Compact version |
|
Thursday, 19 December 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/10/95From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/10/1995ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Σκόπια[3] Επίσκεψη στην Κίνα[4] ΗΠΑ - Πρόεδρος Δημοκρατίας[5] Θράκη[6] Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ενωση[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 19/10/1995 (ΑΠΕ):Οι όροι των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, οι ελληνο-σκοπιανές συνομιλίες και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τη δήθεν ΝΑΤΟϊκή άσκηση επί χάρτου για τη Θράκη είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λιάνισαν στο ξύλο τον 'μάγο' Θωμαδάκη. Του αποδίδουν διαρροή μυστικών της 'αυλής'". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σπίτι η Δήμητρα. Αναμένεται η δήλωσή της οτι δεν θα πολιτευθεί". Η ΑΥΓΗ: "Εξετάσεις για τον Πρωθυπουργό. Οι Πρυτάνεις σήμερα στην Εκάλη για τη φτώχεια της Παιδείας". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Χειρότερος του Ανδρέα ο Εβερτ". ΕΘΝΟΣ: "Το κόλπο με τα φάρμακα. Με 4 τρίκ αυξάνονται οι τιμές". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μητσοτάκης προς Βαρβιτσιώτη για Εβερτ: Μαζέψτε τον έχουμε εκτεθεί". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κοράκια στον ΟΣΕ". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοροϊδία τα στεγαστικά". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόλπα με τα δάνεια φωνάζει η Εθνική Τράπεζα". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παρέμβαση για τα δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος με οδηγία της συνιστά μεγαλύτερη διαφάνεια". Ο ΛΟΓΟΣ: "Πορεία στο λαό. Ο Ανδρέας χαράσσει τη στρατηγική απο τη Χαριλάου Τρικούπη". ΤΑ ΝΕΑ: "Παγίδες με τα χαμηλά επιτόκια. Προειδοποιούν 'Εθνική' και 'Ελλάδος'". ΝΙΚΗ: "220 δις στη μάχη κατά της ανεργίας. Γενναία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σε ελεύθερη πτώση λαϊκή κατανάλωση και τζίρος".
[2] ΣκόπιαΗ ΑΥΓΗ γράφει οτι "απο τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην πανηγυρική συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα οτι στις αναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων θα επιτευχθεί συμβιβασμός για το όνομα της, όπως είπε, λεγόμενης Μακεδονίας". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Υποχωρήσεις απο τα Σκόπια για το όνομα ζήτησε ο Κωστής Στεφανόπουλος". Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τους τρόπους συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος συζητούν απο χθες στην Αθήνα αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών-Επικοινωνιών της Ελλάδας και των Σκοπίων. Οι διαβουλεύσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο με την υπογραφή κειμένων συνεργασίας αφορούν θέματα οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών καθώς επίσης τις ταχυδρομικές τηλεφωνικές και ραδιοφωνικές επικοινωνίες. Θα συζητηθούν επίσης ειδικά τελωνειακά θέματα καθώς και ζητήματα που αφορούν στη διακίνηση εμπορευμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "ενώ λοιπόν τα συμφωνηθέντα στη Ν. Υόρκη υλοποιούνται, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και θα αφορά στο θέμα της ονομασίας αυτού του νέου κράτους. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, αυτός ο γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί 'για το θεαθήναι' και αναμένεται να επιβεβαιώσει μετά απο αρκετούς μήνες, πως η διαφορά των δύο μερών είναι 'αξεπέραστη'".
[3] Επίσκεψη στην ΚίναΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στα αποτελέσματα των συνομιλιών που έχει στην Κίνα "η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τους υπουργούς Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Κατσιφάρα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ιωάννη Ανθόπουλο μαζί με προέδρους ελληνικών οικονομικών οργανισμών, τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών". Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στη Σαγκάη της μακρινής Κίνας βρέθηκε χθες η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία είχε προηγουμένως επισκεφτεί το Πεκίνο. Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Κατσιφάρας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ανθόπουλος, πρόεδροι ελληνικών οικονομικών οργανισμών, τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Τόσο στο Πεκίνο, όσο και στη Σαγκάη η κινέζικη πλευρά ζήτησε να της χορηγηθεί εξαγωγική πίστωση - χαμηλότοκο δάνειο - για προώθηση των εξαγωγών στην Κίνα, αίτημα που έγινε αποδεκτό απ την ελληνική πλευρά. Ζήτησε επίσης η κινεζική πλευρά απο την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων να την προμηθεύσει σε διάστημα 4-5 χρόνων περί τις 30.000 μηχανές για να εκπαιδευτούν οι Κινέζοι στην κατασκευή τους. Σχετικά με τις εξαγωγές λιπασμάτων, συνεχίζεται η απο δεκαετίας συνεργασία ενώ μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων και της κινεζικής πλευράς, συμφωνήθηκε η παραγωγή ειδών ένδυσης και βοηθητικού στρατιωτικού (μη οπλικού) υλικού. Ενδιαφέρον εκφράστηκε απο κινεζικής πλευράς για προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων, τηλεπικοινωνιακού υλικού και για εισαγωγή ελληνικών γεωργικών προϊόντων".
[4] ΗΠΑ - Πρόεδρος ΔημοκρατίαςΗ ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου απο τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οτι "η Ελλάδα μπορεί να δέχεται συζητήσεις και συμβουλές απο τις ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα αλλά δε δέχεται πιέσεις. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας στους εορτασμούς των 50 χρόνων απο την ίδρυση του ΟΗΕ. Ο κ. Στεφανόπουλος πρόκειται να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστόνης κατά τη διάρκεια της οποίας όπως τόνισε θα βρει την ευκαιρία να αναφερθεί στις πολιτικές θέσεις της Ελλάδος που καθώς είπε πολλές φορές έχουν παρεξηγηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα κατ ιδίαν συνομιλία με καθηγητές του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ".
[5] ΘράκηΤο ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "απρόβλεπτες διαστάσεις με δυσμενέστατες για τη χώρα εξελίξεις κινδυνεύει να προκαλέσουν οι χειρισμοί του κ. Μ. Εβερτ αφού συνεχίζονται οι σπασμωδικές κινήσεις της Ρηγίλλης σε ο,τι αφορά την υπόθεση του 'εθνικού μυστικού'. Οι παρενέργειες απο την πρωτοφανή εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα στο εξωτερικό και κυρίως στους διεθνείς οργανισμούς ενώ επίσης προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας και ισχυρότατους κλυδωνισμούς στους κόλπους της ΝΔ, η οποία έχει 'παγώσει'". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Σιωπητήριο.... τώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε παρέμβαση για τα σενάρια" γράφει οτι "σε ανοικτή σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αλλά και στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησαν οι εξελίξεις της συνάντησης Εβερτ-Λιβάνη για το θέμα της Θράκης. Οι επιθέσεις κατά των χειρισμών του κ Εβερτ ήταν απο εκπροσώπους όλων των τάσεων που δεν έκρυβαν την 'έκπληξη και αγανάκτησή τους'. Οι κριτικές είχαν αναφορά και στην αποκάλυψη του ονόματος του ταγματάρχη κ. Τ. Θεοδωρακίδη απο τον κ Εβερτ στον κ. Γ. Αρσένη τον οποίο η ΝΔ κατηγορεί οτι εξέθεσε τον αξιωματικό για μικροκομματικά οφέλη". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "θέατρο παραλόγου με τη Θράκη. Ερασιτεχνισμός χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα σοβαρά και λεπτά θέματα". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση και στο θέμα των αμερικανικών σεναρίων για τη Θράκη λειτούργησε με γνώμονα τα μικροπολιτικά συμφέροντα και προσπάθησε να το κουκουλώσει". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ιδιαίτερα ανήσυχος σε ο,τι αφορά την επέκταση του πολέμου απο τη Βοσνία προς τη ΝΑ Ευρώπη ακόμα και με εμπλοκή συμμάχων (!) των ΗΠΑ, εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι. Σχετικά με κυοφορούμενα σενάρια για αποσταθεροποίηση της ΝΑ Ευρώπης, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν οτι 'υπάρχουν' πολλά για τα Βαλκάνια" αλλά κατηγορηματικά διέψευσαν οτι υπάρχουν τέτοια σενάρια για τη Θράκη". ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Αμυνας για τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αναφέρει ως πιθανό σενάριο την εξάπλωση της γιουγκοσλαβικής κρίσης στη Θράκη και το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστήριζαν οτι τα τελευταία 2-3 χρόνια μια σειρά απο σενάρια για το τι θα συμβεί στα νότια Βαλκάνια σε ορισμένα εκ των οποίων έχει μελετηθεί και το εναλλακτικό σενάριο αποσταθεροποίησης της Δ. Θράκης".
[6] Τουρκία - Ευρωπαϊκή ΕνωσηΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "πως αντιμετωπίζουν η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών τις πρόσφατες δηλώσεις της Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Τσιλερ και του υπουργού Εξωτερικών κ. Κιρτζά που υποστηρίζουν ότι η τελωνειακή ένωση δεν υποχρεώνει την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες συναλλαγές με το τουρκικό ψευδοκράτος στην Κύπρο, ν' αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Δύο ερωτήσεις για το ίδιο θέμα που έχουν προκαλέσει οι προκλητικές τουρκικές δηλώσεις έχουν καταθέσει δύο ευρωβουλευτές. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης του ΠΑΣΟΚ και ο Κωστής Χατζηδάκης της ΝΔ". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "μπορεί η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων να τέθηκε σε εφαρμογή απο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όμως μέχρι και χθες το απόγευμα πλήρεις οδηγίες για τη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων δεν είχαν σταλεί απο την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στα τελωνεία της ελληνο-σκοπιανής μεθορίου, ούτε στον ΟΣΕ ή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 180 επιβατικά αυτοκίνητα απο τα Σκόπια είχαν εισέλθει στη χώρα μας έως χθες το μεσημέρι, μέσω του Τελωνείου Ευζώνων, ενώ δεν είχε διακινηθεί κανένα εμπόρευμα". |