Compact version |
|
Thursday, 19 December 2024 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/10/95From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/1995ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Συνάντηση Εβερτ-Λιβάνη[3] Σκόπια[4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις[5] Πρόκληση Βρετανών βουλευτών[6] Κίνα - Επίσκεψη Παπούλια[7] Κυπριακό[8] Ελλάδα - ΗΠΑ - Τουρκία[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα,Ελλάδα,13/10/1995 (ΑΠΕ)Το Σκοπιανό, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, η επόμενη μέρα της συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ενημέρωση της κυβέρνησης απο τον πρόεδρο της ΝΔ για ύψιστο εθνικό θέμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φως στη μυστηριώδη συνάντηση Εβερτ-Λιβάνη: άλωση του Πατριαρχείου ετοιμάζουν οι Τούρκοι". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φθηνά μεταχειρισμένα ΙΧ με εντολή της Ε.Ο.Κ.. Μελετάται η επαναφορά του νόμου της απόσυρσης". Η ΑΥΓΗ: "Και πάλι μισθωτοί συνταξιούχοι πλήρωσαν το 55% των φόρων". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ομολόγησε την απάτη ο Λιβανός. Παραδέχθηκε χθες στο δικαστήριο οτι η γυναίκα του αγόρασε το πολυτελές και πανάκριβο διαμέρισμα στην προεδρική γειτονιά την εποχή που δόθηκαν οι χρυσοφόρες άδειες για τα Καζίνο". ΕΘΝΟΣ: "Νέος χορός με φθηνά στεγαστικά. 8,75% επιτόκιο για σπίτια σε αγρότες". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εγινε τελικά η εκτροπή και το ποτάμι γυρίζει πίσω". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μας έφτυσαν μέσα στο σπίτι μας. Ιταμή πρόκληση απο τρεις Αγγλους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά και τα Σώματα Ασφαλείας". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα μυστήρια του Εβερτ. Πομπώδης ενημέρωση για "εθνικό θέμα" και οι πολίτες ψάχνονται". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σημαντική αύξηση φόρων κατανάλωσης θα αποφασισθεί απο το υπουργείο Οικονομικών. Θα ακριβύνουν 40 έως 50 δραχμές τα τσιγάρα και 12 δραχμές η βενζίνη". Ο ΛΟΓΟΣ: "Πέφτουν οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ. Σποραδικές πλέον οι αντιδράσεις στελεχών". ΤΑ ΝΕΑ: "Τα επιτόκια πέφτουν αλλά 37 φόροι γονατίζουν τα ακίνητα". ΝΙΚΗ: "Ιδού η 'αυλή' μου. Ο Ανδρέας όρισε την Πολιτική Γραμματεία. Το ΠΑΣΟΚ γυρίζει σελίδα". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγωνιστική απάντηση απο τους εργαζόμενους του Πειραιά".
[2] Συνάντηση Εβερτ-ΛιβάνηΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "το μεγάλο μυστικό μείζονος εθνικής σημασίας που εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ Μιλτιάδης Εβερτ στον υπουργό Επικρατείας κ. Α. Λιβάνη αφορά - σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Ε.Ω." - την ευαίσθητη περιοχή της δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα χέρια του κ. Εβερτ υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία για σχέδιο της Αγκυρας για αποσταθεροποίηση της περιοχής". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι το τουρκικό σχέδιο "προβλέπει έκρηξη με προβοκάτσια που θα εμφανισθεί ως ενέργεια χριστιανών εναντίον μουσουλμάνων ενώ πληροφορίες που δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν ανέφεραν οτι η προβοκάτσια κατά το σχέδιο θα είναι δολοφονία μουσουλμάνου απο τρομοκρατική οργάνωση η οποία θα εξαγριώσει όχι μόνο τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης αλλά και της Τουρκίας. Επόμενο στάδιο - σύμφωνα πάντα με το σχέδιο - η δημιουργία έντασης στην Κωνσταντινούπολη και η άλωση του Πατριαρχείου. Το σχέδιο προέβλεπε και γενικότερη ανάφλεξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων με διένεξη γύρω απο τον διάδοχο του κ Ιακώβου, τον οποίο οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ελέγξουν". "Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, υπάρχει πρόθεση απο ξένες μυστικές υπηρεσίες να δημιουργηθεί εστία αναταραχής στη Θράκη, ενώ ο στόχος της ενδεχόμενης προβοκάτσιας θα είναι η πολυπληθή μουσουλμανική, μειονότητα που ήδη βρίσκεται σε κινητοποίηση υπό την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι οι μουσουλμάνοι μαθητές στη Θράκη σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν πολυήμερη αποχή δημιουργώντας ένταση στην περιοχή". Η ΑΥΡΙΑΝΗ επικαλούμενη και αυτή δικές της πληροφορίες αναφέρει οτι ο κ Εβερτ ενημερώθηκε απο ξένη πρεσβεία στην Αθήνα "για δήθεν επικείμενη προβοκάτσια των Τούρκων σε βάρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης". Υπογραμμίζει ωστόσο τις εκτιμήσεις στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που δεν ανήκουν στις ηγετικές ομάδες των δύο κομμάτων οτι "πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα που έχει ως στόχους να συσπειρώσει με πρόφαση τον εθνικό κίνδυνο τους αντάρτες των δύο κομμάτων".
[3] ΣκόπιαΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "συνεχίσθηκαν για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Αθηνών και Σκοπίων για την υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης καθώς σε συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Οι δυσκολίες οι οποίες ανέκυψαν εστιάζονται κυρίως σε θέματα εγγράφων και στις σφραγίδες τις οποίες θα φέρουν τα παραγόμενα στην ΠΓΔΜ προϊόντα τα οποία θα διακινούνται μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχουν τελικό προορισμό την ελληνική αγορά αλλά και στο ζήτημα της πινακίδας που θα αναρτηθεί έξω απο το γραφείο σύνδεσης των Σκοπίων στην Αθήνα". Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ θα υπογραφεί μνημόνιο που θα αποτελείται απο 11 σχεδόν σελίδες. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι ήταν "θετική η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες". Επίσης αναφέρεται στη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Νίκολας Μπονσούρ που επισκέπτεται τα Σκόπια. Ο Βρετανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση γιατί αποκαλεί τα Σκόπια ως "Μακεδονία" δήλωσε οτι "η γεωγραφική αυτή περιοχή ήταν και είναι "Μακεδονία" και για μένα θα παραμείνει Μακεδονία". Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να προκαταλάβει τις διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα των Σκοπίων και να προβάλει με προκλητικό τρόπο τις βρετανικές θέσεις. Σήμερα επισκέπτεται τα Σκόπια ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόν Σαλικασβίλι". Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "το Σάββατο ενεργοποιείται η "ενδιάμεση συμφωνία" Ελλάδας-ΠΓΔΜ τερματίζοντας την εποχή των "παγετώνων" στις σχέσεις των δύο χώρων, ενώ χθες έγινε δεκτή η ΠΓΔΜ στον ΟΑΣΕ υπό την αναβλητική αίρεση εφαρμογή της "ενδιάμεσης συμφωνίας". Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "η τυπική άρση του εμπάργκο σήμερα τα μεσάνυχτα όπως προβλεπόταν απο την ενδιάμεση συμφωνία δεν σημαίνει και την ουσιαστική του άρση αφού εξακολουθούν να υπάρχουν λεπτομέρειες τις οποίες απο τη Δευτέρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κοινές επιτροπές". Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "τα Σκόπια έγιναν δεκτά στον ΟΑΣΕ με την προσωρινή ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" μέχρι ότου ρυθμιστεί οριστικά το θέμα του ονόματος".
[4] Ελληνοαλβανικές σχέσειςΗ ΑΥΓΗ γράφει οτι "αμφισβητεί το μέγεθος της ελληνικής μειονότητας στη χώρα του ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Τα πληθυσμιακά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των Ελλήνων μειονοτικών στην Αλβανία είναι νοθευμένα και μαγειρεμένα απο την Ελλάδα υποστήριξε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλβανός Σαλί Μπερίσα στη διάρκεια μαραθώνιας συνάντησής του με τον Πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζάκ Σαντέρ και τον αρμόδιο επίτροπο Χάνς βαν ντεν Μπρούκ που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα. Σε άλλο δημοσίευμά της καταγγέλλει "το αλβανικό καθεστώς οτι αφού δεν κατάφερε να εκδιώξει τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αναστάσιο επιδιώκει να τον εκπαραθυρώσει συστήνοντας άλλη ορθόδοξη εκκλησία". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο κ. Μπερίσα εμφάνισε τη χώρα του ως "μοντέλο" στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ενώ για το ελληνικό πρόβλημα ισχυρίστηκε οτι για να ιδρυθούν σχολεία πρέπει να βρεθούν πρώτα οι μαθητές. Οπως είπε, η αναλογία των Ελλήνων μαθητών, σε σχέση με το διδακτικό προσωπικό είναι 7 προς 1, ενώ στα αλβανικά σχολεία είναι 23 προς 1. Καταλήγοντας ο Αλβανός Πρόεδρος είπε τα εξής εκπληκτικά δύο και προκλητικά: "στην Αλβανία υπάρχουν 86 μειονοτικά σχολεία". Η μειονότητα μπορεί επίσης να ιδρύσει ιδιωτικά σχολεία όπου θέλει. Εάν πάλι δεν θέλουν να πάνε σε ιδιωτικά τότε δεν έχουν παρά να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία της γραμμής και να πάνε στις περιοχές όπου υπάρχουν μειονοτικά". Αντίθετα ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "ο πρόεδρος της Αλβανίας "φαίνεται να άφησε 'παράθυρο' για την ίδρυση σχολείων εκτός των λεγόμενων μειονοτικών ζωνών. Στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες έγινε σαφές στον πρόεδρο της Αλβανίας οτι η χώρα του δεν πληροί ακόμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ. Υπενθυμίζεται οτι η αλβανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει την ίδρυση μειονοτικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, το Δελβινο και τους Αγιους Σαράντα προβάλλοντας ως πρόσχημα το οτι οι πόλεις αυτές βρίσκονται εκτός των λεγομένων μειονοτικών ζωνών".
[5] Πρόκληση Βρετανών βουλευτώνΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στη "θρασύτατη και απρόκλητη βρετανική επίθεση εναντίον της χώρας μας και μάλιστα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Τρεις Βρετανοί βουλευτές που μετέχουν σε αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης χθες σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Υποθέσεων της Βουλής προέβησαν σε μια σειρά "εμπρηστικών" δηλώσεων για όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών". Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι ανιστόρητοι συντηρητικοί Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν οτι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα είναι η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. Η Ευρώπη, ανέφεραν προκλητικά, οι Τζόνστον και Χάντ, Ντουράν έχει βαρεθεί να παρακολουθεί τις διενέξεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς ενώ προχωρώντας ακόμη περισσότερο χαρακτήρισαν αδιανόητη τη στάση της χώρας μας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που ονόμαζαν διαρκώς "Μακεδονία". Αποκορύφωμα της θρασύτητάς τους ήταν η αναφορά τους για αλβανική μειονότητα και οτι έχουν στοιχεία πως οι Αλβανοί στην Ελλάδα φτάνουν το 2%. Οι προκλήσεις των συντηρητικών βουλευτών προκάλεσαν την άμεση και οξύτατη απάντηση των Ελλήνων βουλευτών όλων των κομμάτων". Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Ανθελληνικό παραλήρημα Βρετανών βουλευτών. Τρίζουν τα κόκαλα του λόρδου Μπάιρον". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "φαίνεται οτι οι 'κύριοι' αυτοί θα ξέχασαν πως βρισκόμαστε στο 1995 και όχι στο 1935 όταν θεωρούσαν την Ελλάδα προτεκτοράτο τους. Και σίγουρα, αν υπήρχε σοβαρή κυβέρνηση και πρωθυπουργός θα έπρεπε να λάβουν άμεση και σκληρή απάντηση και να θεωρηθούν persona non grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα). Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "το δυσμενές κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη γύρω απο τα κρίσιμα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατέστη σαφές χθες στη Βουλή ".
[6] Κίνα - Επίσκεψη ΠαπούλιαΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "πολιτικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί απο τις 15 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στην Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας συνοδευόμενος απο τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Κατσιφάρα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ Ι. Ανθόπουλο αλλά και εκπροσώπους τραπεζών και επιχειρήσεων".
[7] ΚυπριακόΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "απογοητευμένος είναι ο πρόεδρος Κληρίδης απο τις επαφές του στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό. Από τις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι διεφάνη οτι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είχαν οτιδήποτε το νέο να ανακοινώσουν στον Κύπριο πρόεδρο. Ολοι επικαλούνται την κατάσταση στην Τουρκία για να υποστηρίξουν οτι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να γίνει καμία υπόδειξη ή πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το Κυπριακό. Ετσι, μέχρι το Δεκέμβρη τα πράγματα γύρω απο το Κυπριακό πιστεύεται οτι θα περάσουν απο το στάδιο της στασιμότητας".
[8] Ελλάδα - ΗΠΑ - ΤουρκίαΣύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "άκρως απόρρητο έγγραφο ανάλυση του ειδικού γραφείου βαλκανικών υποθέσεων του αμερικανικού πενταγώνου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται στην "αντίληψη που έχει και προωθεί ο υπερατλαντικός παράγοντας για την 'πακετοποίηση' του Αιγαίου αλλά και την αποδοχή επίσης 'πακετοποίησης' του Κυπριακού. Σύμφωνα με την ανάλυση η ΝΔ βαλκανική θεωρείται 'ως χώρος υψηλού δείκτη αποσταθεροποίησης' εκφράζεται ανησυχία για τη ΝΑ Μεσόγειο και τονίζεται η επιδίωξη αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω: υιοθέτησης ενιαίων αεροπορικών χώρων. Εγκατάσταση εντός του 1996 στη Θεσσαλονίκη του στρατηγείου της πολυεθνικής μεραρχίας νοτίου τομέα με σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας. Τριγωνική συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας - ΗΠΑ με ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα (χερσαίο, αεροπορικό, ναυτικό). Νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο αδιαφορώντας για τα όρια του εναερίου χώρου. Αμοιβαία ενημέρωση των διερχομένων πτήσεων στο Αιγαίο κάτι που σημαίνει διχοτόμησή του στον 25ο μεσημβρινό. Αντικατάσταση των κυανοκράνων στην Κύπρο απο Νατοϊκές δυνάμεις και απο αντίστοιχες κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Θερμή γραμμή ανάμεσα στα επιτελεία των δύο χωρών, αποδοχή του γνωστού πακέτου των ΜΟΕ στο θαλάσσιο χώρο, μείωση στρατιωτικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου και 4η τουρκική στρατιά. Ελληνική δέσμευση οτι δεν θα γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια". |