Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, το Σκοπιανό, η ψήφιση επί της αρχής από τη Βουλή της σύμβασης για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων και η υπόθεση ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κτηνωδία τρόμος πολέμου στα σύνορά μας. Με ηρωίνη ντοπάρουν τους Κροάτες στρατιώτες".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διασυρμός με τα ναυπηγεία. Ανίκανη η κυβέρνηση κάνει τώρα πίσω".
Η ΑΥΓΗ: "Πεδίο βολής η Βοσνία και η ειρήνη".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ενα μήνα διορίας στην κυρία Μιμή".
ΕΘΝΟΣ: "Μήνυμα θανάτου. Τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ στους Σερβοβόσνιους με επιχείρηση καταιγίδα στα Βαλκάνια".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Καθώς οι πάντες ξεπουλάνε και το Μακεδονικό εσύ Αντώνη (Σαμαρά) απέμεινες στον τόπο?"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψεύτες ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Οι Σημίτης - Ροκόφυλλος πούλησαν τα ναυπηγεία σε ανύπαρκτους επενδυτές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γελάστε κόσμε. Ρεζίλι η κυβέρνηση με το φιάσκο του Σκαραμαγκά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "1.600 βόμβες για την ... ειρήνη. Κόλαση πυρός στη Βοσνία - 200 επιδρομές σε 24 ώρες".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πλήγματα στο όνομα της ειρήνης".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Υποκρισία της Δύσης. Διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας για κατάπαυση του πυρός".
ΤΑ ΝΕΑ: "Απλώνεται η φωτιά με 200 επιδρομές. Συμμετοχή τουρκικών και γερμανικών αεροπλάνων στην επιχείρηση".
ΝΙΚΗ: "Βομβαρδισμοί για την επιβολή λύσης'. Στη Χάγη ο Κλίντον ως εγκληματίας πολέμου εν ονόματι του Σερβικού έθνους".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπόλογοι για το βρώμικο ξεπούλημα. Εγκληματική εμμονή της κυβέρνησης στην εκποίηση του Σκαραμαγκά".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με ηρωίνη ντοπάρουν οι Αμερικανοί τους Κροάτες και τους ρίχνουν στη μάχη εναντίον των Σέρβων. Τη φοβερή αυτή καταγγελία έκανε χθες στο ραδιόφωνο του RAI, ο διευθυντής της μεγάλης θεραπευτικής κοινότητας Σάντο Πτρινιάνο, στη Βόρειο Ιταλία. Η τρομερή αυτή καταγγελία, που θυμίζει ανάλογες στον πόλεμο του Βιετνάμ".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "στην καυτή ζώνη του κινδύνου, που απειλεί τα Βαλκάνια με ολική αποσταθεροποίηση και απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ασφάλειά της, βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στη Βοσνία μέσω εκτεταμένων αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει προκαλέσει χάος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ενώ η διεθνής κοινή γνώμη διερωτάται, γιατί τόσο μίσος κατά των Σέρβων από τη Δύση...."
ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "μήνυμα θανάτου επιχειρούν να στείλουν στους Σερβοβόσνιους το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κάνουν αποδεκτή την πρότασή τους για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία. Στην Αθήνα επικρατεί έντονη ανησυχία. "Τραγωδία", χαρακτήρισε τη Νατοϊκή επίθεση ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας, που εξέφρασε ελπίδες προκειμένου να μην ανακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία. Ο κ. Παπούλιας επικοινώνησε μάλιστα με τον ομόλογό του της Γιουγκοσλαβίας Μ. Μιλιντίνοβιτς, ο οποίος του ζήτησε να μεσολαβήσει η Ελλάδα, ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Επίσης, επικοινώνησε με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ανιέλι, όχι όμως και με τον ομόλογό του της Ρωσίας κ. Κόζυρεφ, τον οποίο και αναζήτησε, αλλά βρίσκονταν εκτός Μόσχας".
Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "δραματική έκκληση προς τους συμμάχους της Δύσης να εγκαταλείψουν τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Βοσνία απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση μετά τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά των θέσεων των Σέρβων της Βοσνίας. Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν καθ'όλη τη διάρκεια των επαφών που είχαν καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επεσήμαναν στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των Σέρβων της Βοσνίας και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο οριστικής ανατροπής των ειρηνευτικών προσπαθειών και εξάπλωσης του πολέμου στην περιοχή".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "ενώ τα μαύρα σύννεφα του πολέμου απειλούν τη χώρα μας και ολόκληρη γενικά τη Βαλκανική αυτή παραμένει απλώς παρατηρητής".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ο παραλογισμός της επιβολής της ειρήνης με 1.600 βόμβες, φαίνεται να ανατρέπει το σκηνικό στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Συμφιλιώνει τους Σέρβους. Ο Κάρατζιτς αποδέχεται να τον εκπροσωπήσει στις διαπραγματεύσεις ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος χαρακτηρίζει το αμερικανικό σχέδιο "εγγύηση για την ειρήνη". Τονίζει, μετά τις συνομιλίες με τον Χόλμπρουκ, ότι έχουν "σμικρυνθεί οι διαφορές". Θετική εξέλιξη, που επιβεβαίωσε τη νύχτα και ο Κ. Παπούλιας μετά από επικοινωνία με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του".
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "επιστροφή στην αβεβαιότητα, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία της αμερικανικής πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελιγράδι, χαρακτηρίζει τώρα το κλίμα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά την πρωτοφανή σε κλίμακα αεροπορική επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών θέσεων γύρω από το Σεράγεβο, την Τούζλα και το Γκόραζντε".
Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "η σφαγή στο Σεράγεβο ήταν το πρόσχημα που όπλισε το χέρι του Κλίντον να διατάξει αυτός ουσιαστικά την ισοπέδωση σερβικών θέσεων".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Τα 'γεράκια' κάνουν πόλεμο για να... φέρουν την Ειρήνη στη Βοσνία".
O ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει τίτλο "Ανελέητος Νατοϊκός βομβαρδισμός. Τη διπλωματία των όπλων και του αίματος επιβάλλουν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ΕΕ και την κυνική υποκρισία του ΟΗΕ".
Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "κορυφαίοι αναλυτές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκτιμούν ότι επιδίωξη των βομβαρδισμών φαίνεται να είναι η στρατιωτική αποδυνάμωση των Σέρβων της Βοσνίας, ώστε να πειθαναγκαστούν σε αποδοχή του τελευταίου σχεδίου ειρήνευσης με τις αρχικές πρόνοιες του τελευταίου και με ποσοστό εδαφών πολύ κάτω του 67% που διεκδικεί ο Ρ. Κάρατζιτς. Δεν αποκλείεται, στο στρατιωτικό πεδίο, στόχος αυτής της εκλογής είναι οι γενικευμένες επιθέσεις σε σερβικούς στόχους στο σύνολο σχεδόν της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και όχι αποκλειστικά κάτω από την πίεση απειλής, όπως προβλέπεται από τη 'σκληρότερη' μορφή αντίδρασης του σχεδίου του ΝΑΤΟ, γνωστού και ως "OPLAN 40104".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "ισχυρό χτύπημα στους Σέρβους".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "διήμερες συνομιλίες στην Αθήνα θα έχει από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Α. Σερέκι. Μέσα στο πλαίσιο των βελτιωμένων ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικώς - έστω και αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία τώρα - το πακέτο των δύο σοβαρών προβλημάτων που απομένουν. Η ελληνική πλευρά αναμένει από τα Τίρανα να εφαρμόσουν μια "ανοιχτή" και σύγχρονη πολιτική απέναντι στο εκπαιδευτικό πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας, με άνοιγμα ελληνικών σχολείων όπου υπάρχουν Ελληνες μειονοτικοί μαθητές, χωρίς τις ειδικές προϋποθέσεις που θέτει η αλβανική πλευρά. Τα Τίρανα, από την πλευρά τους επιθυμούν να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Οι αυριανές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο και τη συμφωνία για την εποχική απασχόληση Αλβανών στην Ελλάδα.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Οι Αλβανοί προκλητικά υπονομεύουν το έργο του".
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "Ο Α. Σερέκι κατά την τριήμερη παραμονή του στην Αθήνα θα προσπαθήσει να επιτύχει κάποιες ελληνικές δεσμεύσεις για τη δυνατότητα εποχικής απασχόλησης Αλβανών στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου στα Τίρανα. Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι - πριν από τις γενικές εκλογές του Μαρτίου - να δείξει όχι μόνο ότι έχει προχωρήσει στην ομαλοποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων (που θα αποδεικνύεται περίτρανα με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου), αλλά και ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών προχωρεί γρήγορα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μην προχωρήσει στη συμφωνία εποχικής απασχόλησης με την αλβανική κυβέρνηση και στην προεκλογική "στήριξη" του κ. Μπερίσα με ταξίδι του κ. Στεφανόπουλου στην Αλβανία εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας όσο και στο θέμα των θεωρήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα, εκτός από τη λειτουργία σχολείων στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες (ή τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων). Την κατάργηση των θεωρήσεων για όλους τους Ελληνες πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Αλβανία. Καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και την επιστροφή σ'αυτήν της περιουσίας της".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με συγκεκριμένες προτάσεις της αμερικανικής πλευράς, είτε για προσωρινή άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων είτε για υποβολή δήλωσης με την οποία η Αθήνα θα εκφράζει την πρόθεσή της να άρει το εμπάργκο εφόσον τα Σκόπια, καταργήσουν τη σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας και αλλάξουν το Σύνταγμά τους, προσέρχεται ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Κυριακή".