Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στα ΝΕΑ που κάνει αναφορά για την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον της συζύγου του και τη γενικότερη πολιτική. Οι εκδηλώσεις στην Πάτμο, ο απόηχος της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μαγιόρκα, καθώς και το ενδεχόμενο συνάντησης του κ Παπούλια με τον Τούρκο, μέχρι τώρα, ομόλογό του Ερντάλ Ινονού στη Νέα Υόρκη, είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των απογευματινών εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υ...Π'ατμόν το ΠΑΣΟΚ - η Δήμητρα διαλύει το Κίνημα - 5% πάνω η Νέα Δημοκρατία στο τελευταίο γκάλοπ".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βόμβα στις Ενοπλες Δυνάμεις το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας-προαγωγής".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανδρέα, σου είναι πιστή η Μιμή; - Η Αυριανή προχωράει σιγά-σιγά στο ξεσκέπασμα της 'κυρίας' που μας κυβερνάει".
ΕΘΝΟΣ: "Εκατό βρέφη στη μαύρη αγορά - εμπόριο απο ελληνοβουλγαρικό κύκλωμα".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλλού οι ψαλμοί, αλλού, οδυρμοί - Από πασοκικό ...cotton 100% οι μέρες μας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θλιβερός και εθνικά επικίνδυνος, ενδοτικός και ξένος ικέτης στη Μαγιόρκα ο Πρωθυπουργός".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο φως η προδοσία - Ο Ανδρέας δέχεται ενυπογράφως το όνομα "Μακεδονία" - αναγνωρίσεις σε 20 ημέρες - Εβερτ: είστε επικίνδυνοι".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Συμφωνώ με τη Δήμητρα - Ο Ανδρέας εξορκίζει την πολιτική εκμετάλλευση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ο Ανδρέας με μακρά συνέντευξή του μιλάει σ"ΤΑ ΝΕΑ" για: τον ανασχηματισμό και τα στελέχη που έμειναν απέξω - για τις δημοσκοπήσεις, τη ΝΔ και τους αναποφάσιστους- για τη δυσφορία των εργαζομένων και τους μισθούς - Τι λέει για τη Δήμητρα".
ΝΙΚΗ: "Μέρες του '89 - Ο Ανδρέας κατηγορεί και καταγγέλλει- Τύπος και ΜΜΕ υπονομεύουν την ομαλότητα και τα εθνικά θέματα".
Μια μέρα πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση Κορυφής στη Μαγιόρκα ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε μακρά συνέντευξη στα ΝΕΑ. Χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια, προσθέτοντας πως ο,τι προσδιορίστηκε με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου του 1994 είναι αυτό στο οποίο προχωρούμε σήμερα. Η ενδιάμεση συμφωνία είναι μια καλή αρχή. Παραμένει η σημαντική διαφορά για το όνομα για το οποίο μπορεί να βρεθεί λύση.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ Παπανδρέου είπε οτι δεν υπάρχει 'θέμα Αιγαίου' ούτε 'πακέτο' θεμάτων στο Αιγαίο. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε, πρέπει να πάει στη Χάγη και η Τουρκία αρνείται. Η Τουρκία δεν έχει δώσει δείγματα στην πράξη και η απειλή είναι υπαρκτή.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον της συζύγου του, ο κ Παπανδρέου είπε οτι πρόκειται για "εκφυλισμό και εκχυδαϊσμό της δημόσιας ζωής. Πολιτικά ο στόχος είμαι πάντα εγώ. Το έχω ξαναπεί. Ας χτυπήσουν εμένα".
Σχετικά με τον ανασχηματισμό, ο κ Παπανδρέου δήλωσε οτι πρόκειται για νέο ξεκίνημα. Αναφερόμενος στα οικονομικά της χώρας είπε οτι σήμερα βρισκόμαστε σε μια ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση απο αυτή που "παραλάβαμε". Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε οτι τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα έχουν περάσει πολλά δύσκολα χρόνια με σφικτή πολιτική αλλά επεσήμανε οτι έχει αρχίσει, στον ιδιωτικό τομέα, η αντιστροφή αυτής της κατάστασης. "Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Μικρή μεν αλλά πραγματική". Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους γίνεται προσπάθεια για το ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ο κ Παπανδρέου είπε οτι οι μεγάλες ιδεολογικές αντιθέσεις και οι έντονες διαχωριστικές γραμμές δεν είναι πια τόσο ευδιάκριτες αλλά οι διαφορές είναι υπαρκτές και ανάμεσα στις πολιτικές και στους πολιτικούς.
Ο κ Παπανδρέου επεσήμανε οτι "πολύ συχνά ο Τύπος και τα ΜΜΕ με τη γενική ισοπέδωση και το μηδενισμό των πάντων πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο τα ίδια κάθονται". Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι και απαιτητικοί πολίτες, είπε ο κ Παπανδρέου και τώρα μετά την πρώτη διετία υπάρχει η βάση για να επιταχυνθεί η πορεία για πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό ο κ Παπανδρέου επεσήμανε οτι "χρειάζεται δουλειά απο όλους. Κυβέρνηση και Κίνημα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κοινή πορεία".Τέλος ο κ Παπανδρέου δήλωσε οτι είναι ίσως πρωτοφανές αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίζει τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι νικητής για μια νέα δημιουργική τετραετία.
Μεγάλη έκταση δίνουν οι σημερινές εφημερίδες για την περιγραφή των εκδηλώσεων που γίνονται στην Πάτμο με αφορμή τα 1900 χρόνια απο τη συγγραφή της προφητικής Αποκάλυψις του Ιωάννου Θεολόγου. Δεν παραλείπουν όμως και την αναφορά στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου σχετικά με τα όσα τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκαν για το ρόλο της συζύγου του κυρίας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "το Αιγαίο υποδέχθηκε με λαμπρότητα και εκδηλώσεις αγάπης τον Πνευματικό Ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έφθασε στην Πάτμο για τους εορτασμούς των 1900 χρόνων απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις του Ιωάννη Θεολόγου". Η εφημερίδα αναφέρει επίσης οτι "ο Πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου, καταδίκασε τον συνεχιζόμενο θόρυβο απο μερίδα του Τύπου οτι η σύζυγός του κυρία Δήμητρα Λιάνη χρησιμοποιεί τις εκδηλώσεις για τα 1900 χρόνια απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις για την προώθηση των πολιτικών της φιλοδοξιών".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Συμφωνώ με τη Δήμητρα" γράφει οτι "φυσικά" απάντησε χθες στην Πάτμο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη δήλωση της συζύγου του οτι κακοποιήθηκαν βάναυσα οι αγαθές προθέσεις της και οι αφιλοκερδείς προσπάθειές της για τις εκδηλώσεις". Τονίζει επίσης πως "ο Πατριάρχης ήρθε στην Πάτμο με ελπίδα και με θυμό" και προσθέτει οτι "30 κανονιές προανήγγειλαν την άφιξή του με τη θαλαμηγό "Αλέξανδρος" του Ιωάννη Λάτση".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πάτμος - Χολωμένος ο Ανδρέας τα βάζει με τον Τύπο" εκφράζει την άποψη οτι "απαρατήρητη πέρασε η χθεσινή άφιξη του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάτμο: ελάχιστος ο κόσμος στην υποδοχή, σποραδικά χειροκροτήματα και πολιτική καραντίνα", ενώ σε άλλο τίτλο του γράφει πως "ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξε ο λαός της Πάτμου στον κ. Εβερτ".
Το ΕΘΝΟΣ σε τίτλο της πρώτης σελίδας αναφέρει "Η Αποκάλυψη της υποκρισίας. Ενα τεράστιο γεγονός για την Ορθοδοξία, αντικείμενο πολιτικής διαμάχης" και σημειώνει "Ανδρέας: έφτιαξαν σενάρια που είναι ψευδή και ασύστολα"."Πήγε και αποχώρησε ο Μ. Εβερτ". "Διαψεύδει κι άλλη επιστολή ο Πατριάρχης".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στον πρωτοσέλιδο τίτλο της τονίζει "Πρόκληση Δήμητρας στην Πάτμο. Δημόσια εμφάνιση και... απολογία".
"Η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των "15", η γερμανική ηγεμονία και η επιβεβαίωση της συντηρητικής μετατόπισης της ΕΕ αποτέλεσαν ίσως τα τρία βασικά σημεία της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με βασικό αντικείμενο τη διακυβερνητική του 1996", γράφει το ΕΘΝΟΣ δίνοντας και το στίγμα για τα όσα συνέβησαν στη σύνοδο κορυφής.
Παρόμοια περίπου είναι και η εκτίμηση των άλλων εφημερίδων για τα αποτελέσματα της συνόδου. ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι " χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα - για το μέλλον της Ευρώπης τουλάχιστον - ήταν η διήμερη άτυπη σύνοδος κορυφής στη Μαγιόρκα της Ισπανίας".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι στη Μαγιόρκα οι "15" ηγέτες της ΕΕ "συνομίλησαν μάλλον για όλα ,είπε καθένας τις απόψεις του, πιστοποίησαν τις διαφορές τους, δεν πήραν αποφάσεις, δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης και χώρισαν".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τιτλοφορεί το σχετικό της θέμα "ο Ανδρέας φοβάται το όνομα. Οπως και στις Κάνες έτσι και στη Μαγιόρκα ο Πρωθυπουργός δεν έπεισε τους εταίρους για τα ελληνικά δίκαια".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "Ο Ανδρέας δεν τόλμησε να μιλήσει ούτε για το όνομα των Σκοπίων" και σημειώνει "ισπανική... υποχώρηση".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενη στη συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας γράφει οτι "ο Ανδρέας δηλώνει οτι απλώς θα 'χαιρετηθούν' Παπούλιας και Ινονού - και - διαψεύδει τα περί διαλόγου".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επιχείρησε να υποβαθμίσει την κυοφορούμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του λέγοντας οτι η παρατεινόμενη κρίση στην Τουρκία αφαιρεί πολλά στοιχεία για οποιαδήποτε αναφορά και συζήτηση".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει πως ο κ Παπούλιας "πιθανότατα την Παρασκευή θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντάλ Ινονού".