Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με το έργο κατασκευής του αεροδρομίου στα Σπάτα δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Εξω Αμερικάνε Παπανδρέου. Δεν πουλιέται η Μακεδονία".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μας τρώνε ακρίβεια-νοθείες-κερδοσκοπία. Πεινάνε οι πιο πολλές ελληνικές οικογένειες".
Η ΑΥΓΗ: "Νέοι βομβαρδισμοί εν μέσω διαλόγου. Ο Μλάντιτς μιλά για "νέο Βιετνάμ". Μεθαύριο στη Γενεύη οι συνομιλίες".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανταρσία για την προδοσία. Βουλευτές της Μακεδονίας έτοιμοι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ".
ΕΘΝΟΣ: "Φθηνά δάνεια για σπίτια. Επιτόκιο 5,7 έως 10% για πρώτη κατοικία. Πριμ στα στεγαστικά με κτηματικά ομόλογα".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ολοι, πλην Μητσοτάκη, Σαμαρά, Ντόρας, Καψή, Πάγκαλου, Παπαθεμελή, Τσοβόλα, αποδεικνύονται εργολάβοι κηδειών στο Σκοπιανό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πωλείται η Ελλάς. Δίνουμε στα Σκόπια διέξοδο στη θάλασσα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Νόμος βόμβα για την Υγεία. Αγροτικοί με ειδικότητα. Αυξήσεις μέχρι 100.000 δρχ. Στο ΕΣΥ, ακόμη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το όνομα στους αρχηγούς. Σύσκεψη στο Προεδρικό μετά τη συμφωνία".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συσσώρευση μισθολογικών αιτημάτων. Μετά τους δικαστικούς και στρατιωτικούς ακολουθούν νοσοκομειακοί και δάσκαλοι".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Θέρισαν αμάχους. Εγκληματίες πολέμου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και οι πιλότοι τους".
ΤΑ ΝΕΑ: "Οχτακόσια δισεκατομμύρια περισσότερα από φόρους στον προϋπολογισμό για το 1996".
ΝΙΚΗ: "Εσκεμμένη ισχύς στα Βαλκάνια... Αμερικανικός κυνισμός".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:" Πολεμική επιβολή της αμερικανο-γερμανικής μοιρασιάς στην πρώην Γιουγκοσλαβία".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τους επόμενους δυο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας καλών σχέσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την τελική ονομασία των Σκοπίων. Στην Αθήνα υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα διαρκέσουν επί μακρόν. Κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν από τώρα την άποψη ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο οι πολιτικοί αρχηγοί και γενικότερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τη θέση του Μαρτίου 1992, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τον αποκλεισμό της λέξης Μακεδονία και των παραγωγών της στην τελική ονομασία των Σκοπίων αναζητώντας προφανώς νέα θέση λιγότερο "ανελαστική" από την πρώτη".
Η έναρξη των συζητήσεων με τα Σκόπια σηματοδοτεί ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Βόρειας Ελλάδας χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες και σχεδιάζουν για μετά το άνοιγμα των συνόρων.
Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η μονογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα επιτρέπει την άρση του εμπάργκο σε απάντηση της αλλαγής των συμβόλων και των συνταγματικών διατάξεων της ΠΓΔΜ και την άμεση εγκατάσταση αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, είναι - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - ο στόχος της συνάντησης των υπουργών κ.κ. Παπούλια και Τσερβενκόφσκι την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν. Υόρκη. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει το αν θα προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα είναι δεκτική στην εκδοχή της "τριπλής ονομασίας".
Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "μόνο με το όνομα ως FYROM θ` αναγνωρίσει η Ελλάδα τα Σκόπια". Ενώ το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "προκρίνεται η λύση της σύνθετης ονομασίας και γίνεται έντονη προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθεί και αυτή τη φορά η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, επειδή -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - "είναι ανάγκη να στηριχθεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, φέρεται να τόνισε τόσο στον κ. Χόλμπρουκ όσο και στον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Τζόρτζ Στεφανόπουλο, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν δέχεται διαπραγμάτευση για την ονομασία εάν συμπεριλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία" σ` αυτήν. Ετσι, δεν αποκλείεται να προωθηθεί η εισήγηση για τριπλή ονομασία, που θα εξυπηρετήσει όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα". Ο πρόεδρος Κλίντον και ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, είχαν τηλεφωνική συνομιλία πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα Σκόπια".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι πρόκειται για "συμφωνία αμερικανικής έμπνευσης" και κατηγορεί "την κυβέρνηση πως υποτελεί των αμερικανικών διαθέσεων".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Η Ουάσιγκτον διατάζει και η κυβέρνηση εκτελεί" σημειώνει ότι "μετά τον Αμερικανό βοηθό υπουργό των Εξωτερικών και τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Σάιρους Βανς ανακοίνωσε ότι "η Ελλάδα και η FYROM θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Αθήνα στα Σκόπια, αλλά δεν θα διευθετηθεί το ζήτημα του οριστικού ονόματος της ΠΓΔΜ". Ο κ. Βανς, υπογράμμισε ότι "η συμφωνία θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, ιδιαιτέρως εκείνα που αφορούν το Σύνταγμα, τα σύνορα, τη σημαία και το εμπάργκο, το οποίο θα αρθεί αλλά η διένεξη γύρω από το οριστικό όνομα της FYROM δεν θα μπορέσει να διευθετηθεί αμέσως".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι έχουν επιδοθεί σε "διπλωματία στα κρυφά για να περάσουν την προδοσία" και επισημαίνει ότι "παράγοντας κλειδί για την ταχύτητα εξέλιξης των συνομιλιών θα είναι η παράλληλη πορεία της κρίσης στη Βοσνία ( την οποία ο κ. Χόλμπρουκ περιέγραψε στον Πρωθυπουργό με πολύ μελανά χρώματα με το ενδεχόμενο και χερσαίας επέμβασης των ΗΠΑ), καθώς και ο ρόλος του ίδιου του Αμερικανού αξιωματούχου".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "υπό τις επιδοκιμασίες της Ουάσιγκτον και της Βόννης η κυβέρνησις με τη συμπαράστασι της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως προσέρχεται την αμέσως προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αρχίσουν απ`ευθείας και άνευ ουδενός όρου διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ψευδοκρατιδίου των Σκοπίων".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε τρία στάδια αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για ντε φάκτο αναγνώριση των ΣΚοπίων, που θα σημάνει - και επισήμως πλέον- το ξεπούλημα της Μακεδονίας στον Γκλιγκόροφ. Το πρώτο στάδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί με την ευρυτάτου περιεχομένου συμφωνία που θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Στέβο Τσερβενκόφσκι και η οποία, εκτός της ταυτόχρονης άρσης του εμπάργκο, της αφαίρεσης του Ηλιου της Βεργίνας από τη σημαία και της αλλαγής των άρθρων του Συντάγματος, θα περιέχει σειρά ρυθμίσεων για τεχνικά ζητήματα, όπως τα διαβατήρια και οι πινακίδες. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την αναγνώριση των Σκοπίων εκ μέρους της Ελλάδας με την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (FYROM) ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η ταυτόχρονη ίδρυση "γραφείων σύνδεσης" στην Αθήνα και τα Σκόπια που θα σφραγίσει την ντε φάκτο αναγνώριση του κράτους".
Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στο ντοκουμέντο που θα υπογραφεί θα προβλέπεται ακόμη ότι το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, δέσμευση της Αθήνας ότι δεν κάνει χρήση βέτο για ένταξη της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. Επίσης θα προσδιορίζεται η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, θα υπάρξει αμοιβαία δέσμευση για τις ελεύθερες μεταφορές, ενώ η Ελλάδα θα εγγυηθεί στα Σκόπια, διέξοδο στη θάλασσα για εισαγωγές και εξαγωγές".
Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η χώρα μοιάζει με "Μπανανία", που ξεπληρώνει στους "προστάτες" των εξουσιαστών της, παλιά γραμμάτια. Οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ανακοινώνουν λύσεις-πακέτο στα εθνικά μας θέματα. Το όνομα της Μακεδονίας παραδίδεται στους Σλάβους και η Ελλάς, στο εξής, θα συνορεύει με τη "Βόρειο Μακεδονία". Η Κύπρος αφήνεται στους κατακτητές της. Τσιλερ και Αμερικανοί ανακοίνωσε ότι παίρνει σειρά το Αιγαίο. Οι Αμερικανοί επιδιαιτητές τέλος, δείχνουν να βιάζονται να κλείσουν όπως όλα τα θέματα, διακηρύσσοντας δημοσίως ότι επικροτούν τα αιτήματα των αντιπάλων μας".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Μετά το Σκοπιανό η σειρά του Αιγαίου", ισχυρίζεται ότι "αμερικανικό σχέδιο επιλύσεως όλων των θεμάτων που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται εν εξελίξει όπως επιβεβαιώθηκε χθες στην Αγκυρα κατά τις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ με την τουρκική ηγεσία. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι έτοιμη και μένουν μόνο ορισμένα σημεία για να υπογραφεί. Προέκυψε πλέον σαφώς ότι η επίλυση του Σκοπιανού σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον, αποτελεί την πρώτη φάση του σχεδίου. Η δεύτερη, κι ασφαλώς η πιο σημαντική, αφορά στη συνολική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και φυσικά του Κυπριακού και ίσως του Αιγαίου".
ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει γιατί κατά τον κ. Σαμαρά "έπεσαν ο οι μάσκες" επειδή.. οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει εγκαταλείψει την πάγια θέση της ως προς το καίριο αυτό σημείο. Γιατί ουδείς -ούτε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς- είχε ποτέ υποστηρίξει πως ποτέ δεν έπρεπε να διεξαχθούν συνομιλίες με τα Σκόπια".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κραδασμούς προκαλεί στα Σκόπια η αποδοχή του προέδρου Κ. Γκλιγκόροφ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα χωρίς την άρση του ελληνικού εμπάργκο, όρος που έως και προχθές εθεωρείτο απαράβατος από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κυβέρνηση της FYROM. Την αρχική έκπληξη για τη θεαματική εξέλιξη διαδέχτηκε η αμηχανία δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ δεν άφηνε στις δημόσιες δηλώσεις του τουλάχιστον, κανένα περιθώριο υπαναχώρησης και εκλήθη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στέβο Τσερβενκόφσκι, να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", με μια άκρως απολογητική ομιλία του στη Βουλή, στην οποία υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και υποστήριξε πως "δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την πεποίθησή του ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνδέεται άμεσα με την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε από την Αγκυρα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ.
Η ΝΙΚΗ με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αγκυρα, όπου είχε συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, γράφει ότι "σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια αναγνωρίζουν στην Τουρκία οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και μετά τον ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ο κ. Χόλμπρουκ ύμνησε το ρόλο της Τουρκίας στο βαλκανικό χώρο και αναγνώρισε το δικαίωμά της για συμμετοχή ακόμα και σε στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη στην πρώην Γιουγκοσλαβία".
Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "`απόλυτα εφικτός θεωρείται, πλέον, ο στόχος για πληθωρισμό 7% στο τέλος του έτους. Ηδη και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η πτωτική του πορεία και από το 8,9% που ήταν τον Ιούλιο, έπεσε στο 8,7%. Η σταθεροποίηση των πτωτικών τάσεων του πληθωρισμού θα έχει ευεργετικές συνέπειες σε μια σειρά οικονομικά μεγέθη και κυρίως στα επιτόκια. Χθες και οι τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ΙΟΝΙΚΗ προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και σε μια περίπου αντίστοιχη μείωση στα επιτόκια για επενδυτικά δάνεια".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των Νατοϊκών στρατηγείων καθίσταται πλέον πιεστικότερη, διότι οι υπάρχουσες ενδείξεις πείθουν ότι η παράταση της εκκρεμότητας ενδέχεται να περιορίσει τη δυνατότητα της χώρας μας να δράσει αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Συνεργασίας για την Ειρήνη (ΡΙΡ) που αφορά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες σε θέματα ασφάλειας".