Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - Σκόπια

  • [3] Οικονομία

  • [4] Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ

  • [5] Μνημόσυνο Μπακογιάννη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στην ελληνική πρωτεύουσα που αναμένεται να αρχίσουν αύριο για την υλοποίηση της "άτυπης συμφωνίας" μεταξύ των δύο πλευρών, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, η εφαρμογή των νέων αυξημένων τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις περιοχές Αθήνας και Πειραιά, δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ και η απουσία του Μιλτιάδη Εβερτ απο το μνημόσυνο του Παύλου Μπακογιάννη στο Καρπενήσι αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών απογευματινών εφημερίδων.

    Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γδύστε"και τον Ανδρέα - Ξαναχτύπησε ο Σημίτης και καλεί σε ανταρσία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γκάλοπ-καταδίκη για Ανδρέα και Δήμητρα απο την εταιρία ΜΑΡΤΕΛ μόνο για την "Α" - Ποσοστά σοκ: δεν τους θέλει ο λαός".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φωτογραφία-σοκ Μιμής και δημοσιογράφου - Όργια σε αρχοντικό νησιού κάτω απο μια ... ελιά".

    ΕΘΝΟΣ: "Δεν πάει άλλο "-Μανιφέστο Πάγκαλου για Ανδρέα και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνέντευξη- ποταμό στο "Ε": υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας βατεύει ως τράγος ο Γκλιγκόροφ - Οι Σκοπιανοί στην Αθήνα για την κατάπτυστη "ενδιάμεση συμφωνία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Να φύγουν Ανδρέας και Μιμή σύμφωνα με γκάλοπ της εταιρίας ΜΑΡΤΕΛ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόλεμος επιτοκίων με θύματα τους καταθέτες- οι μεγάλες τράπεζες ακονίζουν μαχαίρια και δόντια - Στεγαστικά: πάνε για 12% αλλά η κυβέρνηση κλέβει τις φοροαπαλλαγές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οδηγός φόρων για πρώτη κατοικία και μαγαζιά: τι πληρώνετε, τι γλιτώνετε".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρώγονται για τις δίαιτες των 40 δισεκατομμυρίων - βρώμικος πόλεμος εταιριών, που κινούνται στο χώρο του αδυνατίσματος".

    ΝΙΚΗ: "Διαψεύδουν Τσοχατζόπουλος, Χυτήρης και Δασκαλάκης τα πονηρά σενάρια εκλογών - γνωστοί κύκλοι απεργάζονται δεινά για τον τόπο".

    [2] Ελλάδα - Σκόπια

    Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων, η διακίνηση εμπορευμάτων και τα διαβατήρια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων που αρχίζουν αύριο στην Αθήνα, γράφουν οι εφημερίδες. Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, προσθέτουν οι εφημερίδες, επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας θα είναι ο Λιούπκο Αρσόρσκι, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρόξενος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται οτι για τις 9 Οκτωβρίου έχει οριστεί η συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων για την επικύρωση της συμφωνίας της Ν. Υόρκης. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλοντίνοβιτς συναντήθηκε χθες αιφνιδιαστικά στην Εκάλη ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι δήμαρχοι της Μακεδονίας και της Θράκης απο τη Θεσσαλονίκη διακηρύσσουν, για μια ακόμα φορά οτι εμμένουν και επιμένουν στις θέσεις του 1992, όπως διαμορφώθηκαν απο το πρώτο ακόμα συλλαλητήριο και τα ψηφίσματά του και μάλιστα και για τα σύμβολα και για το Σύνταγμα και για το όνομα. Τα θεωρούν όλα αδιαπραγμάτευτα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "το όνομα του κράτους των Σκοπίων αποτελεί το βασικό πρόβλημα και για την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ".

    [3] Οικονομία

    Σε ισχύ τίθενται απο σήμερα οι αυξημένες τιμές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "αναλυτικοί πίνακες με το φόρο μεταβίβασης ακινήτων καθώς και τα ελάχιστα εισοδήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι έχει ξεσπάσει "πόλεμος επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών για τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες και να διευρύνουν έτσι τα μερίδιά τους στην αγορά. Η εφημερίδα προσθέτει οτι "τα στεγαστικά πάνε για 12% αλλά η κυβέρνηση κλέβει τις φοροαπαλλαγές".

    Θέμα των ΝΕΩΝ αποτελεί η διαμάχη για τα 40 δισεκατομμύρια δραχμές, που ξοδεύουν κάθε χρόνο οι Ελληνες για να χάσουν τα περιττά κιλά τους, οι εταιρίες οι οποίες κινούνται στον χώρο του αδυνατίσματος. Τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτεται ένας βρώμικος πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους. Πολλοί επιτήδειοι έχουν εισβάλει στην ελληνική αγορά και εκμεταλλεύονται την επιθυμία του κόσμου για αδυνάτισμα".

    [4] Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού που φθάνει και ξεπερνά το 80% θεωρεί οτι ο κ Ανδρέας Παπανδρέου, δεν μπορεί να ασκήσει ικανοποιητικά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση: το 81% των Ελλήνων πιστεύει οτι ο Ανδρέας δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Το 87,7% οτι πρέπει να φύγει απο την πολιτική. Το 74,9% κατά των δραστηριοτήτων της κυρίας Λιάνη".

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ΝΙΚΗ αλλά με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σύμφωνα με την οποία: "όχι στη δημοσίευση φωτογραφιών της κυρίας Δήμητρας Παπανδρέου αποφάνθηκε το 91,1%, οτι δημιουργεί η παρουσία της δημιουργεί αρνητική εικόνα της κυβέρνησης δήλωσε το 77,7% και οτι δεν βοήθησε τις εκδηλώσεις της Πάτμου απάντησε το 61,1%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται σε επιστολή του βουλευτή Κώστα Σημίτη προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην οποία ζητεί απο αυτούς να κατακτήσουν την "αυτονομία" και να πάψουν να είναι απλοί χειροκροτητές".

    Το ΕΘΝΟΣ απο πλευράς του παρουσιάζει συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου ο οποίος επισημαίνει οτι "όταν δεν συμφωνείς με τις αρχές που εφαρμόζει το κόμμα σου, δεν παραμένεις". Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι "εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενώ οι "4" σκληραίνουν τη στάση τους και διευρύνουν τις συμμαχίες τους".

    ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος επισημαίνει οτι "την ενότητα μπορούν να εξασφαλίσουν και οφείλουν να την εκφράσουν πολλοί, αλλιώτικα δεν είναι ενότητα. Όποιος εναποθέτει αυτό το ρόλο στον εαυτό του και μόνο κινδυνεύει να γίνει όχι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης αλλά ο νεκροθάφτης του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "διαψεύδουν Τσοχατζόπουλος, Χυτήρης, Δασκαλάκης τα πονηρά σενάρια εκλογών. Στο σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα προσθέτει οτι με τη φράση "καμιά σχέση με την πραγματικότητα" απαντούσαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στον Ακη Τσοχατζόπουλο, οι οποίοι ενέτασσαν στη σφαίρα του ... μύθου τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Τα σενάρια αυτά φιλοξένησε η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" με αφορμή την κυοφορούμενη απόφαση του ΣτΕ για τις νομαρχιακές εκλογές σε Αθήνα - Πειραιά".

    [5] Μνημόσυνο Μπακογιάννη

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Καρπενήσι μνημόσυνο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν έξι χρόνια απο την τρομοκρατική οργάνωση "17ΝΟΕΜΒΡΗ" γράφουν οι εφημερίδες και έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της παράταξης και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 70 βουλευτές, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του κ. Εβερτ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει πως φαίνεται οτι ο κ. Μητσοτάκης "έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας".


    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Monday, 2 October 1995 - 11:42:09