστά στον κίνδυνο το δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του, η επιτροπή τελικά ενήργησε έστω και χωρίς την τυπική ενημέρωση απο την Αθήνα για την άρση του 'εμπάργκο'. Πρέπει να σημειωθεί οτι είναι απο τις σπάνιες περιπτώσεις που η Επιτροπή παραιτείται απο προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε τόσο προχωρημένο στάδιο της δίκης. Οπως είναι γνωστό για την υπόθεση του 'εμπάργκο' ο γενικός εισαγγελέας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου είχε εισηγηθεί την απόρριψη των επιχειρημάτων της Επιτροπής η Ολομέλεια του δικαστηρίου είχε σχηματίσει τη γνώμη της και αναμενόταν απλώς η ανακοίνωση της αποφάσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Ενώ, δηλαδή, τα Σκόπια ήδη επέτυχαν να έχουν το όνομα 'Μακεδονία', εμείς αρχίζουμε (δήθεν) συνομιλίες στη Ν. Υόρκη για το ... όνομα που θα λάβουν. Πάντως, οι Σκοπιανοί με τις ευλογίες των ΗΠΑ βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι συνομιλίες για το όνομα να καταλήξουν και τυπικά σε αυτό που επιθυμούν: 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και η συμφωνία της ντροπής να ολοκληρωθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η σκοπιανή πλευρά έρχεται ενισχυμένη στις συνομιλίες μετά τη δήλωση του Μπούτρος Γκάλι οτι η FYROM αποτελεί αρχαία χώρα, μια δήλωση που ευνοεί τη σκοπιανή διεκδίκηση του ονόματος 'Μακεδονία'. Κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις η διπλή ονομασία με το 'Νοβαμακεντόνια' και "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για εσωτερική χρήση των Σκοπιανών εξακολουθεί να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο αλλά θα φανεί περισσότερο στην πορεία των συνομιλιών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "Τα Σκόπια δεν θα 'περάσουν' με το όνομα 'Μακεδονία'. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με τις γνωστές θέσεις μη αποδεχόμενη τον όρο 'Μακεδονία' ούτε παράγωγά της, όπως είχε αποφασίσει και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Στη θέση αυτή θα επιμείνει έως ότου πείσει τους συνομιλητές για την ορθότητά της. Η πλευρά των Σκοπίων επιχειρεί να περάσει 'αβρόχοις ποσί' το όνομα, γνωρίζοντας πάντως οτι είναι αδύνατο να εξελιχθεί το θέμα σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Στην έδρα όμως του ΟΗΕ έντονες είναι οι φήμες οτι στις προθέσεις του κ. Βάνς είναι να προτείνει προς τις δύο πλευρές ένα όνομα, το "Nova Makedonia".

    "Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, η πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε Αθήνα και Σκόπια, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την προώθηση ενός συμβιβασμού σε αυτή τη διαφορά. Το γεγονός αυτό, οδηγεί κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εκτίμηση πως με αργά βήματα θα υλοποιηθεί στην πράξη κάποιο απο τα γνωστά σενάρια της διπλής ή τριπλής ονομασίας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στην χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου στη Ν. Υόρκη στην οποία τόνισε οτι "η λέξη Μακεδονία δεν είναι έννοια γεωγραφική ώστε να μπορεί να μοιραστεί μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε οτι αναγνωρίζουμε το κράτος των Σκοπίων όμως "η Μακεδονία είναι αποκλειστικά ελληνική". Μιλώντας στην Ειδική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο προεδρεύων των Σκοπίων Στόγιαν Αντοφ ζήτησε να αναγνωρισθεί η χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    [5] Βουλγαρία - επίσκεψη Παπούλια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "επίσκεψη αστραπή 24 ωρών στη Σόφια, πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας θα συζητήσει με τον Βούλγαρο ομόλογό του Πιρίνσκι θέματα ασφαλείας, συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και γενικότερα τις διμερείς ελληνοβουλγαρικές σχέσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Παπανδρέου-Βίντενοφ στην Αθήνα και κυρίως στο σημαντικό έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ύστερα απο την επιμονή των Ρώσων να δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν τον αγωγό. Επίσης, θα συζητηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στα Ιωάννινα τον Αύγουστο μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, πρωτίστως οι κάθετοι οδικοί άξονες προς την Εγνατία οδό και τα ελληνικά λιμάνια. Υπάρχουν επίσης τα θέματα των υδάτων του Νέστου που αναμένεται να κλείσει και με απόφαση του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου. Εκκρεμότητα υπάρχει και για τις άδειες εισόδου, αν και η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί τα όσα προβλέπει η Συμφωνία Σέγκεν".

    [6] Παραεγνατία

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "την ώρα που τα έργα για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού προχωρούν πίσω απο τις πλάτες της Ελλάδας ο Ολλανδός, άσπονδος φίλος της χώρας μας, επίτροπος Χάνς βάν ντε Μπρούκ επισημοποίησε με την παρουσία του, δίνοντας κοινοτική διάσταση, την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Αδριατικής με τη Μαύρη Θάλασσα (κατασκευή αυτοκινητοδρόμου απο την Κωνσταντινούπολη μέχρι το αλβανικό λιμάνι Δυρράχιο), μεταξύ των προέδρων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν οτι η παρουσία του Ολλανδού επιτρόπου κ. Χάνς Βάν ντε Μπρούκ είχε χαρακτήρα 'παρατηρητή' και ήταν συμβολική αρνούνται δε οτι η Κομισιόν πατρονάρει την προώθηση μιας παρα-Εγνατίας Οδού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "οι βόρειοι γείτονες της Ελλάδας (Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία), απο κοινού με την Τουρκία προέβησαν χθες σε μια ενέργεια ανθελληνικού χαρακτήρα, υπογράφοντας στην έδρα του ΟΗΕ Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Αδριατικής με τη Μαύρη Θάλασσα, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην απομόνωση και αποδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ "Ανατολής-Δύσης" θα διέρχεται νοτίως της Σόφιας θα διασχίζει τη FYROM και θα καταλήγει στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου στην Αδριατική απ' όπου θα μπορεί κανείς να περάσει στην Ιταλία με φέρι-μπότ. Το όλο έργο θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "η τετραμερής αυτή πρωτοβουλία που φαίνεται πως προετοιμαζόταν όλον αυτόν τον καιρό κάτω απο συνθήκες άκρας μυστικότητας (και ασφαλώς υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον) βρήκε εντελώς απροετοίμαστη την ελληνική διπλωματία. Και αν κρίνει κανείς απο τη ... συμβολική παρουσία του Ολλανδού επιτρόπου Χάνς Βάν Ντεν Μπρούκ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου των "4" οι τουρκικοί ισχυρισμοί για διεθνή υποστήριξη του έργου δεν φαίνεται να απέχουν πολύ απο την αλήθεια...".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επιρρίπτει "τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να γίνεται ελκυστική η κατασκευή της Παραεγνατίας απο την Κωνσταντινούπολη ως το Δυρράχιο. Και οι τέσσερις αρχηγοί υποστήριξαν οτι στη χρηματοδότηση του έργου θα συμμετάσχουν η διεθνής τράπεζα , η ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης και οι ΗΠΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η δυσμενής καθόλα αυτή εξέλιξη θα επιτείνει την αδιαλλαξία και ακαμψία των Σκοπίων, θα ισχυροποιήσει το ρόλο της Τουρκίας, ενώ θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η Αλβανία με το λιμάνι του Δυρραχίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει τίτλο "η "Παρα-Εγνατία" πήρε το προβάδισμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση "σε αυστηρό τόνο του υπουργού Μεταφορών Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος τόνισε οτι πρέπει να γίνει αντιληπτό απο όλους ότι Η Εγνατία Οδός που κατασκευάζεται στο ελληνικό έδαφος βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα απο τα δεκατέσσερα δίκτυα που αποφάσισε το συμβούλιο κορυφής στο Εσεν και προωθείται με απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα, οι συζητήσεις για την Παραεγνατία που επανέρχονται κατά καιρούς κινούνται σε ένα τελείως γενικό, αόριστο και πρώιμο επίπεδο. Για να γίνει ένα τέτοιο έργο - αναφέρει ο υπουργός - δεν αρκούν πολιτικές επιθυμίες και διακηρύξεις αλλά απαιτούνται κονδύλια και χρηματοδότες. Είναι δε προφανές - καταλήγει - οτι μεταξύ δύο παραλλήλων αξόνων, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους έχει προτεραιότητα αυτός που κατασκευάζεται και όχι αυτός που συζητείται διπλωματικά".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας οτι "δεν υπάρχει κοινοτική στήριξη στο έργο. Αντίθετα, πρέπει η Ελλάδα να επισπεύσει τις ενέργειές της για κατασκευή της Εγνατίας Οδού".

    [7] Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η επανέναρξη της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση του γενικότερου ελληνοτουρκικού διαλόγου ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα τις οποίες επικαλείται του ΑΠΕ. Ως επόμενο βήμα αναμένεται η συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, συνάντηση που θα μπορούσε να επαναληφθεί αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται οτι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να κρατηθεί ο διάλογος αυτός στο χαμηλότερο δυνατό και μη πολιτικό επίπεδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "απρόβλεπτη χαρακτήρισε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Φ. Γκονζάλεθ την απόφαση της Ευρωβουλής για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ".

    [8] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φ. Γκονζάλεθ επανέλαβε οτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θ'αρχίσουν 6 μήνες μετά τη Διακυβερνητική του 1996".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναδημοσιεύει απο την τουρκική εφημερίδα "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" την πληροφορία οτι "η Αγκυρα θα υποβάλει επίσημη εισήγηση προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Στέιτ Ντιπάρμεντ στην οποία θα αναφέρει οτι το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα πάντα με την "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" σχετική δήλωσε έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το Κυπριακό, Ινάλ Μπατού".

    [9] ΟΗΕ - Ομιλία Στεφανόπουλου

    Ο σημερινός τύπος προβάλλει ιδιαίτερα την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "κριτική στην αδυναμία του ΟΗΕ να επιλύσει το Κυπριακό και να προστατεύσει την Ελλάδα απο την τουρκική επιθετικότητα άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος απο το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, κατά την ομιλία του για τα 50 χρόνια των Ηνωμένων Εθνών. "Δεν επέμεινε πάντοτε ο οργανισμός με την απαιτούμενη σταθερότητα στις δίκαιες λύσεις" είπε ο κ. Στεφανόπουλος επικαλούμενος το παράδειγμα της Κύπρου όπου "οι αρχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έτυχαν εφαρμογής και έτσι έχουμε καταλήξει στην ανοχή της στρατιωτικής κατοχής επί 20 χρόνια".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την αδυναμία του ΟΗΕ να καταδικάσει με συνέπεια και σταθερότητα μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας που συνοδεύτηκε απο χρήση στρατιωτικής βίας στην Κύπρο. Με τον πλέον απόλυτο τρόπο πρέπει να καταδικάζεται και η απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, είπε, στην αυθαίρετη απειλή πολέμου που διατυπώθηκε κατά της Ελλάδος απο ένα εθνικό κοινοβούλιο, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις διατάξεις της συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ανοιχτή καταγγελία του ΟΗΕ για τη στάση του στο Κυπριακό αλλά και για την ανοχή που δείχνει απέναντι στην προκλητικότητα που εκδηλώνει η Αγκυρα έναντι της χώρας μας. Ο κ Στεφανόπουλος είχε εθιμοτυπική ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μπίλ Κλίντον στη διάρκεια δείπνου. Συναντήθηκε επίσης με τον Αλβανό ομόλογό του ο οποίος τον προσκάλεσε ακόμη μια φορά να επισκεφθεί την Αλβανία. Ο Ελληνας πρόεδρος απάντησε οτι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνο αν λυθεί το θέμα της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων."Διαφορετικά δεν έρχομαι", είπε ο κ. Στεφανόπουλος στον κ. Μπερίσα που τον διαβεβαίωσε οτι τα Τίρανα έχουν αλλάξει συμπεριφορά τόσο απέναντι στο θέμα της εκπαίδευσης όσο και απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Με τον πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου συμφωνήθηκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βουκουρέστι στις 2 Νοεμβρίου".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 24 October 1995 - 09:19:42