Οι εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για το Σκοπιανό και τη βοσνιακή κρίση, καθώς και οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, είναι τα βασικά θέματα των σημερινών πρωτοσέλιδων εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "80.000 μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κομματικές διώξεις και με νόμο ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "50-200% αυξάνονται τα ακίνητα. Οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν τον Οκτώβριο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κίνημα Πάγκαλου. Πολιτικό μανιφέστο καταδίκης της χρεοκοπημένης κυβερνητικής πολιτικής".
ΕΘΝΟΣ: "Φρένο στις αλλαγές σε κόμμα, Κυβέρνηση. Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ προβληματίζουν τον Ανδρέα για τις επόμενες κινήσεις του. Βαρύ το κλίμα για τον Πάγκαλο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σκληρή κριτική κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Χαρ. Καστανίδη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γιορτάζουν οι ψεύτες και οι κλέφτες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάρ` την και φύγε. Να σωθεί η πατρίδα. Ο Σπυριούνης ξεσπαθώνει κατά Ανδρέα-Δήμητρας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κίνημα ... κατά Πάγκαλου. Πυρ ομαδόν από υπουργούς βουλευτές. Αποστάσεις από τους '3'. Πειθαρχικό εν όψει".
ΤΑ ΝΕΑ: "Πακέτο made in USA για Βοσνία-Σκόπια. Βιάζονται να κλείσουν μέσα στο Σεπτέμβρη".
ΝΙΚΗ: "Δεν πάει άλλο. Αγανακτισμένος ο λαός του ΠΑΣΟΚ. Τέρμα στο φαύλο κύκλο των αντιπαραθέσεων".
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε δύο μέτωπα αρχίζει από σήμερα η Ελλάδα τη μάχη της για το Σκοπιανό. Και τα δύο δύσκολα, καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ξεχάσει τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για κυριαρχία στα Βαλκάνια τηρώντας κοινή σκληρή στάση κατά της Ελλάδας και υπέρ της "Μακεδονίας" όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη FYROM. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και διαμεσολαβητής για το Γιουγκοσλαβικό Ρ. Χόλμπρουκ, αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για επαφές με τον Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Κ. Παπούλια. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξάλλου αρχίζει σήμερα η συζήτηση για ένταξη των Σκοπίων σ`αυτό.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "οι ΗΠΑ προωθούν 'λύσι στο Σκοπιανό' με τα δικά τους μέτρα και σταθμά μέσα στο συνολικό σχέδιο που έχουν έτοιμοι για την ρύθμισι των θεμάτων της Βαλκανικής".
Οι αμερικανικές προτάσεις προσθέτει η ΑΥΡΙΑΝΗ, "κινούνται στη γνωστή 'γραμμή' που προβλέπει την άρση του ελληνικού 'εμπάργκο' εις βάρος των Σκοπίων, με αντάλλαγμα την αλλαγή της σημαίας με τον Ηλιο της Βεργίνας και την κατάθεση δήλωσης προθέσεων εκ μέρους της σκοπιανής πλευράς, όσον αφορά τα άρθρα του Συντάγματος. Οι Αμερικανοί, όμως επιμένουν ότι η χειρονομία 'καλής θέλησης' από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί των αντίστοιχων της σκοπιανής, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο κ. Κ. Γκλιγκόροφ, όσον αφορά τη μείωση του δικού του 'πολιτικού κόστους'.... Βασικό επιχείρημα του κ. Χόλμπρουκ θα είναι ότι οι ειρηνευτικές διαδικασίες που εξελίσσονται αναφορικά με το Βοσνιακό (και οι οποίες, αν τελικώς ευοδωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας), καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίλυσης της ελληνοσκοπιανής διένεξης".
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τα ΝΕΑ "δεν δέχεται προς το παρόν- αυτή τη λύση, ζητώντας οι κινήσεις από τις δύο πλευρές να γίνουν ταυτοχρόνως. Αντιμετωπίζει ωστόσο, θετικά εναλλακτική πρόταση της αμερικανικής πλευράς για μια δήλωση προθέσεων της Αθήνας στον ΟΗΕ, να άρει τα οικονομικά αντίμετρα αμέσως μετά ή ταυτοχρόνως με την υποστολή της σημαίας με τον Ηλιο της Βεργίνας. Σήμερα, ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα βήμα παραπάνω απ`όσα η ελληνική κυβέρνηση έχει ως τώρα εκφράσει την πρόθεση να κάνει: να δεχθεί την προσωρινή άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων -με τριτεγγυητή ανάμεσα στις δύο πλευρές τις ΗΠΑ- με αντάλλαγμα την αλλαγή της σημαίας και του Συντάγματος από την πλευρά του Κ. Γκλιγκόροφ". Ο κ. Χόλμπρουκ θα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για την προσωρινή άρση του εμπάργκο, προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα: Ενδεχόμενη λύση του Βοσνιακού θα αποδυναμώσει το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Η επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου-Βοσνίας. Στην οποία είναι πολύ πιθανόν να μετέχουν και τα Σκόπια (αναγνωρισμένα από τα υπόλοιπα μέρη της συνομοσπονδίας ως "Μακεδονία"). Η σημερινή συγκυρία, κατά την οποία μια υπερδύναμη ενδιαφέρεται για τη "διευθέτηση "όλων των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, δεν πρόκειται να υπάρξει. Και γιαυτό η Αθήνα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την άσκηση πίεσης του προέδρου Κλίντον στον Κ. Γκλιγκόροφ, για την επίλυση του θέματος".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι το Σκοπιανό "βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του. Η αμερικανική πλευρά ουσιαστικά επί του παρόντος περιθωριοποιεί τη γνωστή πρωτοβουλία Βανς (διαμεσολάβηση ΟΗΕ) ενώ διευρύνεται η αμερικανοποίηση όλων των ανοικτών και εύφλεκτων ζητημάτων των Βαλκανίων. Ο κ. Χόλμπρουκ συζήτησε προχθές το Σκοπιανό στην Βόννη, με το Γερμανό ΥΠΕΞ, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο από τη χώρα μας, "για να επικρατήσει χαλάρωση της έντασης στην περιοχής".
Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο, ενώ χθες αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με την ηγεσία της FYROM.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χαρακτηρίζει "'θηλιά' στην Ελλάδα τις λύσεις Χόλμπρουκ" ενώ σε άλλο δημοσίευμά του, υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του αμερικανού προέδρου, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ότι "οι ΗΠΑ, είναι αποφασισμένες να επιβάλουν την ειρήνη στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με σιδερένια πυγμή και ο Πρόεδρος Κλίντον είναι αποφασισμένος να κλείσει πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 1996 όλα τα μεγάλα θέματα στα οποία συμπεριέλαβε και το πρόβλημα της Κύπρου".
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ, αναφέρουν ότι "η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την αμερικανική πρόταση. Αν και συνυπολογίζει το ενδεχόμενο του πολιτικού κόστους και των παρενεργειών της πρότασης στα εθνικά θέματα, η Αθήνα κατανοεί πως η θέση της και το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων θα αποδυναμωθούν και πολιτικά και πρακτικά μετά την -σχεδιαζόμενη- άρση του εμπάργκο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "το γιουγκοσλαβικό γενικότερα, αλλά και το Σκοπιανό ειδικότερα, συζήτησαν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Καρ. Παπούλιας κι ο Μ. Μιλοτίνοβιτς κατά τη συνάντηση μιας ώρας, που είχαν. Και φαίνεται πως αναπτύσσεται εν δυνάμει "τρίγωνο" Αθήνας, Βελιγραδίου και Ουάσιγκτον".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Ο Προεδρεύων της Ε.Ε. Ισπανός υπουργός Εξωτερικών κ. Σολάνας είχε τηλεφωνήσει στον Ελληνα ομόλογό του κ. Καρ. Παπούλια να μεσολαβήσει στο Βελιγράδι για την απελευθέρωση των παρατηρητών τους οποίους λίγες μέρες πριν είχε φέρει σε ανακοίνωσή του ως νεκρούς από τους Σερβοβόσνιους. Στην Αθήνα βρίσκονταν ο Γιουγκοσλάβος συνάδελφός του και ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε το απόγευμα μαζί του και πέτυχε να αφεθούν ελεύθεροι οι παρατηρητές. Οι Δυτικοί, και περισσότερο οι Ευρωπαίοι, αρχίζουν να εκτιμούν τις καλές σχέσεις των Ελλήνων με τους Σέρβους και να λογαριάζουν στη παρέμβασή τους για την επίλυση πολλών προβλημάτων".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "Την εναρμόνιση της Αλβανίας με το διεθνές δίκαιο και την ελεύθερη λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, περιμένει η κυβέρνηση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή και την αναχώρηση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών κ. Αλ. Σερέκι. Πάντως η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι τα Τίρανα θα αλλάξουν στάση σύντομα, διαφορετικά αποκλείεται να υπογραφεί η συμφωνία για την εποχική απασχόληση των Αλβανών λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Η αρνητική στάση της Αλβανίας είναι δύσκολο να συνεχισθεί, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αν λυθεί το Σκοπιανό και προχωρήσουν οι διαδικασίες στο Βοσνιακό".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "νέο μεγάλο τέμενος αναγείρουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, στην περιοχή Πελεκητή Ιάσμου Ροδόπης, με άδεια που πήραν από τη Μητρόπολη Κομοτηνής και Μαρώνειας. Πρόκειται για το 133ο τζαμί που δημιουργούν στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι, ενώ οι εκκλησίες ανέρχονται σε 70, οι ιμάμηδες είναι 150 και οι παπάδες μόνο 80. Το νέο τζαμί θα είναι από τα πιο επιβλητικά της Θράκης, θα έχει χώρους 500 τετραγωνικών μέτρων, τρούλο ύψους 9,5 μ. και μιναρέ 17 μ. ορατό από απόσταση πολλών χιλιομέτρων".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία που έχουν συνάψει ποτέ οι δύο χώρες υπέγραψαν χθες η Τουρκία και το Ισραήλ και αφορά στον εκσυγχρονισμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ισραηλινή εταιρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Τζερούζαλεμ Ποστ". Βάσει της συμφωνίας, η κατασκευάστρια εταιρία "Israel Aircraft Industries" θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό "Φάντομ Εφ-4" της τουρκικής αεροπορίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τα Φάντομ, ορισμένα εκ των οποίων είναι άνω των 30 ετών θα αποκτήσουν νέας τεχνολογίας σύστημα οπλισμού και πλοήγησης και θα εξοπλιστούν με υπολογιστές και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, αναφέρει η ίδια εφημερίδα".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων, Ελλήνων και ξένων, της πολιτικής, της πολιτιστικής, της οικονομικής ζωής, αρχίζουν σήμερα, στην Πνύκα, οι εργασίες της 'Συνάντησης των Αθηνών', οι οποίες θα τελειώσουν μεθαύριο και έχουν θέμα τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Την επίσημη έναρξη της 'συνάντησης'. την οποία οργανώνει το Πολυτεχνείο, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χενς, θα κηρύξει στις 7 μ.μ. στην Πνύκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ενώ έχει κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου. Στη 'συνάντηση' συμμετέχουν, μεταξύ άλλων ο Μιχ. Γκορμπατσόφ, ο Κλ. Χενς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, ο Μισέλ Ροκαρ, ο Λιονέλ Ζοσπέν, ο Τζον Μπραδήμας, ο Πήτερ Ουστίνοφ, ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Λάγιος Μπόκρος και άλλοι.