Το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις του ΙΚΑ, η είσοδος των Σκοπίων στο συμβούλιο της Ευρώπης με την ονομασία "πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας",οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οι αντιδράσεις στην Τουρκία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι συνομιλίες που είχαν χθες στη Ν. Υόρκη οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Αλβανίας κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δίωξη Σημίτη απο Εισαγγελέα. Κατήγορος ο Παπουτσής για τα κοινοτικά κονδύλια. Η εκδίκηση της Εκάλης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μίλησε ο 'μάγος' της Δήμητρας. Βλέπει εκλογές ως την Ανοιξη".
Η ΑΥΓΗ: "Θέατρο με τις συντάξεις. Ο 'καλός' Τζουμάκας - ο 'κακός' Παπαντωνίου".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μας κυβερνάει η Τσιτσιολίνα. Δεν αντέχει άλλο ο Ανδρέας και πρέπει να φύγει αμέσως".
ΕΘΝΟΣ: "Διχάζουν το ΠΑΣΟΚ οι συντάξεις. Παπαντωνίου, Παπαδόπουλος κρατούν αποστάσεις απο το Τζουμάκα, ενώ τον στηρίζει ο Ανωμερίτης".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργικού ζεύγους δήλωσε ο Αντώνης Λιβάνης: Τους χρειάζεται καθρέπτης".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θέατρο η ξαφνική αδιαθεσία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η αλήθεια για τον Ανδρέα. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με επιπλοκές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Υπουργικά δηλητήρια. Αγρια κόντρα για συντάξεις και ασφαλιστικό".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διαμάχη υπουργών εξαιτίας συντάξεων".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πανελλήνια κατακραυγή για τις συνεχιζόμενες αθλιότητες σε βάρος της Δήμητρας Παπανδρέου".
ΤΑ ΝΕΑ: "Παίζεται η αύξηση των συντάξεων".
ΝΙΚΗ: "Η Αυριανή κατάντια στην απομόνωση. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ απαντά με μήνυση"
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προσκλητήριο ενάντια στην ανεργία, στη λιτότητα και στην αποβιομηχάνιση το σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος".
"Θέμα πρώτης προτεραιότητας" για τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες χαρακτηρίζει το Κυπριακό ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρ. Χόλμπρουκ. Ο κ Χόλμπρουκ σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο συνέδριο της ομογενειακής οργάνωσης Α.Χ.Ε.Π.Α. ανέφερε, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, πως μετά το Βοσνιακό, το Κυπριακό έχει πρώτη προτεραιότητα με την άσκηση μεγάλης πίεσης για την επίλυση του. Υπογράμμισε ακόμη πως "έχουμε πετύχει περιορισμένη πρόοδο αλλά οι ΗΠΑ αξίζουν το 95% της πίστωσης, γιατί έφεραν την Κύπρο στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεσήμανε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν την απελευθέρωση των "5" απο τον Μπερίσα και του ζήτησαν υποχώρηση έναντι της ελληνικής μειονότητας στη νότιο Αλβανία. Επίσης είπε "έχουμε ασκήσει σκληρές πιέσεις για υποχωρήσεις επί του Πατριαρχείου και πιέζουμε πολύ για τη Σχολή της Χάλκης". Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια είπε οτι η εξομάλυνση των σχέσεων "θα επιφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πιθανόν κάθε μήνα στην οικονομία της Ελλάδας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "όταν λοιπόν η Ουάσιγκτον ως ύπατος επιδιαιτητής των διεθνών διαφορών αντιμετωπίζει περίπου εν ισοτιμία την Ελλάδα και τα Σκόπια, εύλογα πρέπει να ανησυχούμε για την παρεμβατική της πρόθεση στα ελληνοτουρκικά με απαρχή το Κυπριακό. Και τούτο διότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταδείξει οτι η πολιτικής τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας επηρεάζεται περισσότερο απο συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα και λιγότερο απο το κίνητρο επιβολής και περιφρουρήσεως του διεθνούς δικαίου".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "έντονες διπλωματικές προσπάθειες για ελληνοτουρκική προσέγγιση άρχισε ξανά η Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό εστίασε την πίεσή της προς την Αθήνα προκειμένου να ατονήσει η υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Η Αθήνα αντιστάθηκε εμπράκτως στις πιέσεις των ΗΠΑ ολοκληρώνοντας με παρέλαση και προσγειώσεις F-16 με επιτυχία όπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας κ. Γ. Αρσένης - την Ελληνοκυπριακή άσκηση. Ταυτοχρόνως διεμήνυσε προς την Ουάσιγκτον οτι οι πιέσεις πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα. "Παράθυρο" ωστόσο για διάλογο με την Τουρκία για "δευτερεύοντα" όμως θέματα και για συζήτηση τυχόν κοινών πολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή άφησε χθες - σύμφωνα με το Πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ - ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα. Ο κ. Δ. Νεζερίτης εξέφρασε ακόμα την άποψη οτι οι δύο χώρες θα πρέπει να παραβλέψουν τις διαφορές τους και να μην διαπληκτίζονται γι αυτές".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "σαφές μήνυμα προς τις χώρες που αντιδρούν στη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, μετά τις πληροφορίες οτι οι ΗΠΑ (και η Τουρκία) εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών και πλοίων στην άσκηση των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων "Νικηφόρος" που ολοκληρώθηκε χθες στη Μεγαλόνησο. Ο κ Αρσένης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις ή διαφορετικές απόψεις "κάποιων" χωρών και πρόσθεσε οτι ο λόγος που κάνει "κάποιες" χώρες να αντιδρούν είναι το ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και "βλέπουν" πως η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "ο κ. Αρσένης δεν παρέλειψε να επισημάνει οτι οι συγκεκριμένες ασκήσεις έλαβαν χώρα μέσα στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου το οποίο προχωράει με γρήγορα βήματα. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επεσήμανε για άλλη μια φορά οτι η Αν. Μεσόγειος είναι χώρος ζωτικός για τα εθνικά μας συμφέροντα και στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο αμυντικό δόγμα και στον συντονισμό που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στις ελληνικές και κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "στο χειρισμό του θέματος υπάρχει ομοφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταδικάζει την αμερικανική παρέμβαση η οποία όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της έπρεπε να απευθυνθεί στην Τουρκία. "Αστοχη" χαρακτήρισε την ενέργεια των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο".
"Στο μεταξύ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, η Αγκυρα έχει εξαπολύσει μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού και του κυπριακού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών και ήταν ιδιαίτερα προκλητικά εμπλεκόμενα σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν".
"Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, δήλωναν πως η τοποθέτηση της Νότιας - προφανώς - Κύπρου στην ελληνική αμυντική ομπρέλα αποτελεί έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η τουρκική στρατιωτική κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το γεγονός αυτό ανοίγει, λοιπόν, το δρόμο για την προώθηση των ιδεών της ΟΥάσιγκτον για μια διζωνική συνομοσπονδία μεταξύ των δύο κοινοτήτων η οποία όπως υπογραμμίζουν κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και ανοίγει τις προοπτικές για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί".
"Ο διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με διμερή θέματα υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορούν να συζητηθούν τα οποία έχουν να κάνουν με κοινά συμφέροντα" δήλωσε στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Δ. Νεζερίτης", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "δεν πρόλαβε να επιστρέψει χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Νουρετίν Νουρκάν προσπάθησε να θέσει υπό διακριτική επιτήρηση το Πατριαρχείο, αμφισβητώντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Στην ανακοίνωσε αναφέρεται: "Το Ρωμαιοορθόδοξο Πατριαρχείο Φαναρίου είναι τουρκικό ίδρυμα που εξαρτάται απο τους τουρκικούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους ιδρύθηκε". Λόγω και των ρευστών πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα είναι πιθανό να δημιουργηθεί και πάλι θέμα Πατριαρχείου".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και η πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την οργάνωση διεθνούς οικολογικού συμποσίου".
Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Ελλάδας μετά και τη χθεσινή κατηγορηματική απόρριψη απο την ΚΟΜΙΣΙΟΝ των ισχυρισμών του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών όπως προκύπτει απο την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου. Σύμφωνα με την απάντηση-κόλαφο για τα γερμανικά επιχειρήματα οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δεν προέρχονται απο καμία χώρα - μέλος και συνεπώς απορρίπτεται ο ισχυρισμός της Γερμανίας οτι "συμψηφίστηκαν" οι αποζημιώσεις με τα χρήματα που πήρε η χώρα μας απο την Κοινότητα".
"Ελληνική διπλωματική νίκη στο Στρασβούργο, γράφει η ΝΙΚΗ αναφερόμενη στην απόφαση "της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενταχθούν τα Σκόπια με την ονομασία "πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας. Η τροπολογία που ήθελε την ένταξή τους με το όνομα αυτό απορρίφθηκε αρχικά απο την πολιτική επιτροπή με 17 ψήφους κατά και 13 υπέρ παρά τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν η τουρκική και η βουλγαρική πλευρά. Στη συνέχεια απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία απο την Ολομέλεια του Σώματος. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι οτι παρά τις προαναφερθείσες περιπτώσεις βουλευτών οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και των επιτροπών που έλαβαν το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας αφού χαιρέτησαν την ενδιάμεση συμφωνία, τόνισαν οτι τυχόν αποδοχή της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα υπονόμευε στην ουσία της διαπραγματεύσεις για το όνομα που προβλέπει η συμφωνία της Ν. Υόρκης. Επισήμανση αρνητική για το κράτος του Γκλιγκόροφ το οποίο διατείνεται οτι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για το όνομα "σεβόμενο το Σύνταγμα".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τη θεωρεί "σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χαρακτηρίζει "πύρρειο νίκη" την είσοδο των Σκοπίων με την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και υπογραμμίζει την "συντονισμένη διακομματική πρωτοβουλία" των Ελλήνων Βουλευτών που απέτρεψαν την είσοδό τους με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "είναι ανάγκη η χάραξη εθνικής γραμμής στο Σκοπιανό" και επισημαίνει οτι "η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου συμπλέει με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ανοιξης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η κυρία Παπανδρέου δήλωσε οτι είναι αρνητικό το κλίμα και επείγουσα η ανάγκη χάραξης για το Σκοπιανό εθνικής γραμμής με το Συμβούλιο Αρχηγών και συζήτηση στη Βουλή καθώς ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία". Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλας στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε οτι "τίθεται σε κίνδυνο η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης".
Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ οτι η θέση της Ουάσιγκτον παραμένει αμετάβλητη και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας "και όχι ως "δημοκρατία της Μακεδονίας".
Σε δηλώσεις του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο πρόεδρος της βουλής των Σκοπίων Στόγιαν Αντοφ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και τη μορφή που θα έχουν αυτές είπε"η συμφωνία γράφει για διαφορές γύρω απο το όνομα και όχι για το ίδιο το όνομα. Από την άλλη πλευρά ολόκληρος το κόσμος και ο ΟΗΕ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με το "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Οι διαφορές υπάρχουν με την Ελλάδα και αυτές θα συζητήσουμε". Πρόσθεσε ωστόσο οτι "δεν μπορώ να μιλήσω γιατί το θέμα βρίσκεται εν όψει διαπραγματεύσεων αλλά νομίζω οτι θα επέλθει κάποιος συμβιβασμός. Εμείς πάντως δεν θέλουμε να αλλάξει το όνομά μας".
"Το διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την επίλυση του Βοσνιακού εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Κάρολο Παπούλια", γράφει ο ΛΟΓΟΣ και προσθέτει οτι "ο κ Μιλουτίνοβιτς τόνισε οτι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις της Ελλάδας περί εξεύρεσης ειρηνικής πολιτικής λύσης και επισήμανε: "Η συμπεριφορά της Ελλάδας, όλα όσα υποστήριξε οτι πρέπει να γίνουν για την υπόθεση της ειρήνης θα εκπληρωθούν και θα υλοποιηθούν πλήρως. Πριν απο μερικά χρόνια κατηγορούσαν την Ελλάδα για αυτά που υποστήριζε. Τώρα όλοι υποστηρίζουν αυτά ακριβώς που η Ελλάδα έλεγε πως έπρεπε να γίνουν για να εξασφαλισθεί η ειρήνη".
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στο ευχαριστήριο μήνυμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού' των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο τονίζει οτι η βοήθεια που έστειλε την έστειλε με την καρδιά του και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσει ο σερβικός λαός.
"Αποκλειστική και επείγουσα προτεραιότητα στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες έχει το θέμα των σχολείων της Ελληνικής μειονότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Σερέκι, στην έδρα του ΟΗΕ, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ Παπούλιας θα συναντηθούν επιτροπές των δύο χωρών για να διαπιστώσουν τον αριθμό των ελλήνων μαθητών στην Αλβανία. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε προχθές οτι άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία, ενώ το ίδιο ζήτημα και στον ίδιο τόνο ηγέρθη και στη συνάντηση Κλίντον-Μπερίσα".