Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι συνομιλίες που έχει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Αλφρεντ Σερέκι, το Κυπριακό και η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων είναι τα βασικά θέματα των πρωτοσέλιδων εφημερίδων του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγίδα θανάτου τα αεροδρόμια. 6 νεκροί έπεσε αεροπλάνο στη Μίκρα".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαθητές για βραβείο. Σεισμόπληκτοι, πάμπτωχοι, αλλά αριστούχοι".
Η ΑΥΓΗ: "Ο Μιλόσεβιτς διαπραγματεύεται για όλους τους Σέρβους και 'βλέπει' λύση. Το Βελιγράδι στο προσκήνιο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σεράγεβο το ΠΑΣΟΚ. Ξέσπασε άγριος πόλεμος ανάμεσα στην Εκάλη και τον Κ. Σημίτη".
ΕΘΝΟΣ: "Κόλαση στη Θέρμη. Τυφλή πτήση πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Αντόνοφ 26, σκόρπισε τον πανικό και το θάνατο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στον πάγκο ο Πάγκαλος από Λαλιώτη. Νέες φωτιές άναψαν στο ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή χθες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δραπετεύει ο Ανδρέας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και μη χειρότερα. Η Μαργέτη τραγούδι στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ανήλικοι σε τελετές μαύρης μαγείας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στον τοίχο για υπογραφή της συμφωνίας. Συνομιλίες με ντεκόρ νέων βομβών στη Βοσνία".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιδρομές χωρίς αιτία".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκρηξη Λαλιώτη. Σκληρή επίθεση χθες στη Βουλή κατά φίλων (Πάγκαλου) και αντιπάλων (Μητσοτάκη)".
ΤΑ ΝΕΑ: "Αγωνιούν οι μικρομεσαίοι και έμποροι για μισθώσεις και πτώση τζίρου".
ΝΙΚΗ: "Ο πόλεμος δεν τελείωσε στη Βοσνία. Δύσβατος ο δρόμος για την ειρήνη".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιπολεμική αφύπνιση".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Κόζυρεφ και της Γιουγκοσλαβίας Μιλοντίνοβιτς είχε χτες ο Ελληνας υπουργός Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της προχτεσινής συνάντησης του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς. Τόνισε όμως την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συνεχιζόμενοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Νατοϊκών αεροσκαφών κατά σερβικών στόχων στη Βοσνία. Οπως δήλωσε ο κ . Παπούλιας, τις θέσεις αυτές συμμερίζεται και ο Ρώσος ομόλογός του Αντρέι Κόζυρεφ.
Οσον αφορά την συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι ο Μίλαν Μιλοτίνοβιτς του μετέφερε την εκτίμηση του Βελιγραδίου πως είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία ειρήνευσης σε διάστημα δύο ή τριών ημερών. Σημειώνεται ότι την Κυριακή πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ, εφόσον ολοκληρωθεί η αποστολή του στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της επίσκεψης ο Ρ. Χόλμπρουκ πρόκειται να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης την πορεία του προβλήματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ταυτόχρονα, αποτελεί πεποίθηση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης της κρίσης εξαιτίας μίας "προβοκάτσιας" που θα έδινε εκ νέου το "πράσινο φως" στο ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη χρήση στρατιωτικής βίας".
Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον του Δημάρχου, Δημήτρη Αβραμόπουλου που συναντήθηκε χθες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η ειρηνική επίλυση του βοσνιακού προβλήματος τοποθετείται από το Σέρβο πρόεδρο γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Φωτιά στα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ" υποστηρίζει ότι ήταν "προαποφασισμένες με κάθε λεπτομέρεια, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την φονική επίθεση της περασμένης Δευτέρας στην σκεπαστή αγορά Μερκάλε του Σεράγεβο ήταν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον 23 στρατηγικών σερβοβοσνιακών στόχων στο Σεράγεβο, το Γκόραζντε και την Τούζλα. Η πόλη Τομπόι θυμίζει πλέον πόλη φάντασμα μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς".
Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι στην χθεσινή σύσκεψη του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. χαρακτηρίστηκαν αναποτελεσματικές οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Βάσει των επισήμως στοιχείων που παρατέθηκαν στο Νατοϊκό στρατηγείο στη Νάπολη, από τους 20 στόχους που βομβαρδίστηκαν μόνο οι 5 καταστράφηκαν".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Κάρολου Παπούλια και Ρωσίας Αντρέι Κόζυρεφ διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά σύγκληση απόψεων στο θέμα της Βοσνίας. Ο κ. Κόζιρεφ θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Μπεν Γκίλμαν δήλωσε ότι την εισήγησή του για πραγματοποίηση συναντήσεως κορυφής για το Κυπριακό, την είχε διατυπώσει προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Αμερικανός βουλευτής διατύπωσε την άποψη ότι πίσω από την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό πιθανό να είναι οι Τούρκοι στρατιωτικοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν γίνη κατορθωτή η εμπλοκή τους στην διαδικασία θα μπορέση να υπάρξη μεγαλύτερη πρόοδος στο Κυπριακό".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου "ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, κ. Μπεν Γκίλμαν για τη πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας".
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το ζήτημα της ελεύθερης εισόδου Ελλήνων στην Αλβανία, η λειτουργία ελληνικών σχολείων στις μειονοτικές περιοχές, η νομιμοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών και το θέμα της εποχιακής απασχόλησής τους στη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλιας με τον Αλβανό ομόλογό του Αλ. Σερέκι. Ο κ. Σερέκι, πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας με στόχο στις γενικές εκλογές του Μαρτίου - να δείξει ότι έχει προχωρήσει στην ομαλοποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ο κ. Σερέκι σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε στις χθεσινές συνομιλίες ν' ανταποκρίνεται θετικά στα ελληνικά αιτήματα".
Ομως τα ΝΕΑ, σημειώνουν ότι "στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή κατάληψη των ελληνοαλβανικών συνομιλιών, καθώς χθες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, έδειξε τη διάθεση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες "χειρονομίες" για τη λειτουργία ελληνικών σχολείων, χωρίς ωστόσο να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τα διμερή θέματα".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να προσφέρει "γη και ύδωρ στον Σερέκι τη στιγμή που η αλβανική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες αθετεί τα όσα υποσχέθηκε να κάνει στα θέματα παιδείας που αφορούν την εκεί ελληνική μειονότητα".
Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρουν ότι "παρά τη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά 'ανοικτά' ζητήματα, με προεξέχοντα την αλβανική απαίτηση, για νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, τη νομοθεσία για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, την κατάργηση της βίζας από πλευράς Τιράνων καθώς και την υπογραφή συμφωνίας για την εποχιακή απασχόληση των Αλβανών εργατών. Μέχρι στιγμής, από τις υποεπιτροπές που έχουν συσταθεί από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, πρόοδος έχει συντελεστεί μόνο σε εκείνη που είναι επικεντρωμένη στα οικονομικά, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται σήμερα να ζητήσει από τα Τίρανα να αυξήσουν τα μέτρα ελέγχου των συνόρων, για να αποφεύγεται η μαζική είσοδος Αλβανών στη χώρα μας".
Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "νέο πογκρόμ" κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου απεργάζεται το καθεστώς Μπερίσα με αιχμή του δόρατος την κατάργηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των κοινοτικών και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται και σ'ένα άλλο "ύπουλο", όπως γράφει "σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου με δήμευση αγροτικών εκτάσεων υλοποιεί η γραφειοκρατία του καθεστώτος Μπερίσα τη στιγμή ακριβώς που ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Αλ. Σερέκι δίνει στην Αθήνα επίσημες υποσχέσεις φιλίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, το αλβανικό καθεστώς δεσμεύει χιλιάδες οικόπεδα, που θα διανέμονταν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας στους Αγίους Σαράντα (περιοχή χωριού Τσούκα), ενώ προβάλει εμπόδια και στη λειτουργία επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων. Η δήμευση έχει ως τελικό στόχο την αλλοίωση των πληθυσμιακών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα. Η κυριότητα των εκτάσεων παραχωρείται σε "τσάμηδες" και σε μουσουλμάνους εποίκους από τη βόρεια Αλβανία που έχουν εγκατασταθεί, βάσει σχεδίου, στο νότο".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι κύριος στόχος της επίσκεψης της Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην Τουρκία, είναι να πείσει τον πρόεδρο της Γεωργίας, Εντουαρτ Σερβαρντάντζε "να ταχτεί υπέρ της διέλευσης του αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την πρώην σοβιετική κεντρική Ασία μέσω της Γεωργίας, ώστε να περάσει στη συνέχεια από την Τουρκία. Το θέμα του πετρελαιαγωγού (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στο περιθώριο της Δ.Ε.Θ. με την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Κόζυρεφ, που θα προετοιμάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Τσερνομίρντιν στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η σχετική συμφωνία για τον αγωγό.