Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] ΝΑΤΟ-Θράκη

  • [4] Ελλάδα-Κίνα

  • [5] Τουρκία - ΗΠΑ

  • [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/10/1995 (ΑΠΕ)

    Το θέμα της δήθεν ΝΑΤΟϊκής άσκησης επί χάρτου με σενάριο την αυτονόμηση της δυτικής Θράκης και οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "0% αυξήσεις για δύο χρόνια σε μισθωτούς- συνταξιούχους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αποσύρουν τη Δήμητρα μετά τη γενική κατακραυγή".

    Η ΑΥΓΗ: "Συντάξεις πείνας. Η κυβέρνηση επιμένει οτι δεν υπάρχουν περιθώρια σοβαρών αυξήσεων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κρεμαστινέ θα πάς φυλακή. Δεν μπορείς να κρύβεις άλλο οτι ο Ανδρέας είναι ανήμπορος και ανίκανος να κυβερνήσει".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα 'μασονία' στην Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με τους κομπλεξισμούς του χθες ο Ράλλης μας κούφανε με νέες πατάτες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σατανικό τέχνασμα Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρεματόριο το μαιευτήριο. Πέθαναν άλλα 2 βρέφη. Επενέβη εισαγγελέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκθετος εν... αναμονή. Η έρευνα Αρσένη απογύμνωσε τον Εβερτ. Ο αξιωματικός-πηγή βεβαιώνει: δεν του έδωσα πληροφορία για ΝΑΤΟ-Θράκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέοι όροι ρυθμίσεως στεγαστικών δανείων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γονάτισαν τα γηρατειά. Κάτω απο τα όρια της φτώχειας 600.000 συνταξιούχοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σφάζουν οι ποινές στα δάνεια. Εξοντωτικά τα επιτόκια υπερημερίας".

    ΝΙΚΗ: "Προδοσία Εβερτ. Κάρφωσε και τον πληροφοριοδότη του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανάγκη μετώπου για τα προβλήματα της Παιδείας".

    [2] Σκόπια

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "αγκάθι ίσως να εμφανιστεί στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που αρχίσουν σήμερα στην Αθήνα, στις 2.00 μ.μ.. Αφορμή η πληροφορία που μεταδόθηκε απο τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ότι ένας πολίτης της γειτονικής χώρας του οποίου ένας απο τους γονείς είχε γεννηθεί στην Ελληνική Μακεδονία δεν μπόρεσε να διέλθει τα σύνορα. Με αφορμή το γεγονός η "Nova Makedonia" πληροφορεί οτι το θέμα θα απασχολήσει τις δύο αντιπροσωπείες κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως πρέπει να αναφερθεί ο,τι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα πρακτικά Μέτρα Εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Ν. Υόρκης, ενώ έγινε γνωστό οτι οι αντιπροσωπείες είναι πολυμελής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "επιβεβαιώνοντας με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο οτι έχει αποδεχθεί τη λεγόμενη "τριπλή" ονομασία, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει και επισήμως πλέον στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "δήλωση μετάνοιας" απο την ελληνική κυβέρνηση για το εμπάργκο κατά των Σκοπίων ζήτησε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ο "γνωστός" μας κοινοτικός επίτροπος Χ. Βάν Ντερ Μπρούκ προκειμένου να αποσύρει η Κομισιόν την προσφυγή της κατά της χώρας μας. Συγκεκριμένα, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, ο Βάν Ντερ Μπρούκ δήλωσε οτι η προσφυγή της Κομισιόν θα αποσυρθεί ... μόλις η ελληνική κυβέρνηση στείλει επιστολή με την οποία θα γνωστοποιεί επισήμως την άρση των μέτρων οικονομικού αποκλεισμού. Είπε μάλιστα οτι ενημέρωσε σχετικά τον Ελληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην ΕΕ πρέσβη Π. Αποστολίδη. Ο Ολλανδός επίτροπος δικαιολόγησε την απαίτησή του αυτή, λέγοντας πως στην ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην άρση του εμπάργκο".

    [3] ΝΑΤΟ-Θράκη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "πολιτικοί παρατηρητές καταλογίζουν ευθύνες και στις δύο πλευρές, επισημαίνοντας οτι η εξέλιξη της υπόθεσης έχει βλάψει τα εθνικά μας θέματα και πρέπει κατόπιν αυτού να μην αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εκμετάλλευσης απο κανέναν". Ο υπουργός Εθν. Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε οτι του κατονόμασε την πηγή της πληροφόρησής του, βάσει της οποίας κάλεσα, είπε, τον αξιωματικό που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ στη Νεάπολη. Τον εξέτασα παρουσία ανωτάτων αξιωματικών. Μου είπε οτι έχει επισκεφθεί συχνά τον κ Εβερτ γιατί έχει φιλική σχέση μαζί του. Μου είπε, όμως οτι δεν έχει κανένα στοιχείο όσον αφορά τα ΝΑΤΟϊκά σενάρια που αφορούν τη Θράκη. Δε συζήτησε τέτοιο θέμα με τον κ. Εβερτ και δεν έχει υπόψη του συζητήσεις ή ιδέες περί αυτού του θέματος στη Νεάπολη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "κάτω απο την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων οτι τελικά ο ίδιος ήταν αυτός που διέρρευσε προς το ΒΗΜΑ το επιτελικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για αυτονόμηση της Δυτ. Θράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ έφτασε στο σημείο να "κάψει" την πηγή του αποκαλύπτοντάς την στον υπουργό Αμυνας κ. Γερ. Αρσένη".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων οτι "αποκαλύπτεται πλέον σε όλο της το μεγαλείο η αβάσταχτη ελαφρότητα του "αυριανού πρωθυπουργού". Αποκαλύπτεται δηλαδή οτι ο Μιλτιάδης Εβερτ δημιούργησε "μείζον εθνικό θέμα" εκ του μη όντος. Αξιοποίησε φήμες, κουτσομπολιά και υποθέσεις ενός φίλου του αξιωματικού που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ, τα πακετάρισε σε "ΝΑΤΟϊκό σενάριο για τη Θράκη" και "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" στην κυβέρνηση...."εμπιστευτικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της χαρακτηρίζει "το χειρισμό του δήθεν "σοβαρού εθνικού θέματος" απο το Μιλτιάδη Εβερτ αριστούργημα πελώριας γκάφας και ασυγχώρητης ανευθυνότητας. Είναι πολιτικό γεγονός η επιπολαιότητα ενός πολιτικού αρχηγού ο οποίος συναγωνίζεται τον προκάτοχό του σε γκάφες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του κ Αρσένη οτι "το θέμα στερείται σοβαρότητας και έχει κλείσει", ενώ η ΑΥΓΗ με τίτλο "Φιάσκο 'η αποκάλυψη' Εβερτ για τη Θράκη" γράφει οτι θυμίζει "ελληνική κωμωδία η εξέλιξη του περιβόητου 'εθνικού θέματος' με το 'σκοτεινό σενάριο' του Μιλτιάδη Εβερτ και του ΒΗΜΑΤΟΣ για τη Θράκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "επιχείρηση 'κουκούλωμα' του θέματος της Θράκης επιχειρεί η ανεύθυνη και τυχοδιωκτική "πράσινη" κυβέρνηση. Αποφασίζει να παίξει κομματικά παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού και αγνοεί προκλητικά τις υπεύθυνες πληροφορίες της αντιπολίτευσης, πάνω στο ύψιστης εθνικής σημασίας θέμα της Θράκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο κ Αρσένης αγνοώντας για μια ακόμη φορά την ουσία και συγκεκριμένα τα ΝΑΤΟϊκά σενάρια για την αυτονόμηση της Θράκης, κάλεσε στην Αθήνα τον Ελληνα αξιωματικό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απο το Πεντάγωνο, είναι ο ταγματάρχης κ Παναγιώτης Θεοδωρακίδης και τον εξέτασε παρουσία δύο ανωτέρων του, ΝΑΤΟϊκών ανώτατων αξιωματικών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "ένα άθλιο και βρώμικο παιχνίδι ερήμην του ελληνικού λαού και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων συνεχίζουν να παίζουν κυβέρνηση και ΝΔ καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν σε δικομματικό καυγά με άγνωστες ωστόσο προεκτάσεις, το όλο θέμα των 'αποκαλύψεων' για την ύπαρξη ΝΑΤΟϊκών σχεδίων περί μερικής αυτονόμησης της Θράκης. Παράλληλα, το κλίμα που δημιουργήθηκε με τις αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και ΝΔ ουσιαστικά λειτουργεί σαν προπέτασμα καπνού για να συγκαλύψει τον πραγματικό ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς του τυχοδιωκτισμούς με τις ευλογίες και των δύο εταίρων του δικομματισμού".

    [4] Ελλάδα-Κίνα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά μετά τις τριήμερες συναντήσεις της με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας με σκοπό τη στενότερη οικονομική (και πολιτική) συνεργασία των δύο χωρών. Η κινεζική πλευρά ζήτησε απο την Αθήνα να προωθήσει τις δυνατότητες ναυπήγησης και επισκευής πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για εισαγωγές καπνού, βαμβακιού, γεωργικών μηχανημάτων, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Συμφώνησε ακόμη στην ανάγκη ισοσκελισμού του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών που αυτή τη στιγμή είναι ελλειμματικό απο την πλευρά της Ελλάδος. Η Αθήνα ελπίζει στη δημιουργία στην Κίνα ενός καταναλωτικού κοινού 60.000.000, οι οποίοι θα προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα και θεωρεί βέβαιο οτι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη δραστηριοποίηση ελληνικών κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή για την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού".

    [5] Τουρκία - ΗΠΑ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε κύριο άρθρο τους οι 'Τάιμς της Νέας Υόρκης' ζητούν απο την κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο να πάψουν να εξοπλίζουν την Τουρκία και να γίνονται συνένοχοι στον πόλεμό της κατά των Κούρδων και στην εγκληματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, το άρθρο αυτό δημοσιεύεται την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της μικτής Επιτροπής Βουλής και Γερουσίας, που θα κληθεί να συμβιβάσει τις υφιστάμενες διαφορές στα νομοσχέδια εξωτερικής βοήθειας τα οποία ψήφισαν τα δύο Σώματα".

    [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "πρωτοφανή γεγονότα κάτω απο την περίεργη ανοχή των αλβανικών αρχών, διαδραματίσθηκαν για δεύτερη φορά την περασμένη Κυριακή στο Ελμπασάν με στόχο την ανεξαρτησία και το κύρος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας και του προκαθημένου της κ.κ. Αναστασίου. Ενας λαϊκός, ο αυτοχρισμένος 'ιερέας' Ν. Μάσκου με τη βοήθεια μικρού αριθμού οπαδών του, οι περισσότεροι απο τους οποίους σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου ήταν Μουσουλμάνοι και καθολικοί, απέτρεψε την ομαλή τέλεση της Θείας Λειτουργίας εμποδίζοντας τους κληρικούς και τους πιστούς να εισέλθουν στον ιερό ναό της Κοίμησης Θεοτόκου του Ελμπασάν".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 18 October 1995 - 10:44:11