Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις 26 του μηνός στη Νέα Υόρκη, το Σκοπιανό, η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρίξτε τους σάπιους. Νέα Δημοκρατία και έντιμοι όλων των κομμάτων τολμήστε".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απαγωγή-θρίλερ. Κακοποιοί αρπάζουν παιδιά".
Η ΑΥΓΗ: "Σκόπελος στις Βρυξέλλες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ επιφυλάσσεται για τη λύση 51%-49%".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξωφρενών με τη Μιμή ο Πατριάρχης".
ΕΘΝΟΣ: "Με AIDS απειλούσαν τον 11χρονο οι απαγωγείς".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Ευάγγελος τιμωρός του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιαννόπουλος τα είπε χθες χύμα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το έριξαν στη μάσα. Καταγγελίες-σόκ του Γιαννόπουλου εναντίον υπουργών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στα πόδια της Δήμητρας υπουργοί και κανάλια".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δήμητρας αποκάλυψη. Με εννέα υπουργούς, για υποψηφιότητα, Πάτμο, 21ο αιώνα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους. Με αφορμή την υπόθεση των Ναυπηγείων θέτουν θέμα προγράμματος σύγκλισης".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποκεφαλισμοί σε εφοριακούς που καλύπτουν φοροκλέφτες".
ΤΑ ΝΕΑ: "Απαγωγή 11χρονου για 130 εκατομμύρια. Εκβιασμός στη γιαγιά που κέρδισε το λαχείο".
ΝΙΚΗ: "Λίστα αναμονής για τη Δήμητρα. Γύρω-γύρω όλοι από την υποψηφιότητά της. Σπεκουλάρει τώρα και η Νέα Δημοκρατία".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στόχος μας ένας καλύτερος κόσμος. Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 21ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ".
Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εν μέσω αμερικανικών πιέσεων για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών - με τη μορφή "πακέτου" που στην πρώτη τουλάχιστον φάση δεν θα περιλαμβάνει το Κυπριακό- αναμένεται να βρεθεί μέσα στο επόμενον χρονικό διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση".
Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναγκάζουν κατά τα φαινόμενα, τον Πρόεδρο Κλίντον να κινηθεί δραστήρια στο χώρο της άσκησης πιέσεων για το κλείσιμο "ανοικτών περιφερειακών θεμάτων "ιδιαίτερα εκείνων που "αγγίζουν την ευαισθησία του ελληνικού λόμπι των ΗΠΑ".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "κλίμα αναμονής εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μετά τη 'διευθέτηση' της υπόθεσης των Σκοπίων, σύρεται από την αμερικανική διπλωματία, στην οποία εκούσια προσδέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα".
Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Προς Νταβός Νο 3 ;" αναφέρει ότι "Γιαβάς, γιαβάς" δηλαδή σιγά σιγά και στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο επιθυμεί η Ελλάδα να διεξαχθεί ο διάλογος με την Τουρκία που επαναλαμβάνεται στη Ν. Υόρκη στις 26 του μήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε κατόπιν ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων τη σχετική πρωτοβουλία ανησυχεί για την τροπή που θα μπορούσε να πάρει ο διάλογος, το εύρος του οποίου - το "πακέτο Αιγαίου" όπως το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. εκτείνεται στο σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τ. Χυτήρης θεώρησε σκόπιμο άλλωστε χθες να υπενθυμίσει και την αποστροφή του λόγου κ. Παπανδρέου ότι "τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική υπάρχει μια φιλοτουρκική στάση".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση Παπανδρέου ενώ καθημερινά και περισσότερο αποσυντίθεται προχωρεί σε προφανέστατο βεβιασμένο κλείσιμο των εθνικών μας θεμάτων επί μεγίστη ζημία της χώρας. Αυτός ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται τώρα να κλείσει και τα "θέματα του Αιγαίου" απεμπολώντας πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατ' όνομα, ουσία όμως υπέρ της Τουρκίας".
Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "σύρεται σε προσέγγιση και διάλογο με μια χώρα που αξιώνει το μισό Αιγαίο. Και μάλιστα υπό τη διαιτησία μιας άλλης χώρας που θεωρεί το νομικό καθεστώς του Αιγαίου άδικο για την Τουρκία. Και ύστερα - λέει - φταίνε εκείνοι που τέτοιες ώρες θυμούνται το Γουδί".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ταραχή μεταξύ των εθνικοϊσλαμικών εφημερίδων στην Τουρκία προκαλεί η πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συγκρότηση διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με αφορμή την 1900η επέτειο της συγγραφής της Αποκαλύψεως του Ιωάννου. Εθνικιστικοί αυτοί οι κύκλοι που δικτυώνονται μέχρι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησαν να εμποδίσουν κάθε τουρκική συμμετοχή στις εκδηλώσεις παρά τη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμπεριλάβει εκπροσώπους του Ισλάμ. Ανεξάρτητες πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ορισμένων εφημερίδων σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε πιέσεις σε Τούρκους αξιωματούχους για να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές συμπόσιο που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου".
Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Τα Σκόπια απέσυραν τον "ήλιο" από τα νομίσματά τους. Τα καινούργια νομίσματα που κυκλοφόρησαν αυτέ στις μέρες δεν φέρουν τις 16 ακτίνες του ήλιου που έφεραν μέχρι τώρα σε μα παραλλαγή του γνωστού "ήλιου της Βεργίνας". Τα νέα νομίσματα στην πλευρά που άλλαξε φέρουν το σήμα της διεθνούς οργάνωσης τροφίμων ΦΑΟ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες τα Σκόπια έχουν ετοιμάσει ήδη την καινούργια τους σημαία. Ο σχεδιαστής της νέας σημαίας δεν έγινε γνωστός αλλά όπως λέγεται "η νέα σημαία είναι ωραία". Οι αλλαγές στα νομίσματα και η έτοιμη νέα σημαία δείχνουν ότι τα Σκόπια ήταν έτοιμα για τις αλλαγές αυτές πολύ πριν πάνε στη Ν. Υόρκη για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι η νέα σκοπιανή σημαία "θα παριστά επίσης έναν ακτινωτό ήλιο που όμως δεν θα έχει καμία σχέση με το έμβλημα της Βεργίνας. Τις επόμενες μέρες απεσταλμένοι των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα έχουν συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που υπογράφηκε στη Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, εντός 15 ημερών θα ανοίξουν στις δύο πρωτεύουσες τα γραφεία συνδέσμων των δύο χωρών".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "περίεργη ακινησία παρατηρείται στην κυβέρνηση όσον αφορά στο πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ οι αντιδράσεις συνεχώς αυξάνουν".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την άμεση (... δηλαδή έκτακτη) σύγκληση της Βουλής ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ εν είδει διαβήματος, ούτως ώστε να συζητηθεί εκτενώς η επίμαχη συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων σε προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση. Ο κ Κακλαμάνης παρέπεμψε το όλο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα μεταφέρει όπου δει το αίτημα (διάβημα) του κ. Εβερτ. Πάντως, ο Μ. Εβερτ άφησε αδιευκρίνιστο και αιωρούμενο αν ο ίδιος θα ζητήσει την έγκριση (επικύρωση) της συμφωνίας αυτής από τη Βουλή. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή μη της ... επιτευχθείσης συμφωνίας στο θέμα των Σκοπίων ζήτησε χθες επιτακτικώ τω τρόπω με "σκληρή" επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "θέμα ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό με διαφορετικό περιεχόμενο από τη σημερινή έστω κι αν βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα δεν τίθεται κατά τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϋσσέλ. Και δεν τίθεται διότι όπως εξηγεί ο ίδιος μπορεί η σημερινή πρωτοβουλία να μην έχει αποφέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα "αλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρωτοβουλία δεν είναι και η σωστή". Οπως δήλωσε ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, στόχος παραμένει η πραγματοποίηση νέας συνάντησης κορυφής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα στοιχεία που είχαν τεθεί κατά τις άτυπες διαβουλεύσεις του Οκτωβρίου και τα οποία θα μπορούσαν όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και τα μέλη του ΣΑ μπορούν να συναποτελέσουν το πλαίσιο μιας συμφωνίας".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "είναι ξεκάθαρο το μήνυμα οτι η Κύπρος θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Κάρλος Γουέστεντορπ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ισπανός υφυπουργός πριν από την έναρξη το μεσημέρι στη Λευκωσία των συνομιλιών του με την κυπριακή αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πράσινο φως για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. Στη συζήτηση την οποία είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ζαν Βιντένοφ επισήμανε ότι "είναι καιρός να πάμε από τα λόγια σε συγκεκριμένα έργα" και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα σε τριμερή ρωσο-ελληνο-βουλγαρική βάση. Το όλο θέμα του αγωγού απασχολεί έντονα αυτό τον καιρό τη ρωσική κυβέρνηση και πρόκειται σύντομα να ληφθεί σχετική απόφαση που θα αφορά και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός".