Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η συμφωνία με τα Σκόπια για το λεγόμενο "μικρό πακέτο" κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΠΑΣΟΚ: φτερά και πούπουλα. Ανασχηματισμός για τα πανηγύρια".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυλική κυβέρνηση. 'Γλάστρες' στην Εκάλη οι νέοι υπουργοί".
Η ΑΥΓΗ: "Ανασχηματισμός φίλων". Εκτός κυβέρνησης οι διαφωνούντες".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι Φιλιππινέζοι στην κυβέρνηση".
ΕΘΝΟΣ: "Κλειδιά οι άνθρωποι του Προέδρου. Λιβάνης-Ακης σε ρόλο αντιπροέδρων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενταλμα συλλήψεως για τους προδότες. Ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει πρόταση μομφής για το Σκοπιανό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κυβέρνηση υποτακτικών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η εξουσία στους αυλικούς. Κυβέρνηση τυφλής εμπιστοσύνης με στόχο την εκλογική βία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οσοι πιστοί. Μαμούθ ξανά το νέο σχήμα. Εκτός όλοι οι διαφωνούντες πρωτοκλασάτοι".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι αντάρτες έξω".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ρίχνονται στη μάχη. Απέφυγε να αναλάβει ευθύνες η Βάσω Παπανδρέου".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ισορροπία τάσεων στη νέα κυβέρνηση επεδίωξε ο Ανδρέας με τον ανασχηματισμό".
ΝΙΚΗ: "Σε τροχιά το άλλο ΠΑΣΟΚ. Ο κύβος της διαδοχής ερρίφθη. Ο Ανδρέας επέλεξε πάλι τον Ακη".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εγινε ανασχηματισμός. Ε και ;"
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ισορροπία τάσεων στη νέα κυβέρνηση επιδίωξε με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από αρκετές ζυμώσεις, εκφράζονται όλες οι τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ γεγονός το οποίο όπως επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη θα διευκολύνει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Χαρακτηριζόταν μάλιστα ως σημαντικό 'πολιτικό άνοιγμα' προς όλες τις πλευρές που εκτός των άλλων αποδυναμώνει ορισμένους 'πόλους' προσώπων ή απόψεων οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος".
Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "από σήμερα μπαίνει σε τροχιά ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Η νέα κυβέρνηση με πολιτικό σχεδιασμό ,νεανική ρώμη και αποτελεσματικότητα σηματοδοτεί και την κούρσα της διαδοχής, για την οποία ο κύβος ερρίφθη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά όπως και στην περίπτωση γραμματέα, επιλέγει τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος ως υπερυπουργός αναλαμβάνει ουσιαστικά βασικό συντονιστικό ρόλο της κυβέρνησης".
Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε νέα δυναμική τροχιά μπαίνει από σήμερα το κυβερνητικό άρμα με την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε ο,τι καλύτερο έχει το Κίνημα για να επανδρώσει θέσεις -κλειδιά της κυβερνητικής μηχανής, θέτοντας τέρμα στις αρρυθμίες στις κόντρες και στην αναποτελεσματικότητα που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα".
"Αν σε κάτι χρησιμεύει ο χτεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης αυτό είναι ότι επιβεβαιώνει το τέλος των "κρυφών άσσων" και των πάσης φύσεως τεχνασμάτων στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "περιορίζοντας τις επιλογές του μεταξύ των "πιστών" και "αφοσιωμένων" ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό μάλλον άχρωμο και άοσμο με κάποιες απομακρύνσεις και μεταθέσεις με μόνο "εντυπωσιακό " στοιχείο την ανάθεση του υπερυπουργείου Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στο ΓΓ της ΚΕ Ακη Τσοχατζόπουλο. Μ' αυτές τις επιλογές του έδειξε και τι εννοούσε όταν δήλωνε "εγώ κυβερνώ". Κι έτσι, το "συλλογικό ΠΑΣΟΚ" πήγε στην άκρη".
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ο ανασχηματισμός επισημαίνει την πόλωση μεταξύ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και των δυνάμεων που έμειναν πιστές στον κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός καθιστά τον κ. Λιβάνη άτυπο συντονιστή της κυβέρνησης ενώ με την αναμενόμενη εκλογή του κ. Σκανδαλίδη στη θέση του γραμματέα του Κινήματος θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και οι ισορροπίες στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ".
Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό προέκυψε κυβέρνηση προεδρικής φρουράς. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αναβάθμιση του κ. Λιβάνη και η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου σε ρόλο υπερυπουργού. Η άρνηση της κυρίας Παπανδρέου. Η μη αλλαγή βασικών υπουργών που σηματοδοτεί τη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής τόσο στον εσωτερικό τομέα όσο και στα εθνικά θέματα. Η συμμετοχή του κ Καστανίδη με τη σύμφωνη γνώμη των "λοχαγών". Η ανάληψη του υπουργείου Εργασίας από τον κ Τζουμάκα που ενδέχεται να παίξει θετικό ρόλο για την επανασύνδεση με τους διαφωνούντες, η μη αξιοποίηση των κεντρώων που πρόσφατα υπέγραψαν το "μανιφέστο των 25", η αποπομπή του κ Τσούρα εκ των τελευταίων "Γεννηματικών" που συμμετείχαν στην κυβέρνηση και η μη απομάκρυνση κανενός υπουργού που πρόσκειται στο κλίμα Τσοχατζόπουλου".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι πρόκειται για "μια κυβέρνηση εκλογικής ετοιμότητας, τυφλής εμπιστοσύνης, πλήρους ελέγχου της διαχείρισης και προώθηση του περιβάλλοντος".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "κυβέρνηση υποτακτικών και νομιμοφρόνων είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι είναι "μία από τα ίδια η νέα κυβέρνηση" την οποία χαρακτηρίζει "κυβέρνηση Δήμητρας" και αποδεικνύει ότι "η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές έστω και παρά τη θέληση του Ανδρέα Παπανδρέου".
Κατά την ΑΥΓΗ, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός "κατέληξε όπως αναμενόταν σε ανακύκλωση προσώπων και εσωκομματικών προβλημάτων με άμεσο αντίκτυπο στη συνεχιζόμενη πολιτική και κοινωνική κρίση".
Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "δεν αποκλείεται κάποια κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν απογοητευθεί να φθάσουν ακόμα και στην παραίτηση από βουλευτικό αξίωμα".
Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με την υπογραφή της επταετούς διάρκειας συμφωνίας, αποτελούμενης από έξι ενότητες και είκοσι τρία άρθρα, Ελλάδα και Σκόπια προσβλέπουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων γυρίζοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι θέσεις της έγιναν στο σύνόλο τους δεκτές και η στρατηγική που χάραξε μετά την ανάληψη της εξουσίας απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο Κ. Παπούλιας άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ατού και για το όνομα. Σημαντικό σημείο της συμφωνίας που υπεγράφη αργά προχθές το βράδυ στη Ν. Υόρκη είναι το ότι τα Σκόπια αναγνωρίζουν για πρώτη φορά πως το ζήτημα του ονόματος συγκροτεί διεθνή διαφορά και είναι διαφορά και είναι διαπραγματεύσιμο".
Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης ανοίγονται δρόμοι" και στο επίκεντρο είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "με την υπογραφή προχθές στη Ν. Υόρκη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων αποδυναμώνεται εν πολλοίς μια σοβαρή εμπλοκή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Παρουσιάζει αρκετά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα για την ελληνική πλευρά στα περιθώρια πάντα μιας ευπρεπούς συμβιβαστικής λύσης".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ "ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατέστησε σαφές στον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβενκόφσκι και στον Ελληνα πρέσβη Λουκά Τσίλα με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο "Οβαλ Οφις" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν οτι η συμφωνία για το 'μικρό πακέτο' είναι αρκετή για να εκλείψει η "πληγή" στη νότια Βαλκανική αντίθετα πιστεύουν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συμβιβασμό στο όνομα".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "δώσαμε πολλά - σχεδόν όλα - και πήραμε ελάχιστα. Η συμφωνία που υπέγραψαν στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Σκοπιανός ομόλογός του έκλεισε μια μόνο πλευρά του Σκοπιανού. Μια πλευρά ήσσονος σημασίας. Αφησε ανοιχτό το κεντρικό πρόβλημα, το ουσιαστικό στοιχείο της ελληνοσκοπιανής διένεξης: το όνομα. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο ας σημειωθεί δεν υπάρχει πουθενά η λέξη 'Ελλάς' το μόνο άμεσο και απτό που 'πήρε' η χώρα μας είναι η αλλαγή της σκοπιανής σημαίας. Ως προς τα άλλα ο κ. Παπούλιας 'πέτυχε' μια αόριστη δέσμευση των Σκοπίων για 'ερμηνεία του Συντάγματός τους' και όχι για αναθεώρηση των άρθρων του 3 και του 49 που υποκρύπτουν επεκτατικές τάσεις και ιδέες αλυτρωτισμού".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "ρόλο αιώνιου διαμεσολαβητή αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον, καθώς Αθήνα και Σκόπια θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για την ονομασία του νέου κράτους. Σε οικονομική διείσδυση προσβλέπει η Αθήνα, προκειμένου από θέση ισχύος να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία "επισημοποιείται η ντεφάκτο αναγνώριση της ψευτομακεδονίας ενώ το όνομα παραπέμπεται στις καλένδες. Επίσης δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στη συμφωνία της Νέας Υόρκης και οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί παράγοντες αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα του συμβιβασμού. "Η συμφωνία διαψεύδει όλες τις διαδόσεις και επιτυγχάνεται ο πάγιος στόχος μας για διατήρηση του ονόματος εφόσον δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις για το όνομα" δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και πρόσθεσε "το όνομα δεν υπήρξε καν αντικείμενο της συμφωνίας". Μερικές ώρες νωρίτερα εξίσου προκλητικός ο ίδιος ο Κίρο θέλησε να υπενθυμίσει ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και απέστειλε τηλεγραφήματα στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ευχόμενος καλή πορεία στις σχέσεις Ελλάδας- "Μακεδονίας".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "το μικρό πακέτο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τη χαρακτηρίζει "ετεροβαρής και εθνικά απαράδεκτη" και σημειώνει ότι "Κλίντον, Σιράκ και Κίνκελ μας δουλεύουν για τη συμφωνία μας με τα Σκόπια".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τις επόμενες μέρες μικτές επιτροπές των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα συζητήσουν τα πρακτικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται επίσης συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αν. Παπανδρέου και του κ. Παπούλια με τον Αμερικανό πρεσβευτή κ Τ. Νάιλς ή τον επιτετραμμένο κ. Τ. Μίλερ μόλις οι τελευταίο επιστρέψουν από το εξωτερικό με τις οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας".
ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "θετικά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος σε δύναμη που θα συγκροτηθεί για τη στήριξη ενός συμφωνημένου από όλα τα μέρη σχεδίου ειρήνης στη Βοσνία. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν συμφωνεί να συμμετάσχει σε δύναμη που σκοπός της θα ήταν να επιβάλει δια των όπλων την ειρήνη ασκώντας βία σε εμπλεκόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό είναι αντίθετη και με τη συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στρατιωτών από βαλκανικές χώρες και την Τουρκία".