Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 22/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σύνοδος Μαγιόρκας

  • [3] Σκοπιανό

  • [4] Ελληνοτουρκικά

  • [5] Πάτμος

  • [6] Αρειος Πάγος

  • [7] Κίνηση διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

  • [8] Βηματοδότες

  • [9] Οικονομία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/09/1995 (ΑΠΕ):

    Η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Μαγιόρκα, το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις στην Πάτμο με τη συμπλήρωση 1900 χρόνων απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις του Ιωάννου είναι απο τα βασικά θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργή Πατριάρχη για τη Λιάνη - Προσπάθησε να καπελώσει για δική της προβολή και τις εκδηλώσεις της Πάτμου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κίνηση ανατροπής Ανδρέα απο 50 βουλευτές".

    Η ΑΥΓΗ: "Αμερικανικό σχέδιο για 25.000 πεζοναύτες στη Βοσνία υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ και όχι του ΟΗΕ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με δύο επιστολές-βόμβα ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητάει να μην πάει η Μιμή στην Πάτμο".

    ΕΘΝΟΣ: "Φάμπρικα γιατρών με τους βηματοδότες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το κοντάρι αλλάζουν οι Σκοπιανοί και όχι τη σημαία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "2 δις για φιέστες της Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ευνοϊκή πρόταση Σιούλα για τη βασιλική περιουσία - δικαίωση για τον Κωνσταντίνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ξεπαγώνουν τον Κοκό στον Αρειο Πάγο - Εισήγηση για να μην χάσει την ... "περιουσία" του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μειώνονται τα επιτόκια ομολόγων του δημοσίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκαλούν οι Αρεοπαγίτες - πρόταση του Αθανασίου Σιούλα για δικαίωση του Γλύξμπουργκ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εξόρμηση του υπουργείου Οικονομικών με επτά όπλα για είσπραξη φόρων".

    ΝΙΚΗ: "Στο έλεος των δικαστών το πολίτευμα - πραξικόπημα Κόκκινου στον Αρειο Πάγο - Ακύρωσε νόμο του Πεπονή, ενώ ο Εισαγγελέας προτείνει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τη δήμευση της "βασιλικής περιουσίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενδεκάλογος ντροπής και υποτέλειας - Στον 'τοίχο' τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κυβέρνηση".

    [2] Σύνοδος Μαγιόρκας

    Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητείται σήμερα και αύριο στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο έκτακτο (άτυπο) συμβούλιο κορυφής με συμμετοχή προέδρων και πρωθυπουργών των "15" χωρών-μελών του, όπου τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, γράφουν οι εφημερίδες.

    [3] Σκοπιανό

    Η Βουλή των Σκοπίων άρχισε απο χθες την επίσημη διαδικασία για την αλλαγή της σημαίας με την ήλιο της Βεργίνας, γράφουν οι εφημερίδες. Το κοντάρι αλλάζουν οι Σκοπιανοί και όχι τη σημαία, υποστηρίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια πρότεινε ο Συνασπισμός όπως σημειώνει η ΑΥΓΗ.

    Στη διάρκεια της χθεσινή συνεδρίασης, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων αναφέρθηκαν στο θέμα της αλλαγής της σημαίας με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας μάλιστα οτι για το σκοπό αυτό χρειάζεται και ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η εφημερίδα σημειώνει οτι σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια σύντομα θα ανοίξουν τα γραφεία συνδέσμου σε Αθήνα και Σκόπια σε εφαρμογή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει οτι προκλήθηκε σάλος στη Νέα Δημοκρατία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το θέμα των Σκοπίων, το οποίο προσυπέγραψε ο ευρωβουλευτής Παναγιώτης Λαμπρίας. Ο κ Λαμπρίας δήλωσε οτι δε θέλησε να επικροτήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    Αλλος ήλιος θα ανατείλει στα Σκόπια, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ προσθέτοντας οτι μετά τους ιστορικούς, τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, τη σκυτάλη στο Σκοπιανό παραλαμβάνουν τώρα οι γραφίστες για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του νέου συμβόλου των Σκοπίων.

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας για την επαφή που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Ερντάλ Ινονού, υπογραμμίζοντας την ισχύ του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού παράγοντα, γράφουν οι εφημερίδες. Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει κάτι ουσιαστικό απο την Αγκυρα, ενώ δεν παραγνωρίζει το γεγονός οτι ο πολιτικοστρατιωτικός παράγοντας παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της.

    [5] Πάτμος

    Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν παρθεί στην Πάτμο ενόψει της άφιξης αξιωματούχων απο διάφορα μέρη του κόσμου για τον εορτασμό των 1900 χρόνων απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις απο τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, γράφουν οι εφημερίδες. Για τον τρόπο διοργάνωσης κύκλοι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υποστηρίζουν οτι στάλθηκαν δύο επιστολές προς τον Πρωθυπουργό στις οποίες αναφέρεται οτι "άνθρωποι χωρίς θεολογική σκέψη δεν προφυλάσσουν το κύρος" του Πατριάρχη σε σχέση με την Πάτμο, υποστηρίζει το Φανάρι, όπως γράφουν στις πρώτες σελίδες τους οι εφημερίδες ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΑΥΡΙΑΝΗ.

    [6] Αρειος Πάγος

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Σιούλας έκανε ευνοϊκή πρόταση για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία για ακύρωση του νόμου με τον οποίο περιήλθε η περιουσία Γλύξμπουργκ στο δημόσιο, όπως σημειώνουν οι εφημερίδες.

    [7] Κίνηση διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

    Ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος μιλώντας χθες το βράδυ στο STAR CHANNEL είπε οτι 50 βουλευτές του Κινήματος είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν την απομάκρυνση του Ανδρέα Παπανδρέου απο την εξουσία, όπως γράφουν οι εφημερίδες ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    [8] Βηματοδότες

    Θέμα των εφημερίδων αποτελεί και η τοποθέτηση βηματοδοτών σε ασθενείς που δεν χρειάζονταν. Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ οι γιατροί είχαν στήσει φάμπρικα με τους βηματοδότες.

    [9] Οικονομία

    Μειώνονται τα επιτόκια ομόλογων του δημοσίου, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προσθέτοντας οτι η μείωση ισχύει - με διοικητική απόφαση- για ανανέωση τίτλων οι οποίοι λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς και στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι για την είσπραξη των φόρων που δεν πληρώνονται στο δημόσιο εξορμά το υπουργείο Οικονομικών ρίχνοντας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής επτά νέα "όπλα". Τα μέσα αυτά τα οποία εκτιμάται οτι θα αποδώσουν στον προϋπολογισμό του 1996 πάνω απο 800 δις δραχμές περισσότερα απο φέτος χωρίς καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών είναι: οι νέες αντικειμενικές τιμές, οι έλεγχοι για το Φ.Π.Α., η οικονομική αστυνομία, τα ελεγκτικά κέντρα, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μηχανοργάνωση και οι αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 22 September 1995 - 10:21:04